εντολή "ΑΣΤΟ" !!

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Για ποιο λογο λοιπον να ξοδευουμε κ οι δυο χρονο για κατι που ουσιαστικα το κανει μονο για μενα ή απλα επειδη δεν σηκονομαι απο τη θεση μου να τρεξω μαζι της..
Ασκοπο τελειως..
Ασκοπος χρόνος δεν θα είναι.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Oλα ισως μπορουμε να τα μαθουμε στον σκυλο ειτε με περισσοτερες ειτε με λιγοτερες λεξεις αλλα εγω δεν καταλαβαινω τον λογο του να εμμενω στην επαναφορα οταν βλεπω οτι την βαριεται ενω στο "πετα ψηλα την μπαλα κ πηδω κ γω να την πιασω στον αερα" το απολαμβανει..

Για ποιο λογο λοιπον να ξοδευουμε κ οι δυο χρονο για κατι που ουσιαστικα το κανει μονο για μενα ή απλα επειδη δεν σηκονομαι απο τη θεση μου να τρεξω μαζι της..
Ασκοπο τελειως..
Μπορει να βαριέται επειδη δεν το "ξερει". Αλλά και στη συνέχεια να βαριέται, ειναι πνευματική εργασία που της παρεχεις και προσπαθώντας να κάνετε κάτι, δενεστε ακόμα περισσότερο!

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Μπορει να βαριέται επειδη δεν το "ξερει". Αλλά και στη συνέχεια να βαριέται, ειναι πνευματική εργασία που της παρεχεις και προσπαθώντας να κάνετε κάτι, δενεστε ακόμα περισσότερο!
Μιλαμε για σκυλο που το ξερει!
Πνευματικη εργασια το να της πεταω το μπαλακι κ να το φερνει δε θα το'λεγα.
Μονοτονο ισαμε εκει που δεν παει ναι, ετσι θα το'λεγα!
Για να δεθουμε περισσοτερο μπορουμε να κανουμε τοοοοσα αλλα παρα να πεταω ενα μπαλακι κ να μου το φερνει απλα.
Δεν καταλαβαινω γιατι εχετε κολλησει μ'αυτο..
Ειναι βαρετο κ για μενα ακομη που το βλεπω οποτε την καταλαβαινω.

Οχι δεν θεωρω πνευματικη εργασια το να μου φερνει εκατο φορες την ωρα το μπαλακι που της πεταξα κ οχι δεν δενομαστε με το να την εχω στο πηγαινε ελα ετσι απλα επειδη βαριεμαι να τρεξω μαζι της!

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Ασκοπος χρόνος δεν θα είναι.
Ειναι ασκοπος οταν αφου εφερε το μπαλακι (μπαλα στην προκειμενη) 5-6 φορες κ δε θελει αλλο να παιξει "επαναφορα" εγω να την πιεζω να συνεχισει το ιδιο βιολι..

Δλδ μου λεει δε θελω να παιξω αλλο Diablo βρε μανα μου..
Σου'κανα το χατηρι επαιξα αλλα δε μου αρεσει..
Εγω θελω να παιξω Guild Wars!
Κ εγω να λεω οχι, θα συνεχισεις με Diablo γιατι οοοοοολα τα σκυλακια αυτο κανουν!
Εεεεε οχι ειναι ασκοπος χρονος!

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Δεν είναι άσκοπος χρόνος το να μαθαίνεις κάτι καινούργειο στο σκυλί.Αντιθέτος πιστεύω πως οι πιο ποιοτικές στιγμές με το σκύλο είναι όταν τον δουλεύουμε να μάθει καινούργεια πράγματα.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Λοιπόν ακολουθεί σεντόνι για αυτό καθίστε αναπαυτικά!!!

Έχουμε και λέμε.....

1) Μπαλάκι!!!!

Το παιχνίδι με το μπαλάκι εκμεταλλεύται στο έπακρον το pray drive του σκύλου... μπαλάκι = θήραμα (pray) το οποίο κινούμενο με ταχύτητα μπροστά από τον σκύλο τον κάνει να θέλει να το κυνηγίσει.
Εάν το έχει ο σκύλος μας αυτό τότε είμαστε σε καλό δρόμο, διότι υπάρχουν σκυλιά που δεν ενδιαφέρονται καθόλου και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία.
Μπαλακι = θήραμα, εμείς = αργηγός, θήραμα πρέπει να πάει στον αρχηγό = μπαλάκι πρέπει να έρθει σε εμάς.
Βήμα πρώτο.... δελεάζουμε το σκύλο να έρθει κοντά μας όσο κρατάει την μπαλα. Αυτό το κάνει είτε απλά ερχόμενος γιατί τον φωνάξαμε είτε γιατί τον δελεάσαμε με κάτι άλλο... π.χ. ένα δεύτερο μπαλάκι!!
Όταν ο σκύλος έρθει δεν κάνουμε το λάθος να ασχοληθούμε με το μπαλάκι!!!!
Το μεγαλύτερο σφάλμα είναι να πιάσουμε το μπαλάκι ενώ το έχει ο σκύλος στο στόμα του!!!
Η πρώτη σκέψη του σκύλου είναι πάω και πάει να μου το πάρει.... no και πάλι no!!!
Oπισθοχωρούμε να μας ακολουθήσει, τον χαιδεύουμε κάνουμε ότι μπορούμε να τον κάνουμε να αισθανθεί καλά.
Και μετά ανταλλαγή...μπαλάκι για μπαλάκι ή λιχουδιά!
Και επειδή επανάληψη μήτηρ κάθε μαθησης, το σκηνικό στο μυαλό του σκύλου αυτοματοποιείται!!

Μην φωνάξεται στο σκυλί σας εάν δεντο αφήσει, και προς Θεου ποτέ μα ποτέ μην το κυνηγήσετε με το μπαλάκι στο στόμα.... δεν παίζει εκείνη την ώρα..... είναι "παιχνίδι" κυριαρχίας!! Έχω κάτι στην κατοχή μου, εσύ κυνηγάς να μου το πάρεις, φυσικά δεν τα καταφέρνεις οπότε:
Μπαλάκι = ΔΙΚΟ ΜΟΥ (τομπαλάκι δεν είναι του σκύλου μας όπως κανένα άλλο παιχνίδι)
Εγώ κερδίζω διότι περιφέρομαι με το θήραμα (=λάφυρο) στο στόμα και κανένας δεν μπορεί να μου το πάρει!!!

Για να καταλάβετε την έννοια του θηράματος και του αρχηγού η Νεφέλη έκανε το πιο εκπληκτικό πράγμα στην εκπαίδευση μία φορά!
Την ώρα που κάναμε agility και την "μπούκωνα" συνεχόμενα (την άφηνα να δαγκώνει από ένα λουκάνικο) μου γλίστρισε απ ότο χέρι με αποτέλεσμα να βρεθεί όλο στο στόμα της.... με καθοδήγηση του εκπαιδευτή μας δεν έκανα καμία κίνηση να το πάρω (καμία διόρθωση στο agility και δεν έπρεπε να την κυνηγήσω). Η μικρή σήκωσε ουρά και ανάστημα και έτρεχε κυκλικά με τα υπόλοιπα κουτάβια να την κυνηγάνε και επεδείκνυε το λάφυρό της... στο τέλος όμως του κύκλο της ήρθε και άφησε ολόκληρο το λουκάνικο στα πόδια μου και με κοίταζε με καμάρι!!! Απίστευτο, κι όμως αληθινό!!

2) "Ασ'το"
Συμφωνώ ότι με το άστο πρέπει να μάθει ο σκύλος να "φτύνει" ότι έχει στο στόμα του....ξεκιναμε από κουτάβι με ανταλλαγή πάντα με κάτι καλύτερο.
Για να δω με αυτό τον τρόπο τι έχουν φτύσει τα σκυλιά μου.... παϊδάκια, παιχνίδια, κροκέτες, κάθε είδους σκατολοείδη στη βόλτα...κλπ

3) "μη"
Δεν θέλω να φας κάτι από κάτω ή να το πιάσεις στο στόμα σου, η το έβαλες στο στόμα σου και θέλω να το βγάλεις (ΤΩΡΑ!!!)
Δεν έχει ανταλλαγή όπως κάθε μη που σέβεται τον εαυτό του.... εντολή με κυριαρχία, διόρθωση και χωρίς πολλά πολλά!!!

Καταρχήν το παιχνλιδι με τη μπάλα το σταματάμε όταν ο σκύλος είναι στα κόκκινα και όχι όταν βαριέται.
Αλλά ακόμα και εάν βαρεθεί γνώμη μου είναι ότι πρέπει να κλεισει σωστά με το μπαλάκι να έρχεται σε εμάς και όχι βαριέμαι και τα παρατάω και κόψε το σβέρκο σου εσύ.

Επίσης να πω ότι όταν ο σκύλος έχει έστω και λίγο τα απαραίτητα drives το ενδιαφέρον για κάθε παιχνίδι χτίζεται μεθοδικά!

Υπάρχουν σκυλιά που βλέπουν το φρίσμπυ και τους είναι αδιάφορο και μπορείς να τα κάνεις να τρρελαίνονται όταν το βλέπουν με λίγη προσπάθεια!

Last edited:

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Δεν είναι άσκοπος χρόνος το να μαθαίνεις κάτι καινούργειο στο σκυλί.Αντιθέτος πιστεύω πως οι πιο ποιοτικές στιγμές με το σκύλο είναι όταν τον δουλεύουμε να μάθει καινούργεια πράγματα.
Μαλλον δε διαβαζεις οτι γραφω κ απλα μου απαντας για ν'απαντησεις!
Το να φερνει την μπαλα ,δλδ να το πω οπως το λετε, την επαναφορα την γνωριζει μια χαρα οποτε τι καινουριο μου λες?!
Που ειναι η ποιοτικη στιγμη σε κατι παλιο, χιλιοπαιγμενο (απο 5-6 επαναφορες την καθε φορα γιατι το βαριεται ξαναλεω) κ τοσο μα τοσο βαρετο αλλα.... τοοοοοοσο βολικο για μενα οταν βαριεμαι να σηκωθω απο την θεση μου..?!

Η επαναφορα ειναι απλα επαναληψη κ τπτ περισσοτερο..

Το'μαθε ο σκυλος κ θελει να το συνεχισει?
Μια χαρα βολικο για τον ιδιοκτητη του να τον υποστηριξει αλλα..

Το'μαθε ο σκυλος κ βαριεται να το συνεχισει?
Ζορικο για τον ιδιοκτητη του γιατι θα πρεπει να κανει party μαζι του στο GW..

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Καταλαβαίνω τι θες να πεις. Απλά διαφωνώ στο ότι νομίζεις την επαναφορά κάτι απλό και ανούσιο. Πολλά κρύβονται πίσω απο μια καλή επαναφορά. Οπως πολλά κρύβονται πίσω απο ένα καλό "κάτσε". Για μένα δεν αρκεί να το κάνει μονο σωματικά. Αυτός είναι ο ποιοτικός χρόνος, όταν προκαλεις το σκυλί ψυχολογικά/νοητικά.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Για να επέμβω στην κουβέντα σας....

κι εγώ πιστεύω ότι το μπαλάκι δεν είναι ανούσιο ούτε βολικό για τον ιδιοκτήτη.

Είναι τέλειο εργαλείο εκπαίδευσης, πολύ καλό μέσο εκτόνωσης του σκύλου και μπορείς να βάλλεις ποικιλία και με ασκησούλες ενδιάμεσα ή παιχνίδι με κυνηγιτό, αλλά και να αλλάξεις τον τρόπο που πετάς και να γίνει πιο ενδιαφέρον....

Πολύ ιδιοκτήτες την "πατάνε" έτσι, εειδή νομίζουν ότι ο σκύλος βαριέται εύκολα... λογικό, ο σκύλος δεν γεννήθηκε αναζητώντας μπαλάκια, θέλει μέθοδο για να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον για το παιχνίδι με το μπαλάκι!

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.117
1.391
επίσης δεν υπάρχει μονο το μπαλάκι...
εναλλάσσουμε παιχνίδια κατά καιρούς
σήμερα είναι το μπαλάκι αύριο είναι το κουκουνάρι μεθαύριο ένα κλάδι ktlp.

επίσης λες ότι είναι βαρετό και για εσένα που την βλέπεις...
έχουμε πει αρκετές φορες ότι ο σκύλος επηρεάζεται άμεσα από τα συναισθήματα
και την ιδιοσυγκρασία του ιδιοκτητη του.
έχεις σκεφτεί ότι ίσως επειδή το βαριέσαι εσύ το βαριέται και ο σκύλος?
επίσης το μπαλάκι η οποιο άλλο παιχνίδι και η επαναφορά χρησιμεύει
ως επιβράβευση για κάθε είδους εντολή δεν είναι απλά πάω στο πάρκο
και πετάω το παιχνίδι και αυτός πρέπει απλά να το φέρει πίσω σε εμενα...

είναι λίγο τελετουργία ο τρόπος που κρατάς το παιχνίδι ποτε και πως το πετάς.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
...ο σκύλος δεν γεννήθηκε αναζητώντας μπαλάκια, θέλει μέθοδο για να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον για το παιχνίδι με το μπαλάκι!
Αυτή η μέθοδο που θα ακολουθήσεις, η διαδρομή που θα διανύσεις με το σκυλί, ο χρόνος που θα αφιερώσεις είναι για μένα εκπαίδευση. Εκπαίδευση απο το μηδέν που αν μπεις στο τρυπάκι να το προσπαθήσεις θα χαρείς ακόμα περισσότερο που έχεις σκύλο.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Αυτή η μέθοδο που θα ακολουθήσεις, η διαδρομή που θα διανύσεις με το σκυλί, ο χρόνος που θα αφιερώσεις είναι για μένα εκπαίδευση. Εκπαίδευση απο το μηδέν που αν μπεις στο τρυπάκι να το προσπαθήσεις θα χαρείς ακόμα περισσότερο που έχεις σκύλο.
Δε θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα!

Άριελ

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2012
80
4
Σχεδόν το μάθαμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τελικά ακολούθησα την τακτική του johnk λίγο παραλλαγμένη. Ενώ είμασταν στο πάρκο και παίζαμε με το μπαλάκι, το πέταγα, τον φώναζα να έρθει και μόλις ερχόταν τον έβαζα να κάτσει, έπιανα το μπαλάκι με το χέρι μου ΧΩΡΙΣ να το τραβάω και του έλεγα ''άστο'' και μόλις το άφηνε έκανα σα τρελή από τη χαρά μου. Ε μετά από τρεις τέσσερις μέρες άρχισε να το κάνει σχεδόν αμέσως. Στο σπίτι πλέον μόλις τον πλησιάσω και του πω άστο το αφήνει αμέσως. Στο πάρκο όταν είναι και άλλα σκυλιά γύρω γύρω το αφήνει πιο δύσκολα. Αλλά νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο;);)

kiriakos22

Well-Known Member
26 Μαϊου 2012
224
0
Εμενα το εμαθε σχετικα πολυ ευκολα και χωρις να κουραστω.Τον παω καθε μερα σε ενα skatepark που εχει κοντα στο σπιτι μου και εχω παντα μαζι μου 2 μπαλακια.Του πεταω το ενα και τον φωναζω να μου το φερει,τρεχει και μόλις το φερνει του δειχνω το αλλο και του λεω "αστο" μεχρι να το αφησει.Με το που το αφηνει του πεταω αμεσως το αλλο και παλι το ιδιο.Πλεον το αφηνει με τη πρωτη.

Το καλο ειναι πως ακουει πλεον στην εντολη ακομα και χωρις μπαλακια π.χ. με κουκουναρες,ξυλακια και αλλα τετοια που βαζει καμια φορα στο στομα του.

Ο Εκτωρ μπορει να τρεχει με τα μπαλακια 1 ωρα συνεχομενα ετσι για πλακα.Δεν λογαριαζει κουραση και τετοια πραγματα.Μιλαμε για τρελη αγαπη με το μπαλακι.Πλεον πιο ευκολα ακουει σε εντολες αμα του δειξω το μπαλακι παρα με λιχουδιες.

Υ.Γ.Εγω προσωπικα δεν τον βαζω να καθετε καθε φορα που μου το φερνει.Μου αρκει που ερχεται και μου το φτυνει στα ποδια.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul