τα χαδια χαλανε το σκυλο;

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Ακουω συχνα και λενε,μη παραχαιδευεις το σκυλο,θα κοπρισει.Οταν κανεις εκπαιδευση σταματα για ενα διαστημα τα χαδια.

Ισχυει;Γινεται πιο μαλθακος;Ισως πιο ανασφαλης;

Αν για παραδειγμα θελουμε ενα φιλικο,ησυχο,με αυτοπεποιθηση σκυλο,που ξερει ποτε να ειναι ανεκτικος και ποτε να τα παρει κρανιο,τα χαδια τον χαλανε;Θα μου πειτε θελει εκπαιδευση.

Εκπαιδευση χωρις χαδια;Οχι απο ολους,αλλα ουτε απο το αφεντικο;

Απο θεμα παιδαγωγικης,τα πιο ανεξαρτητα και ισορροπημενα παιδια ειναι αυτα που δεχτηκαν πολλα χαδια και αγαπη.Το αντιθετο δηλ απο αυτο που πιστευουν πολλοι.Αυτο που τα κανει ανασφαλη,κακομαθημενα,βουτυρομπεμπεδες, επιθετικα ή και δειλα ειναι η ελλειψη συναισθηματισμου,η ανυπαρξια κανονων και η αδικη κριτικη.

Στα σκυλια;Το ιδιο; Κατι αλλο;

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εγω θα τα ξεχωριζα μονο σε χαδια απο την οικογενεια και χαδια απο ξενους. Και παλι (για τα ξενα μονο χαδια) αναλογα με την φυλη και το τι ζηταμε απο τον σκυλο.
Χαδια απο την οικογενεια μονο καλο πιστευω οτι κανουν.

Oberon

Well-Known Member
2 Οκτωβρίου 2010
188
1
Αθήνα
Εγω θα τα ξεχωριζα μονο σε χαδια απο την οικογενεια και χαδια απο ξενους. Και παλι (για τα ξενα μονο χαδια) αναλογα με την φυλη και το τι ζηταμε απο τον σκυλο.
Χαδια απο την οικογενεια μονο καλο πιστευω οτι κανουν.
Τι εννοείς θα ξεχώριζες τα χάδια σε αυτά της οικογένειας και αυτά απο 3ους;; Δηλαδή το να χαιδέψω εγω τον σκύλο μου δεν θα του κάνει "κακό" ενω το να τον χαιδέψουν οι περαστικοί θα του κάνει;

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Μεγάλη συζήτηση... :D
Εγώ πιστεύω ότι τα πολλά χάδια θα κάνουν το σκύλο "τεμπέλη". Βασικά όχι τα πολλά χάδια αλλα τα ανούσια!
Τα χάδια τα βλέπω σαν τρόπο επιβράβευσεις, οπότε όταν το ασκούμε πολύ και χωρίς λόγο χάνει την δύναμη του.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Τι εννοείς θα ξεχώριζες τα χάδια σε αυτά της οικογένειας και αυτά απο 3ους;; Δηλαδή το να χαιδέψω εγω τον σκύλο μου δεν θα του κάνει "κακό" ενω το να τον χαιδέψουν οι περαστικοί θα του κάνει;
Έγραψε ο harrysf3 "ανάλογα με το τι ζητάμε απο τον σκύλο".

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Οπως ειπα, αναλογα με τον σκυλο, την φυλη και τον σκοπο του. Καποιοι δεν θελουν τον σκυλο τους να εμπιστευεται τον καθενα και να ειναι φιλος με τον καθενα. Τους αρκει να ειναι σωστα κοινωνικοποιημενος, την σωστη εννοια του ορου.

Μεγάλη συζήτηση... :D
Εγώ πιστεύω ότι τα πολλά χάδια θα κάνουν το σκύλο "τεμπέλη". Βασικά όχι τα πολλά χάδια αλλα τα ανούσια!
Τα χάδια τα βλέπω σαν τρόπο επιβράβευσεις, οπότε όταν το ασκούμε πολύ και χωρίς λόγο χάνει την δύναμη του.
Υπαρχουν τα χαδια της επιβραβευθσης και τα χαδια της τρυφεροτητας και της χαλαρωσης. Ο σκυλος ξερει ή μαθαινει να τα ξεχωριζει αναλογα με την περισταση.

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Αρη εννοω τα χαδια απο το αφεντικο.

Bigbilly,γιατι τα χαδια πρεπει να ειναι μονο επιβραβευση;Δουλος μας ειναι;Δεν εχει αναγκη απο χαδια αγαπης;Ειναι σα να λεμε σε ενα παιδι:αν εισαι κακο,δε θα σε αγαπω.

Δεν πρεπει να ειναι αδιαπραγματευτη η αγαπη;

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Ωραια,ας το ρωτησω αλλιως.

αναλογα με το σκυλο:αναλογα με το χαρακτηρα και τι ζωη εχει ζησει.Ενα φοβικο σκυλι με τα χαδια θα γινει πιο φοβικο;ενα επιθετικο θα μαλακωσει;ενα υστερικο θα γινει χειροτερο;κτλ

αναλογα τη φυλη:υπαρχει φυλη που να εχει μεγαλυτερη αναγκη τα χαδια;οι ανεξαρτητες φυλες ή οι δυναμικες εχουν λιγοτερη αναγκη;γιατι ταραζουμε τα μικροσωμα στα χαδια,ενω τα μεγαλοσωμα οχι;

αναλογα το σκοπο του:ενας εκπαιδευμενος φυλακας,θα φυλαει λιγοτερο οταν ειναι ολη μερα αγκαλια με το αφεντικο;ισα-ισα δε θα ειναι πιο εντονη η προστασια του;ενας ποιμενικος θα σταματησει να φυλαει τα προβατα;ενας της αστυνομιας θα θελησει χαδια απο τον κακοποιο;

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Την αγάπη του σκύλου την δείχνουμε με άλλους τρόπους, τα χάδια είναι το τελευταίο που δείχνει την "αγάπη" μας.
Τόνισα τα ανούσια χάδια. Και εγώ αυτή την στιγμή που γράφω της κάνω μασάζ με τα πόδια μου, κάτι μαθαίνει όμως. Όταν πάει και κάτσει κοντά στα πόδια μου την ώρα που είμαι στο PC θα πάρει το μασαζάκι της, αυτό καταλαβαίνει ο σκυλος. Εκπαίδευση δεν την θεωρείται αυτή, δεν δημιουργεί μια συνήθεια, δεν επιβραβεύω το ότι είναι κοντά μου και ας μαγιρεύει η μάνα μου στην κουζίνα?

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Με την ιδια λογικη,θα πρεπει συνεχως να σκεφτομαι ποτε τον χαιδευω.
Τον χαιδευω σπιτι οταν νιωσω εγω την αναγκη ή οταν δειξει οτι θελει αυτος.
Αν απο μονος του ειναι χαδιαρης και θελει χαδακια συνεχως;Αρνουμαστε με τη λογικη οτι μας κανει οτι θελει;αρνουμαστε με τη λογικη οτι δεν εκανε κατι τη συγκεκριμενη στιγμη για να το αξιζει;αρνουμαστε με τη λογικη οτι κακομαθαινει;

Τι μαγειρευει η μαμα;Εμεις φαγαμε μπιφτεκια.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Υπάρχει κάποιος που δε χαϊδεύει ποτέ το σκύλο του...;;;.... :confused:

Η γνώμη μου είναι: Όπως κ στις περιπτώσεις: παιχνίδι-φαγητό,... τα χάδια πρέπει να τα ξεκινά κ να τα τελειώνει ο αρχηγός της αγέλης (γνώμη μου) κ σε π.χ., κυριαρχικό, αλλά κ σε 'μαλθακό' χαρακτήρα σκύλου-αγκαλίτσα που 'εκμεταλεύεται καταστάσεις με αυτό τον τρόπο.

Last edited:

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Υπαρχουν παντως ανθρωποι που χαδι θεωρουν το χτυπημα στη ραχη επειδη εκτελεσε μια εντολη και μενουν σε αυτο.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Υπαρχουν παντως ανθρωποι που χαδι θεωρουν το χτυπημα στη ραχη επειδη εκτελεσε μια εντολη και μενουν σε αυτο.
Ξέρεις πόσα χτυπήματα στην ράχη θα ρίξω σε μια βόλτα? :D
Τι να κάνω, είμαι απο αυτούς που αν δω το σκύλο να σταματάει ακριβώς την ίδια στιγμή με εμένα και σηκώσει κεφάλη να με δει θα του ζητάω άλματα και φιλάκια για αυτό που έκανε. Αν περπατήσει ο σκύλος μου δίπλα μου χωρίς να δώσει ενδιαφέρον σε άλλα σκυλιά να αρχίζω να του τραβάω τα αυτιά και να του χτυπάω το κώλο για να παίξει μαζί μου.
Αν είμαι έτσι συνέχεια τότε πως θα δείξω στο σκύλο ότι κάποια πράγματα θα του αποφέρουν κάτι καλό?

