Νιώθει ο σκύλος εγκατάλειψη όταν τον αφήνεις για εκπαίδευση;
Νιώθει ο σκύλος εγκατάλειψη όταν τον αφήνεις σε μια πανσιόν;
Νιώθει ο σκύλος εγκατάλειψη;
Θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε ακριβώς σε αυτό, αλλά μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια προσέγγισης...
Πως θα ορίζαμε, λοιπόν, τον σκύλο που νιώθει εγκατάλειψη; Τι θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα, δηλαδή, πως ένας σκύλος βιώνει το συναίσθημα της εγκατάλειψης;
Δε θα είχε όρεξη για παιχνίδι; Δε θα είχε όρεξη για φαγητό; Δε θα είχε όρεξη για βόλτα; Θα έδειχνε επιθετική συμπεριφορά; Θα ήταν φοβισμένος; Θα ήταν ανήσυχος; Θα ήταν νωχελικός;
Μπορούμε να κάνουμε εκατοντάδες ερωτήσεις μα τελικά τι ψάχνουμε; Μια αλλαγή στην συμπεριφορά του σκύλου. Μια αλλαγή όμως που μπορεί να οφείλεται σε οτιδήποτε και εμείς θα το αποδώσουμε σε αυτό που εμείς έχουμε στο μυαλό μας (αυτό που θέλουμε ίσως).
Ένα δεδομένο είναι πως ο σκύλος θα βιώσει μια αλλαγή. Μια αλλαγή στο περιβάλλον και την καθημερινότητα του. Το πως θα αντιδράσει, τι συμπεριφορά θα έχει, άρα και το πως και τι θα νιώσει έχει να κάνει περισσότερο με το τι ερεθίσματα θα έχει στην νέα καθημερινότητα του. Αν τα ερεθίσματα είναι θετικά, ο σκύλος θα αντιδράσει θετικά και θα νιώσει καλά, ίσως και καλύτερα από πριν. Αν τα ερεθίσματα είναι αρνητικά, θα νιώσει αρνητικά.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως το τι είναι αρνητικό και τι θετικό για ένα σκύλο δε το καταλαβαίνει πάντα ο μέσος ιδιοκτήτης. Ο μέσος ιδιοκτήτης έχει την εντύπωση πως το πολύ φαγητό και οι λιχουδιές είναι καλό, η τροφή χωρίς γλουτένη με βίσωνα και αηδονόγλωσσες είναι καλό, ο καναπές και η ξάπλα σε ειδικό πουπουλένιο κρεβάτι είναι καλά, τα πιατάκια με το μονόγραμμα του σκύλου είναι καλά, το φανταχτερό περιλαίμιο είναι καλό, το μπάνιο και το grooming είναι καλά, οι προληπτικές εξετάσεις υγείας είναι καλές, τα δεκάδες παιχνίδια που του έχουμε αγοράσει είναι καλά, οι χιλιάδες φωτογραφίες στο Instagram με το σκύλο είναι καλές... και όλα αυτά είναι μια χαρά, μα για τον σκύλο δεν είναι τόσο σημαντικά.
Αυτό που είναι σημαντικό για τον σκύλο είναι η σχέση μας να είναι σχέση σκύλου και ανθρώπου και η επικοινωνία μας να γίνεται σε αυτή την βάση. Όποιος προσφέρει κάτι πιο κοντά σε αυτό στα μάτια του σκύλου "ανεβαίνει" και έτσι νιώθει πιο καλά και ας μην έχει αυτά που εμείς νομίζουμε καλά. Μπορούν να γραφτούν άπειρα για το τι συνθέτει αυτό που γράφω παραπάνω και με μια φράση έχω ονομάσει "Σεβασμός στο σκύλο"...
Γυρίζοντας στο θέμα των συναισθημάτων του σκύλου και στο αν ο σκύλος βιώνει την εγκατάλειψη όταν αφήνεται για εκπαίδευση ή σε μια πανσιόν δε μπορώ να μην αναρωτηθώ τι βιώνει ο σκύλος όταν υιοθετείται από τον ιδιοκτήτη του; ...και η λέξη η υιοθεσία πιθανόν να μη δίνει την σωστή εικόνα.
Στην περίπτωση απόκτησης σκύλου από κάποια γέννα, ο σκύλος ξαφνικά και από εκεί που ζει για 2 μήνες συν με την μητέρα και τα αδέρφια του βλέπει να τον παίρνουν μακριά, χωρίζοντας τον από την οικογένεια του και το οικείο του περιβάλλον, δίχως αιτία και αφορμή, δίχως εξηγήσεις. Πιθανόν η λέξη "απαγωγή" να ταιριάζει περισσότερο και οι φερόμενοι ως "σκυλογονείς" θα έπρεπε να λέγονται "σκυλοαπαγωγείς".
Τι είναι όμως αυτό που κάνει την όλη διαδικασία θετική και όχι αρνητική και τραυματική;
Η σωστή συμπεριφορά και αντιμετώπιση μετά και τα θετικά ερεθίσματα που ο σκύλος θα πάρει. Προσαρμόζεται, λοιπόν, στην νέα του καθημερινότητα και συνεχίζει την ζωή του. Κάτι που κάνει σε οποιαδήποτε κατάσταση.
Θα προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι σαν κουτάβι, θα προσαρμοστεί στο νέο σπίτι μετά από μετακόμιση, θα προσαρμοστεί στο νέο ιδιοκτήτη μετά από κάποιο γεγονός που θα επιτάσσει την αλλαγή ιδιοκτήτη, θα προσαρμοστεί σε διαζύγια, σπουδές, απώλειες... Είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του αν όχι το κυριότερο, η προσαρμοστικότητα και ο οπορτουνισμός (ο ελιγμός και η αξιοποίηση συγκυριών κάθε είδους προκειμένου να επιτευχθεί προσωπικό όφελος).
Τελικά, βιώνει ο σκύλος την εγκατάλειψη;