Φοβίες, κακοποίηση και αλλαγή συμπεριφοράς σε ενήλικο σκύλο

Χριστόφορος_Καρ

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2015
510
445
Αθήνα
Καλώς ήρθες!

Από το λίγο που φαίνεται πρέπει να είναι κούκλα :)
Περίεργη υιοθεσία, πράγματι. Ήταν καταφύγιο ή κυνοκομείο; Συνήθως στα δεύτερα είναι πιο χύμα τα πράγματα.

Να αλλάξει μπορεί σε οποιαδήποτε ηλικία πάντως, και 12,5 χρονών να ήταν πάλι θα είχε περιθώρια βελτίωσης. Συνήθως εμείς είμαστε που κολλάμε και συνηθίζουμε τα λάθη μας, εκείνα είναι έτοιμα για αλλαγή σε οποιαδήποτε ηλικία.

Συγνώμη αλλά στα μικρόσωμα το πολύ έως 14 μηνών να μπορέσουμε να διορθώσουμε βιώματα όπως η κακοποίηση. Γενικά η βία στον σκύλο μένει και ΠΑΝΤΑ οδηγεί σε τρομερή ανασφάλεια(φόβο) και επιθετικότητα λόγο αυτού.

Εμείς ξεχνάμε τα ζώα ποτέ..

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Εμείς ξεχνάμε τα ζώα ποτέ..
Αντιθέτως, σε διαβεβαιώ :)
Οι σκύλοι, έχουν το χάρισμα, να ζουν για το σήμερα. Το χθες ξεπερνιέται συνήθως ανεπιστρεπτί. Πόσο μάλλον, σε ένα κουτάβι 4 μηνών, που τώρα ξεκινάει την ζωή του. Μπορούσε να έχει διορθωθεί ο χαρακτήρας της, σχεδόν άμεσα. Οι φοβίες, δεν οφείλονται πάντα σε κακοποίηση. Μπορεί να είναι και κληρονομικές. Προφανώς η @Flophe δεν ήξερε πως να το διαχειριστεί. Και γι'αυτό παγιώθηκαν. Αλλά φυσικά και φτιάχνονται ή τέλος πάντων βελτιώνονται σε μεγάλο βαθμό, σε οποιαδήποτε ηλικία [και μέγεθος σκύλου :)]

Χριστόφορος_Καρ

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2015
510
445
Αθήνα
Αντιθέτως, σε διαβεβαιώ :)
Οι σκύλοι, έχουν το χάρισμα, να ζουν για το σήμερα. Το χθες ξεπερνιέται συνήθως ανεπιστρεπτί. Πόσο μάλλον, σε ένα κουτάβι 4 μηνών, που τώρα ξεκινάει την ζωή του. Μπορούσε να έχει διορθωθεί ο χαρακτήρας της, σχεδόν άμεσα. Οι φοβίες, δεν οφείλονται πάντα σε κακοποίηση. Μπορεί να είναι και κληρονομικές. Προφανώς η @Flophe δεν ήξερε πως να το διαχειριστεί. Και γι'αυτό παγιώθηκαν. Αλλά φυσικά και φτιάχνονται ή τέλος πάντων βελτιώνονται σε μεγάλο βαθμό, σε οποιαδήποτε ηλικία [και μέγεθος σκύλου :)]

Αν δεις αυτό είπα!
Στην ηλικία 4 μηνών ναι, βαριά αν είναι σε άσχημη κατάσταση έως 8 μηνών. Μετά ο χαρακτήρας δένει.. Δεν αλλάζει.
Φοβίες όπως η κακοποίηση δεν βελτιώνονται απλά κρύβονται από τον σκύλο αλλά τις κουβαλάει πάντα μέσα του.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Η κακοποίηση δεν είναι φοβία, είναι εμπειρία. Η οποία μπορεί να έχει ως συνέπεια τη φοβία, μπορεί και όχι. Και η φοβία μπορεί να έχει σαν αιτία την κακοποίηση, μπορεί και όχι.

ΔΕΝ υπάρχει όριο ηλικίας στην αλλαγή συμπεριφοράς, αμέτρητα τα παραδείγματα. Αυτό που λες αναιρεί την ίδια την ύπαρξη των εκπαιδευτών. Αν ήταν έτσι δεν θα έβλεπες σκυλί προς εκπαίδευση άνω των 8 μηνών.

Χριστόφορος_Καρ

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2015
510
445
Αθήνα
Η κακοποίηση δεν είναι φοβία, είναι εμπειρία. Η οποία μπορεί να έχει ως συνέπεια τη φοβία, μπορεί και όχι. Και η φοβία μπορεί να έχει σαν αιτία την κακοποίηση, μπορεί και όχι.

ΔΕΝ υπάρχει όριο ηλικίας στην αλλαγή συμπεριφοράς, αμέτρητα τα παραδείγματα. Αυτό που λες αναιρεί την ίδια την ύπαρξη των εκπαιδευτών. Αν ήταν έτσι δεν θα έβλεπες σκυλί προς εκπαίδευση άνω των 8 μηνών.
Η κακοποίηση είναι εμπειρία η οποία οδηγεί σε φοβία.
Οτιδήποτε ένστικτο αυτοσυντήρησης επιβληθεί σε οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό μέσο βίας - κακών βιωμάτων μένει για πάντα μια λεπτή κλωστή έτοιμη να σπάσει και είναι όλος ο κόσμος έτσι.

Η εκπαίδευση η οποία μπορεί να δεκτεί ο κάθε σκύλος έως μια ηλικία ( περίπου των πρώτων 20 μηνών της ζωής του) αφορά εκτέλεση κινήσεων και διευκρίνηση αποδεκτών και μη συμπεριφορών.
Δεν μπορείς με καμία εκπαίδευση (εκτός αν το πάμε αλλού σε πολύ προχωρημένο στάδιο και μη επιβεβαιωμένο ακόμα, μέσο ύπνωσης μόνο) να αλλάξεις εσωτερικά τραύματα.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Δική σου γνώμη είναι αυτή;
Προερχόμενη από πόση εμπειρία;
Αν όχι, είναι κάποια θεωρία; Ποιανού; :)

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Κακα βιωματα εχει η πλειοψηφια των πρωην αδεσποτων σκυλων.
Αν ασχοληθει καποιος μπορει να φτασει σε πολυ καλα αποτελεσματα.
Δεν λεω οτι θα λυθουν ολα τα θεματα αλλα μπορει το σκυλακι να εχει μια φυσιολογικη ζωη κοντα μας.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Στο θέμα εκπαίδευσης θέλεις να σου απαντήσω ή στο ένστικτο αυτοσυντήρησης;
Σε όποιο θέλεις, αρκεί να έχεις και την πρόθεση, να δεχτείς αν υπάρξουν αντίθετες [εντελώς όμως] θεωρίες.
Αν έχεις...παγιώσει συμπεριφορά, ως ενήλικος άνθρωπος, που δεν επιδέχεται διορθώσεις :p άστο καλύτερα, γιατί δεν έχω καμμία όρεξη για debate.

Χριστόφορος_Καρ

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2015
510
445
Αθήνα
Σε όποιο θέλεις, αρκεί να έχεις και την πρόθεση, να δεχτείς αν υπάρξουν αντίθετες [εντελώς όμως] θεωρίες.
Αν έχεις...παγιώσει συμπεριφορά, ως ενήλικος άνθρωπος, που δεν επιδέχεται διορθώσεις :p άστο καλύτερα, γιατί δεν έχω καμμία όρεξη για debate.

Αρχικά θα ήθελα να μου απαντήσεις στην ερώτηση που σου έκανα πιο πάνω στον βαθμό που της αναλογεί. <<Στο θέμα εκπαίδευσης θέλεις να σου απαντήσω ή στο ένστικτο αυτοσυντήρησης;>>
Σου δίνω δύο options και μου ζητάς 3Ο, για να κάνουμε σωστό διάλογο θα πρέπει να είμαστε στον ίδιο ρυθμό σκέψης.
Επειδή έχω έντονο γραπτό λόγο ( αρκετά παρεξηγήσιμο ) ας μην λερώσουμε άλλο το topic.

• Like
Reactions: LaCat

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Ας μείνουμε λοιπόν στο θέμα "εκπαίδευση" που αφορά απολύτως το παρόν θέμα.

Χριστόφορος_Καρ

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2015
510
445
Αθήνα
Ας μείνουμε λοιπόν στο θέμα "εκπαίδευση" που αφορά απολύτως το παρόν θέμα.
Δεν θα απαντήσω γιατί δεν μπορούμε να μπούμε στον ίδιο ρυθμό σκέψεις και θα τσακωθούμε σαν μικρά παιδάκια χωρίς κανέναν λόγο.
Τι εννοώ;;

Αρχικά θα ήθελα να μου απαντήσεις στην ερώτηση που σου έκανα πιο πάνω στον βαθμό που της αναλογεί. <<Στο θέμα εκπαίδευσης θέλεις να σου απαντήσω ή στο ένστικτο αυτοσυντήρησης;>>
Σου δίνω δύο options και μου ζητάς 3Ο, για να κάνουμε σωστό διάλογο θα πρέπει να είμαστε στον ίδιο ρυθμό σκέψης.
Επειδή έχω έντονο γραπτό λόγο ( αρκετά παρεξηγήσιμο ) ας μην λερώσουμε άλλο το topic.

Υ.Γ το topic αφορά καλωσόρισμα μέλους και δεν ζητάει πουθενά συμβουλές εκπαίδευσης, εμείς πεταχτήκαμε σαν... και έχουμε πάει αλλού το θέμα. Άρα λοιπόν δεν στέκει αυτό που προ αναφέρεις παραπάνω.

ΦΙΛΙΚΑ,
Χριστόφορος

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Για την ακρίβεια, η δική σου συνεισφορά στο θέμα, που ασφαλώς εκτός από το καλωσόρισμα, περιλαμβάνει και τα προβλήματα συμπεριφοράς της σκυλίτσας, που η ίδια η ιδιοκτήτριά της έθεσε, είναι ότι...αφού το σκυλάκι είναι μεγαλύτερο των 3-4 μηνών, δεν μπορεί να γίνει τίποτα εκπαιδευτικά για να βελτιωθεί η συμπεριφορά της και άρα η κοινή τους συμβίωση. Κομμάτι πάρα πολύ σημαντικό, και για τις δύο.

Σε ρωτάω, από που πηγάζει η θεωρία σου αυτή, για να την σχολιάσω αναλόγως. Αρνείσαι. Δικαίωμά σου και δεν θα επιμείνω. Αν όμως σε κάθε θέμα που θα μπαίνεις, θα παρεξηγείται ο έντονος λόγος σου [btw και ο δικός μου το ίδιο, αλλά ότι θέλω να πω, το λέω και το συζητάω], τότε δεν θα πρέπει να μπαίνεις σε κανένα θέμα, να το...λερώνεις, όπως λες.

Στο δια ταύτα, η εκπαίδευση είναι το σοβαρότερο κομμάτι στην ζωή του σκύλου. Δεν μπορείς να λες, σε έναν πελαγωμένο άνθρωπο, ότι δεν θα του προσφέρει απολύτως τίποτα και δυστυχώς θα πρέπει να ζήσει με αυτή του την στενοχώρεια, χωρίς τουλάχιστον να το επιχειρηματολογείς. Ετσι κι αλλιώς βέβαια, ευτυχώς δεν ισχεύει αυτό που λες :)

• Like
Reactions: Estranged

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Flophe,
Πολλες φορες μπερδευουμε τις φοβιες με τις πολλες "αγνωστες λεξεις" που μπορει να εχει ενας σκυλος.

Τι εννοω?Το σκυλακι σου μπορει να μην ειχε βγει ποτε απο το χωρο του,να μην συναντουσε ανθρωπους κλπ.
Ενα λαθος που κανουμε οταν παιρνουμε ενα βασανισμενο ζωακι ειναι οτι σαν συναισθημα κυριαρχει ο οικτος.
Θα μου πεις λογικο αλλα πιστεψε με δεν βοηθαει..

Θα πρεπει να το αντιμετωπισουμε σαν ενα πλασμα που εχει περασει καλα,να θεσουμε ορια,να μπει σε ενα προγραμμα κλπ
Εξαιρεση αποτελουν οι περιπτωσεις που εχουν να κανουν με αρρωστο ζωο.

Να την φερεις σιγα-σιγα σε επαφη με κοσμο,ηρεμα και ωραια χωρις ζορι

Βρες κατι που να της αρεσει,καποιο παιχνιδακι,λιχουδια και παρτο μαζι σου στη βολτα ωστε να της αποσπας την προσοχη.

Δωσε χρονο και ολα θα πανε καλα,εδω εστρωσαν αλλα...βαρια περιστατικα:)

Flophe

Member
27 Ιανουαρίου 2016
9
35
26
Υμηττος
Flophe,

Το σκυλακι σου μπορει να μην ειχε βγει ποτε απο το χωρο του,να μην συναντουσε ανθρωπους κλπ.
Ενα λαθος που κανουμε οταν παιρνουμε ενα βασανισμενο ζωακι ειναι οτι σαν συναισθημα κυριαρχει ο οικτος.
Θα μου πεις λογικο αλλα πιστεψε με δεν βοηθαει..

Θα πρεπει να το αντιμετωπισουμε σαν ενα πλασμα που εχει περασει καλα,να θεσουμε ορια,να μπει σε ενα προγραμμα κλπ
Εξαιρεση αποτελουν οι περιπτωσεις που εχουν να κανουν με αρρωστο ζωο.
Η αλληθεια ειναι οτι το πρωτο πραγμα που ειχε περασει απο το μυαλο μου ηταν η πιθανη κακοποιηση οταν αρχησε να δειχνει σσημάδια οτι φοβαται οτι παει να την πλησιασει... μετα σκεφτηκα και αυτο που ειπες οτι μπορει να μην ειχε κοινονικοποιηθει καθολου και ειδικα τον δευτερο και τριτο μηνα της ζωης της (γιατι σε μενα ηρθε τεσσαρων μηνων)που ξερω οτι ειναι κρισημα για την κοινονικοποιηση του σκυλου...

Flophe

Member
27 Ιανουαρίου 2016
9
35
26
Υμηττος
Flophe,
Να την φερεις σιγα-σιγα σε επαφη με κοσμο,ηρεμα και ωραια χωρις ζορι

Βρες κατι που να της αρεσει,καποιο παιχνιδακι,λιχουδια και παρτο μαζι σου στη βολτα ωστε να της αποσπας την προσοχη.
Αυτο κανω τωρα την γνωριζω σε οσο πιο πολυ κοσμο μπορω σιγα σιγα και την αφηνω να κανει μονη της κινησεις.

Το παιχνισακι και το φαγητο δεν βοηθαει παντα γιατι πολλες φορες δεν δινει καν σημασια
Στο παρκο ομως και σε ανοιχτους χωρους κατι γινεται

• Like
Reactions: yasemin

Χριστόφορος_Καρ

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2015
510
445
Αθήνα
Για την ακρίβεια, η δική σου συνεισφορά στο θέμα, που ασφαλώς εκτός από το καλωσόρισμα, περιλαμβάνει και τα προβλήματα συμπεριφοράς της σκυλίτσας, που η ίδια η ιδιοκτήτριά της έθεσε, είναι ότι...αφού το σκυλάκι είναι μεγαλύτερο των 3-4 μηνών, δεν μπορεί να γίνει τίποτα εκπαιδευτικά για να βελτιωθεί η συμπεριφορά της και άρα η κοινή τους συμβίωση. Κομμάτι πάρα πολύ σημαντικό, και για τις δύο.

Σε ρωτάω, από που πηγάζει η θεωρία σου αυτή, για να την σχολιάσω αναλόγως. Αρνείσαι. Δικαίωμά σου και δεν θα επιμείνω. Αν όμως σε κάθε θέμα που θα μπαίνεις, θα παρεξηγείται ο έντονος λόγος σου [btw και ο δικός μου το ίδιο, αλλά ότι θέλω να πω, το λέω και το συζητάω], τότε δεν θα πρέπει να μπαίνεις σε κανένα θέμα, να το...λερώνεις, όπως λες.

Στο δια ταύτα, η εκπαίδευση είναι το σοβαρότερο κομμάτι στην ζωή του σκύλου. Δεν μπορείς να λες, σε έναν πελαγωμένο άνθρωπο, ότι δεν θα του προσφέρει απολύτως τίποτα και δυστυχώς θα πρέπει να ζήσει με αυτή του την στενοχώρεια, χωρίς τουλάχιστον να το επιχειρηματολογείς. Ετσι κι αλλιώς βέβαια, ευτυχώς δεν ισχεύει αυτό που λες :)

Δεν διαφωνώ πουθενά όταν λες βελτιωθεί, φέρνω αντίρρηση στην λέξη διορθωθεί - ξεπερνιέται.
ΑΝ δεις στο ποστ της yasemin έχω κάνει like και συνφωνώ
Κακα βιωματα εχει η πλειοψηφια των πρωην αδεσποτων σκυλων.
Αν ασχοληθει καποιος μπορει να φτασει σε πολυ καλα αποτελεσματα.
Δεν λεω οτι θα λυθουν ολα τα θεματα αλλα μπορει το σκυλακι να εχει μια φυσιολογικη ζωη κοντα μας.

Δεν μπορώ να απαντήσω και να κάνω διάλογο με κάποιον όταν δεν μπορεί να απαντήσει εύλογα σε πολύ καθοριστικές ερωτήσεις. Όπως

Δείχνω ξεκάθαρα ότι πλέον αποχωρώ από την συζήτηση.

Επίσης λέω ξεκάθαρα στην κοπελίτσα ότι...
Έπρεπε να έχει αλλάξει το σκυλί. Κρίμα.
Ήταν σε ηλικία που ακόμη έφτιαχνε χαρακτήρα και θα μπορούσες να το έχεις διορθώσει.
Τώρα πρόσεχε την όσο μπορείς.
Καλός ήρθατε.
Δεν διαφωνώ στο ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά είμαι κάθετος στο ότι πάντα θα φοβάται λόγο του ότι είχε βία μέσα στην ζωή του. Θα γίνει λιγότερο έντονο; ναι! αλλά θα φοβάται.
Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το ποστ δίνω να καταλάβει ότι έκανε κακό στο σκύλο που δεν τον βοήθησε τότε!!
Δεν την προτρέπω να μην κάνει προσπάθειες έστω και τώρα. Σωστά;

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Χωρις παρεξηγηση κιολας...
Το σκυλι για το οποιο "μιλαμε" το πηρε 4 μηνων κ τωρα ειναι 2,5 χρονων...
4 μηνων τι σοι συμπεριφορα ειχε εδραιωσει ακριβως?

Δεν ειναι ευκολο μεν,το παραδεχομαι,οχι,1000 φορες να χεις πχ ενα "επιθετικο" παρα ενα "φοβικο"...
αλλο να του κοψεις τον "τσαμπουκα" κ αλλο να πρεπει να "χτισεις" την αυτοπεποιθηση του απτο 0...

Flophe

Member
27 Ιανουαρίου 2016
9
35
26
Υμηττος
Χωρις παρεξηγηση κιολας...
Το σκυλι για το οποιο "μιλαμε" το πηρε 4 μηνων κ τωρα ειναι 2,5 χρονων...
4 μηνων τι σοι συμπεριφορα ειχε εδραιωσει ακριβως?
Οταν ηταν πιο μικρη ηταν ακομα πιο χαλια η κατασταση της -τα εκανε πανω της ΠΑΝΤΑ οταν ενιωθε πως απειλείται (ακομα και απο καποιον που απλα εμπαινε στο σπιτι και δεν τον ηξερε).

Εχει κανει μια βελτιωση αλλα οχι σε κατασταση να ειναι ανετη (οχι αναγκαια να το ξεπερασει) στην βολτα και στο να γνωριζει αλλο κοσμο.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
@Flophe ο βαθμός βελτίωσης, της οποιαδήποτε συμπεριφοράς ενός σκύλου, είναι πάντα σε συνάρτηση, με τον βαθμό σωστής και συστηματικής προσπάθειας, που καταβάλλει ο ιδιοκτήτης :)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.242
Μέλη
20.017
Νεότερο μέλος
MayoThebraveYorkie