Υπακούει στη βόλτα...όταν θέλει!...με μοιραίες συνέπειες...

Σπύρος-Μαρία

Active Member
27 Μαϊου 2016
42
18
43
Ο σκύλος μου είναι 13 μηνών Alaskan Malamute. Το αναφέρω γιατί μέχρι 2 ετών θεωρείται...κουτάβι ακόμα. Βγήκαμε βόλτα πριν 4 μέρες στο βουνό σε μέρος με λίμνη. Είναι μέρος όπου πηγαίνουμε κάθε Σαββατοκύριακο και τον αφήνουμε ελεύθερο. Παίζουμε, τρέχει, κολυμπάει κτλ. Συνήθως βρίσκουμε και φίλους, 2 Labradors και ένα Γ.Π. που τους ξέρουμε και παίζουμε καλά μαζί. Αυτή τη φορά και όντας ελεύθερος και περίπου 50 μέτρα μακριά μας, εμφανίστηκε ένας άνθρωπος με ένα Pressa Canario ενήλικο αρσενικό στο λουρί του. Ξεκίνησε ο δικός μας τρέχοντας να πάει να παίξει..... του φωνάξαμε ΜΗ. Γύρισε μας κοίταξε...κοντοστάθηκε για λίγο....αλλά έφυγε τρέχοντας προς το σκύλο. Πήδηξε κατευθείαν πάνω του με αποτέλεσμα να τον πιάσει από το σβέρκο ο Pressa.... πήγε ο σύζυγος και με τη βοήθεια του αφεντικού του Pressa τον γλίτωσε με μια τρύπα στο σβέρκο, που ευτυχώς δε χρειάστηκε ράμματα...οξυζενέ,ιώδιο και αντιβίωση προληπτικά.
Ο προβληματισμός μου έχει ως εξής...ok ξέρω ότι έχω Malamute και θα υπακούει όταν θέλει....Γενικά ακούει, όταν είναι υπερενθουσιασμένος το σκέφτεται κι αποφασίζει αναλόγως.....με τους άλλους σκύλους όμως δεν είναι καθόλου επιφυλακτικός...φταίει ο ενθουσιασμός της ηλικίας; εγώ που δεν κάνω κάτι σωστά; Ήταν η πρώτη κακή εμπειρία με σκύλο που είχε ως τώρα...Αποφασίσαμε να μην τον ξαναφήσουμε ελεύθερο πάντως τουλάχιστον μέχρι να δούμε αλλαγή στην αμτιμετώπιση άλλων σκύλων. Θα πάρουμε έναν 10μετρο ιμάντα ώστε να εκπαιδευτεί καλύτερα έξω και βλέπουμε...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Ο προβληματισμός μου έχει ως εξής...ok ξέρω ότι έχω Malamute και θα υπακούει όταν θέλει....
Αυτή η συνθήκη βρε παιδί μου, πως προκύπτει; Γιατί επικρατούν τέτοιες ετικέτες;
Και ο δικός μου που είναι κόπρος, υπακούει όταν θέλει -άρα ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΕΙ- και ως συνέπεια, δεν λύνεται ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ, πέντε χρόνια τώρα. Ακριβώς γιατί θα έκανε επιβεβαιωμένα και ξεπατικωτούρα, αυτό που έκανε ο δικός σου [με την διαφορά, ότι δεν θα πήγαινε για να παίξει], με τα ίδια αποτελέσματα. Ελπίζω να ζητήσατε πολλές φορές συγγνώμη στον άνθρωπο.

• Like
Reactions: bat-iris

bat-iris

Well-Known Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
591
622
Θα το πω και ας στιγματιστώ. :p
Με κάτι τέτοιους σαν εσάς μας βγαίνουν ξινές οι βόλτες...
Ελπίζω να καταλάβατε το λάθος σας, ακόμη και με αυτό τον τρόπο και να μην ζητήσατε και τα "ρέστα" από τον τύπο με το δεμένο σκυλί.

