λαθη

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Θοδωρη, εφοσον εκανες το λαθος να παρεις στα σοβαρα την αναλυση μου :D θα μου επιτρεψεις να συνεχισω.

Η διαπιστωση του ολοκληρωτικου λαθους δεν αποτρεπει την οποια προσπαθεια για την αναζητηση του σωστου.
Απλα την μεταλλάσσει στην αναζητηση του «λιγοτερο λαθος».

Σε τελικη αναλυση (παμε παλι στα σκυλια), ποιος είναι αυτος ο εκπαιδευτης ή συμπεριφοριολογος σκυλων που μπορει ειλικρινα να ισχυριστει ότι βρηκε το σωστο και την σωστη μεθοδο?
Απλά αναζητα διαρκως το λιγοτερο λαθος που είναι αντίστοιχη εννοια με το περισσοτερο σωστο.

Μια διαφορετικη προσεγγιση (υποπεριπτωση εκπαιδευσης και ολιγον off topic) δειχνει ότι το ολο συστημα και μεθοδολογια της εκπαίδευσης εξπρές του ενός μηνα στα εκπαιδευτηρια στηριζεται εν γενει στη διορθωση του λαθους και μεσα από αυτή στην αναδειξη και εκμαθηση του σωστου.

Ο σκυλος μη γνωρίζοντας ακριβως τι να κανει, εκτελει λαθος και του δειχνεται στη συνεχεια το σωστο ή διορθωνεται για το λαθος και μεσα από τη διορθωση προκυπτει το σωστο ή ακομα παρασερνεται επιτηδες να κανει λαθος για το οποιο στη συνεχεια διορθώνεται.
Για το τελευταιο εχω την απορια αν ο σκυλος μαθαινει τελικα το σωστο ή απλα αποφευγει το λαθος και συμπτωματικά εκτελει το σωστο.

Για να το επεκτεινω ακομα λιγο, ο σκυλος τελικα μαθαινει και κατανοεί ουσιαστικα και ξεκαθαρα τη σωστη εντολη ή συμπεριφορα ή απλα μαθαινει να ακολουθει ενα συγκεκριμενο pattern (προτυπο / μοντελο / μοτιβο)?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Έχω την εντύπωση ότι το περιπλέκεις, ενώ στην ουσια τα πράγματα είναι πιο απλά.

Ο σκύλος υιοθετεί τις συμπεριφορές που τον ανταμείβουν και εγκαταλείπει τις συμπεριφορές που δεν τον ανταμείβουν ή αποβαίνουν δυσάρεστες. Αυτή είναι η βάση για κάθε εμπειρία μάθησης. :)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Aρη νομιζω οτι ολα οσα εγραψες,ταιριαζουν σε ανθρωπινες συμπεριφορες και οχι στου σκυλου.

εξηγω...ο σκυλος εχει ενα απλο μυαλο,ετη φωτος πιο απλο και πιο "μικρο" απο του ανθρωπου.ολα αυτα τα λαθη ή τα λιγοτερο λαθη ή τα περισσοτερο σωστα,ουτε που τα αντιλαμβανεται ο σκυλος...ο σκυλος αντιλαμβανεται το λαθος,σωστο και κακο πραγμα,καλο πραγμα.Τοσο απλα!

επισης η εκπαιδευση γινεται για να μαθει (με την συνδυαστικη του ικανοτητα) ο σκυλος,τι θελουμε εμεις να εκτελει πιστα ως εντολη.Το συγκεκριμενο πραγμα ειναι και συγχρονως "σωστο και καλο" για τον σκυλο μας ,γιατι μας αρεσει εμας,ειναι καλο για εμας αρα το ιδιο και γι'αυτον.Δεν μπορει ο σκυλος να σκεφτει και να υποθεσει...θα το κανω γιατι αλλιως θα ερθει η επιπληξη ή θα στενοχωρησω τον ιδιοκτητη μου ή αν το κανω θα ειμαι χρησιμος κλπ κλπ...πολυ απλα το κανει γιατι του το λεει "το χερι που τον ταιζει και ελεγχει ολη του την ζωη" αρα του ιδιου του περισσευει...

ισως ακουγονται λιγο περιεργα ή σκληρα τα οσα λεω,ομως ετσι "σκεφτεται" ο σκυλος και ετσι τα αντιλαμβανεται.

ΟΤΙ πιο συνθετο και πιο περιπλοκο ειναι ΜΟΝΟ στην δικη μας σκεψη ή φαντασια και ΠΟΤΕ δεν θα αγγιξει τον σκυλο μας...ΠΟΤΕ δεν θα λειτουργησει συνθετικα και ΠΑΝΤΑ θα εκτελει με γνωμονα τις δικες μας επιθυμιες και ΜΟΝΟ αυτες.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
συμφωνω με τον Αρη και θα απαντησω σαν Κρινα
Aρη νομιζω οτι ολα οσα εγραψες,ταιριαζουν σε ανθρωπινες συμπεριφορες και οχι στου σκυλου.
σαφως και για αυτο λεμε εμεις ειμαστε υπευθυνοι για τις οποιες συμπεριφορες και καλουμαστε να διορθωσουμε καταστασεις
εξηγω...ο σκυλος εχει ενα απλο μυαλο,ετη φωτος πιο απλο και πιο "μικρο" απο του ανθρωπου.ολα αυτα τα λαθη ή τα λιγοτερο λαθη ή τα περισσοτερο σωστα,ουτε που τα αντιλαμβανεται ο σκυλος...ο σκυλος αντιλαμβανεται το λαθος,σωστο και κακο πραγμα,καλο πραγμα.Τοσο απλα
και βεβαια για αυτο εμεις πρεπει να βρουμε τα σωστα και να τα δωσουμε με σωστο τροπο επειδη ο σκυλος θα λαβει και θα καταγραψει οτι του δωσουμε
εδω ομως να πω οτι υπαρχουν περιπτωσεις πολυ δουλεμενων σκυλων που αν σε καποια στιγμη ο χειριστης κανει μικρο λαθος ο σκυλος του κανει διορθωτικη(το εχω δει με τα ματια μου)
ΟΤΙ πιο συνθετο και πιο περιπλοκο ειναι ΜΟΝΟ στην δικη μας σκεψη ή φαντασια και ΠΟΤΕ δεν θα αγγιξει τον σκυλο μας...ΠΟΤΕ δεν θα λειτουργησει συνθετικα και ΠΑΝΤΑ θα εκτελει με γνωμονα τις δικες μας επιθυμιες και ΜΟΝΟ αυτες
μα και βεβαια θοδωρη για αυτο θα πω παλι οτι εμεις πρεπει να βρουμε το πραγματικα σωστο

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog