κατοικίδιο vs δουλειά

loukialoco

Member
3 Απριλίου 2013
16
1
Γειά σας παιδιά. σκεφτόμαστε με την οικογένειά μου να αποκτήσουμε ενα σκυλάκι. Μένουμε σε διαμέρισμα 100τμ. Τώρα το θέμα ειναι το εξής, δουλεύω 6 μέρες ποτε πρωΐ πότε απόγευμα από 8 ώρες, δουλεύει και ο σύζυγος 3 βάρδιες και εχουμε ενα παιδί 6 χρονών. πιστευεται πως μπορούμε να αποκτήσουμε? Θα υπάρχουν και κάποιες ωρες που θα μένει και μονο του. Μήπως θα εχουμε καποιο προβλημα? ρώτησα και μου ειπαν πως θα προσαρμοστεί στις ωρες μας ο σκυλος και δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα, μόνο όταν θα είναι μικρό θα εχω ατυχήματα τα οποια δεν θα μπορέσω να αποφυγω....

Penguin

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2017
621
1.187
29
Εμείς με γνώμονα τις ώρες που θα λείπουμε από το σπίτι αποφασίσαμε και υιοθετήσαμε σκύλο κοντά στην ενηλικίωση (10 μηνών) για να μην έχουμε τα κουταβομπλεξίματα, όποτε για κουτάβι δεν μπορώ να σου πω, αλλά νομίζω έναν σκύλο κοντά σε αυτή την ηλικία θα στον πρότεινα (ειδικά αν γνωρίζετε προκαταβολικά ότι τα πάει πολύ καλά με τα σκυλιά). Την πρώτη βδομάδα που ήρθε ο σκύλος ο ένας από τους δύο ήταν σε άδεια, ωστόσο, εγώ χωρίς να έχω κάτι ουσιαστικό να κάνω, έπαιρνα τους δρόμους (όλο και λίγο παραπάνω χρόνο την φόρα). Δεν θα σου πω ψέματα, μας έφαγε τρία ζευγάρια σαγιονάρες, δάγκωσε λίγο το μαξιλάρι του καναπές, έκανε τρύπα δίευρου στο κάλυμμά του καναπέ και σε μια κουβέρτα, μπορεί να ξεχνάω κάτι άλλα νομίζω αυτά ήταν. Χθες λείπαμε από το σπίτι 7 ώρες, δεν πείραξε τίποτα (αν είχε σαγιονάρες στο πάτωμα μπορεί και να πειράζει, αλλά δεν τις αφήνουμε). Δεν γαυγίζει καθόλου όταν λείπουμε, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά γιατί δεν γαυγίζει γενικά.

Εμείς εκπαίδευση με crate αποφασίσαμε να μην κάνουμε, εσάς είναι κάτι που μπορεί να σας βολέψει. Επίσης, αν πάρετε σκύλο με πολύ ενέργεια, και δεν την εκτονώνετε, ναι, θα την εκτονώσει μόνο του.

Αυτό που μου φάνηκε πολύ χρήσιμο στην δικιά μας περίπτωση ήταν ότι πήραμε την Marley σε χρόνο που κάποιος θα μπορούσε να είναι την πλειοψηφία της μέρας μαζί της και να την επιβλέπει. Όποτε ίσως να σας φαινόταν χρήσιμο να αποκτήσετε σκύλο κατά την διάρκεια κάποιας άδειας κλπ. Αλλά και πάλι, για έμενα, είναι πολύ σημαντικό να φεύγετε από το σπίτι σταδιακά, και όχι απότομα, για να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δημιουργία άγχους αποχωρισμού.

Και να δημιουργηθεί, είναι λίγο ζόρι, αλλά ξεπερνιέται και αυτό. Άλλωστε, με ένα 6χρόνο παιδί, σίγουρα οι δικιά σας υπομονή είναι ήδη πιο διευρυμένη απ’ ότι είναι η δικιά μας,

loukialoco

Member
3 Απριλίου 2013
16
1
εχω σκεφτεί και το crate αλλα παλι εχω ενα άγχος, οσο θα λείπω η αν λείπουμε θα ειναι εκει μεσα? Δεν ειναι λιγο υπερβολικό? δεν ξέρω θα μπορει να κατσει εκει αυτο το διάστημα? Σίγουρα οταν θα επιστρέφω στο σπίτι θα το βγαζω απο εκει μεσα. επιτα με το θεμα τουαλετα και αυτο μεσα στο crate θα βαζω μια πανα? Μήπως το παρκο θα ειναι καλύτερα? ειδα πως ειναι αρκετά μεγαλα και θα ειναι ποιο άπλα ο κουταβος

Penguin

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2017
621
1.187
29
Ναι αν έχετε χώρο στο σπίτι για σκυλόπαρκο δεν βρίσκω τον λόγο να μην το προτιμήσετε, πάνα, νερό, ασφαλή παιχνίδια, με τον καιρό θα μάθει και μπορεί να μην χρειάζεται καν περιορίσμο.

barouf

Well-Known Member
24 Αυγούστου 2016
212
1.136
48
Να πάρετε! Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλιά διδάσκονται παααρα πολλά πράγματα από αυτά!
Και να ταλαιπωρηθητε λίγο, μετά θα το θυμάστε με νοσταλγία.
Το πάρκο ή το crate θα σας γλυτώσει από εγκεφαλικά και θα δώσει και στις δυο πλευρές το χρόνο προσαρμογής που χρειάζονται.
Το πρόγραμμα του σκύλου θα το φτιάξετε από κοινού το ζευγάρι (αφού το παιδί δεν θα μπορεί να τον βγάζει βόλτα) και άμα το τηρήσετε για λίγο καιρό όλα θα πάνε μια χαρά. Όχι οτι μετά δεν θα έχει πρόγραμμα ο σκύλος, αλλά άμα πάρει τη σειρά του και να χάσει μια βόλτα σε έκτακτη περίπτωση δεν χάθηκε ο κόσμος. Άσε που όταν μπει στη ρουτίνα σας θα αποζητάτε και εσείς τη βόλτα...
Πες μας λίγο για τι σκυλάκι σκέφτεστε?

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.765
7.925
Αν δεν είχατε ποτέ πριν σκύλο δεν θα έλεγα να πάρετε με τόσο πιεστικά ωράρια.
Και ένα παιδάκι 6 ετών, με εξωσχολικές σίγουρα υποχρεώσεις που πρέπει να το πηγαίνεται από δω και απο κει συνέχεια.
Είστε διατεθειμένοι να σηκώνεστε τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από ότι τώρα για την πρωινή του βόλτα;
Είστε σίγουροι ότι μετά από ένα οκτάωρο θα έχετε διάθεση για βόλτα του σκύλου;
Θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε στην απαιτητική κουταβοπερίοδο και στα κατουρήματα μέσα στο σπίτι που θα κρατήσουν τουλάχιστον δύο μήνες;
Έχετε λύση για τον σκύλο όταν θα είστε διακοπές;
Έχετε ένα ποσό επιπλέον να διαθέσετε για τα ιατρικά του έξοδα; Για τις αποπαρασιτώσεις του; Για την τροφή του;
Ένας σκύλος είναι ένα μικρό παιδάκι που δεν θα μεγαλώσει ποτέ για 13-15 χρόνια μια μόνιμη δέσμευση με πολλές απαιτήσεις. Και αν σκεφτείτε ότι έλα μωρέ υπερβολική είναι τόσοι έχουν πως τα βγάζουν πέρα να σας πληροφορήσω ότι η πλειοψηφία παίρνει ένα σκύλο και μόλις συνειδητοποιήσει τι έκανε το παρκάρει σε μια βεράντα ή το παραμελεί συστηματικά.
Γιατί θέλετε να πάρετε σκυλάκι;

Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
Σε τέτοια θέματα προσωπικά πιστεύω εξαρτάται από τον άνθρωπο.
Κάποιοι άνθρωποι προτίθενται να ξυπνούν από νωρίς για τη βόλτα του σκύλου πριν τη δουλειά και να τον ξαναβγάζουν κατά την επιστροφή τους στο σπίτι στις 8 - 9 - 10 το βράδυ. Ενώ άλλοι πάλι δεν έχουν τις αντοχές και την όρεξη..
Εξαρτάται ξεκάθαρα από τη δική σας όρεξη και διάθεση να ασχοληθείτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται να πιεστείτε για τίποτα και μόλις με το καλό τα βάλετε όλα σε μια σειρά, το συζητήσετε αναλυτικά και το σκεφτείτε, αποφασίζετε το ναι ή το όχι. Αν σκέφτεστε για υιοθεσία αδέσποτου, ένα σκυλάκι που είναι καταδικασμένο στους δρόμους ή σε ένα κλουβί, σίγουρα θα περάσει 100 φορές καλύτερα σε ένα ζεστό σπίτι. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις απαιτήσεις που έρχονται μαζί με το όλο ''πακέτο''..

Προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ crate. Μετά την κουταβοηλικία που είναι και η πιο απαιτητική, το σκυλί προσαρμόζεται στους ρυθμούς και τα habits της οικογένειας. Εκτός βέβαια αν αποφύγετε ένα κουτάβι κ πάρετε κάποιο μεγαλύτερο - ηλικιακά - ζώο το οποίο ενδεχομένως να έχει μάθει τα απαραίτητα σε προηγούμενο σπίτι (πχ φιλοξενίας)

• Like
Reactions: Δημητρα_kme

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Το πρώτο θέμα που έχετε να σκεφτείτε είναι ο ποιοτικός χρόνος που θα έχετε με το σκύλο. Ξεκινήστε με αυτή τη σκέψη. Τι ακριβώς θα κάνετε μαζί του όταν θα είστε εκεί. Από 'κει και πέρα όταν λείπετε υπάρχουν επιλογές, πάρκο, κονγκ, ραδιόφωνο, λούτρινα. Επίσης, τις βασικές ανάγκες του θα μπορέσετε να τις καλύψετε με επάρκεια; Τις βόλτες ανεξαρτήτως καιρού, τα κτηνιατρικά, τη διατροφή. Αν απαντάτε στο τι ακριβώς έχετε κατά νου να καλύψετε με το σκύλο, ποιά ανάγκη δική σας ή του παιδιού, θα ξέρετε και κατά πόσον μπορείτε να προχωρήσετε. Είναι επίσης το σημαντικότερο ερώτημα που θα καθορίσει και το σε ποιές φυλές θα στραφείτε. Τα 100 τετραγωνικά είναι αρκετά για περισσότερα από ένα ζώα. Τα ωράρια σας δεν διαφέρουν απ' τα δικά μου ή οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου εργάζεται σε μια φυσιολογική δουλειά στην Ελλάδα του 17 που σημαίνει ακόμη και τις έκτακτες κι απλήρωτες υπερωρίες μέσα σε όλα.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.748
7.268
Είστε διατεθειμένοι να σηκώνεστε τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από ότι τώρα για την πρωινή του βόλτα;
ΟΧΙ!
Είστε σίγουροι ότι μετά από ένα οκτάωρο θα έχετε διάθεση για βόλτα του σκύλου;
Είμαι σίγουρη ότι δεν θα έχω!

Τα κάνω με το ζόρι :p

να τον ξαναβγάζουν κατά την επιστροφή τους στο σπίτι στις 8 - 9 - 10 το βράδυ.
Ήηηηη να εκπαιδεύσουν το σκυλί τους σε περίπτωση που μόλις γυρίσουν και είναι λιώμα και τους πάρει ο ύπνος στον καναπέ με τα ρούχα, να έρχεται κατά τις 11, να κολλάει τη μούρη του πάνω στη μούρη τους και να προσπαθεί να τους υπνωτίσει μέχρι να ανοίξουν τα μάτια (πιάνει ΠΑΝΤΑ) και μόλις τα ανοίξουν να τεντώσει τα αυτιά ψηλά με ύφος "άντε μια ώρα βρε λέσι, θα κατουρηθώ πάνω μου"!

