εντολή "ΑΣΤΟ" !!

Άριελ

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2012
80
4
Γεια σας,
θα ήθελα κάποια ιδέα για το πως μαθαίνουμε την εντολή ''άστο''. Μέχρι τώρα έχουμε μάθει να κάθεται, να μένει, να έρχεται όταν τον φωνάζω, να δίνει το χέρι του και να ξαπλώνει αλλά τα περισσότερα τα κάνει μόνο όταν έχει λιχουδιά.
Τα απογεύματα που πάμε στο πάρκο προσπαθώ να τον μάθω να μου δίνει το μπαλάκι του. Αυτό που κάνω, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν είναι και το καλύτερο, είναι να του λέω να κάτσει (πιάνοντας τον απ'το κολάρο) και μόλις κάτσει να στέκομαι όρθια μπροστά του και πολύ κοντά του ώστε να σηκώνει το κεφάλι του για να με κοιτάξει και πιάνοντας το μπαλάκι να του λέω ''άστο''. Στην αρχή που το έκανα αυτό ήταν μερικές φορές που γρύλιζε. Τώρα δεν κάνει τίποτα, απλά το σφίγγει με τα δόντια του και μετά από κανα 5λεπτο+ το αφήνει και τότε του δίνω λιχουδιά.
Καμια ιδέα από κάποιον πιο έμπειρο?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...προσπαθώ να τον μάθω να μου δίνει το μπαλάκι του...
Εγώ χρησιμοποιώ το "δώστο μου"... γιατί το "άστο" το έχω για άλλη δουλειά...

Ερχεται με το μπαλάκι και έχω πάντα τη (λαχταριστή) λιχουδιά στο χέρι...
"Δώστο μου"... αφήνει το μπαλάκι... και παίρνει τη (λαχταριστή) λιχουδιά... και "μπράβο"...
Και πάλι από την αρχή...

Άριελ

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2012
80
4
Εγώ χρησιμοποιώ το "δώστο μου"... γιατί το "άστο" το έχω για άλλη δουλειά...

Ερχεται με το μπαλάκι και έχω πάντα τη (λαχταριστή) λιχουδιά στο χέρι...
"Δώστο μου"... αφήνει το μπαλάκι... και παίρνει τη (λαχταριστή) λιχουδιά... και "μπράβο"...
Και πάλι από την αρχή...
Μπράβο, και εγώ εκεί θέλω να φτάσω. Την πρώτη φορά δεν ξέρω πως να τον κάνω να καταλάβει τι εννοώ με το ''άστο''. Τον φωνάζω, έρχεται μπροστά μου και περιμένει. Αν δει ότι κρατάω λιχουδιά, το αφήνει. Αλλιώς κάθεται και με κοιτάει:eek:

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Αυτό που προτείνει ο johnk είναι αποτελεσματικό και αρκετοί έτσι κάνουν.

Απλά αν θες το σκύλο να έρθει ακριβώς μπροστά σου καθηστός, να κρατά την μπαλα και να περιμένει να του το πάρεις πρέπει να σπάσεις την εκπαίδευσει σε κομμάτια. Δεν είναι ενα πράγμα που πρέπει να του μάθεις. Είναι πολλά τα οποία αν τα κάνεις, χωρίς να το καταλάβεις θα το κάνει ο σκύλος απο μόνο του. Είναι μια αλυσίδα, το ένα φέρνει το άλλο.

Καλό είναι να διαχωρίσεις το "αστο" με την "επαναφορά"

Άριελ

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2012
80
4
Καλό είναι να διαχωρίσεις το "αστο" με την "επαναφορά"
Το να το φέρνει πίσω (γιατί αν κατάλαβα καλά αυτό εννοείς με την επαναφορά) γίνεται με το να τον φωνάξω. Έρχεται κατευθείαν μαζί με το μπαλάκι. Εσύ εννοείς να μάθει να έρχεται επι τούτου για να το φέρει πίσω ανεξάρτητα από το αν θα το αφήσει ή όχι ε?

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Εμεις εχουμε το "αστο", το "δωστο" (αν κ αυτο δεν το πολυδουλευουμε γιατι δε χρειαζεται κ τοσο σε μας) κ το "φερτο".
Πρωτα εμαθε το "φερτο" γιατι ηταν πιο ευκολο επειδη ηθελε η ιδια να παιξει.

