επιλογη ξηρας τροφης για κουταβι αλλα οχι μονο

milgr

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
163
9
Θεσσαλονίκη
Καλημερα και παλι, ποια ειναι κατα την γνωμη σας η καλυτερη ξηρα τροφη για ενα κουταβι αλλα και στην συνεχεια?
για την ωρα δινω ΧΙΛΣ
ευχαριστω :shock:

Calliopi

Member
18 Νοεμβρίου 2009
17
0
acana... η μικρη μου δεν ετρωγε ξηρα τροφη με τιποτα.,,.μου συστησε αυτη ενας φιλος κ ειχε δικιο.... την καταπινει... μεγαλη περικτικοτητα σ εκρεασ κ σωστα υλικα.. κατα τι γνωμη μου παντα...:D

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Κι εγώ Acana του δίνω, απ' όσο γνωρίζω μέχρι στιγμής είναι από τις καλύτερες τροφές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, προς το παρόν δεν έχω κάποιο πρόβλημα.
Το θέμα με τις τροφές είναι πολύ μεγάλο και έχει συζητηθεί εκτενώς εδώ μέσα, δύο καλές πηγές (αν βαριέσαι να ψάχνεις τα θέματα) για ενημέρωση σχετικά με το θέμα είναι οι http://www.dogfoodanalysis.com/ και http://www.bornfreeusa.org/facts.php?more=1&p=359
Καλό διάβασμα...:)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Πανω σε πια βαση αξιολογουνται οι τροφες?

δηλαδη τι εχει καλυτερο η Acana απο την Εukanuba ας πουμε...δεν γνωριζω γι'αυτο ρωταω...το πως δηλαδη αξιολογειται μια τροφη.

αν (παραδειγμα),5 εκτροφεις και αλλοι 5 ιδιοκτητες bullmastiff μου προτεινουν Royal Canin (τυχαια) και εγω -6ος ιδιοκτητης- διαπιστωσω οτι ειναι πολυ καλη και ταιριαζει και στον σκυλο μου,πως η Orijen ειναι καλυτερη?

ξερει καποιος να με βοηθησει?

p.s η Royal Canin εχει giant Breed puppy Κλπ...αν δεν εχουν το αντιστοιχο οι αλλες,τοτε αυτοματως η Royal σε αυτο το ειδικο σημειο παιζει χωρις αντιπαλο?

ευχαριστω για την οποια ενημερωση,προκαταβολικα.:)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Σε αυτό το site υποτίθεται ότι έχει reviews με ανάλυση των συστατικών των τροφών και με βάση αυτά γίνεται η κατάταξη...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS

δηλαδη τι εχει καλυτερο η Acana απο την Εukanuba ας πουμε...δεν γνωριζω γι'αυτο ρωταω...το πως δηλαδη αξιολογειται μια τροφη.

αν (παραδειγμα),5 εκτροφεις και αλλοι 5 ιδιοκτητες bullmastiff μου προτεινουν Royal Canin (τυχαια) και εγω -6ος ιδιοκτητης- διαπιστωσω οτι ειναι πολυ καλη και ταιριαζει και στον σκυλο μου,πως η Orijen ειναι καλυτερη?
;)

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα

ξερει καποιος να με βοηθησει?

p.s η Royal Canin εχει giant Breed puppy Κλπ...αν δεν εχουν το αντιστοιχο οι αλλες,τοτε αυτοματως η Royal σε αυτο το ειδικο σημειο παιζει χωρις αντιπαλο?

ευχαριστω για την οποια ενημερωση,προκαταβολικα.:)
Βασικά οι τροφές αξιολογούνται όπως και οι ανθρώπινες, δηλαδή από τα συστατικά τους. Μια βασική διαφοροποίηση (δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο και για τις ανθρώπινες αλλά δε νομζω) είναι ότι τα συστατικά αναφέρονται βάση του βάρους τους στην τροφή, πχ το πρώτο συστατικό είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα από το δεύτερο, το δεύτερο σε μεγαλύτερη ποσότητα από το τρίτο κλπ.
Τώρα, από κει και πέρα εισέρχονται παράγοντες όπως:
α) Η ποιότητα και η περιεκτικότητα (ποσοστό) των βασικών συσατικών (πρωτεϊνη, λίπη, υδατάνθρακες, grains κλπ)
β) Η προέλευσή τους (φρέσκο κρέας ή by-products για παράδειγμα)
γ) Η επεξεργασία των πρώτων υλών (μέθοδος εξαγωγής ή/και διαχωρισμού των συστατικών)
δ) Διάφορα πρόσθετα (βιταμίνες, λιπαρά οξέα, γλυκοσαμίνη, αρωματικές ύλες κλπ)
Και τέλος κάτι πολύ βασικό, αν τα αναγραφόμενα συστατικά στην ετικέτα του προϊόντος είναι αληθή, κάτι που δε μπορείς να το ελέγξεις εύκολα (έως καθόλου θα έλεγα, εκτός αν το στείλεις σε εργαστήριο για ανάλυση).
Το dogfoodanalysis κατηγοριοποιεί τις τροφές βασιζόμενο σε όλα τα παραπάνω, θεωρώντας ότι ισχύει το τελευταίο, ότι δηλαδή οι ετικέτες των προϊόντων ανταποκρίνονται στην πραγματική σύσταση της τροφής, διαβάζεις και κρίνεις...
Πολλοί ιδιοκτήτες λένε ότι η τάδε τροφή δημιούργησε διάφορα προβλήματα στα σκυλιά τους ενώ η άλλη όχι οπότε άσχετα με την "ανωτερότητα" στα χαρτιά της πρώτης καταλήγουν στη δεύτερη, αυτό είναι πολύ βασικό. Τι να το κάνεις αν η Orijen ας πούμε έχει 6 αστέρια όταν στο δικό σου σκυλί δημιουργεί διάρροιες (παράδειγμα φέρνω) ?
Όσο για την "εξειδίκευση" των τροφών (όπως ανέφερες την Royal Canin puppy large) οι περισσότερες έχουν αντίστοιχα προϊόντα (π.χ. Acana puppy large) και υποτίθεται ότι είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός κουταβιού (όπως υπάρχουν ειδικές τροφές για βρέφη - ανθρώπινα εννοώ).

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
οκ καπως κατατοπιζομαι...

παντως οσον αφορα το bullmastiff,η πολυ πρωτεινη δεν του κανει τοσο καλο (μαλλον περισσοτερο κακο θα ελεγα),γιατι δεν ειναι σκυλος που μπορει σωματικα-οργανικα να την αντεξει...η ενεργεια του ειναι πολυ λιγοτερη απο ενα Malinois ή ενα Doberman και,δεν μπορει να την αφομοιωσει τοσο καλα...

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Να σου πω, γι' αυτό έχω ορισμένες επιφυλάξεις. Δηλαδή, οι πρωτεϊνες αποδίδουν την ίδια ενέργεια σε θερμίδες όσο και οι υδατάνθρακες (4 θερμίδες ανά γραμμάριο), το λίπος 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, οπότε δεν υπάρχει λόγος μείωσης πρωτεϊνών μόνο και μόνο για μείωση των ημερήσιων θερμίδων. Αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει μειώνοντας είτε τους υδατάνθρακες, είτε το λίπος και όχι κατ' ανάγκη τις πρωτεϊνες.
Οι αυξημένη λήψη πρωτεϊνης συνεπάγεται και ταχύτερη αύξηση της μυϊκής μάζας (μιας και είναι το δομικό συστατικό των μυών), άρα από αυτή τη σκοπιά ίσως έχει βάση η μειωμένη πρόσληψή της. Όμως, δε μπορώ να πιστέψω ότι μια τροφή (π.χ. Acana Puppy Large Breed) που έχει πρωτεϊνη 33% είναι πολύ υψηλή σε πρωτεϊνη ενώ μια άλλη αντίστοιχη (π.χ. Royal Canin Maxi Babydog 30) με 30% πρωτεϊνη είναι εντάξει. Δηλαδή δε μπορώ να δεχτώ ότι αυτό το 3% (που αν το αναγάγουμε στην ημερήσια δόση του κουταβιού είναι περίπου 25-30 θερμίδες ημερησίως) παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη γρήγορη ανάπτυξη του κουταβιού (πληροφοριακά αναφέρω ότι ένα κιλό σωματικού βάρους ισοδυναμεί με περίπου 7500 θερμίδες, κάντε την πράξη να δείτε πόσο αμελητέο είναι το παραπάνω ποσοστό)...
Αυτές είναι μερικές σκέψεις που μου έρχονται άμεσα, δεν έχω κάτσει να το μελετήσω παραπέρα γιατί σε τελική ανάλυση δε με ενδιαφέρει κιόλας. Περισσότερο θα πρέπει να μας ενδιαφέρει να διατηρείται το κουτάβι σε καλή φόρμα (όχι περιττά κιλά) παρά το ποσοστό της πρωτεϊνης στην τροφή (χωρίς υπερβολές εννοείται)...:)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
οχι οχι,θα πρεπει να το αναλυεις οπως πολυ ορθα κανεις και να το εξεταζεις!

η σωστη διατροφη ειναι το Α και το Ω του σκυλου μας...! - οσον αφορα την αναπτυξη του-

μετα ερχονται και πολλοι ακομα παραγοντες οπως η ασκηση(και τα διαφορα ειδη της) κλπ...

εγω μιλω για διαφορες 44% πρωτεινη,με 30% Royal Canin Giant Breed puppy...

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Το ζήτημα υποτίθεται ότι είναι η ταχύτητα αύξησης του μυικού ιστού του σκύλου...
Πάντως, και το 30% πολλοί το θεωρούν υπερβολικό για γιγαντόσωμα κουτάβια...
Είναι όλα σχετικά δηλαδή!

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
ναι σωστα Φοιβο...εχει και αυτο μια βαση και καποιους υποστηρικτες...τι εννοω...

πολλοι ιδιοκτητες ή εκτροφεις γιγαντοσωμων φυλων δινουν adult τροφες σε κουταβια για πιο ομαλη και αργη αναπτυξη...

εγω του εδωσα απο την αρχη την puppy...

οι γνωμες διιστανται...

το μονο σιγουρο ειναι,καλυτερα λεπτο κουταβι...παρα παχυ...στις γιγαντοσωμες φυλες...μετα τους 15-16 μηνες...μπορεις να το "φορτωνεις" πιο ανετα...

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Παλαιότερα ερχοταν στην Ελλάδα και η Eagle pack holistic που η puppy είχε 20κάτι % πρωτείνη, υπήρξε βέβαια κι ένα θέμα με αυτή με ένα μέλος του forum να θυμάμαι καλά..

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
εγω μιλω για διαφορες 44% πρωτεινη,με 30% Royal Canin Giant Breed puppy...
Αυτή είναι όντως σημαντική διαφορά...

πολλοι ιδιοκτητες ή εκτροφεις γιγαντοσωμων φυλων δινουν adult τροφες σε κουταβια για πιο ομαλη και αργη αναπτυξη...

εγω του εδωσα απο την αρχη την puppy...
Ναι, όντως. Εμένα μου σύστησε ο εκτροφέας να δώσω adult από τους 6 μήνες αλλά να σου πω κάτι ? η Acana adult έχει 1% παραπάνω πρωτεϊνη από την puppy...:eek:
Δεν ξέρω τι τελικά θα κάνω (εφόσον αποφασίσω να μείνω στην Acana βέβαια), θα αποφασίσω όταν έρθει ο καιρός...:)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
να δωσεις Royal...τα ποστοστα μου που ειναι????????:D

περα απο την πλακα,οτι σου πει ο εκτροφεας σου και οτι ταιριαζει στον σκυλο σου...ακομα και σε ατομα της ιδιας φυλης,δεν ταιριαζουν και δεν κανουν ολες οι τροφες!;):):)

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
να δωσεις Royal...τα ποστοστα μου που ειναι????????:D

περα απο την πλακα,οτι σου πει ο εκτροφεας σου και οτι ταιριαζει στον σκυλο σου...ακομα και σε ατομα της ιδιας φυλης,δεν ταιριαζουν και δεν κανουν ολες οι τροφες!;):):)
Τα ποσοστά μου είπαν ότι θα βγουν τέλος του μήνα ανάλογα με τις πωλήσεις.....:D:)
Έχεις δίκιο στα υπόλοιπα...