ηθελα να βρω εαν εχει ειπωθει κατι για την ιχνηλασια στην ενοτητα και με αφορμη αυτο που διαβασα σε αλλο τοπικ, θελω να ρωτησω το εξης.Η ιχνηλασία είναι ένας από τους 3 διαφορετικούς τρόπους ανεύρεση ενός "αγνοούμενου" και όπως το λέει και η λέξη, το σκυλί μας εκπαιδεύεται να ακολουθεί τις οσμές που αφήνει ένας άνθρωπος καθώς περπατά...σπασμένα χόρτα, τρυμένο λάστιχο από τις σόλες τους κ.λ.π.
Αυτος ο τρόπος χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο όταν γνωρίζουμε το σημείο από όπου ξεκίνησε την πορεία του. Οι άλλοι τρόποι είναι το tracking παρόμοιο της ιχνηλασίας , φαίνεται το σκυλί με την μύτη στο έδαφος να ακολουθεί ίχνη αλλά στην πραγματικότητα ακολουθεί τα πεσμένα νεκρά κυτταρα του ανθρώπου. Ο πλέον χρησιμος τρόπος έρευνας είναι το air scenting δηλαδή ο σκύλος με την μύτη όχι στο έδαφος αλλά ψηλότερα ακολουθεί την μυρωδιά των νεκρών κυττάρων που παρασέρνονται από τον αέρα σχηματίζοντας ένας κώνο μυρωδιάς.
...Αρα με την ιχνηλασία δεν μπορούμε να βρούμε τρούφες ..επειδη δεν υπάρχουν ίχνη...
εχω παρατηρησει οτι ο γερμανικος ποιμενικος που εχω, εχει μεγαλο ταλεντο στην οσφρηση να το πω? δεν ξερω...
παραδειγμα.
ειμαστε σε ερημικη παραλια ,νυχτα, χωρις φωτα τριγυρω, θεοσκοτεινα.
η παραλια εχει ολο ασπρα στρογγυλα μεγαλα βοτσαλα.
παιρνω ενα, το πεταω οσο πιο μακρια μπορω και μετα του λεω να παει να το φερει ( δεν εχει φυγει πριν πεσει αυτο στο εδαφος)
οσες, μα οσες φορες και να το κανω, με οσες παραπλανητικες παραλλαγες και να το κανω, παντα θα φερει πισω την σωστη πετρα.
αυτο απο οτι διαβασα, δεν ειναι ιχνηλασια, διοτι η πετρα δεν εχει αφησει ιχνη.
τωρα που μεγαλωσε και δεν θελω να τον βαζω σε αυτο το ταρατατα-τα-τα-τα-τακατακαταΤΑ! που δεν εχει κανενα προβλημα βεβαια να το κανει ακομη, αλλα εγω πιστευω οτι δεν πρεπει πλεον να το κανει με τετοια ενταση, διοτι η ψυχη μπορει να θελει, αλλα το σωμα θα μας μεινει καμια μερα , σκεφτηκα να τον διασκεδαζω και να κανει και την ασκησουλα του, με καποιο ειδος ιχνηλασιας, δηλαδη κατι πιο χαλαρο χωρις σπινταρισματα που τρελλαινεται, αλλα δεν τα θελω.
τι μπορω να κανω επ αυτου?
επισης θελω να μαθω , η ιχνηλασια σαν αθλημα, οχι αυτη των εξετασεων, πως γινεται? με τι τροπους? μπορει να γινει στον δικο μας χωρο?