Αντωνία, θα σου πω τι θα εκανα εγω.
Καταρχήν θα εκανα (ή θα ζητουσα να μου κανει καποιο γραφειο εάν δεν γνωριζω εγω) μια οσο το δυνατον πιο λεπτομερη οικονομετεχνικη μελετη και μελέτη βιωσιμότητας.
Πρεπει να υπολογιστεί το επίπεδο επιχειρηματικού κινδύνου, το κόστος και η απόσβεση της επένδυσης και οι τροποι που θα αποτρέψουν τους παραγοντες αποτυχίας του επιχειρηματικού σχεδίου.
Τι σημαινει αυτό στην περιπτωση σου με απλά λογια για να μην σε μπερδεψω με τη θεωρία.
Ειπες στο άλλο σου θεμα ότι σκοπευεις να κατεβεις κατω από το αυλάκι, οπότε μαλλον θα πας να μεινεις σε καποια πολη της Πελοποννήσου.
Πρεπει να μαθεις τα εξης πραγματα:
1. Το επιπεδο του ανταγωνισμου.
Αν υπαρχει άλλος που κανει ηδη αυτή τη δουλεια και ποσοι από τους κτηνιατρους την κανουν.
Στην επαρχια το grooming (της κακιας ωρας) το κανουν συνηθως κτηνιατροι.
2. Τον αριθμο των ζωων στην ευρυτερη περιοχη (ακτινα 20 χιλιομετρων ας πούμε) που πραγματικα χρειαζονται grooming και που δυσκολα θα το προσφέρει ο ιδιοκτητης.
Η καλυτερη πηγη για τετοια πληροφορια είναι οι κτηνιατροι, εφοσον εχουν την διαθεση να απαντησουν και δεν σε δουν ανταγωνιστικα.
Ανθρωποι που δεν πανε τα ζωα στον κτηνιατρο, δυσκολα θα πληρωσουν καποιον για grooming.
3. Πόσο χρεωνεται αυτή η υπηρεσια από αυτους που την κανουν ηδη, ώστε να υπολογισεις τα πιθανα εσοδα και να εισαι στα πλαισια της αγορας.
4. Πόσους πελατες θα μπορεσεις ρεαλιστικα να «τσιμπήσεις» με μοναδικο όπλο, μια και θα εισαι καινουρια, τις καλυτερες και πιο εξειδικευμενες υπηρεσιες.
5. Υπολογισμος κοστους αρχικης επενδυσης και κοστους λειτουργιας.
Πιθανο ενοικιο, εξοπλισμος, αποπληρωμη πιθανου δανειου, διαφημιση, εφορία, λογιστικά, γενικα εξοδα.
Αν υπαρξει καποια βοηθός, καθαριστρια κλπ, ο υπολογισμος κοστους λειτουργιας περιπλεκεται κι αλλο.
Υποψιν ότι πλεον πολλες τραπεζες δεν χορηγουν επιχειρηματικα δανεια αν δεν κατατεθει οικονομετεχνικη μελετη και μελέτη βιωσιμότητας, ώστε να υπαρχει καποια εγγυηση ότι θα αποπληρωθει το δανειο.
6. Υπολογισμος χρόνου αποσβεσης των εξοδων που θα κανεις.
Επίσης θα πρεπει να λαβεις υποψιν σου διαφορους απροβλεπτους παραγοντες, τοπικες κοινωνικες συνθηκες και συνηθειες αλλά και γνωστες συγκυρίες.
Παραδειγμα, στην επαρχια δυσκολα καποιος θα αποχωριστει τον κτηνιατρο εστω και για κουρεμα, γιατι ο κτηνιατρος «ξερει πάντα καλυτερα».
Άλλο παραδειγμα η οικονομικη κριση που προκαλει εκπτωσεις στη ζωη μας.
Πχ εγω δεν θα εκοβα τον κτηνιατρο, θα εκοβα όμως το grooming αν υπαρχει ζόρι.
(Καθημερινα περναω εξω από το κομμωτηριο της γειτονιας μου, όπου παντα οι κυριες περιμεναν ουρά.
Πριν την κριση δουλευαν μαζι με την αφεντικινα δυο κομμώτριες.
Στη διαρκεια της κρισης εμεινε μονη και βαρουσε μύγες.
Τελευταια ανεβηκε καπως η δουλεια και ξαναπηρε μια κοπελα.)
Διαισθητικα και βαση της εμπειριας μου σε οικονομετεχνικες μελετες και μελέτες βιωσιμότητας, θα ελεγα ισως βεβιασμενα οτι αυτή η επενδυση εχει ελαχιστο ποσοστό επιτυχιας.
Κανε όμως την ερευνα σου.
Φυσικα αυτή τη δουλεια μπορεις να την κανεις με κατ’οίκον επισκεψεις, το οποιο προϋποθετει αλλα πραγματα για να εχει επιτυχία.
Δεν θα υπαρχει μαγαζι, κατι το οποίο είναι βιτρίνα υποσχόμενων καλυτερων υπηρεσιων, οπότε θελει άλλο επιπεδο διαφημισης, γνωριμιας με τους σκυλοϊδιοκτητες συγκεκριμένων φυλών, δημοσιες σχεσεις κλπ.
Σχεδον θα μηδενισει όμως το κοστος της επενδυσης, το οποιο θα περιοριστει στα εξοδα εξοπλισμου, μετακινησεων και πιθανης διαφημισης.
Μια άλλη ιδεα θα μπορουσε να είναι η συνεργασια με τους κτηνιατρους της περιοχης, οι οποιοι ισως κανουν το grooming από υποχρεωση.
Ετοιμη πελατεια, όχι ανταγωνισμος, θα μοιραστούν φυσικα τα εσοδα με καποιο συμφωνημενο ποσοστό.