Σόρρυ, είδα τον εαυτό μου στις ερωτήσεις παραπάνω και δεν κρατήθηκα. :)

Στο θέμα, προσωπικά δε μπορώ να πω επειδή παραθέτετε το πρόγραμμά σας ναι-όχι-μπορεί. Όλα εξαρτώνται από σας αγαπητοί θεματοθέτες. Αυτά που σας ρωτάνε τα παιδιά πάνω είναι στην ουσία η λίστα με τα προαπαιτούμενα. Η διάθεση και η δυνατότητά σας να τα καλύψετε μόνο θα απαντήσει στην ερώτησή σας. Όχι εμείς.

Στα πολύ θετικά ότι κάνατε το πρώτο βήμα να κάνετε αυτή την ερώτηση και οι απαντήσεις που πήρατε σας βοηθούν να εκτιμήσετε το μέγεθος της ευθύνης και τι χρειάζεται να αφιερώσετε.

Καλή τύχη!

loukialoco

Member
3 Απριλίου 2013
16
1
καλησπέρα στην παρέα... ακομα δεν έχουμε αποφασίσει τι ακριβώς σκυλακι θα πάρουμε. οσο για τον χρόνο σίγουρα λογου δουλειάς θα είμαστε κουρασμένοι αλλα οταν μπενεις και εσυ σε πρόγραμμα οπως την βολτα του σκυλου νομιζω οτι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. ολοι λιγο πολυ παμε περπατάμε μια ωρίτσα πλέον θα εχω και παρεα...
Έπειτα, δεν ειναι η πρώτη φορά που θα παρουμε σκυλο, έχουμε κάποιες γνώσεις. Οσο για τις διακοπές εχουμε να ο αφήσουμε κάπου... υπαρχουν λύσεις απλα το άγχος σε καθε βήμα ειναι λογικο να με προβληματίζει, να χαίρομαι σαν παιδακι και εγω που θα εχω ενα κατοικίδιο στο σπιτι μου και αυτο ταυτόχρονα να με αγχώνει. ολα πιστεύω σιγουρα ειναι προσωρινά οταν έρθει η ωρα ισως για τους πρωτους μηνες να με δυσκολέψει απλα μετα θα ειναι ποιο χαλαρα και θα ειμαι και εγώ καλύτερα βλεποντας το αποτέλεσμα. Λένε, κάθε αρχη και δύσκολη...

• Like
Reactions: betty coltrane

Penguin

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2017
621
1.187
29
Αφού δεν γνωρίζετε ακόμα τι σκυλάκι θα πάρετε, σου παραθέτω μερικά θέματα που μπορεί να σου φάνουν πολύ χρήσιμα και να σας βοηθήσουν στην επιλογή εφόσον αποφασήσετε ότι θέλετε κάποιοα συγκεκριμένη ράτσα και δεν καταφέρετε να βρείτε κάποιο κουτάβι να της μοίαζει σε φιλοζωικές.

Εμπειρίες από pet shops / bybs
Διαλέγοντας φυλή
Πώς διαλέγω εκτροφέα;

Θέλω κουτάβι ράτσας...αλλά

Αν ξεχνάω κάτι ας με συμπληρώσουν οι υπόλοιποι.

Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
Χαίρομαι που είστε θετικοί και το αποφασίζετε :)
Αν θέλετε ράτσα, αντλήστε info από τα πολύ ωραία links τις Penguin για να γνωρίζετε προς τα που να κατευθυνθείτε, τι να αποφύγετε/προσέχετε κλπ.
Εγώ πάλι, αν και εφόσον είστε σίγουρη για την επιλογή σας (απόκτηση σκύλου), προτείνω να υιοθετήσετε αδεσποτάκι. Έτσι, και θα αποφύγετε την πολύμηνη και όσο να ναι, απαιτητική διαδικασία επιλογής σκύλου από εκτροφείο και θα σώσετε μια ψυχή!
Μπορείτε να βρείτε σκυλάκια που μοιάζουν σε μια φυλή που σας ελκύει, μικρά, μεγάλα, διάφορων ηλικιών, σκυλάκια που έχουν φιλοξενηθεί σε σπίτια και έχουν εκπαιδευτεί στα βασικά, σκυλάκια τσιπαρισμένα/στειρωμένα από κάποια φιλοζωική και ό,τι άλλο θελετε.. it's up to you ;)

good luck!

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.241
Μέλη
20.016
Νεότερο μέλος
Nikos_Ν