δέσιμο το βράδυ ή ανεβαίνει στο κρεβάτι...

nelson

Member
26 Οκτωβρίου 2009
22
0
γειά χαρά!

είναι η 2η φορά που απευθύνομαι στο forum και θα ήθελα τις γνώμες/εμπειρίες σας...

έχουμε έναν μαλτεζάκο, τον 'χούφτα' που κοντεύει να χρονίσει και είναι εν γένει εξαιρετικός

μέχρι πρόσφατα το βράδυ τον είχαμε δεμένο στο σαλόνι στον δικό του χώρο. Σκεφτήκαμε όμως οτι αφού πλέον δε κάνει ζημιές θα μπορούσαμε να τον αφήνουμε λυτό το βράδυ.
Όπως και κάναμε, όμως άρχισε να έρχεται και να κοιμάται μαζί μας στο κρεβάτι. Ενώ στην αρχή μας άρεσε αυτό, αρχίσαμε να μη το θέλουμε για λόγους κυρίως υγιεινής.

οπότε θέλω να θίξω τα εξής 2 ζητήματα:

1. όσοι έχετε ένα μικρού μεγέθους σκύλο σε διαμέρισμα το βράδυ τα δένετε ή όχι;

2. έχει κάποιος καμιά ιδέα για το πως θα μπορούσαμε να τον μάθουμε να μην ανεβαίνει στο κρεβάτι έτσι ωστε να τον αφήνουμε λυτό τα βράδια;

για το 2ο να αναφέρω οτι αν ο σκύλος ξέρει οτι είμαστε στο σπίτι και τον περιορίσουμε σε έναν χώρο π.χ στο σαλόνι ή έξω απο την κρεβατοκάμαρα τότε θα κάνει μικρο-ζημιές

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

cgri1976

Well-Known Member
μπραβω τα crate....αρχικα..... μετα το σκυλι θα καταλαβει και δεν θα κανει ζημιες και θα ειναι ολα οκ... ετσι αρχισα και εγω... και μετα ουτε καν στο χριστουγεννιατικο δεντρο δεν πηγαινε με τα χιλια δυο παιχνιδια... και ας ηταν μονη της στο σπιτι....αλλα μπορει να κανει και καιμια ζημια αν ειναι στο σπιτι μονα τους πολυ ωρα..οκ σκυλια ειναι....
και αν δεν εχεις την οικονομικη ανεση για crate(στοιχιζουν τα ατοιμα πολυ) περιορισετο σε εναν χωρο οπως η κουζινα για παραδειγμα που δεν εχει τραπεζια, καλωδια, διακοσμητικα κτλ κτλ που ειναι και επικινδυνα για το ζωντανο... υπαρχουν πορτακια που τα πουλανε σε ενα μεγαλο μαγαζι παιχνιδιων, οικονομικα περιπου 40 euro, και κανουν δουλεια...

Cicaci

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2010
353
3
Ξάνθη
τι σχέση έχει το μέγεθος του σκύλου με την ιεραρχία? θα συμφωνήσω με τη Berna! Επίσης θα ήταν καλό να εχει το δικό του "κρεβάτι". Βάλε ένα χαλάκι καπου που θέλεις να την αράζει. με λιγες λιχουδιές όποτε κάθετε επάνω στο κρεβάτι του θα μάθει.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Γιατί δεν κλείνετε απλά την πόρτα σας το βράδυ να μην έρχετε? Το πολύ πολύ να γκρινιάξει λίγο, αλλα θα συνηθίσει.

Επίσης αν τον διορθώσετε τη στιγμή που πάει να ανέβει, ε, μετά απο κάποιες φορές θα το μάθει. Είδικά αν είστε μέσα στο δωμάτιο. Δεν είναι δύσκολο.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το βασικο και στοιχειωδες είναι το crate αλλά πρεπει να γινει πρωτα καποια εκπαιδευση σε αυτό και ομαλη και σταδιακη εισαγωγη. Αλλιως δεν θα κοιμαστε λογω των ουρλιαχτών που θα προερχονται από τον σκυλο στο crate.

Βήμα προς βήμα η εκπαίδευση για τον περιορισμό σε κλουβί

Crate-Κλουβί

Πολύ καλο θα εκανε ένα προγραμμα ιεραρχιας.

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ

Τελος και βασικοτερο, λιγη βασικη υπακοη. Αυτό θα λυσει τα περισσοτερα προβληματα και όχι μονο το κρεβατι. Επισης, αν το σκυλι εκπαιδευτει, θα μπορεις να το καλείς κοντα σου στο κρεβατι ή στον καναπε όταν βλεπεις τηλεοραση και να χαιρεσαι την παρεα του. Αλλά όταν θα του ζητησεις να κατεβει ή να παει στο μερος του, θα υπακουει.

Εγχειρίδιο εκπαίδευσης

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
1. όσοι έχετε ένα μικρού μεγέθους σκύλο σε διαμέρισμα το βράδυ τα δένετε ή όχι;
Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχεις δεμένο ένα σκυλί μέσα στο ίδιο του το σπίτι..

Η απάντηση λοιπόν είναι πως είτε είναι μικρόσωμο.. είτε μεγαλόσωμο ..υπό φυσιολογίες συνθήκες κανεις δεν το δένει..άλλο αν το απομoνώσει στο crate του όσο είναι κουτάβι..

2. έχει κάποιος καμιά ιδέα για το πως θα μπορούσαμε να τον μάθουμε να μην ανεβαίνει στο κρεβάτι έτσι ωστε να τον αφήνουμε λυτό τα βράδια;
Κάποιος του έμαθε να ανεβαίνει..δεν έμαθε μόνο του.

Όταν θα ανεβαίνει θα του λες κάτω..με αυστηρό ύφος και κοφτή φωνή.
Μόλις κατέβει θα τον επιβραβεύσεις..(ποτέ ξύλο..)

για το 2ο να αναφέρω οτι αν ο σκύλος ξέρει οτι είμαστε στο σπίτι και τον περιορίσουμε σε έναν χώρο π.χ στο σαλόνι ή έξω απο την κρεβατοκάμαρα τότε θα κάνει μικρο-ζημιές
Κάνει μικρό ζημιες για να τραβήξει την προσοχή από την στιγμή που το απομονώνεται..
Οι ζημιες είναι μέσα στο παιχνίδι..περισσότερη εκτόνωση και σημασία σε εκείνο.. σίγουρα οι ζημιές θα ελαττωθούνε.

:)

Georgepgr

Active Member
20 Μαρτίου 2010
37
0
Αλεξ/πολη
Κακός τον αφήσατε και ανέβηκε την πρώτη φορά . Αν του το κόβατε από την αρχή θα το μάθαινε πολύ γρήγορα. Οπότε αφού το λάθος είναι δικό σας τώρα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη υπομονή και να το διορθώσετε χωρίς να την πληρώσει ο σκύλος. Αν δεν θέλετε να κλείνετε την πόρτα της κρεβατοκάμαρας για να κάνει ρεύμα τώρα που είναι καλοκαίρι , μπορετέ να βάλετε μια καγκελόπορτα για μωρά ώστε ο μικρός σας φίλος να έχει οπτική επαφή μαζί σας αλλά να μην μπορεί να μπει στην κρεβατοκάμαρα.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
μπορετέ να βάλετε μια καγκελόπορτα για μωρά ώστε ο μικρός σας φίλος να έχει οπτική επαφή μαζί σας αλλά να μην μπορεί να μπει στην κρεβατοκάμαρα.
και αυτό είναι μια καλή ιδέα .., πρέπει όμως τα όρια του να ξεκαθαριστούν και τι είναι επιθυμητό από εσάς και τι όχι.

nelson

Member
26 Οκτωβρίου 2009
22
0
κατ'αρχήν ευχαριστώ για τις πολλές και γρήγορες απαντήσεις.

για κάποιο λόγω ποτέ δε συμπαθήσαμε το crate, θεωρώ οτι είναι καλύτερα να είναι δεμένος σε μια περιοχή του σαλονιού και να έχει πρόσβαση στα παιχνίδια του στο φαγητό του και στη πάνα του παρά να είναι κλεισμένος σε crate.

ο χούφτας έχει το δικό του κρεβάτι το οποίο φαίρνει στην κρεβατοκάμαρα και αρχικά κοιμάται σε αυτό. Μάλιστα έχει εκπαιδευτεί να πηγαίνει στο κρβάτι του με την εντολή "στο σπίτι σου". Υπο κανονικές συνθήκες υπακούει πολύ καλά στο "κατέβα", όμως πολλές φορές ξυπνάμε κατα τις 4-5 η ώρα και ο χούφτας κοιμάται στα πόδια μας οπότε και δεν υπάρχει καμία υπακοή ενδεχομένως και εξαιτίας του οτι κοιμάται και δεν έχει επαφή. Σε αυτή την περίπτωση τον κατεβάζουμε "χειροκίνητα" αλλά πάλι μετά απο λίγο ξανα αναβαίνει.

Προφανώς και είναι δικό μας λάθος που έμαθε να ανεβαίνει αλλά για αυτόν τον λόγο άνοιξα και την συζήτηση αυτή, για να "ξεμάθει"...

Οι ζημίες που κάνει είναι πολύ περιορισμένες διοτί αφενός έχει μεγαλώσει στο σπίτι και έχει ήδη χαλαρώσει αφετέρου διότι το σπίτι έχει αλλάξει σημαντικά στοιχεία στην διαρύθμιση για να είναι ασφαλές. Όταν λέω ζημίες εννοώ να πάρει κάποιο, χαρτί ή κάποια απόδειξη που έχουμε ξεχάσει σε χαμηλό σημείο - αν και το αγαπημένο του είναι τα φιλτράκια για τον καπνό!

η ιδέα με την πορτούλα είναι πολύ καλή και μάλλον θα την δοκιμάσουμε.

ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Tο crate είναι πολύ σημαντικό να το μάθει όχι μονο για την ίσως πιθανή μελλοντική μεταφορά του με πλοία, αεροπλάνα κλπ..αλλα και σε μια αναγκαία πιθανή (δεν το εύχομαι) μεταφορά στον ιατρό..που θα χρειάζεται να είναι όσο το δυνατόν ακίνητος.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Συμφωνώ με τους υπόλοιπους αλλά διαφωνώ μαζί σου για τους λόγους υγιεινής. Φυσικά είναι δικαίωμα του καθένα να μη θέλει να κοιμάται με το σκύλο του για όποιο λόγο, αλλά η υγιεινή δεν υφίσταται ως λόγος. Και πάλι δε σημαίνει ότι πρέπει ντε και καλά να κοιμάσαι με το σκύλο σου. Αυτό που θέλω όμως να πω είναι ότι δε θα πάθεις τίποτα άμα κοιμάσαι μαζί του. Εγώ αφήνω το Μουφ να ανεβαίνει στο κρεβάτι μου και χαίρω άκρας υγείας. Θα έλεγα μάλιστα ότι η υγεία μου έχει βελτιωθεί δραματικά από τότε που πήρα το Μουφ...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Πες τα Sara..αν και αυτό δεν αφορά εμάς..;):)

Σίγουρα πάντως ένα σκυλί δεμένο όλο το βραδυ είτε είναι σε αυλή αλλα είτε και στο σαλόνι του δεν είναι ότι καλύτερο..

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Νομιζω εξαρταται και απο τον σκυλο και τις δραστηριοτητες του.
Η Ζηνα πχ ειναι πιο καθαρη κι απο εμας. Η Ηρα για να ανεβει στο κρεβατι (κατι που δεν θα επετρεπα ποτε!! - αλλά λεμε τωρα) θελει τουλαχιστον καλο καθαρισμο ποδιων. Οι τριχες ειναι αλλο θεμα.

nelson

Member
26 Οκτωβρίου 2009
22
0
Πες τα Sara..αν και αυτό δεν αφορά εμάς..;):)

Σίγουρα πάντως ένα σκυλί δεμένο όλο το βραδυ είτε είναι σε αυλή αλλα είτε και στο σαλόνι του δεν είναι ότι καλύτερο..
καμία αντίρηση περι αυτού, για αυτό άλλωστε και δεν το δένουμε πλέον. Απλά αν (αν λέω) πρέπει να διαλέξω αποκλειστικά ανάμεσα σε crate ή δέσιμο για το βράδυ, θα διάλεγα το δέσιμο.

σχετικά με το να κοιμάται στο κρεβάτι, ας μη πω ψέματα, καραγουστάρω κάποιες φορές αλλά κάποιες άλλες φορές - αρκετά συχνά - δεν είιναι και τόσο βολικό.

το "υγειονομικό" σκέλος ίσως είναι εν μέρει εγκεφαλικό, απλά επειδή πάμε για παιδί θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια όρια και το κρεβάτι να είναι μια "καθαρή περιοχή".

βέβαια, τώρα που το ξανασκέφτομαι, ενώ έχει γίνει αρκετή εκπαίδευση στο "ανέβα", "κατέβα" και "στο σπίτι σου", έχει γίνει στο σαλόνι και στον καναπέ και ίσως να έχει εξειδικεύσει τις εντολές. Οπότε θα μπορούσαμε πρώτα να κάνουμε αντίστοιχη εκπαίδευση στην κρεβατοκάμαρα και αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, τότε να δοκιμάσουμε την πορτούλα.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Απλά αν (αν λέω) πρέπει να διαλέξω αποκλειστικά ανάμεσα σε crate ή δέσιμο για το βράδυ, θα διάλεγα το δέσιμο.
Λάθος είναι αυτό. ΤΟ crate είναι φωλιά αν το μάθεις σωστά. Το δέσιμο είναι περιορισμός.

Το κλεισιμο της πόρτας είναι πολύ απλό πάντως, όπως και το να μάθει να μην ανεβαίνει. Αλλά δεν πρεπει να ξανανέβει ΠΟΤΕ. Μην το ταλαιπωρείτε το σκυλάκι με το να το μπερδεύετε... μια έτσι μια γιουβετσι! :)

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Αν δεν τον θέλετε στο κρεβάτι τότε πρέπει να μην έχει την δυνατότητα να το κάνει, γιατί την ώρα που κοιμάστε δεν τον παίρνετε χαμπάρι ότι ανεβαίνει για να τον διορθώσετε.

Πρέπει λοιπόν να μην έχει πρόσβαση, είτε κλείνοντας την πόρτα είτε σε crate (για μένα η καλύτερη επιλογή). Τα δικά μου κοιμούνται πολύ συχνά και την ημέρα στο crate, ακριβώς επειδη το βλέπουν, όπως είπε και η kopritis, σαν φωλιά. Και σε ξένα σπίτια χώνονται όπου βρουν crate ανοιχτό.

Και όπως είπε η kango1 μπορεί να χρειαστεί και σε άλλες περιπτώσεις.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Ποτέ δεν έιχα πρόβλημα με τα σκυλιά στο κρεβάτι μου...και τα 3 κοιμούνται μαζί μου...όποτε θέλουν..
Όσο για το θέμα παιδί-σκύλος και υγιεινή...μπορώ να πω ότι όταν γεννήθηκα και γύρισα από το νοσοκομείο (5 ημερών μωρό)...το κανίς της μαμάς μου κοιμόταν μέσα στη κούνια μου...αγκαλιά μου από τη πρώτη μέρα...
Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά ποτέ στη ζωή μου δεν αρρώστησα...ποτέ δεν έπαθα ούτε μία αλλεργία...και ο παιδίατρος μου...(πολύ μπροστά για την εποχή εκείνη..1965)...είπε στη μαμά μου ότι όσο περισσότερο έρχομαι σε επαφή με σκυλιά τόσο περισσότερα αντισώματα φτιάχνω...

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Ποτέ δεν έιχα πρόβλημα με τα σκυλιά στο κρεβάτι μου...και τα 3 κοιμούνται μαζί μου...όποτε θέλουν..
Όσο για το θέμα παιδί-σκύλος και υγιεινή...μπορώ να πω ότι όταν γεννήθηκα και γύρισα από το νοσοκομείο (5 ημερών μωρό)...το κανίς της μαμάς μου κοιμόταν μέσα στη κούνια μου...αγκαλιά μου από τη πρώτη μέρα...
Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά ποτέ στη ζωή μου δεν αρρώστησα...ποτέ δεν έπαθα ούτε μία αλλεργία...και ο παιδίατρος μου...(πολύ μπροστά για την εποχή εκείνη..1965)...είπε στη μαμά μου ότι όσο περισσότερο έρχομαι σε επαφή με σκυλιά τόσο περισσότερα αντισώματα φτιάχνω...
Πες τα χρυσόστομη.

Great Posting

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97