Θα αρχίσω σιγά σιγά να μαζεύω πληροφορίες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και θα τις προσθέτω εδώ. Ψάχνοντας χρόνια για αυτό που μας ταλαιπωρεί πολλούς σκυλογονείς, το "ευαίσθητο στομάχι/γαστρεντερικό", κι ενώ όλοι μας αναφέρουμε πολύ παρόμοια συμπτώματα και καμία λύση, πολλοί δρόμοι οδηγούν σε αυτή τη νόσο. Υπάρχουν κι άλλα αρκετά βέβαια, αλλά αυτό είναι το πιο απλό, παράδοξα παραβλεπόμενο από τους περισσότερους κτηνιάτρους, τουλάχιστον ως προς τη διάγνωση και ακόλουθη αντιμετώπιση του αιτίου.
Οπότε γιατί να μην κάνουμε μια βάση αναφοράς και για αυτό;
Ξεκινάω από αυτό το βίντεο (αγγλικά μόνο δυστυχώς) που περιγράφει λεπτομερέστατα τη νόσο και σχετικές πληροφορίες για γατιά και σκυλιά.
Χοντρικά, στοιχεία από το βίντεο:
Τι είναι
Οι πληροφορίες αυτές, παρόλο που το βίντεο είναι παλιό, που η γιατρός είναι ολιστική (και γνωστή για τη συνεργασία της με το planet paws σε πολλούς) - τίτλος που μπορεί να κάνει μερικούς να 'γελάσουν' και που αναφέρει μερικά πράγματα που αντιτίθενται στην πεπατημένη των περισσότερων κτηνιάτρων (με τους οποίους βέβαια οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε βρει άκρη σ'αυτό το μόνιμο πρόβλημα), μου "μίλησαν", γιατί:
Οπότε γιατί να μην κάνουμε μια βάση αναφοράς και για αυτό;
Ξεκινάω από αυτό το βίντεο (αγγλικά μόνο δυστυχώς) που περιγράφει λεπτομερέστατα τη νόσο και σχετικές πληροφορίες για γατιά και σκυλιά.
Χοντρικά, στοιχεία από το βίντεο:
Τι είναι
- Φλεγμονή του εντέρου.
- Προξενείται δυσβίωση, δηλαδή κακή αναλογία καλών και κακών βακτηρίων στο λεπτό έντερο, και...
- Leaky gut, όπου οι συνενώσεις των κυττάρων χαλαρώνουν και αφήνουν μισο-αφομιωμένες πρωτείνες και πιθανώς αλλεργιογόνα να περάσουν στο αίμα. Μόλις γίνει αυτό, υπάρχει αντίδραση του ανοσοποιητικού που μπορεί να καταλήξει σε αλλεργία ή ακόμα και σε ανάπτυξη αυτοάνοσου.
- Επίσης, δευτερεύουσες φλεγμονές είναι σύνηθες να προκύπτουν ως αποτέλεσμα των παραπάνω, και το ανοσοποιητικό γενικά μπορεί να υπονομευθεί εάν η νόσος γίνει χρόνια.
- Όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά ή/και το συκώτι.
- Συχνά έχει ως αποτέλεσμα διατροφικές ελλείψεις γιατί η φλεγμονή εμποδίζει τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
- Έρευνες σε γατιά συνδέουν το σύνδρομο με καρκίνο του εντέρου και άλλα προβλήματα υγείας.
- Έκφανση σε εντερίτιδα - γαστρίτιδα - κολίτιδα, με τα κλασσικά συμπτώματα:
- Εμετός
- Διάρροια
- Βλέννα στα κόπρανα
- Αίμα στα κόπρανα
- -- λιγότερο συχνά --
- Ληθαργία
- Πυρετός
- Ανορεξία
- Να χάνει βάρος
- Οι αιτίες που δημιουργείται μπορεί να είναι πάρα πολλές.
- Ένα συχνό αίτιο που παραβλέπεται είναι τα παράσιτα στην κουταβίσια ηλικία.
- Συχνό φαινόμενο σε παππυμιλάδικα/αδέσποτα/bybίσια σκυλιά, καθώς αυτά ή δεν παίρνουν σωστή αποπαρασίτωση ή τους δίνεται ευρέως φάσματος αποπαρασιτικό που δεν καλύπτει κάποια (π.χ. giardia) που προκαλούν φλεγμονές του εντέρου. Αφήνοντας αυτά τα παράσιτα χωρίς αντιμετώπιση, εύκολα μπορεί να προκαλούν συχνές λοιμώξεις σε νεαρή ηλικία που να εδραιωθούν ως χρόνιες.
