Ρε παιδια το ιδιο πραγμα με το φαγητο το εκανα και εγω στο τοτε κουταβι μου και το κανω ακομα στο περιπου 1.5 ετους σκυλο μου. Σε καθε γευμα.
Η αληθεια ειναι οτι δεν δυσκολευτηκα ιδιαιτερα να του το μαθω. Αυτο γιατι παιρνει μερος στην εκπαιδευση ενα μπωλ φαγητο.
Μεχρι να δωσω το οκ με κοιταει στα ματια. Επαφη με τα ματια ομως υπαρχει μονο τοτε. Οταν εκπαιδευω με μπαλακι , ας πουμε , τα ματια του ειναι στο μπαλακι παντα.
Ακουω , ειδικα απο τον Στελιο , την φραση '' βαθος χρονου ''. Εγω αναρωτιεμαι , μεχρι ποτε θα υπαρχει τελεια υπακοη οταν εχω ενα μπωλ φαγητο στο πατωμα αλλα μονο τοτε ?
Ποτε δηλαδη θα εχω την προσοχη του σκυλου την δυσκολη στιγμη ?
Σημερα για παραδειγμα μολις ανοιξα την εξωπορτα ειδα εναν αλλο σκυλο να κατουραει στα χορτα που σημαδευει ο δικος μου. Στα '' δικα του '' χορτα.
Ε ο κακος χαμος εγινε. Πλεον σε τετοιες περιπτωσεις ο σκυλος δεν ακουει τιποτα απο οτι θα πω. Τραβαω καπως την προσοχη του με διορθωσεις με πνιχτη και λιχουδια στην μυτη του μπροστα.
Αλλα δεν εχω παντα αυτα τα 2 μαζι μου.
Ποσο ειναι αυτο το βαθος χρονου που θα χρειαστει για να εχω την επαφη με τα ματια , περα απο την ωρα του φαγητου ? Αν ειναι αυτο εφικτο. Ισως δεν γινεται με ολα τα σκυλια σε ολες τις ηλικιες.
Τα παραπάνω βίντεο είναι εξάσκηση για μέσα στο σπίτι, υποτίθεται πριν αρχίσεις την γενίκευση στο έξω περιβάλλον βάζοντας τον σκύλο να δουλέψει σε eye contact με ερεθίσμτα!Έξω δουλεύεις τον σκύλο κανονικά σε υπακοή αναλόγως φυσικά και του τι δουλειά έχεις ρίξει, αναλόγως και του σκύλου που έχεις, αναλόγως και το τι μυαλό έχει ο σκύλος που έχεις!
Η απαίτηση της προσοχής του σκύλου μας στην δύσκολη στιγμή έγκειται στην δουλειά που έχουμε ρίξει!Δεν απαιτείς από τον σκύλο την δύσκολη στιγμή να σε υπακούσει όταν δεν τον ΕΧΕΙΣ ΛΙΩΣΕΙ στην υπακοή ανάμεσα σε ερεθίσματα!Πρόσεξε, όχι κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά για να ανέχεται!ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ανάμεσα σε ερεθίσματα!Να γουστάρει ο σκύλος να δουλεύει μόνο μαζί σου και να γράφει τους πάντες, ακόμη και αν ο σκύλος έχει την κυριαρχία στο Θεό!
Το βάθος χρόνου λοιπόν είναι σχετικό!Το βάθος χρόνου απαιτεί δουλειά, πρόγραμμα, σωστά ερεθίσματα, σωστόυς χειρισμούς από 2 μηνών!
Φυσικά και δεν γίνεται σε όλα τα σκυλιά!Εξαρτάται η φυλή, η ηλικία, η δουλειά που έχεις ρίξει, ο χαρακτήρας του σκύλου!
Μου έφερες ένα παράδειγμα με σκύλο που δεν ξέρω την υπακοή του, δεν ξέρω την δουλειά που του έχει γίνει και την στιγμή που βλέπει έναν άλλο σκύλο να ουρεί τον χώρο του!
Και ερωτώ κάτι βασικό:
Ο σκύλος όταν βγαίνατε ήταν στο δίπλα και είχε eye contact με σένα?
Έχει υπακοή καλή?Θα σπάσει εντολή?
Επίσης έχε στο μυαλό σου ότι ένας αρσενικός όσο καλή υπακοή και αν έχει δεν παύει να είναι αρσενικός, αν είναι δε και κυριαρχικός ολίγον τα πράγματα είναι πιο δύσκολα!Ωστόσο δεν μπορώ να μην πω ότι είσαι γκαντέμης αδερφέ μου!Mα έξω από την πόρτα σου?