Το θέμα αυτό εχει συζητηθεί τόσες πολλές φορές εδώ, ων ουκ εστι αριθμός...
ωστόσο θα διαφωνήσω μαζί σου σε ένα σημείο. Λες: "Γιατι εφοσον θες συγκεκριμενη φυλη, τοτε θες ζωο με προδιαγραφες & οι προδιαγραφες δεν συμπεριλαμβανονται στον ορο 'φιλοζωια' κατα την ταπεινη μου γνωμη! " Αυτό το θεωρώ ολοκληρωτικά λάθος. Μπορείς και δικαιούσαι να θες -μετά σαφώς από ώριμη σκέψη και απόφαση- κάποιο καθαρόαιμο σκύλο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που δένουν περισσότερο στον τρόπο ζωής σου, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είσαι φιλόζωος. Έτσι επί της ουσίας διαχωρίζεις και κάνεις αρνητική διάκριση προς τους ανθρώπους που επέλεξαν ή θα επιλέξουν σκύλο από εκτροφείο (δεν λέω καθαρόαιμο καθώς είναι μονόδρομος το εκτροφείο). Η φιλοζωία δεν εκδηλώνεται αποκλειστικά με την απόκτηση του σκύλου, αλλά και με το πώς φέρεσαι εν γένει στα ζώα.
Θα συμφωνησω μαζι σου, δεν το εθεσα σωστα, παρεξηγηθηκα
Αυτο που εννοω ειναι οτι εφοσον αποφασιζεις πως θες να υιοθετησεις απο φιλοζωικη, εστω και ρατσας βαση φαινοτυπου, τοτε πρεπει να εισαι ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ, να μην ζητας ζωο και υγιες & νεαρο & συγκεκριμενου φυλου, διοτι εαν τα υπολογισεις ολα αυτα μαζι, ειναι προδιαγραφες τις οποιες θα ηταν καλυτερο να ψαξεις σε εκτροφειο/εκτροφεα κλπ. για να τις ικανοποιησεις! Σε φιλοζωικες τα ζωα, εστω και ρατσατα βαση φαινοτυπου παντα, ειναι ή κκοποιημενα ή υπερηλικα με προβληματα υγειας κ.α. Ισως να βρεις νεαρο & υγιες, ισως και να μην! Αν θες καθαροαιμο, δικαιωμα σου, αλλα δεν μπορεις να στρεφεσαι σε φιλοζωικη & να εχεις τετοιου ειδους απαιτησεις!
Όταν ένας ανθρωπος γοητεύεται απο την εικόνα κάποιας συγκεκριμένης φυλής, ωστόσο θεωρεί πως οι αποκλίσεις που θα έχει ο σκύλος απο το πρότυπο που ορίζει η φυλή τόσο σε εμφάνιση όσο και σε χαρακτήρα δε τον ενοχλούν, δε βλέπω γιατι να μη σώσει ενα ζωάκι απο το δρόμο.
Τωρα αν κάποιος ψάχνει σκυλο "εκτροφικο", κουτάβι και με 0€ και κοιτάει εκει, παλι θετικά αποτελέσματα έχουμε γιατι αν ψάχνει εκει προφανώς δε γνωρίζει τι ακριβώς ψάχνει αλλα αρκείται σε ενα που μοιάζει-με.
Με δυο λόγια, θεωρητικά η παρουσίαση ως καθαρόαιμων των όποιων αποδεσποτων (που ουσιαστικά όπως τα λες διευκρινίζουν πως δεν ειναι καθαρόαιμα) ειναι λάθος αλλα επειδή η κυνολογική παιδεία της χώρας δίνει στο "καθαρόαιμο ΓΠ (δεν ειναι καθαρόαιμο)" περισσότερες πιθανότητες απο το "ημίαιμο ΓΠ (μοιάζει με καθαρόαιμο)", κατι καλό βγαίνει στο τέλος.
αλλα ακομα και ετσι συγκεχυμενα και μπερδεμενα που παρουσιαζονται ωστε να επιτευχθει μια υιοθεσια, δεδομενου οτι μιλαμε για σκυλια που χουν ηδη διανυσει το μισο της ζωης τους, η και καποια χρηζουν ιδιαιτερης μεταχειρησης αν ειναι φοβικα η κακοποιημενα η και δυστροπα, νομιζω οτι η προσπαθεια που γινεται ειναι με καλη προθεση και οχι με ταση να σνομπαριστουν τα υπολοιπα ημιαιμα τριχωτα πλασματα των εκατονταδων φιλοζωικων σωματειων που μενουνε πισω απο τα κλουβια των πανσιον η στα σπιτια των εθελοντων.
Συμφωνω φυσικα, δεν γινεται ολο αυτο με κακες προθεσεις, ομως το κακο ειναι οτι συνηθως προσελκυονται οι λαθος ανθρωποι για να αναλαβουν αυτες τις ψυχες! Εδω προχθες εδωσαν ενα καθαροαιμο Westie σε μια οικογενεια & η μητερα ειπε ''Αχ, δεν εχω και τιποτα να το κερασω το σκυλακι, μου τελειωσε και η φετα απ'το ψυγειο..''. Πρεπει να εχουν ΣΥΝΕΧΕΙΑ τα ματια τους στο σκυλι, να τσεκαρουν αν ζει σωστα & καλα αυτα αν μιλαμε για οργανωμενη φιλοζωικη οργανωση- αν αυτος/η που βρισκει το σκυλι τυχαινει και ειναι ενας απλος ανθρωπος, δεν μπορει να το κανει ολο αυτο!
Εγω βρισκω τις σελιδες αυτες μια χαρα (αποτελω και μελος τους) και θα σου εξηγησω το γιατι. Αν ψαχουλεψεις λιγο τις αγγελιες θα δεις οτι τα περισσοτερα σκυλια εκει ειναι ανω των 4-5 χρονων και ξαφνικα μα διοτι η οικογενεια μετακομιζει στο εξωτερικο και οι κανονες ενοικιασης δεν επιτρεπουν κατοικιδια, μα γιατι η ηλικιωμενη κυριουλα η κυριουλης που τα φροντιζαν,εφυγαν εις Κυριον, και τα παιδια αυτων δεν θελουν τα σκυλια/γατια κτλπ, απο το να καταληξουν αδεσποτα, γινεται μια προσπαθεια να δωθουν για υιοθεσια σε καποιον που θα ανοιξει για αυτα το σπιτικο του. Σαφως δεν ειναι καθαροαιμα καθοτι δεν υπαρχει pedigree αλλα φαινοτυπικα η αλλιως εμφανισιακα "προσεγγιζουν" σε ενα μεγαλο βαθμο το προτυπο της εκαστοτε φυλης. Κατεπεκταση των παραπανω ενα σκυλι που μεγαλωσε σε σπιτι και ξαφνου βρισκεται ξεκρεμαστο και με προοπτικη να καταληξει στο δρομο, που οι πιθανοτητες να τα καταφερει ειναι ελαχιστες, καλυτερα να γινεται μια κινηση απο καποια σελιδα να τους δωθει μια δευτερη ευκαιρια. Αλλωστε μην γελιομαστε, οι περισσοτερες αναρτησεις ζητανε σκυλια κατω των 12μηνων, οποτε και αυτα τα σκυλια στα αζητητα μενουν, απλα ας πουμε οτι εχουν ενα "τσικ" παραπανω πιθανοτητες απο ενα ημιαιμο καθοτι καποιος μπορει να θελει ενα ενηλικο που να μοιαζει σε κατι "ρατσατο" οποτε αν δεν θελει κουταβι, τοτε μπορει να υιοθετησει.
Συμφωνω απολυτα μαζι σου σε εναν βαθμο, ΟΜΩΣ...μου φαινεται παραλογο ΟΛΟΙ πια να εγκαταλειπουν τα εγκοσμια και να αφηνονται οι σκυλοι τους ξεκρεμαστοι, ΟΛΟΙ πια να εχουν προβληματα υγειας και να μην μπορουν πια να συντηρησουν τον σκυλο τους & ΟΛΟΙ πια να μετακομιζουν & να αντιμετωπιζουν τοσο σοβαρα οικονομικα προβληματα! Βλεπω συχνα να ποσταρονται αγγελιες και ξαφνικα αποσυρονται επειδη ''ο ιδιοκτητης αποφασισε να το κρατησει το σκυλι'' και μετα ξαναποσταρεται η αγγλιες κ.ο.κ. Μηπως αυτα χρησιμοποιουνται ως προφασεις;; Αν και καλη η κινηση & η προθεση, προσελκυονται ατομα που θελουν καθαροαιμα στο τσαμπα και αγνοουν τα ενηλικα :/
Να πω κι εγώ μιά ταπεινή γνώμη... κι ας την πάρει ο αέρας, δε βαριέσαι...
Μιά ΤΕΤΟΙΑ μέρα...
Πιστεύω ότι, με ένα παρόμοιο θέμα, "το κουράζουμε"... παραπάνω απ' ότι αντέχουμε ψυχολογικά...
Και, μάλιστα όταν ήταν η Αμαλία που είχε ανοίξει κάποιο παρόμοιο θέμα... με τη θετική του μεριά:
Να βοηθήσουμε το "σκύλο" να βρει οικογένεια (ή νέα οικογένεια)... και, δευτερευόντως να βγάλουμε τις δικές μας απόψεις για το τι είναι ο συγκεκριμένος (δωρεάν! αβοήθητος! απροστάτευτος! πεινασμένος! ταλαιπωρημένος! κακοποιημένος! - αλλά, "σαν" Dogue De Bordeaux, ρε αδεΡφέ!)
σκύλος...
Δηλαδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;
Αν και δεν ειμαι σιγουρος οτι επιτυγχάνεται κι αυτο, αφου με αυτον τον τροπο μαθαινεις καποιον, που δεν ξέρει, ότι ενα σκυλι χωρις χαρτια ειναι καθαρόαιμο. Και για να το λενε οι...φιλόζωοι έτσι θαναι! Επομενως κάποιοι που θα μου πουν και θα επιμείνουν περι πεντιγκρί, εκτροφέων κλπ, ειναι μάλλον ψώνια!
Πολύ μεγαλύτερη ζημιά λοιπόν...
Ναι αυτο εννοώ!
Η ενστασή μου είναι ότι καταφέρνουμε μεν και δινουμε με αυτον τον τροπο καποια σκυλια, αλλα μαθαίνει (ή επιβεβαιώνει) ο κοσμος ότι καθαρόαιμο είναι «γιατί φαίνεται», άρα δεν εχει σημασία απο που το παιρνουμε, αφου «δεν μας ενδιαφέρουν τα πεντιγκρι και οι εκθέσεις» και ετσι αποκτώνται πολλα σκυλια με τον λαθος τροπο.
Ο κοσμος αποκτα λαθος αποψη, οπως πολυ σωστα θετεις
@epial, και το χειροτερο..;; Υπαρχουν περιπτωσεις που παρ'ολο που το σκυλι οριζεται ως ''καθαροαιμο βαση φαινοτυπου'' & ο σκυλογονεας πιστευει σ'αυτο, μετα ισως ανακαλυψει οτι το σκυλι ειναι τελικα ημιαμο π.χ. Ντοπερμαν & το δινει πισω, σαν να ειναι χρησιμοποιημενο αντικειμενο! Και μετα αντε να του βρεις αλλη οικογενεια & αντε να το αντεξει ολο αυτο ψυχολογικα το ζωο! Αυτο εννοω οταν λεω οτι παραπληροφορουνται οι αμαθεις & προσελκυονται οι λαθος ανθρωποι- αυτοι που θελουν ζωα με προδιαγραφες στο τσαμπα!