- Οι περισσότεροι κτηνίατροι αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα (φλεγμονή) και όχι την αιτία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τη νόσο, κινδυνεύοντας να την καταστήσουν χρόνια, χορηγώντας αντιβιοτικά, που καταστρέφουν όλα τα βακτήρια του εντέρου (δλδ κ τα καλά που θωρακίζουν από τέτοιες φλεγμονές) - ειδικά στην κουταβίσια ηλικία (βλ. πριν).
- Αυτό καθιστά την πιθανότητα να γίνουν οι φλεγμονές χρόνιες πολύ μεγάλη, καθώς ο οργανισμός έχει στερηθεί τη φυσική του ικανότητα (καλά βακτήρια) να αντιμετωπίζει τα κακά βακτήρια.
- Στεροειδή και άλλα φάρμακα, παράσιτα και τροφικές δυσανεξίες που δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά εξ αρχής, είναι οι πιο συνηθισμένοι από τους λόγους που μπορεί να καθεδραιωθεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου από πολύ μικρή ηλικία στο ζώο και μετά να συνεχιστεί εφ'όρου ζωής.
- Κανονικά, ένα υγιές σκυλί/γατί μπορεί να δεχθεί εύκολα αλλαγές στη διατροφή του (π.χ. κάθε 2-3 μήνες) χωρίς να έχει μεγάλες γαστρεντερικές επιπτώσεις.
- Υποβόσκουσα φλεγμονή (ακόμα και πολύ μικρή που μεγενθύνεται με το παραμικρό) είναι ο λόγος που αντιδράν πολλά σκυλιά με "ευαισθητο στομάχι" στις αλλαγές τροφής.
- Ένα από τα μεγαλύτερα triggers είναι το overfeeding (να παραταϊζεις) συστατικά:
- (Κακής ποιότητας) διατροφή που δε συνάδει με τις ανάγκες του πεπτικού του είδος του ζώου, π.χ. υπερβολικοί υδατάνθρακες, πολλά grains κτλ. (γνωστό σε πολλούς)
- Από την άλλη, το ίδιο κακό προξενείται και από τη μονοφαγία πρωτεϊνών. Π.χ. γατί που τρώει για μήνες/χρόνια κοτόπουλο, ακόμα και homemade ωμό, μπορεί να αναπτύξει δυσανεξία στο κοτόπουλο, που οδηγεί σε φλεγμονή κάθε φορά που το τρώει.
- Η βιοψία είναι η μόνη που επιβεβαιώνει το σύνδρομο, αλλά είναι πολύ παρεμβατική (περιλαμβάνει αναισθησία).
- Στο βίντεο η γιατρός κάνει 2 βασικά τεστ για να ψιλλιαστεί αν παίζει το σύνδρομο, με απλές αιματολογικές, βλέποντας τα εξής (στο σύμπλεγμα βιταμινών Β) - το αποκαλέι functional GI (Gastro-Intestinal) test:
- το φολικό οξύ και
- την κοβαλαμίνη
- Επιπρόσθετα, προβλήματα στη λειτουργία του παγκρεατος μπορεί να δείχνουν το σύνδρομο (θέλει μελέτη δεικτών παγκρέατος στις βιοχημικές).
- Σε έξαρση: δίαιτα
- Η γιατρός προτείνει διαφορετική δίαιτα από την κλασσική: κιμά γαλοπούλας μαγειρεμένο, με γλυκοκολοκύθα (κονσέρβα λέει εδώ, αλλιώς ψημμένη φαντάζομαι) ή ψημμένη γλυκοπατάτα.
- Εκεί στο αμέρικα προτείνουν μοσχάρι με ρύζι συνήθως (εμείς κοτόπουλο με ρύζι), για τα οποία σημειώνει:
- Το μοσχάρι μπορεί να έχει πολλά λίπη που οξύνουν τη φλεγμονή (μπορεί ακόμα και να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα).
- Εδώ προσωπική σημείωση: και τα κοτόπουλα κλωβοστασίου είναι υπερλιπαρά (και τίγκα στα χημικά - βλ. παρακάτω)
- Το ρύζι μπορεί να "ζυμωθεί" στο έντερο, και η ζύμωση προκαλεί αέρια και τα αέρια προκαλούν φλεγμονή!
- Στη συνέχεια: ισορροπημένη φρέσκια διατροφή, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο. Προτείνει μετά την 'κρίση':
- Μια νέα πρωτείνη, που ξεκουράζει το πεπτικό γιατί το ζώο δεν την έχει ξανακαταναλώσει (βλ. πριν για την υπερφαγία),
- Ένα νέο λαχανικό ή πηγή ινών για να διευκολύνει το πεπτικό/γαστρεντερικό να αναρρώσει.
- Επίσης, εκτός από τη διατροφή και την πιθανή αλλαγή τρόπου ζωής (δεν το αναφέρει στο βίντεο αλλά μια ακόμα πολύ κοινή αιτία φλεγμονής του εντέρου είναι το στρες - θα ψάξω σχετική πηγή), προτείνει πιθανό νέο σχήμα εμβολιασμών και γενική απομάκρυνση χημικών που επιβαρύνουν την κατάσταση.
Οι πληροφορίες αυτές, παρόλο που το βίντεο είναι παλιό, που η γιατρός είναι ολιστική (και γνωστή για τη συνεργασία της με το planet paws σε πολλούς) - τίτλος που μπορεί να κάνει μερικούς να 'γελάσουν' και που αναφέρει μερικά πράγματα που αντιτίθενται στην πεπατημένη των περισσότερων κτηνιάτρων (με τους οποίους βέβαια οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε βρει άκρη σ'αυτό το μόνιμο πρόβλημα), μου "μίλησαν", γιατί:
- Ο σκύλος μου ήταν αδέσποτο κουτάβι που πήρε βαριά αποπαρασίτωση για ψώρα όταν τον βρήκαμε, σε πολύ μικρή ηλικία, πιθανόν αγνοώντας άλλες ανάγκες αποπαρασίτωσης για να μην επιβαρυνθεί επιπλέον ο οργανισμός ή γιατί αυτό ήταν πιο επείγον.
- Από τότε κ μετά (εντάξει, για πριν δεν ξέρω), πάθαινε τρεις την ώρα (αλλά πραγματικά τρεις την ώρα) σοβαρές κολίτιδες.
- Αυτές αντιμετωπίζονταν μονίμως και ελαφρά τη καρδία με μπόλικη αντιβίωση, η οποία όσο συνεχίζονταν οι κολίτιδες και άρα οι αντιβιώσεις όλο και τον διέλυε γαστρεντερικά. Στο τέλος δεν υπήρχε λόγος, την πρώτη μέρα αντιβίωσης τα κακά του βελτιώνονταν και στη συνέχεια ήταν χειρότερα από πριν.
- Όποτε πήρε αντιβίωση για άλλους λόγους επίσης διαλύθηκε.
- Οι κολίτιδες μειώθηκαν δραματικά (έχουμε ακόμα βέβαια πού κ πού, ΦΤΟΥ φτου μην πάθει πάλι τώρα) τα τελευταία χρόνια, που άρχισα να αρνούμαι να του δίνω αντιβίωση και φάρμακα για ψύλλου πήδημα. Εννοείται ότι όποτε πραγματικά χρειάζεται του δίνω κανονική αγωγή.
- Έχει μέτρια δυσανεξία στο κοτόπουλο, που μπορεί κ να του το παρατάισα πολύ όταν ήταν μικρός στις δίαιτες για τις κολίτιδες (όπως και πολλοί άλλοι...)
- Το ρύζι τον πειράζει πάρα πολύ (εκτός από λιγο μπασμάτι που είναι πιο εύπεπτο - μετά από αυτό το βίντεο υποψιάζομαι ότι δεν 'ζυμώνεαι' όπως τα άλλα ρύζια).
- Ω ναι, άμα δεν τα προλάβεις τα αέρια γυρνάνε σε λαχταριστές (not) κολίτιδες.
- Το λίπος τον ξε-πα-στρεύ-ει. Ούτε 24ωρο μετά από κατανάλωση κακού λιπαρού κρέατος και.. δε θέλετε να δείτε τι γίνεται...
- Όντως του κάνει πολύ καλό να αλλάζει πρωτεϊνες, αλλά και άλλα υλικά στο φαϊ του, ανά κάποια χρονικά διαστήματα, ακόμα κι αν πρόκειται για τα ίδια που έτρωγε αλλά σε "κύκλους". Όταν όντως περάσει καιρός που τρώει τα ίδια, το γαστρεντερικό του κλωτσάει. Δε μπορώ να το εξηγήσω με λεπτομέρειες, απλά προβλέπω πια τα κακά του όπως η μαρμότα τον καιρό του ερχόμενου χειμώνα... Και ο συνδυασμός πρωτεϊνών μας παει πολύ καλά...
- Η γαλοπούλα με κολοκύθα ή γλυκοπατάτα είναι πλέον (μετά από πολλά πειράματα) και το δικό μου go-to φαϊ δίατας στις εξάρσεις-κολίτιδες. Με ξάφνιασε ευχάριστα που το είπε κι αυτή, νόμιζα ότι δεν του δινα αρκετά ελαφρύ φαϊ - απλά δεν είχα βρει άλλη επιλογή εκτός ρυζιού (για να δώσω κοτόπουλο ή μοσχάρι δεν το συζητάω).
- Υπήρξαν ξηρές που μπορεί να του κάτσανε καλά για λίγες μέρες, αλλά μετά ερχόταν πάντα with a bang (κυριολεκτικά) η αγαπημένη μας κολίτιδα. Αυτά τα πειράματα τελειώσαν νωρίς, και ήρθε το μαγειρευτό. Η φρέσκια τροφή μας πάει πολύ.
Last edited: