να τα αφήσουμε να παίξουν;


ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.255
3.093
Ο καλύτερος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη επιθετικής συμπεριφοράς προς άλλους σκύλους είναι να δώσουμε έμφαση στην έγκαιρη κοινωνικοποίηση. Για να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν, να παίζουν και να επικοινωνούν με άλλα μέλη του είδους τους, οι σκύλοι όλων των φυλών πρέπει να κοινωνικοποιούνται καλά όσο είναι κουτάβια. Αν ένα κουτάβι έχει πολλές καλές εμπειρίες με άλλους σκύλους, οποιαδήποτε δυσάρεστη μελλοντική εμπειρία θα έχει μικρότερη επίδραση σε αυτό. Έστω ότι ένα κουτάβι παίζει με ένα άλλο σκύλο και το παιχνίδι κλιμακωθεί φτάνοντας σε καυγά. Αυτό είναι σχετικά φυσιολογικό, έτσι τα περισσότερα καλά κοινωνικοποιημένα κουτάβια, θα εξακολουθούν να θέλουν να παίξουν με άλλους σκύλους και έπειτα από αυτό.
3) Πολύ σωστό! Αλλά, δεν αρκεί, για τη μετέπειτα ζωή του σκύλου... βλέπε: "και μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού"...;)
Δηλαδή: Προσέχουμε για να έχουμε...
Προσωπικά (και όχι μόνο εγώ) πιστεύω ότι τα σκυλιά πρέπει να έρχονται σε επαφή... να γνωρίζονται - μυρίζονται (όποτε είναι αυτό δυνατόν)... να παίζουν, ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ κουτάβια... και, έτσι, να μην ενοχλούνται ιδιαίτερα, όταν συναντούν άλλο σκύλο, ή όταν περνάει από κοντά τους κάποιος (ή κάποιοι) σκύλος... και ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ... εκτός αν μιλάμε για σκυλιά της ίδιας "αγέλης"...
Δεν θεωρώ απαραίτητο (μετά την κουταβίσια ηλικία - και πριν την στιγμή του "Ουράνιου Τόξου") για τα σκυλιά, να "παίζουν" ελεύθερα με άλλα σκυλάκια... γιατί, αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε σαν παιχνίδι, εκείνα το αντιλαμβάνονται σαν "παιχνίδια κυριαρχίας - εξουσίας"... ΕΙΔΙΚΑ οι 60 αυτές φυλές που σου προανέφερα... εκεί, το κάθε παιχνίδι είναι εν δυνάμει καυγάς...
Για μένα: Όχι doggy parks, για οποιοδήποτε σκύλο που έχει φτάσει στην εφηβεία...
Θεωρητικά συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω. Όσο το ζώο διαμορφώνει ακόμα χαρακτήρα , είναι απαραιτητο να συναναστραφεί με άλλα κοινωνικά σκυλιά (ενήλικα και μη). Αλλα από μία ηλικία και μετά το παιχνίδι με άλλα σκυλιά δεν φαίνεται να είναι απαραίτητο για την ψυχική τους υγεία . Ο σκύλος είναι κοινωνικός με τος ανθρώπους του. Δεν του χρειάζονται άλλα σκυλιά ούτε άλλοι ανθρώποι. (ισχύει το ίδιο για τα κυνηγόσκυλα που χρησιμοποιούνταν σε ''κοπάδια'' , πχ μπίγκλ ; ) . Η πιθανότητα ενός σκυλοκαβγά είναι βεβαια αρκετή για να μην αφήνουμε δυο σκυλια να βρουν τη θέση τους στο παιχίδι.

Στην πράξη ψάχνω ευκαιρίες να βάλω την σκύλα μου να παίξει με τα άλλα σκυλάκια (κάτι που ,ομολογουμένως, μου βγαίνει ενίοτε ξινό .)

Έχω την εντύπωση οτι όσο ένας σκύλος παίζει λιτός με άλλους, παραμένει πιο ανεκτικός σε ό,τι ξένο προσπαθήσει αργότερα να μπεί στην αγέλη του. Διαχειρίζεται δηλαδή ευκολότερα τα παιχνίδια ''κυριαρχίας και εξουσίας''. Δεν πιστεύω οτι αρκεί η κοινωνικοποίηση του πρώτου χρόνου ζωής ενός σκύλου για να θυμαται ενας εξάχρονος να μην καβαλάει το καλάμι με αλλα σκυλια , αν βρεθεί ελευθερος να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Με συχνό τέτοιο παιχνίδι η αγέλη μένει λίγο πιο ανοιχτή σε καινούργιες αφίξεις. Ξέρει πότε να τσαλακώσει τον εγωισμό της και να κάνει χώρο για έναν καινούργιο ακόμα και αν τον αντιπαθεί τα μάλα.

