Aεροεμβολιασμοί κατά της λύσσας των αλεπούδων

dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
845
2.852
Aπό την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει βγει το παρακάτω δελτίο τύπου και αφορά τους αεροεμβολιασμούς για την αντιμετώπιση της λύσσας των κόκκινων αλεπούδων.

http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=35&pressid=13065

Σε ότι έχει να κάνει με σκύλους αναφέρεται το εξής :

"Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα."

Δεν αναφέρει αν υπάρχει κάποια συνέπεια για τον ίδιο τον σκύλο και προσωπικά δεν με καλύπτει το να μην έρθουμε σε επαφή για 1 ημέρα, οπότε εννοείται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο πηγαίνουμε/συμβουλεύομαστε κτηνίατρο.
Να σημειωθεί επίσης, το γράφει και η ανακοίνωση, ότι οι αεροεμβολιασμοί διενεργούνται εκτός κατοικημένων και αστικών περιοχών.

• Like
Reactions: Aslan and spyv

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
εγω παντως θυμάμαι περσι κτηνιατρους να διαψεύδουν ότι ειναι εφικτος ο εμβολιασμός με από του στόματος χορήγηση.... τώρα τι ειναι τα δολώματα...
θεωρίες συνωμοσίας....

dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
845
2.852
Λες, ε; Να είναι από τα ίδια αεροπλάνα που μας ψεκάζουν;
Πριν κανά 2 χρόνια πάντως μου το είχε αναφέρει η κτηνίατρός μου, αλλά δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία, τώρα βγήκε κι αυτή η ανακοίνωση, δεν ξέρω, τι να πω, αν κάποιος γνωρίζει κάτι πιο συγκεκριμένο ...

myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Πάντως πέρσι εδώ κυκλοφόρησε ανακοίνωση μέχρι και στα σχολεία στα χωριά που έλεγε ότι, αν κάποιος βρει στην αυλή του το δόλωμα να το απομακρύνει κι αν το καταπιεί δεσποζόμενος εμβολιασμένος σκύλος, να συμβουλευτούν κτηνίατρο οι ιδιοκτήτες.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
και αναρωτιέμαι.... αν φάει το εμβόλιο, γιατί ολος αυτός ο "συναγερμός"? Όταν τα εμβολιάζουμε στο κτηνιατρείο δεν υπάρχει αυτή η αναμπουμπουλα... τι διαφορά εχει?

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Από τη σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ:

"Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο-δόλωμα:
Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, στόμα).
(...)
Αν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο-δόλωμα που βρήκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του."

και αναρωτιέμαι.... αν φάει το εμβόλιο, γιατί ολος αυτός ο "συναγερμός"? Όταν τα εμβολιάζουμε στο κτηνιατρείο δεν υπάρχει αυτή η αναμπουμπουλα... τι διαφορά εχει?
Η περιφέρεια θέλει να προειδοποιήσει για τα μέγιστα μέτρα προστασίας: μη γλύψει ο σκύλος το δέρμα του, έχει μείνει υπόλειμμα, τον αγγίξω εγώ που έχω ανοιχτή πληγή στο χέρι και έρθω σε επαφή με τον ιό.
Κάτι σαν τις ετικέτες των απορρυπαντικών που διαβάζεις κάτι "περίεργες" οδηγίες προφύλαξης για να είναι καλυμμένοι σε κάθε ακραία περίπτωση τύπου "μην τοποθετείται σε ψηλό ράφι" o_O (= μην τύχει και σας πέσει στο κεφάλι ;)).