Το "αστο" το εμαθε καπως ετσι..
Εφερνε την μπαλα της αλλα δεν την αφηνε κ αν πηγαιναμε να της την παρουμε την κοπανουσε κ περιμενε να την κυνηγησουμε για να παιξει οποτε με το που εφερνε μπαλα ή οτι αλλο της λεγαμε "αστο" ορθιοι παντα μπροστα της μεχρι να το αφησει. Αφου το παιρναμε λεγαμε μπραβοοοοο κ το πετουσαμε να το ξαναφερει.
Με 4-5 επαναληψεις το εμαθε κ μετα τελος κ το παιχνιδι καθ'οτι η δικη μας δεν ειναι επαναφορας κ το πολυ 4-5 φορες να σου φερει αυτο που θα της πεταξεις.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το αστο, ή aus μετα από δαγκωμα αντικειμενου, ή δωστο που λεει ο Γιαννης, ή οτιδηποτε αναλογο, είναι ολοκληρη ιστορια.
Την καλυτερη ισως περιγραφη/εκπαιδευση την κανει ο Balabanov και πραγματικα αξιζει να παρει κανείς τα dvd και να τα δει πολλες φορες.

Για να αφησει κατι, ο θετικος τροπος είναι η ανταλλαγη (ηθικη επιβραβευση, λιχουδια, άλλο μπαλακι/αντικειμενο που προμηνυει συνεχιση του παιχνιδιου κλπ).
Ο άλλος τροπος είναι οι συνεχεις μικρες ενοχλητικες διορθωσεις μεχρι να το αφησει. Όχι μια και καλη διορθωση γιατι μετα θα χασει το ενδιαφερον του και θα το δει αρνητικα.

Όταν δεν επιστρεφει αλλά το παιρνει και φευγει, τον εχεις δεμενο με λουρι και τον φερνεις σιγα σιγα κοντα σου και μετα τα γνωστα.
Αν το παιρνει και φευγει, παιζει συχνα και κυριαρχικοτητα/κτητικοτητα, οπότε υπαρχει κι άλλη δουλεια που πρεπει να γινει. Φαινεται από το στυλ του σκυλου η αιτια της μη επαναφορας, και αν οφειλεται στο «νικησα και το πηρα» γινεται «χορευτικο» και γυρος του θριαμβου με το τροπαιο.

Επισης, μπορει να θελει δουλεια και η βασικη («ελα»).
Αν ερχεται αλλά «φτυνοντας» το αντικεινενο, τον καλεις με παιχνιδιαρικο τροπο και όχι με στρατιωτικο «ελα» που σημαινει «παρατας οτιδηποτε κάνεις και ερχεσαι σφαιρα».

Ο θεατρινισμος/ενθουσιασμος του χειριστη, η ορεξη για παιχνιδι και η σχεση με τον σκυλο είναι το ημισυ του παντος στην εκπαιδευση αυτή, όπως και οπουδηποτε αλλού.

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Φαινεται από το στυλ του σκυλου η αιτια της μη επαναφορας
Καλο θα ηταν να λεγαμε οτι δεν ειναι ολοι οι σκυλοι λατρεις της επαναφορας οποτε κ δεν υπαρχει καποια αιτια για την μη επαναφορα.

Καποια απλα το "το πετάς κ το φερνω" βαριουνται να το κανουν δεκα φορες την ωρα κ προτιμουν το "το κρατας ψηλα κ πηδω μεχρι να το φτασω" οπως κανει η δικη μου ή προτιμουν κατι αλλο.

Ασχετο
Ξαναρχισε το Dexter

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Αν ο σκύλος αρέσκεται στο να κυνηγά ή στο να πιάνει/δαγκώνει ή στο να βρίσκεται κοντά σου τότε έχεις αρκετούς τρόπους για να τον πείσεις να σου κάνει επαναφορά. Αλλά ακόμα και να μη έχει τίποτα απο τα παραπάνω υπάρχουν τρόποι να δώσεις ενδιαφέρον σε κάποιο αντικείμενο/παιχνίδι.

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Αν ο σκύλος αρέσκεται στο να κυνηγά ή στο να πιάνει/δαγκώνει ή στο να βρίσκεται κοντά σου τότε έχεις αρκετούς τρόπους για να τον πείσεις να σου κάνει επαναφορά. Αλλά ακόμα και να μη έχει τίποτα απο τα παραπάνω υπάρχουν τρόποι να δώσεις ενδιαφέρον σε κάποιο αντικείμενο/παιχνίδι.
΄Η ν'αλλαξω παιχνιδι.
Για ποιο λογο ντε κ καλα πρεπει να μου κανει επαναφορα εκατο φορες αφου βλεπω οτι το βαριεται?
Επειδη κανει ο σκυλος του γειτονα?
Γιατι να τον πιεσω? Δεν το καταλαβαινω ειλικρινα..
Μου εκανε επαναφορα μια, δυο, τρεις..
Εεε.. οκ φτανει..

Θα παιξουμε αυτο που του αρεσει γιατι παιζουμε για κεινον κ οχι για μενα!
Δεν παιζουμε απλα για να "ψοφησει" στην κουραση κ να πεσει για υπνο :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Οταν λεω οτι φαινεται απο το στυλ του σκυλου γιατι δεν γινεται η επαναφορα, εννοω για παραδειγμα:

Ο σκυλος δεν βρισκει ενδιαφερον για οποιονδηποτε λογο (οπως λεει η φιλη Annouko).
Βεβαια, το ενδιαφερον καλλιεργειται και εκπαιδευεται, ειδικα με εναν καλο χειριστη (οπως εννοει ο Μπιλυ).

Ο σκυλος κουραζεται σωματικα και χανει το ενδιαφερον του. Ξεκουραζομαστε. Και αυριο μερα ειναι.

Ο σκυλος βαριεται την μονοτονια. Κανουμε διαλειμα με κατι αλλο και συνεχιζουμε ή δειχνουμε υπερμετρο ενθουσιασμο.

Ο σκυλος φοβαται επειδη η επαναφορα διδαχτηκε με σοβαρες διορθωσεις. Η επαναφορα ειναι παιχνιδι για μας τους ερασιτεχνες και οχι κυναθλημα.

Ο σκυλος βρισκει κατι πιο ενδιαφερον να κανει, να δει, να μυρισει. Δεν κανουμε επαναφορα σε ενα παρκο γεματο γατια και σκυλια.

ΥΓ. Τα εχω δει ηδη και τα δυο επεισοδια του 7ου κυκλου. Thanks Annouko.

KICKASS

Well-Known Member
16 Απριλίου 2012
1.396
2
ΠΑΤΡΑ
έχει διαφορά να λέμε στον σκύλο "αστο" και "δωστο"?όταν μου φέρνει το μπαλάκι της λέω "αστο" και πάλι το ίδιο σε ότι βάλει στο στόμα της που δεν πρέπει.σφού την ίδια κατάληξη έχουν δεν καταλαβαίνω γιατί να λέμε δύο διαφορετικά!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Σημασια δεν εχει τι λες, αλλά τι σημασια εχει για τον σκυλο αυτό που λες.

Το αποτελεσμα ειναι φαινομενικα μονο το ιδιο. Την μια φτυνει κατι που δεν επρεπε να φαει (αρνητικη πραξη το οτι πηγε να το φαει και ακολουθει υπακοη), την άλλη αφηνει το μπαλακι με σκοπο να το δωσει σε σενα (θετικο και ακολουθει υπακοη).

Στην περιπτωση που αρπαζει κατι φαγωσιμο από κατω, εγω θα προτιμουσα κατι που παραπεμπει σε μαλωμα, πχ «ΜΗ», που ο σκυλος ξερει λογω προτερης εμπειριας ότι αποτρεπει από κατι μη επιθυμητο.

Το «αστο» μπορει να εναι η δευτερη πραξη μιας επιθυμητης καταστασης, πχ δαγκωνει και τραβαει ένα σχοινι για παιχνιδι, και με το «αστο» το αφηνει.

Το «δωστο» εχει διαφορετικη σημασια, και αναλυεται στο παρον θεμα.

Βεβαια, όλα αυτά σε μας μοιαζουν απλά. Ο σκυλος δεν γνωριζει ελληνικα και συνδεει την λεξη με την συγκεκριμενη πραξη/ενεργεια για την οποία εχει εκπαιδευτει.

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Ο σκυλος δεν το'χει αυτο απο την φυση του δεν παιζει?
Δεν το ανεφερες...

Και εγω με τη σειρα μου εννοω για παραδειγμα..
Καποια λατρευουν να κολυμπουν κ καποια αλλα απο τη φυση τους αποφευγουν το νερο οσο μπορουν!

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
έχει διαφορά να λέμε στον σκύλο "αστο" και "δωστο"?όταν μου φέρνει το μπαλάκι της λέω "αστο" και πάλι το ίδιο σε ότι βάλει στο στόμα της που δεν πρέπει.σφού την ίδια κατάληξη έχουν δεν καταλαβαίνω γιατί να λέμε δύο διαφορετικά!
Κοιτα καθενας εγω πιστευω εχει τον δικο του τροπο με τον σκυλο του κ κανεις δε νομιζω οτι ξερει καλυτερα καποια πραγματα απ'αυτον..
Εσυ απ'οτι λεμε κρατα αυτα που σου δινουν τη δυνατοτητα να επικοινωνησεις καλυτερα με το κουκλι σου.

Εμεις για παραδειγμα οταν λεμε "αστο" ξερει οτι πρεπει να το αφησει κατω. Αν ειναι κατι που της πεταξαμε για να το ξαναφερει το αφηνει στα ποδια μας αν ειναι κατι που πηρε απο κατω στο δρομο (κοκκαλο, ξυλο, χαρτι..) το αφηνει στα δικα της ποδια. Ανοιγει απλα το στομα κ τ'αφηνει να πεσει.

Στο "δωστο" ομως μας το δινει στα χερια. Ειτε ειναι κατι που την στειλαμε να φερει (που συνηθως κοιταει να το αποφυγει αλλα δεεεεε...) ή αν παω εγω να της βγαλω κατι απο το στομα γιατι δεν εχω δει τι ακριβως προλαβε να χωσει μεσα κ φυσικα δεν περιμενω να υπακουσει στο "αστο" κ τρεχω κ βαζω το χερι μου μεσα στο στομα της. Εκει λεω - λεμε "δωστο".

Οπως ομως προειπα εσυ μονο ξερεις τι σε βολευει καλυτερα γιατι εσυ γνωριζεις το σκυλο σου οποτε φτιαχνεις κ τους κανονες!

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Μμμμμ... ισως πρεπει να πω οτι δεν εχω ασχοληθει ιδιατερα με την εκπαιδευση της μικρης μου κ παρα πολυ παρα το να της μαθω τα βασικα..
Κ να την παραχαιδεψω ισως.. (ναι ξερω λαθος αλλα συνεχιζω να το κανω)
Εγω πιο πολυ αγκαλια θελω να την παιρνω παρα να της λεω κολα το κ να μου δινει το χερι (ποδι).

KICKASS

Well-Known Member
16 Απριλίου 2012
1.396
2
ΠΑΤΡΑ
με λίγα λόγια είναι καλό να χρησιμοποιώ και τις δύο σημασίες απο ότι με μία μόνο?μπορεί να είναι χαζό αυτό αλλά πραγματικά αυτά με ενοχλούν μαζί με τα νοήματα στην εκπαίδευση του σκύλου.:p

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
με λίγα λόγια είναι καλό να χρησιμοποιώ και τις δύο σημασίες απο ότι με μία μόνο?μπορεί να είναι χαζό αυτό αλλά πραγματικά αυτά με ενοχλούν μαζί με τα νοήματα στην εκπαίδευση του σκύλου.:p
Το τι ειναι καλο ξαναλεω θα το δεις εσυ ή καλυτερα θα σου δειξει ο σκυλος σου..
Μη σε αγχωνει κ πιστεψε με τπτ δεν ειναι κανονας στα απλα πραγματα..

Τα βασικα οπως κ να'χει θα τα μαθει οπως ολα τα σκυλια ειτε με περισσοτερες ειτε με λιγοτερες λεξεις..

Οσο για τα νοηματα που γραφεις εμεις πρεπει να πω πως το μονο που χρησιμοποιουμε εγω για την ακριβειa ειναι το "ελα" με το χερι κ αυτο για να μη παρουν χαμπαρι οι αλλοι οτι την φωναξα στην κουζινα για να της δωσω λιχουδια! :)

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ο σκυλος δεν το'χει αυτο απο την φυση του δεν παιζει?
Η επαναφορά για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται κάποια χαρακτηριστικά του σκύλου. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχουν όλα τα σκυλιά. Μερικά όμως είναι πιο αδύναμα σε σχέση με άλλα σκυλιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα βελτιώσουμε. Για μένα όλα τα σκυλιά μπορούν. Είναι θέμα το πόσο χρόνο και αν όντως σε ενδιαφέρει να το δείξεις στο σκύλο.

Η Σόνια πριν κανα χρόνο με τίποτα δεν έπαιζε tug. Δεν ήξερε καν ότι μπορεί να ακουμπήσει το στόμα της πάνω στο παιχνίδι. Σήμερα αυτό το παιχνίδι χρησιμοποιείται για επιβράβευση. Ολα μπορείς να τα μάθεις στο σκύλο. Μπορεί να μη φτάσει στο επίπεδο να κάνει καλή επαναφορά αλλά θα στο προσπαθήσει. Μπορεί να μη το κάνει με τρελή επιτάχυνση ή ακρίβεια αλλα θα στο φέρει πίσω. Απλά πρέπει να ξεκινήσεις απο τον πάτο, απο τα πολύ βασικά, απο το ΑΒ και να ξέρεις ότι θα πάρει χρόνο.

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Ολα μπορείς να τα μάθεις στο σκύλο.
Oλα ισως μπορουμε να τα μαθουμε στον σκυλο ειτε με περισσοτερες ειτε με λιγοτερες λεξεις αλλα εγω δεν καταλαβαινω τον λογο του να εμμενω στην επαναφορα οταν βλεπω οτι την βαριεται ενω στο "πετα ψηλα την μπαλα κ πηδω κ γω να την πιασω στον αερα" το απολαμβανει..

Για ποιο λογο λοιπον να ξοδευουμε κ οι δυο χρονο για κατι που ουσιαστικα το κανει μονο για μενα ή απλα επειδη δεν σηκονομαι απο τη θεση μου να τρεξω μαζι της..
Ασκοπο τελειως..

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul