ενοχλητικά σχόλια για κατόχους δυναμικών φυλών-τρόποι αντιμετώπισης

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Καλησπέρα σε όλους, ο λόγος που γράφω σήμερα είναι διότι θα ήθελα την άποψη σας με αφορμή ένα περιστατικό που έγινε σήμερα. Όπως έχω προαναφέρει σε λίγο καιρό αναμένω το κουταβάκι staffordshire bull terrier που έχω παραγγείλει. Σε λίγες μέρες έρχεται και πήγα σήμερα να ψωνίσω μπωλάκια,παιχνιδάκια,περιλαίμιο,λουράκι κλπ δηλαδή τα πρώτα ψώνια για τον καινούριο μου φίλο. Κάποια στιγμή ρώτησα και για κουτάκι μεταφοράς οπότε οταν με ρώτησε το μέγεθος του σκύλου μου του είπα την ράτσα που αναμένω και τις αναλογίες της. Δεν πρόλαβα να πώ τη ράτσα και εισέπραξα ένα παγωμένο βλέμμα (κάτι μεταξύ λύπησης και οργης) και τις ακόλουθες ερωτήσεις-επισημάνσεις.*Γιατί παίρνεις τέτοιο σκύλο?Ξέρεις ότι πρέπει να τον έχει συνεχώς δεμένο για να μη φάει κανένα αλλο σκυλί?Προχτές ενα μπουλ τεριέ σκότωσε ένα άλλο σκυλί και η ιδιοκτήτρια του θα ζητήσει να το θανατώσουν (από την περιγραφή της αντιλήφθηκα ότι μιλούσε για english bull terrier γιατί είπα για τη *μεγάλη μύτη *του). Τεσπα...το θέμα ειναι ότι πριν ακόμα παραλάβω το σκυλάκι μου αισθάνομαι σε αμυντική θέση και αισθάνομαι να βάλλομαι από ανθρώπους που έχουν άσχημες ( η δεν έχουν καθολου) εμπειρίες από αυτα τα σκυλιά. Μάταια προσπαθησα να του εξηγησω πώς το σταφυ καταρχάς δεν ειναι το ίδιο σκυλί με το english bull terrier.Επίσης στην προσπάθεια μου να εξηγήσω πώς έχω σκοπό να κοινωνικοποιήσω και να έχω το σκυλί υπό τον απόλυτο έλεγχο μου συνάντησα την απαντηση * οταν ενηλικιωθεί θα δείς*. Στην ερώτηση τι σου αρέσει σε αυτόν τον σκύλο(?) τι απαντάς?..Πέραν του αφοπλιστικού αλλά και αρκετά απλοικού γιατί αυτό το σκύλο γουστάρω που μπηκα στον πειρασμο να δώσω ως απαντηση, ανέφερα πώς απόσο έχω διαβάσει ειναι πολύ ανθρωποκεντρικά και αφοσιωμένα σκυλιά μεσαίου μεγέθους με εξαιρετική εφυιά.Θα ήθελα να ρωτήσω κατόχους *δυναμικών *σκυλιών αν έχουν αντιμετωπίσει ( ή μάλλον πώς έχουν αντιμετωπισει-επειδή το θεωρώ αδιανόητο να μην έχουν αντιμετωπίσει) αντιστοιχες συμπεριφορές. Δεν θα ήθελα εριστικά σχόλια ούτε επιθετικές συμπεριφορές απλά να βρώ ένα τροπο να μην αντιμετωπίζουν το σκύλο μου ως όπλο και μένα ως οπλοφόρο...Με έκαναν να αισθανθώ άσχημα για το σκύλο μου πριν ακόμα τον αποκτήσω πριν καν εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά πριν οτιδήποτε!...Θα ήθελα να ρωτησω παρακαλώ τους υπολοιπους που έχουν δυναμικές φυλές τη συμπεριφορά τους με αντιστοιχες περιπτώσεις και επίσης θα ηθελα να σας ρωτησω όλους αν επιβάλλεται ο σκύλος να ειναι πάντα δεμενος (πριν καν εκδηλώσει ψηγματα επηθετικής συμπεριφορας).(Ξέρω οτι όλοι οι σκύλοι πρεπει να ειναι δεμένοι συμφωνα με το νομο εσείς τι κάνετε θέλω να μάθω, αν έχετε δυναμική φυλή η οποία εντουτοις δεν έχει δειξει ποτέ δείγματα επιθετικής συμπεριφοράς).Αυτά,ας αρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Ξεκινώντας με την υπόθεση, ότι έχεις ήδη κάνει πολύ μεγάλη έρευνα, για να καταλήξεις στην συγκεκριμένη ράτσα, θα σου έλεγα να μην δίνεις καμμία απολύτως σημασία, σε τέτοιου είδους σχόλια. Την καλύτερη απάντηση προς αυτούς, θα την δώσεις, όταν θα δουν ένα σωστά κοινωνικοποιημένο, φιλικό και σωστά εκπαιδευμένο σκυλί, υπό τον απόλυτο έλεγχό σου. Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα. Αν τα κάνεις όλα όπως πρέπει, θα είναι πολύ εύκολο. Ο σκύλος σου, θα πρέπει να είναι πάντα δεμένος. Θα έρθει η ώρα, που θα μπορέσεις να κρίνεις μόνος σου, αν/που/πότε και πόσο, μπορείς να τον έχεις λυτό.

ΥΓ: Ελπίζω να μην ψώνισες, από μαζαγί που πουλάει και ζώα :)

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
χαχαχα οχι δεν ψώνισα από μαγαζι που πουλάει ζώα. Δηλαδή οσο είναι κουτάβι ποτέ μα ποτέ να μην το αφήνω να τρέξει ελεύθερο με άλλα σκυλιά? Να είναι πάντα δεμένος ακόμα και 4 μηνών και 5 και 6-πριν καν εκδηλώσει την οποιαδήποτε επιθετικη συμπεριφορά? το να μην αφήσω να αλληλεπιδρα μέσω παιχνιδιού τρεξίματος πάλης με άλλα σκυλιά δεν θα επηρεασει εν τέλει την κοιωνικοποιηση του?

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Γιατί ασχολείσαι με τον κάθε "ειδικό" που "τα ξέρει όλα"?
Μεγάλωσε εσύ σωστά το σκυλί σου και μην δίνεις σημασία. Κανένα κουτάβι δεν είναι "γεννημένος δολοφόνος"...

Φυσικά και θα το αφήσεις να τρέξει, όχι όμως ανεξέλεγκτα. Δεν αφήνεις ένα κουτάβι ελεύθερο να τρέξει στους δρόμους, όπως δεν θα άφηνες και το παιδί σου.
Υπάρχουν χώροι γι' αυτό, και να τρέξει, και να παίξει και να κοινωνικοποιηθεί ερχόμενο σε επαφή με άλλα σκυλιά.

Last edited:

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
έχω πικρή εμπειρία λογω των ροτβάιλερ που έχω, απο τον "ρατσισμό" στις δυναμικές φυλές, είναι εντελώς άδικος και αστήρικτος.

1. στην κοινωνικοποίηση του κουταβιού, πολλοί φοβόύνται ακόμα και το 3 μηνο κουτάβι
2. στην βόλτα "κράτα το-κράτα το", "δαγκώνει?
3. ο παράλογος φόβος των συγγενών και φίλων.

όσοι έχουν την τύχη να γνωρίσουν τον πραγματικό χαρακτήρα της φυλής είναι τυχεροί, και τα λατρεύουν, οι άλλοι ας πρόσεχαν.

σημαντικό οι ιδιοκτήτες δυναμικών φυλών να είναι υπευθυνα άτομα, να καταλαβαίνουν τον τρόπο σκέψης, και να ταιριάζουν σε χαρακτήρα με τον σκύλο τους.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Δηλαδή το θεωρείς δεδομένο ότι θα εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά και απλώς δεν ξέρεις το πότε; Το αν θα τον έχεις δεμένο ή όχι και σε ποιά ηλικία, θα το κρίνεις εσύ, αφού λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν σου, όλες τις παραμέτρους ασφαλείας του δικού σου σκυλιού αλλά και των άλλων. Επίσης, το τι είδους κοινωνικοποίηση θα του κάνεις, πάλι θα εξαρτηθεί από τις προσδοκίες που έχεις για τον σκύλο σου. Από το τι είδους εκπαίδευση πχ, σκοπεύεις να του κάνεις.

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Ναι χώροι υπάρχουν...για αυτούς μιλάω..πώς αντιμετωπιζεις ομως τους ιδιοκτήτες οι οποίοι σε αντιμετωπίζουν ετσι...?όταν λέω να αφήσω το κουτάβι να κοινωνικοποηθει και να παιξει με άλλα σκυλια προφανως δεν εννοω στον δρόμο αλλά σε πάρκο. Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζεις τους υπόλοιπους οι οποιοί ισως φοβουνται και ένα κουτάβι (επειδη ειναι σταφυ ας πουμε)...πιστευω πώς η κοινωνικοποίηση και η επαφή με άλλα σκυλιά είναι ζωτικής σημασίας για να μην γινει επιθετικό και φοβικό το σκυλί.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
οπως σου ειπαν ηοι προυγουμενοι....διαβασε κ αλλο,δες κ εναν εκπαιδευτη ωστε να κανεις τον κουταβο σωστο κ μην φοβασαι τιποτα.εγω ευτυχως ειμαι κατοχος ρατσας που δεν την ξερουν πολλοι,οπωτε αν δεν δουν τον σκυλο δεν με ρωτανε βλακειες!αλλα κ να με ρωτουσαν ,εγω απλα αγηνω το αποτελεσμα να μιλησει οταν τον δουν!μην μασας λοιπον,κοιτα μονο πως θα γινεις σωστος απεναντι στο σκυλι σου.απο εκει κ περα,ναι το σκυλι πρεπει να ειναι σε λουρι οταν το εχεις στην βολτα.ειστε παντως τυχεροι κ αξιοι αν το καταφερετε τελικα,να αλλαξετε το κακο ονομα σε ορισμενα σκυλια.

οσο για τον κοσμο...του αρεσει να φοβαται...ο κοσμος παντα θελει εναν στοχο....του αρεσει να βαραει κ να θιγει!!!!πολλες φορες θα καταληξεις ν βγεις απο τα ρουχα σου πραγματικα...θα δεις ολη την μυθολογια να βγαινει μπροστα σου!θα νομιζεις οτι εισαι αφεντικο του μινωταυρου!η συμβουλη μου ειναι : αν δεις ανθρωπο συζητησιμο,μιλας κ εξηγεις,στους καθετους ,απλα αδιαφορεις.εγω στους καθετους,πολλες φορες τους ελεγα τα χειροτερα για να τους ευχαριστησω αλλα μαλλον καφριλα ειναι,μην το κανεις!τζαμπα σαλιο!

καλως να σου ερθει ο κουταβος κ να τον χαιρεσαι!τα περι κοινωνικοποιησης κτλ ,σε αλλο θεμα!

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Βασικά αυτός ο ''ρατσισμός'' δεν έχει βγει 'βγει στη μόδα' αδικαιολόγητα... κ δυστυχώς για τα σκυλιά που περιέχονται σε αυτή τη ''λίστα''... :(Ανά καιρούς βλέπουμε παραδείγματα ιδιοκτητών να μην γνωριζουν -αλλά να μην το ψάχνουν κιόλας μέσω εκπαιδευτή- το πώς πρέπει να 'χειριστούν' μία τέτοια δυναμική φυλή με συνέπεια άσχημα ακόμη κ ακραία περιστατικά -ξαναλέω δυστυχώς γι' αυτά τα σκυλιά.

Εσύ ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης θα πάρεις το σκύλο που επιθυμείς κ από εκεί θα κάνεις τα προφανή όσον αφορά την 'κοινωνική' του ζωή: κοινωνικοποίηση, ΒΥ κ χρόνο... πολύ ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Καλός μου φίλος έχει staffordshire bull terrier. Ναι, είναι παμπόνηρη, ξεροκέφαλη, αγαπησιάρα, παίζει σα μουρλό, πρήζει τη λώρα τρελά (φαντάσου!):D, αλλά πάνω από όλα είναι πολύ καλός χαρακτήρας, αξιαγάπητη κ φιλική.:)

ΟΛΑ έχουν να κάνουν με τον ιδιοκτήτη κ το τι θέλει να κάνει μαζί με το σκύλο του.;)

Last edited:

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Ναι χώροι υπάρχουν...για αυτούς μιλάω..πώς αντιμετωπιζεις ομως τους ιδιοκτήτες οι οποίοι σε αντιμετωπίζουν ετσι...?όταν λέω να αφήσω το κουτάβι να κοινωνικοποηθει και να παιξει με άλλα σκυλια προφανως δεν εννοω στον δρόμο αλλά σε πάρκο. Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζεις τους υπόλοιπους οι οποιοί ισως φοβουνται και ένα κουτάβι (επειδη ειναι σταφυ ας πουμε)...πιστευω πώς η κοινωνικοποίηση και η επαφή με άλλα σκυλιά είναι ζωτικής σημασίας για να μην γινει επιθετικό και φοβικό το σκυλί.
Ακολουθείς την επιλεκτική κοινωνικοποίηση: δηλ. το αφήνεις κ παίζει με κουτάβια κ σκύλους που γνωρίζεις, είναι πολύ κοινωνικοποιημένα κ ανεκτικά, ενώ παράλληλα είσαι κ σίγουρος ότι δεν θα αποκομίσει κάποια αρνητική εμπειρία όσο διανύει την εφηβική του περίοδο.:)

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
συμφωνω ,προσοχη με ποια κουταβια κ σκυλια γενικοτερα θα συναναστρεφεται, μην αποκτησει ασχημη εμπειρια.οσο μεγαλωνει κ προς την εφοιβεια να πρωτιμας θυληκες για παιχνιδι.μικροτερος κινδυνος για καυγα.αλλα οπως κ να εχει,σε ο,τι αποτελεσμα κ να φτασεις,μην εμπιστευτεις ποτε τον σκυλο σου.μια φορα θα γινει η βλακεια κ ισως να μην φταις κιολας.ποτε χωρις λουρι εξω κ ποτε σε χωρο μη ελεγχωμενο.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Βασικά αυτός ο ''ρατσισμός'' δεν έχει βγει 'βγει στη μόδα' αδικαιολόγητα..
διαφωνω καθετα ,οριζοντια και παραλληλα

πες μου σε παρακαλω γιατι αυτος ο "ρατσισμος" ειναι δικαιολογημενος για τις δυναμικες αυτες φυλες

ενα απο ακαταλληλους γεννητορες σκυλι,ενα φοβικο σκυλι ,ενα μη κοινωνικοποιημενο σκυλι, ενα απο ακαταλληλους ιδιοκτητες σκυλι ,ειναι παντα επικυνδυνο οποια φυλη και να ειναι

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Χαχαχα είσαι ωραίος!Μ'αρέσεις Θάνο!Σκέφτεσαι πάντως!

Γινε λίγο πιο αδιάφορος σε ότι και αν σου λένε!Ο κόσμος είναι χαζός αγαπητέ!Ότι θέλει λέει!Ότι του κατεβάσει η γκλάβα του καθενός την λέει!Δεν ξέρω τον λόγο που το κάνουν αλλά εσυ να κλείνεις ωραιότατα τα αυτιά σου σε όλες αυτές τις μπουρδες!Μελέτησες την φυλή,έχεις δει τι πρέπει να κάνεις,πως να συμπεριφερθείς στο μεγαλώμα του σκύλου και από την στιγμή που θα πάρεις το κουτάβι πιάνεις δουλειά!Αν είσαι σίγουρος και ενημερωμένος δεν σε κουνάει κάνεις!Η ημιμαθεία είναι χειρότερη από την αμαθεία!Τόσα ξέρουν τόσα λένε!

Γι αυτό και συ στις μελλοντικές σου βόλτες με τον κουτάβο θα ακούσεις πολλές μαλακίες!Το θέμα είναι αν θα τις υιοθετήσεις και θα προβληματιστείς η απλά θα πάρεις τον σκύλο σου και θα συνεχίσεις την βόλτα σου!

Εσυ και ο σκύλος σου,φίλε!Εσυ και αυτός!Κανένας άλλος!Μην πτωείσαι και μην δίνεις και πολύ σημασία σε πολλά πράγματα!

silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
41
Kinetta
Τίποτα δεν λες....τους αφήνεις στην ασχετοσύνη τους... :D

μόλις δε δουν τον κούταβο να είναι "γατάκι" (με την καλή έννοια το λέω)...τους λες ..."χαλασμένο είναι, δεν λέει να δαγκώσει κανέναν":paja1::paja1::maria::maria:

:D:D:D

etlave

Well-Known Member
11 Οκτωβρίου 2009
110
0
livadeia
"κράτα το κράτα το, θα με φάει"
απαντάω εγώ "έχει και μία μέρα να φάει γιαυτό μην πλησιάζεις"
Σιγά μην κάτσω να εξηγήσω ότι είναι φιλική,κοινωνικοποιημένη και άλλα πολλά.Το έκανα παλιά και αποτέλεσμα μηδέν.Δεν καταλάβαιναν.

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
θανο θα το ξεπερασεις με τον καιρο...στην αρχη θα τα παιρνεις κρανιο,μετα ομως θα βαριεσαι ακομη και να απαντησεις και απλως οποιος θελει να τον πλησιασει θα το κανει ενω οποιος δεν θελει ...ξυδι