Ακόμη, σε μια πόλη γεμάτη με αδέσποτα , θέλω να αφήνω τη σκύλα μου να παίζει μαζί τους για να μπορώ μετά να κινούμαι ελεύθερα . Η μικρή αποκτά την θέση της , το status της , ανάμεσα στα αδέσποτα και έτσι είμαι σίγουρη οτι δεν θα δημιουργήσω σαματά , όταν συναντήσω τα ίδια σκυλιά στο δρόμο, ενώ περπατάμε με τη μικρή . Μετά μας μυρίζουν , μας αναγνωρίζουν ώς δικούς τους και όλα καλά.

Για παράδειγμα, στην πόλη μου κυκλοφορεί ενας λυκομορφος αδέσποτος ονόματι Άρης- ο οποίος έχει το συνήθειο να τραμπουκίζει άλλους (άγνωστους για αυτόν )σκύλους, κοπανώντας τα 30 κιλά του σώματός του πάνω τους και μπλοκάροντάς τους το δρόμο. Μόνο αφού παίξαμε οι τρεις μας , χωρίς λουρί , λύσαμε το πρόβλημα. Στη περίπτωσή μας βέβαια η σκύλα μου ηξερε οτι δεν ήθελε να τσακωθεί και ήμουν επίσης έτοιμη να ''βοηθήσω'' τον Αρη να βρει τη θέση του. Πλέον έχει ο καθένας το status του και είμαστε φιλαράκια.

Εσείς τι κάνετε με τα δικά σας;
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Ο σκύλος μου παίζει δύο παιχνίδια: δαγκωνιές και διελκυστίνδα. Δεν περίμενα να παίζει ναυμαχία, αλλά όσο να’ ναι αυτές οι δύο κινήσεις πιο πολύ μου κάνουν για άσκηση ετοιμότητας του τύπου «αν θέλαμε κάτι και οι δύο ποιος θα το κέρδιζε τελικά;» παρά για πνευματική/σωματική εκτόνωση. Επίσης παίζει μόνο με έναν άλλο σκύλο έστω κι αν υπάρχουν άλλα σκυλιά, και ακόμα και μ’ αυτόν τον ένα βαριέται και το σταματάει. Όταν είμαστε εκτός σπιτιού, η χαρά του είναι να πάμε βόλτα και να εξερευνήσει ό,τι υπάρχει γύρω. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο ίδιος ο σκύλος έχει «επιβάλει» κυρίως τη βόλτα και λιγότερο το παιχνίδι.

Παρόλ’ αυτά, σε ηλικία 14-19 μηνών, τον πήγαινα στο πάρκο κι επιδίωκα να βρίσκεται στη συντροφιά άλλων σκύλων. Νομίζω ότι παρατηρώντας την αλληλεπίδραση του σκύλου μου με άλλα σκυλιά, πρόσεξα πράγματα που ίσως θα έχανα αν οι συναναστροφές τους γίνονταν όντας όλοι στον οδηγό και με διάρκεια τριών δευτερολέπτων. Από την άλλη, στο σκυλοπάρκο πήγαινα πιο «διαβασμένη» αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα να χρησιμεύει κυρίως σαν υπόθεση εργασίας για μένα, παρά ως αναψυχή για τον σκύλο.

Οπότε να παίξει ο ενήλικος σκύλος μου; Βεβαίως. Μόνο που λίγο οι αναποδιές του, λίγο οι δικιές μου, πλέον μακραίνει η λίστα με τις απαιτήσεις και τελικά το παιχνίδι με σκύλους σπανίζει.

Τι περιμένω από το παιχνίδι με άλλα σκυλιά; Με γνώμονα την ηλικία του (δύο ετών), τον χαρακτήρα που έχει πλέον διαμορφώσει (ήπιος/ανεκτικός) και τις απαιτήσεις μου από αυτόν (σκύλος συντροφιάς), περιμένω ελάχιστα πράγματα, κυρίως μια υπενθύμιση/επανάληψη των όσων ήδη κάνει. Αν επρόκειτο για κουτάβι, θα ήθελα μέσα απ’ το παιχνίδι να μάθει πώς να συμπεριφέρεται σε άλλα σκυλιά, πώς να βάζει και να δέχεται όρια, κι ενδεχομένως να εξασκήσει/εξαλείψει κάποιο χαρακτηριστικό. Μόνο που για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται κάποιος να θέτει τις κατευθύνσεις, και όχι να αφήνεται (μόνο) στη διακριτική ευχέρεια της αγέλης.
 
