αλλαγη στο πρόγραμμα ταΐσματος

nikol_te

Well-Known Member
15 Μαϊου 2011
74
104
Καλησπερα,θα ηθελα να κανω μια ερωτηση σχετικα με το προγραμμα ταισματος του αξελ(ημιαιμος βελγικος ποιμ, 11 μηνων, 32 κιλα).
το προγραμμα του εως και σημερα εχει ως εξης.
πρωινο στις 6(κ μικρη βολτα)
μεσημεριανο στις 14-14.30(κ μικρη βολτα)
βραδινο στις 21.00

καθε απογευμα,βγαινει μια μεγαλη βολτα για παιχνιδι(5-8) και ειχα προγραμματισει ετσι τα γευματα.
τωρα που καλοκαιριαζει ομως,αυτη η βολτα θα γινεται στις 8- 10 περιπου.
επισης θελω να του κοψω το μεσημεριανο του,γιατι με δεσμευει πολυ.συνηθως ολο κ κατι μου τυχαινει το μεσημερι και πρεπει να γυρισω για να ταισω τον σκυλακο.

δυσκολευομαι ομως πολυ σχετικα με τα δυο του γευματα,σε συνδυασμο με τη μεγαλη βολτα.το πρωτο γευμα,θα ειναι σιγουρα στις 6,γιατι μετα φευγω για δουλεια.το επομενο να ειναι πριν τη βολτα πχ στις 5 (να εχουν περασει κ 3 ωρες γιατι εκει λυσσανε στο παιχνιδι) ή μετα τη μεγαλη βολτα,στις 23(τον ταιζω μια ωρα αφοτου γυρισουμε)?

Ran Tan Plan

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2011
515
292
Αθήνα
Τα σκυλιά με δύο γεύματα την ημέρα,με την τροφή που χρειάζονται, είναι εντάξει. Τώρα γιά το ωράριο,δεν χρειάζεται να πηγαίνεις με το ρολόϊ,δεν παίρνει χάπια! Πρωί - βράδυ,συνήθως μετά την βόλτα,αν έχει και μία απόκλιση δεν πειράζει. Αν κατάλαβα καλά,το απόγευμα τον πηγαίνεις βόλτα 5 ώρες? Για τον σκύλο "περίπτωση",αλλά οι δικές σου υποχρεώσεις,εκτός της εργασίας σου,πως γίνονται? Και αν κάτι συμβεί και δεν μπορείς να τον πας αυτή την βόλτα 1-2 ημέρες,μετά από 5 καθημερινές ώρες συνήθεια,πως θα αντιδράσει? Γνώμη μου, είναι υπερβολικό,δηλαδή μεγάλη δέσμευση για σένα και ζόρικη συνήθεια για τον σκύλο! Αν κατάλαβα καλά.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Προσωπικά όταν ήταν κουτάβι τηρούσα ένα υποτυπώδες ωράριο σχετικά με το τάισμα!

Πάντα όμως τάιζα και ταΐζω μετά από κάθε βόλτα!
Δεν είχα ποτέ πρόβλημα!Ο συσχετισμός είναι βόλτα->φαΐ!Συνεπώς ότι και αν γίνει ξέρει ότι μετά από την βόλτα θα φάει!

Μια ερώτηση: Αγαπητή Νικόλ, εσένα θα σου αρέσει να τρως 2 κομμάτια παστίτσιο και μετά να σε βάζουμε να τρέχεις?

nikol_te

Well-Known Member
15 Μαϊου 2011
74
104
οχι 5 ωρες! 2 με 3 ωρες ειναι η βολτα του.
απλα τωρα ειναι περιπου απο τις 5 εως τις 7-8 και θελω να το κανω 8 με 10 περιπου(βραδυ).
ευτυχως η εργασια μου ,μου επιτρεπει να ειμαι πισω στις 15.00 το αργοτερο κ ετσι τα προλαβαινω.αλλες υποχρεωσεις εκτος του νοικοκυριου δεν εχω κ ετσι ειμαστε οκ. το θελω κ εγω να γινεται,ειναι μεγαλη ψυχοθεραπεια για μετα να βλεπω σκυλακια να παιζουν.
οταν χρειαστει να λειψουμε τις ωρες της μεγαλης βολτας,φροντιζω να τον πηγαινω μια ωριτσα πριν κ ενα μεγαλο κοκαλο(δερματινο),αρκει για να ξεχαστει.ειναι καλοβολο σκυλακι.
τωρα για τις ωρες που ρωταω,ειναι γιατι δεν ξερω ακριβως τι γινεται με την πεψη.δλδ ειναι καλο να παιζει με σχετικα γεματο στομαχι ή με τελειως αδειο?

αγαπητε Στελιο, το παιχνιδι θα γινεται μετα απο 3 ωρες ταισματος.

Last edited:

Ran Tan Plan

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2011
515
292
Αθήνα
οχι 5 ωρες! 2 με 3 ωρες ειναι η βολτα του.
απλα τωρα ειναι περιπου απο τις 5 εως τις 7-8 και θελω να το κανω 8 με 10 περιπου(βραδυ).
ευτυχως η εργασια μου ,μου επιτρεπει να ειμαι πισω στις 15.00 το αργοτερο κ ετσι τα προλαβαινω.αλλες υποχρεωσεις εκτος του νοικοκυριου δεν εχω κ ετσι ειμαστε οκ. το θελω κ εγω να γινεται,ειναι μεγαλη ψυχοθεραπεια για μετα να βλεπω σκυλακια να παιζουν.
οταν χρειαστει να λειψουμε τις ωρες της μεγαλης βολτας,φροντιζω να τον πηγαινω μια ωριτσα πριν κ ενα μεγαλο κοκαλο(δερματινο),αρκει για να ξεχαστει.ειναι καλοβολο σκυλακι.
τωρα για τις ωρες που ρωταω,ειναι γιατι δεν ξερω ακριβως τι γινεται με την πεψη.δλδ ειναι καλο να παιζει με σχετικα γεματο στομαχι ή με τελειως αδειο?

Φαγητό μετά την βόλτα.Εντάξει αν του δώσεις πριν ή κατά την διάρκεια της βόλτας δύο μπισκοτάκια σκύλου,δεν πειράζει. Επίσης,μην το ταίζεις αργά και αμέσως μετά,το κλείνεις στο crate (αν υπάρχει) για ύπνο.
Πρόσεξε,τα δερμάτινα κόκκαλα παχαίνουν υπερβολικά.Με φειδώ!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Το παιχνίδι θα γίνεται μετά από 3 ώρες ταίσματος, αλλά το προηγούμενο παιχνίδι ποια ώρα έγινε δεν μας λες!;)

το προγραμμα του εως και σημερα εχει ως εξης.
πρωινο στις 6(κ μικρη βολτα)
μεσημεριανο στις 14-14.30(κ μικρη βολτα)
βραδινο στις 21.00
Με λίγα λόγια το ιδανικό πρόγραμμα είναι:
Βόλτα στις 6.00 και μετά γεύμα
Βόλτα στις 14.00 και μετά γεύμα
Βόλτα στις 21.00 και μετά γεύμα

Το κάθε προηγούμενο γεύμα θα πρέπει να έχει διαφορά 2-3 ώρες από την κάθε επόμενη άσκηση!;)

Last edited:

p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
Λίγο αρχαίο το νήμα, αλλά επειδή ο τίτλος περιγράφει ακριβώς την περίπτωση μας, σκέφτηκα να θέσω εδώ τις ερωτήσεις μου.

Η μικρή μου έκλεισε προχθές τους 8 μήνες. Μέχρι πριν 20 μέρες της είχα διαρκώς φαγητό στο πιάτο της. Της έβαζα τη μισή ποσότητα το πρωί και της συμπλήρωνα την άλλη μισή το μεσημέρι, ανεξάρτητα απο το αν είχε τελειώσει το πρώτο μισό. Δεν έτρωγε ποτέ λαίμαργα και ακατάπαυστα, περίσσευε πάντα μια μικρή ποσότητα στο τέλος της ημέρας, αφόδευε 2 φορές την ημέρα σε πολύ συγκεκριμένες ώρες και όλα έδειχναν να πηγαίνουν άψογα.

Πριν απο 20 μέρες όμως, χρειάστηκε να παρέμβει οδοντίατρος για να της αφαιρέσει τους διπλούς κυνόδοντες. Έπρεπε να έχει μείνει για 12 ώρες νηστική και εκεί ασφαλώς συνειδητοποίησα, οτι δεν ήξερα πόσο είχε προλάβει να φάει πριν της πάρω το πιάτο.

Άρχισα λοιπόν απο τότε να την ταΐζω ανά 12ωρο, αφήνοντας το πιάτο για μια περίπου ώρα. 20 μέρες τώρα, καταναλώνει μετά βίας τη μισή ημερήσια ποσότητα!
Μόλις ακουμπήσω το πιάτο, πλησιάζει νωχελικά, τρώει 5-10 κροκέτες και φεύγει. Απο τα 60 γραμμάρια που θα έπρεπε να τρώει ημερησίως είναι ζήτημα αν τρώει τα 30-40! Και απο εκεί που είχε ένα σταδιακά αυξανόμενο και εντός πλαισίου βάρος, τώρα έχει αρχίσει και χάνει... Τί κάνω λάθος? Είναι δυνατόν να μην επαρκούν οι 20 μέρες για να συνειδητοποιήσει οτι δεν υπάρχει φαγητό διαρκώς? Αν πάω και της ταρακουνήσω το πιατάκι την ώρα που πάει να φύγει, επιστρέφει και τρώει λίγο ακόμα, αλλά δεν το βλέπω ως λύση αυτό. Ούτε την ταϊζω κάτι διαφορετικό ενδιάμεσα, απ' ότι της έδινα όλο το προηγούμενο διάστημα, για να πω οτι καλόμαθε και δεν θέλει πλέον την κροκέτα...

Κούρασα, αλλά φοβάμαι πως αν συνεχίσει να χάνει βάρος θα αρχίσω πάλι να της αφήνω το πιάτο όλη μέρα, οπότε θα ήθελα μια βοήθεια απ' όποιον μπορεί, μήπως και το καταφέρουμε το 12ωρο τελικά! Ευχαριστώ!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Μέχρι να γιάνει η γνάθος από τις εσωτερικές πληγές των κυνόδοντων θέλει χρόνο...

Το ζώο είναι ζωηρό?
Γενικά δουλεύει την γνάθο του πέρα από το φαγητό?

Κατά τ'άλλα το πρόγραμμα είναι πρόγραμμα και διακρίνω μία σύγχυση στην εφαρμογή του.
Ακολούθα το post μου. Λέξη δεν θα άλλαζα 5 χρόνια μετά...

p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
Καταρχάς, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Είναι αρκετά ζωηρή, κατά γενική ομολογία όσων την έχουν δει περισσότερο από το μέσο μαλτέζ και γενικότερα αεικίνητη. Αν δεν παίζουμε, θα περπατάει. Αν δεν περπατάει, θα είναι ανάσκελα και θα μασουλάει κάποιο παιχνίδι της.

Την γνάθο την δουλεύει διαρκώς. Μπαλάκια, σκοινιά, kong, τα έχει πάντα στο στόμα, ακόμη και 2 μαζί ταυτόχρονα, όταν καταφέρνει να τα βολέψει! Δεν δείχνει να πονάει κατά τη μάσηση και μάλιστα κάνουμε και κάτι ασκήσεις με ένα μπαλάκι για να πάρουν οι κυνόδοντες τη σωστή θέση, που είναι (και καλά) αδύνατο να της το πάρεις αν δεν της ζητήσεις να το αφήσει.

Τί θα έλεγες να διορθώσω?

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Τίποτα!

Αν το ζώο φαίνεται καλά και δεν σου δείχνει σημάδια ότι πρέπει να επέμβεις και να το πας στον γιατρό απλά ακολούθα το τυπικό πρόγραμμα.

Άσκηση
Φαί (1-2 λεπτά στην διάθεση της)
Ύπνος

p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
Η αλήθεια είναι οτι η ενεργητικότητα και η συμπεριφορά της εν γένει, πράγματι δεν δείχνουν σημάδια οτι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εκτός απο το γεγονός οτι έχασε λίγο βάρος. Θα συνεχίσω με το πρόγραμμα ως έχει και βλέπουμε.

Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι!

p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
Ήθελα να περάσει κάποιο διάστημα, ώστε να βεβαιωθώ ότι δεν λειτούργησε συμπτωματικά, οπότε με βεβαιότητα πλέον, έχω να πω πως αν εννοούσες αυτό:

Με λίγα λόγια το ιδανικό πρόγραμμα είναι:
Βόλτα στις 6.00 και μετά γεύμα
Βόλτα στις 14.00 και μετά γεύμα
Βόλτα στις 21.00 και μετά γεύμα
όταν μου είπες να ακολουθήσω το ποστ σου, τότε... έπιασε!

Για κάποιο λόγο, το γεύμα επί 3 φορές την ημέρα, λειτούργησε πολύ καλύτερα απο το x2 που προσπάθησα να υιοθετήσω αρχικά. Έτσι, φτάσαμε αισίως τα ...2,750kg!:ROFLMAO:

Ευχαριστώ πολύ και πάλι, για την βοήθεια!