Σπύρος-Μαρία

Active Member
27 Μαϊου 2016
42
18
43
Αυτή η συνθήκη βρε παιδί μου, πως προκύπτει; Γιατί επικρατούν τέτοιες ετικέτες;
Και ο δικός μου που είναι κόπρος, υπακούει όταν θέλει -άρα ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΕΙ- και ως συνέπεια, δεν λύνεται ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ, πέντε χρόνια τώρα. Ακριβώς γιατί θα έκανε επιβεβαιωμένα και ξεπατικωτούρα, αυτό που έκανε ο δικός σου [με την διαφορά, ότι δεν θα πήγαινε για να παίξει], με τα ίδια αποτελέσματα. Ελπίζω να ζητήσατε πολλές φορές συγγνώμη στον άνθρωπο.
Δε ζητήσαμε γιατί δε μιλούσε ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά....δια της νοηματικής το κατάλαβε όμως. Η ετικέτα μπαίνει λόγω ράτσας...το χουν στο αίμα τους. Παίρνουν πρωτοβουλίες. Δεν το αμφισβητώ. Όλα έτσι είναι! Επιβεβαιωμένα. Από την άλλη "πονάει" να μην μπορεί να τρέξει ένα σκυλί γεννημένο να τρέχει! Εκπαιδευμένος είναι... μόνο για σκύλους κάνει έτσι...και να ήταν και κανένα σκυλί που του λείπει η συναναστροφή με σκύλους να πώ οk....

Σπύρος-Μαρία

Active Member
27 Μαϊου 2016
42
18
43
Θα το πω και ας στιγματιστώ. :p
Με κάτι τέτοιους σαν εσάς μας βγαίνουν ξινές οι βόλτες...
Ελπίζω να καταλάβατε το λάθος σας, ακόμη και με αυτό τον τρόπο και να μην ζητήσατε και τα "ρέστα" από τον τύπο με το δεμένο σκυλί.
Φυσικά και δε ζητήσαμε ρέστα...και φυσικά το λάθος είναι δικό μας....όμως είναι μια περιοχή που πάει η μισή πόλη βόλτα με τα σκυλιά και τα αφήνουμε, παίζουν, τρέχουν κάτι σαν πάρκο έχει γίνει. Απλά κάτι τέτοιο δεν είχε ξανατύχει...ήταν άλλα 4 σκυλιά ελεύθερα κι έπαιζαν, κολυμπούσαν μόνο το δικό μου το βλαμμένο ήθελε νέες γνωριμίες....και αυτή είναι και η απορία μου....καλά ξεκίνησε και πήγε....γιατί κατευθείαν πάνω και όχι διερευνητική προσέγγιση; επιθετικός δεν είναι...απεναντίας...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
...το χουν στο αίμα τους. Παίρνουν πρωτοβουλίες. Δεν το αμφισβητώ. Όλα έτσι είναι! Επιβεβαιωμένα.....
Και ο δικός μου ξεπατικωτούρα έτσι είναι. Λες να είναι malamute τελικά; :rolleyes::eek:

Από την άλλη "πονάει" να μην μπορεί να τρέξει ένα σκυλί γεννημένο να τρέχει!
Τα άλλα σκυλιά δηλαδή, γεννιούνται για να σέρνονται; Και νομίζω, θα πονέσει περισσότερο, κυριολεκτικά όταν θα τον ξαναφάνε [γιατί είναι ζήτημα χρόνου, καθότι μεγαλώνοντας θα αρχίσει να ανταποδίδει κιόλας <και...όχι...δεν θα είναι ίδιον της ράτσας αυτής>] και μεταφορικά, όταν θα σας γίνει και καμιά καταγγελία. Διαλέγεις και παίρνεις :unsure:

Εκπαιδευμένος είναι... μόνο για σκύλους κάνει έτσι...
Αρα...δεν είναι. Η είναι εκπαιδευμένος και υπακούει στα πάντα, ανά πάσα στιγμή και συνθήκη, ή δεν είναι.

...και να ήταν και κανένα σκυλί που του λείπει η συναναστροφή με σκύλους να πώ οk....
Ο δικός μου μεγάλωσε τον πρώτο ενάμιση χρόνο της ζωής του, σε σκυλοθάλασσα ισορροπημένων σκύλων. Και;

Καταλαβαίνεις, ότι στερεότυπα δεν υπάρχουν. Οτι είσαστε φάουλ, δεν νομίζω ότι χωρεί αμφιβολίας. Το πως θα το διαχειριστείτε, είναι δικό σας θέμα :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
....όμως είναι μια περιοχή που πάει η μισή πόλη βόλτα με τα σκυλιά και τα αφήνουμε, παίζουν, τρέχουν κάτι σαν πάρκο έχει γίνει.
Φόβος και τρόμος! Εγώ τα σιχαίνομαι αυτά τα μέρη και δεν πάω, αλλά δεν μας λες και που είναι, μπας και γλυτώσει κανένας φουκαράς, που θα πάει εν αγνοία του; :p

Απλά κάτι τέτοιο δεν είχε ξανατύχει...
Classic

...αυτή είναι και η απορία μου....καλά ξεκίνησε και πήγε....γιατί κατευθείαν πάνω και όχι διερευνητική προσέγγιση; επιθετικός δεν είναι...απεναντίας...
Του έχετε κάνει εκπαίδευση για...διερευνητική προσέγγιση;
Καταλαβαίνεις πόσο αστείο ακούγεται έτσι; :D
Ο σκύλος σου μεγαλώνει. Αντρεύει. Ισως τελικά και να γίνει επιθετικός. Ποιός ξέρει; :rolleyes:

Σπύρος-Μαρία

Active Member
27 Μαϊου 2016
42
18
43
Στον Καναδά.
Η ερώτηση είναι αν είναι λογικό να πηγαίνει κατευθείαν πάνω στο σκύλο μιας και οι προηγούμενοι που είχα αλλά και όσοι ξέρω πλησιάζουν τον άλλο σκύλο κρατώντας αρχικά μια απόσταση και αναλόγως πλησιάζουν, προσπερνούν ή φεύγουν πίσω

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Στον Καναδά.
Η ερώτηση είναι αν είναι λογικό να πηγαίνει κατευθείαν πάνω στο σκύλο μιας και οι προηγούμενοι που είχα αλλά και όσοι ξέρω πλησιάζουν τον άλλο σκύλο κρατώντας αρχικά μια απόσταση και αναλόγως πλησιάζουν, προσπερνούν ή φεύγουν πίσω
Ο σκυλος σου δεν εχει τροπους!
Παει τρεχοντας και ανεβαινει πανω σε αγνωστα σκυλια για να 'παιξει'!
Οσο δεν του μαθαινεις εσυ να μην ξεπερναει τα ορια, θα του το μαθουν αλλοι με ασχημο τροπο. Θα πρεπει να τον προστατεψεις.

• Like
Reactions: bat-iris

bat-iris

Well-Known Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
591
622
Αν σε προβληματίζει η συμπεριφορά του συζήτησε το με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή, νομίζω είναι η καλύτερη λύση.
Περαστικά σας κιόλας! :)

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.210
927
Καναδάς
Πολλά κουτάβια πάνω στον ενθουσιασμό τους δεν πηγαίνουν διερευνητικά προς τα άλλα σκυλιά που συναντούν. Κατά τ'άλλα συμφωνώ με όσα σου είπαν ήδη και που σταματήσατε να τον λύνετε. Ίσως ένας μεγάλος ιμάντας να βοηθήσει ή σκυλοπάρκα να μπορεί να εκτονώνεται με σκυλιά της ιδιας ιδιοσυγκρασίας. :)

barouf

Well-Known Member
24 Αυγούστου 2016
212
1.136
48
Έχω δει ελάχιστα σκυλιά να ανταποκρίνονται άμεσα όταν είναι σε απόσταση από το αφεντικό τους. Πρώτο λάθος: ο σκύλος στα 50μ από εσάς. Πολύ μακριά κατά τη γνώμη μου. Σε τέτοια μέρη που τον αφήνεις ελεύθερο είναι ευκαιρία να του μάθεις να μην απομακρυνεται από εσένα. Νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι μας στην εξοχή και ξεχνιόμαστε.
Δεύτερο λάθος/απορία: τι σημαίνει το "μη" για το σκύλο σου? κανονικά "έλα" έπρεπε να πεις. Ο σκύλος κοντοστάθηκε, ίσως γιατί τον μπέρδεψες.
Μπορεί μεγαλώνοντας να γίνει λιγότερο ενθουσιώδης. Αυτό όμως δε σημαίνει οτι θα είναι και ασφαλής, γιατί μπορεί να βρεθεί απέναντι σε κανέναν άλλο ενθουσιώδη!!!! Αν δεν μάθει να στέκεται κλαρίνο στο στάσου ή να γυρίζει βολίδα στο έλα, ποτέ ξανά ελεύθερος.
Το θέμα είναι πως θα τα μάθει αυτά, άμα είναι πάντα δεμένος... ελά μου ντε....