Φύλαξη χώρου ή σωματοφυλακή?

Torres

Active Member
1 Απριλίου 2009
25
0
Εγώ που είμαι λίγο άσχετος θα ήθελα να ρωτήσω το εξής..
Εχω ένα κουτάβι cane corso 3 μηνών το οποίο το αγόρασα για διάφορους λόγους μέσα στους οποίους είναι και η φύλαξη. Πως φαντάζομαι εγώ τη φύλαξη.... μένω σε μια μονοκατοικία απομονωμενη στους πρόποδες της Πεντέλης και τον σκύλο τον έχω μάθει να είναι μέσα στο σπίτι ,θα ήθελα λοιπόν στο μέλλον όταν μεγαλώσει και θα έρθει ο καιρός της εκπαίδευσης για φύλαξη να με προστατεύει (προειδοποιήσει σε μια ύποπτη κίνηση την ώρα που κοιμάμαι) ληστείας μέσα στο σπίτι .... Τι εκπαίδευση πρέπει να κάνω στο σκύλο μου σωματοφυλακής ή φύλαξης χώρου ? τι διαφορά έχει η μια εκπαίδευση από την άλλη ? μήπως πρέπει να του κάνω και τις δύο?
:rolleyes:

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
μια που απαντηθηκαν οοοολα τα υπολοιπα ερωτηματα στα υπολοιπα topic περι εκπαιδευσεων,σωματοφυλακων και δεν συμαζευτεται ανοιξες κι εσυ νεο θεμα να ρωτησεις:D

Torres

Active Member
1 Απριλίου 2009
25
0
Εγώ σε άλλο topic έκανα την ερώτηση άλλά μάλλον κάποιος υπεύθυνος την έκανε νέο θέμα:)

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
ΠΟΛΥ χοντρικα (δεν ΓΙΝΕΤΕ να γραφουμε συνεχεια τα ιδια και τα ιδια :(:(:(:(:(:(:()

Φυλακας = αξιολογει τον κίνδυνο ενεργεί μόνος του φυλάσοντας χώρο

σωματοφύλακας = συνοδευει ανθρωπο και εκτελει εντολές + προστατευει ανθρωπο

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Eνστικτωδώς δεν το έχουν όλα τα σκυλιά πάνω κάτω αυτό.., όλα δεν "προστατεύουν" τον χώρο τους..

(προειδοποιήσει σε μια ύποπτη κίνηση την ώρα που κοιμάμαι) ληστείας μέσα στο σπίτι ...
Nαι βρε ανθρωπε τόσα θέματα έχουν ανοιχτεί..:cool::D

Torres

Active Member
1 Απριλίου 2009
25
0
ΠΟΛΥ χοντρικα (δεν ΓΙΝΕΤΕ να γραφουμε συνεχεια τα ιδια και τα ιδια :(:(:(:(:(:(:()

Φυλακας = αξιολογει τον κίνδυνο ενεργεί μόνος του φυλάσοντας χώρο

σωματοφύλακας = συνοδευει ανθρωπο και εκτελει εντολές + προστατευει ανθρωπο
Δηλαδή έστω ότι τον έχω εκπαιδεύσει ΜΟΝΟ για φύλαξη χώρου και ο σκύλος την ώρα που είναι ο κλέφτης στο παράθυρο από έξω το βράδυ γαυγίζει και με προειδοποιεί ...εγώ πετάγομαι από το κρεββάτι και μέχρι να πάρω το μαχαίρι από την κουζίνα ο κλέφτης σπάει το τζάμι και μπαίνει μέσα ο σκύλος τι κάνει ? εξαφανίζεται τρομαγμένος ? ορμάει και τον αρπάζει από τα μούτρα και πάω φυλακή ? τον ακινητοποιεί ? τι γίνεται ? Εκανα αυτή την ερώτηση γιατί από τις απαντήσεις από τα προηγούμενα topic περί σωματοφυλακής και ρεαλιστικής προστασίας περισσότερο μπευρδεύτηκα παρά ξεκαθάρισα τι πρέπει να μάθω στον σκύλο μου....

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Eσύ τι θέλεις γιατι μπερδευτηκα..σκύλο προειδοποίησης η φύλακα?

basiliki

Member
5 Μαϊου 2009
8
0
ο σκύλος τι κάνει ? εξαφανίζεται τρομαγμένος ? ορμάει και τον αρπάζει από τα μούτρα και πάω φυλακή ? τον ακινητοποιεί ? τι γίνεται ?
αναλογως με το τι θα ζητησεις και το τι θα "μπορει" ο εκπαιδευτης σου ο σκυλος που φυλαει σπιτι με οικογενεια ειναι σωματοφυλακη... ο σκυλος που φυλαει εξοχικο ειναι φυλαξη χωρου... ο σκυλος που ζει με ανθρωπους και αρα συναναστρεφεται ξενους πρεπει να ειναι αριστα κοινονικοποιημενος και με πολυ καλη βασικη πριν κανει φυλαξη για αποφυγη δυσαρεστων καταστασεων

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ο σκύλος που φυλάει το εξοχικό είναι δυστυχισμένος όχι φύλακας χώρου...

Torres

Active Member
1 Απριλίου 2009
25
0
Eσύ τι θέλεις γιατι μπερδευτηκα..σκύλο προειδοποίησης η φύλακα?
Εγώ θέλω να με προποιδοποιήσει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει αλλά και σε περίπτωση που δεν προλάβω εγώ να αντιδράσω να με προστατεύσει από επίθεση εναντίον μου.... όχι όμως ανεξέλεγκτα πχ σκοτώνοντας τον εισβολέα αλλά ελεγχόμενα να ελέγχω την επίθεσή του;) είναι αυτό εφικτό ? ή κάνοντας κάποια από τις δύο εκπαιδέυσεις αναιρείται η άλλη

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Μάλλον πρέπει να ξεκαθαρίσουν πρώτα κάποια πράγματα γιατί ακούγονται μπερδεμένα!
...ο σκυλος που φυλαει σπιτι με οικογενεια ειναι σωματοφυλακη... ο σκυλος που φυλαει εξοχικο ειναι φυλαξη χωρου...
Δεν είναι ακριβώς έτσι, ούτε μπορεί να διαχωριστεί έτσι. Στην περίπτωση της σωματοφυλακής ο σκύλος είναι εστιασμένος ανθρωποκεντρικά, ενώ στην περίπτωση της φύλαξης χώρου ο σκύλος λειτουργεί με βάσει την περιοχή ευθύνης.
Παραδειγματα:
1. Περπατάς στον δρόμο κι ένας τσαντάκιας περνάει και σου αρπάζει την τσάντα. Δίνεις εντολή στον Malinois σου για καταδίωξη κι αναχαίτηση. (Περίπτωση σωματοφυλακής)
2. Έχεις μια μηλιά στον κήπο σου που βγάζει υπέροχα Golden Delicious. Ένας τυπάκος την έχει βάλει στο μάτι και εξοπλισμένος με μια τεράστια σακούλα μπαίνει να κλέψει 5 κιλά μήλα. Το Σνάουτσερ σου τον προλαβαίνει στο κάγκελο και με το γάβγισμά του τον αποτρέπει να μπει και να κάνει μηλόπιτα! (Περίπτωση φύλαξης χώρου)
3. Είσαι για καφέ και ένας τύπος περνάει και σκοντάφτει πάνω σου. Έχοντας τσακωθεί νωρίτερα με την γυναίκα του μανουριάζει και αρχίζει τις φωνές. Το Πίνσερ Νάνος βγάζει το κεφάλι του μέσα από τον χαρτοφύλακά σου και του γρυλίζει. (Περίπτωση σωματοφυλακής)
4. Εσύ λείπεις από το σπίτι σου κι ένας μεσίτης θέλει να μπει να δείξει τον περιβάλλοντα χώρο της μονοκατοικίας σου σε κάτι υποψήφιους πελάτες που έχουν άκρη στην τράπεζα που σου κατάσχει το σπίτι. Το Ντόμπερμαν όμως που παραφυλά στην γωνία έρχεται σφαίρα χωρίς να γαβγίσει και τους την πέφτει άσχημα. (Περίπτωση φύλαξης χώρου)
5. Ο γείτονας λείπει από το σπίτι κι ο μεσίτης αφού έχει βγεί αλώβητος από την επίθεση του Ντόμπερμαν σου, θέλει να μπει και στο σπίτι του γείτονα για να το δείξει στους υποψήφιους πελάτες που έχουν άκρη στην τράπεζα που του κατάσχει το σπίτι. Το Αγγλικό Μαστίφ που παραφυλά μισοκοιμησμένο στην γωνία ανοίγει για λίγο τα μάτια του, κοιτά τον μεσίτη και την συνοδεία του και την ξαναπέφτει... (Περίπτωση σωματοφυλακής)
6. ...ξαφνικά το Αγγλικό Μαστιφ θυμάται πως η μικρή κόρη του αφεντικού του βρίσκεται στο σπίτι. Πετάγεται σαν ελατήριο και ορμάει στους εισβολείς που μιλάνε Ουκρανικά. (περίπτωση σωματοφυλακής).
7. Ένας τύπος πηδάει τον φράχτη για να κάνει διάρρηξη στην μεζονέτα. Φτάνει στην πόρτα της βεράντας και την παραβιάζει. Την ανοίγει και μπαίνει μέσα. Ξαφνικά βλέπει ένα Ντόγκο Αρτζεντίνο να κατεβαίνει με ταχύτητα τα σκαλιά. Ο τύπος τρέχει, κλείνει πίσω του την καγκελόπορτα και τρέχει. Κοιτάζει πίσω του και βλέπει τον σκύλο να πηδάει πάνω από την καγκελόπορτα και να συνεχίζει να τον κυνηγάει (Περίπτωση ελλειπούς σωματοφυλακής αν είναι ο ιδιοκτήτης στη μεζονέτα, περίπτωση ελλειπούς φύλαξης χώρου αν λείπει).
8. Ένας εισβολέας μπαίνει σε έναν χώρο περιφραγμένο, όπου φυλάσσονται 20 αγριογούρουνα. Σε κοντινή απόσταση πίσω του βρίσκεται το Ντόγκο που τον κυνηγάει από την μεζονέτα που προσπάθησε να διαρρήξει. Το Ντόγκο τον βοηθάει να πιάσει κανα-δυο αγριογούρουνα. (Περίπτωση Ντόγκο)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Τέλειο post Promitheas!!!!!!:D:D:D
Kαι πέρα από το χιουμοριστικό στοιχείο, είναι άκρως διδακτικό!!!!!

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Παντρεύοντας το χιούμορ, την ουσία και την πληροφορία...Για τον άντρα που δεν χρειάζετε να προσπαθήσει!

apache

Well-Known Member
14 Απριλίου 2009
54
0
αθηνα
απτα καλυτερα post που διαβασα στο φορουμ..:)
promitheas γραψε και για κανα γερμανικο ποιμενικο κανα παραδειγματακι :p

basiliki

Member
5 Μαϊου 2009
8
0
εγω το 3 το βλεπω ως ελειψη κοινωνικοποιησης ο σκυλος μου σωματοφυλακας δεν πρεπει να μπερδευει τον καθε κακο με το παιδακια που κοπανε τα ξυλα τους παιζουντας με το γεροντακι με το μπαστουνι η με τον απογονο του γκρινιαρη και του σκουντουφλη. επισης, παλι προσωπικη αποψη, ο σκυλος σωματοφυλακας οφειλει να προστατευει το χωρο του ατομου που προστατευει ειτε ειναι μεσα ειτε οχι. επισης στο 4 ο σκυλος πρεπει να προειδοποιει ειτε φυλαει χωρο ειτε προσωπο γιατι το θεμα ειναι να αποτρεψει με οσο το δυνατον λιγοτερες βλαβες.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
:D:D:D:D (κατα τ αλλα, δεν ξερει να χειριζεται καλα την ελληνικη διοτι δεν πηγε εδω σχολειο κλπ, κλπ):p:p:D:D

