Το γεγονός είναι πως κάποια σκυλιά επιτέθηκαν στα κυνηγόσκυλα, και τα σκότωσαν. Προφανώς ήταν κάποια σκυλιά που είχαν κυριαρχικά δικαιώματα στην εν λόγω περιοχή. Η απόσταση των 5 χιλιομέτρων είναι τεράστια!!!
Κάποιος λέει ψέμματα, πιθανόν και οι δυο.
Ο ένας υπερβάλλει για την απόσταση, πιθανόν για να μην είναι η απόσταση τέτοια που να είναι στην αυτονόητη περιοχή που εργαζόντουσαν τα σκυλιά και θεώρησαν τους εισβολείς σκύλους σαν εχθρούς.
Ο άλλος, πιθανόν να λέει ότι τα σκυλιά του φύλαγαν το κοπάδι (άρα ήταν κοντά), αλλά... τα τσομπανόσκυλα μπορούν να απομακρυνθούν πολύ από το κοπάδι, ιδίως κατά την διάρκεια της ημέρας, γιατί ούτε αρκουδες έχουμε, ούτε λύκους, και η φύλαξη είναι πολύ χαλαρή. Την νύχτα, υπάρχουν τα κουνάβια, οι αλεπούδες κλπ που δεν είναι μεν επικίνδυνα για τα πρόβατα και τα κατσίκια, είναι όμως εισβολείς, και οι σκύλοι κάνουν πιο σοβαρή φύλαξη...
Εγώ έχω τύχει να δω τσομπανόσκυλα που συνήθως συνόδευαν ένα κοπάδι βοοειδών που βόσκουν κοντά στον δρόμο Πλαταριάς Συβότων, στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, να βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά κατά την διάρκεια της ημέρας, και διασταυρώθηκα μαζί τους ενώ έκανα ποδήλατο, και μου είπαν οι ντόπιοι πως ήμουνα τυχερός, γιατί εαν ήταν τριγύρω τα μοσχάρια, θα κινδύνευα, ενώ επειδή οι σκύλοι δεν βρισκόντουσαν στην περιοχή τους και δεν είχαν τριγύρω τον σκοπό της φύλαξης του, δεν ασχολήθηκαν με την παρουσία μου... Μου είπαν χαρακτηριστικά πως αυτοί που περνάνε με μηχανάκια μέσα στο κοπάδι, όσο δεν κατεβάζουν τα πόδια τους κάτω, δεν κινδυνεύουν, αλλά εαν κοντοσταθούν και πατήσουν τα πόδια τους κατω, οι σκύλοι πιάνουν δουλειά!!!
Εαν όμως είχα σκύλο μαζί μου, δεν νομίζω ότι θα την έβγαζα καθαρή.
Το "πρόβλημα" λοιπόν είναι πως και οι 2 μπορεί να λένε λίγη αλήθεια, και λίγα ψέμματα. Μάρτυρες φυσικά δεν υπάρχουν, ο λόγος του ενός, εναντίον του λόγου του άλλου!!!