τοκετο-ομαδα


mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.107
1.378
Άλλο έψαχνα άλλο πέτυχα ώς συνήθως...
Λοιπόν έχουμε εδώ μια αμερικάνα εκτροφέα η οποία σε 2 σημεία αναφέρει ότι είναι θεμιτό τα κουτάβια να φευγουν από την τοκετοομαδα"στην ηλικία των 8-9 εβδομάδων... όλα καλά μέχρι εδώ...

εγώ διαβάσει αρκετές φορες στο forum άτομα να λένε πως είναι θεμιτό το κουτάβι να μείνει και πολύ παραπάνω με την μαμά και τα υπόλοιπα κουτάβια για τους γνωστούς λόγους (να μάθει αν μην δαγκώνει ktlp ktlp)

Η εκτροφέας λέει κάτι πολύ ενδιαφέρον ότι σε κάθε τοκετοομαδα υπάρχει κι ένας νταής στην υπόθεση... σαν παράδειγμα παρουσιάζει αυτό του φαγητού και πως ο νταής μας λοιπόν που δείχνει σημάδια κυριαρχίας κάνει το γνωστό bullying στα αλλα κουτάβια με αποτέλεσμα να τρώει πρώτος και να είναι ο πιο μεγαλόσωμος... συνεχίζει και λέει ότι είναι καλο λοιπόν να σπάσει η ομάδα στις 8-9 εβδομάδες ούτως ώστε να μην εδρεωθει αυτή κυριαρχική συμπεριφορά στο κουτάβι αλλα αντιθέτως να βρεθεί στην νέα του οικογένεια όπου από εκεί που ήταν ο αρχηγός της ομάδας να γίνει ο μικρότρος της ομάδας (οικογενειας)

Γνώμες?

 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Συμφωνώ.
Απ όσο έχω διαβάσει:
α) Καλύτερη ηλικία γνωριμίας με ανθρώπους είναι μέσα στην ένατη εβδομάδα δηλαδή μετά τις 56 μέρες. Όχι μετά το δίμηνο. Πιστεύω ότι το "δίμηνο" είναι λάθος καταμέτρηση των 8 εβδομάδων.
β) Δεν έχουν αρχίσει να σοβαρεύουν καθόλου οι τσακωμοί, δεν πρόκειται να έχει προλάβει να "πάρει θέση" άλλη από την "γονιδιακή" του.
γ) Σε σκυλιά που θα δουλέψουν σε πρόβατα κλπ, καλό είναι η τοποθέτηση να γίνει στο παράθυρο γνωριμίας με το "ίδιον" είδος, δηλαδή στις 45 μέρες.
δ) Αν η σκύλα είναι κουκουρούκου σαν μάνα, όσο πιο νωρίς φύγει (μετά τον απογαλακτισμό), τόσο καλύτερο. Μεγαλύτερη είναι η σημασία της τοκετοομάδας. Μερικοί εκτροφείς αποσύρουν την σκύλα νωρίτερα, αλλά κρατάνε την τοκετοομάδα τον προβλεπόμενο χρόνο ενωμένη.

ΥΓ
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς λειτουργεί το "να μάθει να μην δαγκώνει" ειδικά για LGD σκυλιά. Όσο μεγαλώνουν μαζί τόσο περισσότερο δαγκώνουν και αγριεύουν.....
 






mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.107
1.378
μάλιστα οποτε είναι πολυπαραγοντικό το θέμα... και εξαρτάται και από την φυλή - εργασία.

οποτε παίρνουμε ζυμάρι εύπλαστο σε αυτή την φάση!!!
 
  • Like
Reactions: sea-mol


haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Σίγουρα έχει να κάνει και με τη φυλή, εγώ πάντως που τα μισά μου έφυγαν στις 9 και 10 εβδομάδες και τα άλλα σε ηλικία 15 εβδομάδων και 4,5 μηνών δεν παρατήρησα μαζί με τους ιδιοκτήτες κάποια διαφορετικότητα. Αλλά εμείς έχουμε ιδιαίτερα εύκολη, προσαρμόσιμη και εκπαιδεύσιμη φυλή οπότε δεν είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Ίσως σε πολύ κυριαρχικές φυλές τόσο μεγάλη ηλικία του κουταβιού θα δημιουργούσε πρόβλημα.
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.848
ΑΘΗΝΑ
κι εγω οσο το εχω ψαξει και εχω συζητησει με εκτροφεις, οι 2 μηνες ειναι το ιδανικο για να φυγει το κουταβι. Τουλαχιστον στις μεγαλοσωμες φυλες που μου αρεσουν. Οπωσδηποτε ισχυει αυτο που λες @mariakala στο αρχικο σου post, οτι το λιγο πιο "δυνατο" κουταβι θα επιβληθει στο φαγητο, με τα επακολουθα που αναφερεις. Για αυτο και στην περιπτωση που ο εκτροφεας κρατησει περισσοτερο απο τους 2 μηνες τα κουταβια, πρεπει να φροντισει να αλλαξει τις ισορροπιες στην τοκετοομαδα. Γενικα παντως τα κουταβια απο τους 2 μηνες κ μετα αρχιζουν να διαμορφωνουν χαρακτηρα και να παγιωνουν συμπεριφορες, που ο μελλοντικος ιδιοκτητης θα δυσκολευτει αντιστοιχα περισσοτερο να τις διορθωσει. Εκτος και αν ο εκτροφεας ασχοληθει πολυ και σοβαρα με το κουταβι που θα του μεινει και περα των 2 μηνων, οποτε το παραδωσει σωστα κοινωνικοποιημενο με καποια βασικη εκπαιδευση...(τοτε γλιτωνεις και το μαθημα της τουαλετας ;) )