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Να σε ρωτήσω basiliki!Για να καταλάβω!
Μιλάς για το πως είναι ένας σκύλος σωματοφύλακας ή για το πως θα ήθελες να είναι ένας σκύλος σωματοφύλακας;:confused:
Γιατί μου φαίνεται ότι μππλέκεις τη φύλαξη χώρου με την σωματοφυλακή...:rolleyes:

despina

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2008
1.198
1
απτα καλυτερα post που διαβασα στο φορουμ..:)
promitheas γραψε και για κανα γερμανικο ποιμενικο κανα παραδειγματακι :p
αυτο ακριβως ηθελα να πω....:p

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Επειδή ρώτησες για συγκεκριμένη περίπτωση θα σου απαντήσω συγκεκριμένα.

Το Κάνε που έχεις δεν είναι ακόμη σκύλος. Είναι μικρό κουτάβι.
Αν δεν είχες παρόμοιο σκύλο μέχρι τώρα, το πιθανότερο είναι να είναι ΠΑΡΑΠΑΝΩ φύλακας απ' όσο θέλεις, από μόνος του (όταν φυσικά είναι ενήλικας).

ΌΤΙ και να θέλεις να κάνεις με τον μικρό πάντως, θα πρέπει να ασχοληθείς ΠΑΡΑ πολύ (και λίγο περισσότερο λόγο φυλής) με την κοινωνικοποίησή του και την υπακοή του.
Αν φτάσει στην ηλικία των 2 ετών και θεωρείς ακόμη πως θέλει και εκπαίδευση φύλαξης, το συζητάμε πάλι.

Όσο αφορά τη διαφορά, είναι λίγο πολύπλοκο. Δεν αναιρεί η μία εκπαίδευση την άλλη, αλλά δεν κάνουν όλοι οι σκύλοι που κάνουν σωματοφυλακή και καλή φύλαξη χώρου. Αυτό συμβαίνει γιατί η σωστή φύλαξη χώρου απαιτεί παραπάνω θάρρος από τον σκύλο. Από την άλλη, η σωματοφυλακή απαιτεί ΠΟΛΥ περισσότερη κοινωνικοποίηση (για να έχει καλύτερη κρίση ο σκύλος σε πολλά μέρη) και πολύ καλύτερη υπακοή.

Τα Κάνε είναι συνήθως φυσικοί φύλακες που δεν έχουν δυσκολία στο να δαγκώσουν χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί γι' αυτό. Είναι από την φύση τους και αρκετά καχύποπτοι (αφού ωριμάσουν) και με μεγάλη αυτοπεπίθηση. Αν μεγαλώσουν σωστά, συχνά εκπαιδεύονται σε καθήκοντα προστασίας (και χώρου αλλά και ατόμων).

Το θέμα είναι πως συνήθως δεν υπάρχει ανάγκη για αυτήν την εκπαίδευση στην φυλή. Δεν είναι "υψιλής ενέργειας" σκύλος για να χρειάζεται την δουλειά για εκτόνωση και ούτε και είναι οξύθυμος ή ευερέθιστος για να θέλεις την εκπαίδευση για να μάθει να αφήνει ή να μην δαγκώνει χωρίς συμαντικό λόγο.

Είναι ήρεμοι σκύλοι στα σωστά χέρια (και καλοί φύλακες από μόνοι τους) και θεωρώ πως μάλλον δεν θα θέλεις να τον εκπαιδεύσεις για φύλακα ποτέ.

Πρόσεξε μόνο μην πάθεις αυτό που παθαίνουν οι περισσότεροι που παίρνουν Κάνε. Μην τον υποτιμήσεις επειδή αργεί να ωριμάσει, ή τον αφήσεις ενεκπαίδευτο στην υπακοή (επειδή είναι "ήσυχος" μικρός) και μετά έχεις έναν σκύλο τέρας που φοβάσαι κι εσύ ο ίδιος. Ένα σκύλο δηλαδή, που παραΕΙΝΑΙ φύλακας για σένα....

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul