Πραγματικά ώρες ώρες με αποσυντονίζεις....Το ότι είναι μυώδεις έχει να κάνει με τα γονίδια του. Δεν σημαίνει ότι έχει χτίσει μυς!
Όπως οι άνθρωποι χωρίζονται αναλόγως με τον σωματότυπο τους σε ενδόμορφους, μεσόμορφους και εκτόμορφους έτσι είναι και τα σκυλιά.
Κακώς κάνω που στα αναφέρω αυτά γιατί πολλοί ιδιοκτήτες αν τα ξεκινήσουν μετά θα τραβάνε τα καμάρια τους σαν τριαξονικές νταλίκες αν δεν διαθέτουν κάποια υπακοή ή τέλοσπάντων σωστούς χειρισμούς πάνω στον σκύλο.
Εν πάσει περιπτώσει, άρχισε να κάνεις ασκήσεις για μυική ενδυνάμωση και αντοχή!
Για μυική ενδυνάμωση βρες καλό τεραίν, να πατάει καλά ο σκύλος κάτω, βρες κάποιον να χειρίζεται τον σκύλο και φύγε μπροστά και άσε τον σκύλο να τραβάει.
Για αντοχή άρχισε trot-άρισμα με τον σκύλο, πάλι βρες κάποιον να χειρίζεται τον σκύλο, φύγε μπροστά, κάνε τον να σε ακολουθεί και να σε ψάχνει και ανα διαστήματα άνοιγε τον βηματισμό του.
Μην αρχίσεις τρέξιμο ή επαναφορά αντικειμένου έτσι. Το μέγα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι που νομίζουν ότι με τρέξιμο απλό και λίγο μπαλάκι ο σκύλος θα είναι σε φόρμα. Και εκεί είναι που τραυματίζεται ο σκύλος.
Επίσης εγκληματικό να συμβουλέυουμε να μην πολυγυμνάζει τον σκύλο επειδή τα κόκκαλα δεν έχουν δέσει. Είναι προτιμότερο να ντύσεις μια άρθρωση με στοχευμένη γυμναστική από κουτάβι, παρά να μεγαλώσει αυτή η άρθρωση με όχι γυμνασμένους μυς και με όλες τις δυνάμεις να έχουν κατανεμηθεί στα οστά όλους αυτούς τους μήνες μέχρι να "δέσουν τα κόκαλα"!
Στέλιο εγω προσωπικα θα απεφευγα στο δικο μου κουταβι να το ανεβοκατεβαζω σε πεζουλια και να πηδαει απο υψος ανω των 30-40 ποντων (οσο δλδ ενα διπλο σκαλοπατι) για να αποφυγω τυχον ατυχηματα. Μια καλη βολτα με εναλαξ βηματισμο...πιο εντονο και πιο αργο...ειναι θεωρω υπερ αρκετη για ενα κουταβι! Αφου ενηλικιωθει μπορει να ξεκινησει πιο εντονη ασκηση και προγραμμα εκγυμνασης με ποικιλια ασκησεων! (Ξαναλεω...ολα τα παραπανω εγω προσωπικα)! Καθενα μας εχει δικη του κριση και ξερει καλυτερα τον σκυλο του οποτε κανει οπως καταλαβαινει!Επίσης εγκληματικό να συμβουλέυουμε να μην πολυγυμνάζει τον σκύλο επειδή τα κόκκαλα δεν έχουν δέσει. Είναι προτιμότερο να ντύσεις μια άρθρωση με στοχευμένη γυμναστική από κουτάβι, παρά να μεγαλώσει αυτή η άρθρωση με όχι γυμνασμένους μυς και με όλες τις δυνάμεις να έχουν κατανεμηθεί στα οστά όλους αυτούς τους μήνες μέχρι να "δέσουν τα κόκαλα"!
Έτσι! Ώς τότε πρόσεξε πολύ την καταπόνηση του σκελετού. Οι μεγάλες βολτες, το κολύμπι κλπ βοηθούν.λοιπον οκ μεχρι να γινει 16 μηνων προσεχω αρκετα ετσι κ αλλιωσ ενοειται πωσ πανω απ ολα η ηγεια τ σκυλου!!!
Το "κακώς κάνω που το αναφέρω" δεν πήγαινε στην συμβουλή για την γυμναστική αλλά στο γεγονός ότι αν το κάνεις αυτό ο σκύλος μπορεί μετά να τραβάει. Απλά και μόνο αυτό!Μία μαλακία να γίνει όσο είναι μικρός από πολύ καταπόνηση ή / και λάθος χειρισμό, θα τρέχει μια ζωή σε γιατρούς.
Μία λάθος προσγείωση του σκύλου, από πεζούλι, πάνω από αντικείμενο, από πέτρα από οτιδήποτε αρκεί για να τοθ κάνει φοβερή ζημιά σε αυτή την ηλικία.
Δε θέλει πολύ για να γίνει το κακό.
Έχει ένα σκύλο 8 μηνών, καλύτερα να τον γυμνάζει λίγο και safe για τους επόμενους 4-6 μήνες και από εκει και πέρα να αρχισει να χτίζει, παρά να έχει άλλα ντράβαλα εσαεί.
Ο μυς θα δέσει και μετα, το ισχίο αν γ@μηθεί στην κουταβοπερίοδο άντε φτιάχτο.
Αν το κουτάβι των 8 μηνών τραυματίζεται στο μπαλάκι και στο τρέξιμο, σε τράβηγμα βάρους δηλαδή τί μπορεί να πάθει?
Όντως, "κακώς κάνεις που τα αναφέρεις"
Τοποθετήθηκα αναφερόμενος στο γεγονός ότι ενώ πας να κάνεις ένα καλό(να γυμνάσεις τον σκύλο σου) μπορεί να κάνεις ένα κακό(να τον κάνεις να τραβάει στην βόλτα, πράγμα που δεν το θες)Πραγματικά ώρες ώρες με αποσυντονίζεις....
Από τη μια "κακώς κανω που στα αναφέρω αυτά κλπ" και από την άλλη βγάζεις πλάνο προπόνησης σε 8 μηνων σκυλι(!!!!) που ακόμα αναπτύσσεται και ο σκελετός δεν ειναι ακόμα σε επίπεδα να αντεξει την όποια καταπόνηση?
Γιάννη τα σκαλοπάτια και τα ανεβοκατεβάσματα δεν είναι μέρος συζήτησης γιατί δεν είναι άσκηση. Σωστά το λες ότι θέλει προσοχή αλλά πολύ φοβάμαι ότι παγιδευόμαστε σε αυτά τα 5-10 πράγματα και χάνουμε χρόνο και ουσία όσον αφορά το χτίσιμο σώματος.Στέλιο εγω προσωπικα θα απεφευγα στο δικο μου κουταβι να το ανεβοκατεβαζω σε πεζουλια και να πηδαει απο υψος ανω των 30-40 ποντων (οσο δλδ ενα διπλο σκαλοπατι) για να αποφυγω τυχον ατυχηματα. Μια καλη βολτα με εναλαξ βηματισμο...πιο εντονο και πιο αργο...ειναι θεωρω υπερ αρκετη για ενα κουταβι! Αφου ενηλικιωθει μπορει να ξεκινησει πιο εντονη ασκηση και προγραμμα εκγυμνασης με ποικιλια ασκησεων! (Ξαναλεω...ολα τα παραπανω εγω προσωπικα)! Καθενα μας εχει δικη του κριση και ξερει καλυτερα τον σκυλο του οποτε κανει οπως καταλαβαινει!
Που κολλάει το ποδήλατο? Ναι και εξακολουθώ να το λέω Τάσο.βρε στελιο σε τρωει εσενα με τρωει και εμενα τωρα.
εσυ μεχρι πριν λιγο καιρο δεν ελεγες φουλ ποδηλατο κλπ κλπ κλπ και ειχες ανεβασει και βιντιο κλπ κλπ.
αλλαξε αυτο τωρα;
Αυτό το σχόλιο μόνο, ήθελα κι εγώ να κάνω, με την ελπίδα [εξτραδάκι] ότι δεν είναι αυτός, ο μόνιμος χώρος που ζει ο σκύλος.Άσχετο, η μάντρα-περίφραξη είναι επικίνδυνα χαμηλή.
Ακριβώς!@st3li0s Η μυικη ενδυναμωση και η ασκηση αντοχης ακουγουνται περιπου το ιδιο. Ποια ειναι η διαφορα, οτι στη πρωτη ο σκυλος πρεπει να "τραβαει", ενω η δευτερη ειναι στην ουσια εντονο περπατημα με αυξηση της εντασης ανα τακτα χρονικα διαστηματα;;
Για να το "κανω εικονα", εννοεις κατι σαν αυτο για μυικη ενδυναμωση;
Πρόβλημα στις αρθρώσεις θα φέρει η άσκηση αν ο σκύλος έχει προδιάθεση.Ο δικος μου ειναι 11 μηνων. Αυτο που ξερω ειναι οτι μεχρι να χρονισει δεν πρεπει να κανει μεγαλους περιπατους ή τρεξιμο γιατι η συνεχης επαναλαμβανομενη ασκηση που δινουν αυτες οι ασκησεις δημιουργουν προβλημα στις αρθρωσεις. Το καλυτερο ειναι το παιχνιδι με αλλα σκυλια ή παιχνιδι με εμας, οπως ειναι το κρυφτο ή τρεξιμο-σταματημα (οχι αποτομα),κτλ. Να υπαρχει εναλλαγη. Οτιδηποτε σε συνεχη, ιδιου επιπεδου ρυθμο, δεν ειναι καταλληλο ακομα.Το κολυμπι δε, το καλυτερο απ' ολα.
Στο βιντεο που ειδα, απορω γιατι ο εκπαιδευτης επιτρεπει να σερνει ο σκυλος με λουρι στο λαιμο. Οταν το κανεις αυτο, βαζεις στηθολουρο, διαφορετικα υπαρχει κινδυνος τραυματισμου σπονδυλικης στηλης. Πολλες φορες ο σκυλος οταν σερνει απο το λαιμο, στραβωνει τη σπονδυλικη στηλη, αναλογα την πιεση του εκπαιδευτη.