Αρχικά να σου πω οτι μέχρι τους 2 μήνες το σκυλί πρέπει να μένει με τη μανα, εκείνη του δίνει μαθήματα συμπεριφοράς που δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν απο κάποιον άνθρωπο, αν έχεις τη δυνατότητα επέστρεψέ το στη μαμά του και πάρτο όταν κλείσει τις 60 μερες. Σε περίπτωση που δεν εχεις διαβάσει το φορουμ να σου πω επίσης οτι τα σκυλάκια απο byb(pet shop και ιδιώτες) έχουν πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν απόκλειση χαρακτηριστικών της φυλής αλλά και προβλήματα υγείας (καλή ώρα το δικό μου τσιουάουα), γι'αυτο και ο εκτροφέας ενδύκνειται ως η καλύτερη πηγή απόκτησης καθαρόαιμου σκύλου.
Τώρα στο ερώτημά σου, δε νομίζω με το τσιουάουα να αποκτήσεις προβλήματα που έχουμε όσοι έχουμε μεγαλόσωμα σκυλιά (βλ. να σου βγάζει το χέρι στη βόλτα ή να σου παίρνει πράγματα πάνω απο τα έπιπλα), ωστόσο εγώ θα πρότεινα να κάνεις το σκυλί μια βασική υπακοή και να του μάθεις ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και πότε. Το γεγονός οτι είναι μικρό δε σημαίνει οτι δε θα σου δημιουργήσει πρόβλημα (βλ. γάβγισμα χωρις λόγο, δάγκωμα-μη το βλέπεις τωρα που ειναι μικρο- οταν μεγαλώσει έτσι και σου δώσει καμία απο τα νεύρα του θα σου ανοίξει πληγή, κτητικό με το φαγητό του-θα τρώει και δε θα τολμας να πλησιάσεις, δε θα αφήνει άνθρωπο να μπει σπίτι απο την παραξενιά του και άλλες τέτοιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές οι οποίες δημιουργούνται λόγω της άποψης οτι 'τα μικροσωμα δε χρειάζονται εκπαίδευση' και χαντακώνουν τα τσιουάουα ως στριμένα, κακιασμένα και σπαστικά. Αυτά μπορείς να το μάθεις στο σκυλί και μόνη σου, δε χρειάζεται ντε και καλά να συνεργαστείς με κάποιον εκπαιδευτή αν δε θέλεις. Η εκπαίδευση γίνεται είτε στο στίβο του εκπαιδευτή είτε στο χώρο σου, εσυ διαλέγεις. Υπάρχουν κατατοπιστικότατα άρθρα και συζητήσεις στο υποφορουμ της εκπαίδευσης αν θέλεις να ενημερωθείς.