  • Like
Reactions: ioanna a


myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Μετά από κάτι ντράβαλα το καλοκαίρι με κάτι άλλα αρσενικά λυτά με ή χωρίς εμφανή ιδιοκτήτη κι εγώ είμαι πιο οργανωμένη στο θέμα συναναστροφής και παιχνιδιού. Όταν είμαστε Αθήνα λύνεται μόνο σε σκυλοπάρκο και παίζει αφού α) σκανάρω το χώρο και τους παρευρισκόμενους πριν πλησιάσουμε και β) δω ότι αν μη τί άλλο δε γίνεται της τρελής από κόσμο. Εδώ δε ο Έντζο θα παίξει με συγκεκριμένα μόνο σκυλιά φίλων τα οποία είναι ισορροπημένα. Στη δε βόλτα ο Έντζο μπορεί να θέλει να γνωριστεί-μυριστεί με όλα σχεδόν τα σκυλιά που συναντάμε αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντα, μόνο κατόπιν γρήγορης αξιολόγησης/σκαναρίσματος και για δευτερόλεπτα την πρώτη φορά.
 
  • Like
Reactions: ioanna a


Mariaki

Active Member
23 Ιουνίου 2015
30
24
38
Ο δικος μου ειναι πλεον 10 μηνων και παρατηρω αλλαγη στη συμπεριφορα του. Αρχισα την κοινωνικοποιηση του αρκετα νωρις και μεχρι πριν λιγο καιρο ηταν πολυ φιλικος με τα αλλα σκυλια στη βολτα. Τωρα κανει τσαμπουκαδες πιο συχνα. Θελει να πηγαινει σε οποιον σκυλο συναντησει αλλα οταν ο αλλος πλησιαζει λιγο παραπανω να μυρισει ο δικος μου γαβγιζει και αρχιζει καβγας. Ετσι εκανε κ εσενα που τελικα τον δαγκωσε( δε προλαβα να τα χωρισω). Δεν εχω καταλαβει αν πρεπει να τον αφηνω να πλησιαζει αλλους σκυλους η να τον κραταω σε αποσταση. Εγω καταλαβαινω πως φοβαται.
 


Μάρθα & Σίλβα

Well-Known Member
28 Μαϊου 2014
1.705
3.933
40
Εμείς παίζουμε με άλλα σκυλιά σχεδον καθημερινα. Συγκεκριμενα σκυλιά ομως... και αν τυχουμε καποιο καινούριο θα πάρουμε χρονο γνωριμιας πριν λυθουν να παίξουν για να κοψω εγώ κινηση σκύλου και αφεντικού πριν χαλαρώω...

Συμφωνώ απόλυτα με την Ιωάννα στο ότι μάλλον έτσι εξασκείται και η ανεκτικότητα, θεωρώ οτι παίζει ρόλο (συνάμα με το χαρακτήρα φυσικά).

Παρόλα ταύτα... Θα σκανάρω την περιοχή πάντα και με σκυλιά που βλέπω οτι δεν συναναστρεφονται ομορφα ή που ξέρω οτι θα τη στρεσάρουν δεν την φερνω σε επαφή... όπως επίσης δεν την βάζω σε πολύ μεγάλες σκυλοπαρέες (κατι μέρες σαν σημερα οπου το παρκο ειχε γύρω στα 20 σκυλιά). Το θεωρώ επικίνδυνο περιβάλλον... και επειδή νομιζω ειναι λαχείο το γεγονος οτι δεν εχει φοβιες και πιστευω οτι ειναι πολύ καλα κοινωνικοποιημενη, δεν θελω ουτε κακοτοπιες, αλλά ούτε και να αρχίσει να μιμείται άσχημο, αγαρμπο παιχνιδι...

Δεν μας εχει τύχει ποτέ καυγάς μέχρι τώρα. Δυο φορές πήγε να γίνει στραβή, ευτυχώς ομως επεσε τ'ανάσκελα κατευθείαν και την γλυτώσαμε...
 


myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Επειδή και στη δική μας περίπτωση τα πράγματα έγιναν με αυτή τη σειρά και πλέον ο Έντζο είναι στην τσίτα σχεδόμ όλες τις φορές που έρχεται σε επαφή με αρσενικό, σου προτείνω να είσαι επιλεκτική με τις σκυλοπαρέες... Δεν είναι ανάγκη να πλησιάζει όλους τους σκύλους ούτε να παίζει με όλους τους σκύλους. Αν έρθει σε επαφή με άλλο αρσενικό, άστον να μυρίσει 1-2 δεύτερα και φύγε. Την επόμενη φορά που θα συναντήσει το ίδιο σκυλί, και με την προϋπόθεση ότι δεν τσιτώσει, άστον 3-4 κοκ.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.242
Μηνύματα
898.073
Μέλη
20.017
Νεότερο μέλος
MayoThebraveYorkie