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Το καλυτερο πραγμα ειναι "παν μετρον αριστον", ναι στο χαδι και στον επαινο αλλα οχι σε υπερβολη και μονο οταν εμεις θελουμε, μιας και εμεις ειμαστε οι αρχηγοι της αγελης, οποτε θα αποφασισουμε εμεις ποτε θα γινουν και θα τελιωσουν τα χαδια!

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
O σκύλος ξεχωρίζει από μόνος του το χάδι αγάπης από το χάδι επιβράβευσης.
Δηλαδή δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να τον έχει αραχτό δίπλα του στον καναπέ και τον χτυπάει στα πλευρά λέγοντάς του:
"Μπράβο το αγόρι μου" σαν να του έφερε το γάντι.
Αλλος τόνος, άλλος τρόπος κτλ.

Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να τον χαιδεύουμε όποτε το αισθανόμαστε ή όποτε το ζητάει αυτός χωρίς σκέψεις...

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
off topic, αλλά εγώ διαφωνώ για την έκφραση "αρχηγός της αγέλης"
όσο για τα΄χαδια, θα συμφωνήσω και με τον Άρη, άλλο τα χάδια του αφεντικού και της οικογένειας και άλλο τα ΄χαδια από τους ξένους, και πάντα εξαρτάται από την εργασία που θέλουμε να κάνει ο σκύλος
Τώρα για τα χάδια του αφεντικού, η γνώμη μου είναι ηεξής
Όταν νοιώσουμε την ανάγκη
Όση ώρα γουστάρουμε
Και αν μας τα ζητ'ησει ο σκύλος μας , σημαίνει ότι τα έχει ανάγκη, ότι τα θέλει και εφόσον αυτό τον ευχαριστεί , ευχαριστε'ι και εμάς

Το βλέμμα των αγοριών μου όταν τους χαιδεύω τα αυτιά, αξιζει εκατομμύρια!!!!!

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
περαν της κοινωνικοποιησης ,θεωρω οτι τα χαδια τα εισπρατει απο την οικογενεια και απο τους φιλους της οικογενειας ,απο εμενα μονο ειναι αστειρευτα και οποιαδηποτε στιγμη ,δε θεωρω οτι χαλαω τα σκυλακια μου επειδη εχουμε αγκαλιες και φιλια και επειδη κιλιομαστε σαν γουρουνια ή επειδη βλεπουμε μαζι τηλεοραση στο κρεβατι ,το ταπεραμεντο παραμενει το ιδιο και η ενεργεια για εργασια ,θεωρω οτι η αγαπη ειναι απαραιτητο συστατικο για την ομαλη εξελιξη του οποιουδηποτε ζωντανου οργανισμου ,η αγαπη αυτη πρεπει να εκφραζεται και ειναι η μοναδικη πηγη ζωης

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
περαν της κοινωνικοποιησης ,θεωρω οτι τα χαδια τα εισπρατει απο την οικογενεια και απο τους φιλους της οικογενειας ,απο εμενα μονο ειναι αστειρευτα και οποιαδηποτε στιγμη ,δε θεωρω οτι χαλαω τα σκυλακια μου επειδη εχουμε αγκαλιες και φιλια και επειδη κιλιομαστε σαν γουρουνια ή επειδη βλεπουμε μαζι τηλεοραση στο κρεβατι ,το ταπεραμεντο παραμενει το ιδιο και η ενεργεια για εργασια ,θεωρω οτι η αγαπη ειναι απαραιτητο συστατικο για την ομαλη εξελιξη του οποιουδηποτε ζωντανου οργανισμου ,η αγαπη αυτη πρεπει να εκφραζεται και ειναι η μοναδικη πηγη ζωης
Ακριβώς

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Τα χάδια βοήθησαν πολύ στην εκπαίδευση, αλλά τον χαϊδεύουμε όλοι στην οικογένεια, επίσης αν θέλει κάποιος από τους ανθρώπους έξω ή κανένα παιδάκι να το χαϊδέψει, το αφήνω... it's no big deal. Αφού αγαπάει τους ανθρώπους και οι άνθρωποι τον αγαπάνε :D

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97