Υπακοή σε χώρο με αντιπερισπασμούς

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
Δανε νομιζω η ερωτση ειναι λιγο πιο ''εξειδικευμενη''...

Να την απλοποιησω λιγο : Εχεις ενα σκυλο που ενω σε γενικα επιπεδα εχει ενα καλο κοντρολ στην ειδικη περιπτωση οπου ειναι σε κοντινη αποσταση με αλλο σκυλο ενθουσιαζεται τοσο που το μονο που θελει ειναι να παιξει... Πως τον δουλευεις σε υπακοη λοιπον ???

Εδω δεν μπορει αν εφαρμοστει σταδιακα η εισαγωγη του ερεθισματος γιατι μολις πεσει στην αντιληψη του (οπτικη η οσμηση) περναει σε off mode..
file μου..
παρα την εξειδικευση και την απλοποιηση... επιμενω...
ειναι το ιδιο θεμα... απλα δεν εγραψα το σεντονι του αρη, η την αναλυση του γιαννη...
πρεπει να ξεκινησεις απο βηματα πισω...
οταν εχεις 100% την β.υ. με εναν σκυλο στα 50 μετρα μετα δοκιμαζεις στα 30 αν αποτυχεις πας ενα βημα πισω και συνεχιζεις με τον σκυλο στα 40..
οταν το καταφερεις σε αυτην την αποσταση , συνεχιζεις με το ερεθισμα στα 20 μετρα..
αν αποτυχεις δοκιμαζεις με το ερεθισμα στα 30 και προχωρας σταδιακα μεχρι το ερεθισμα να ειναι διπλα σου κι εσυ να συνεχιζεις να εχεις τον ελεγχο του δικου σου..
μην περιμενετε επειδη ο σκυλος εμαθε να ακουει μεσα στο σπιτι ξαφνικα να ακουει παντου και παντα..απλα... οπως ο γιαννης περιεγραψε σταδιακα κι εφοσον εχεις επιτυχια συνεχιζεις προσθετοντα απο μια δυσκολια την φορα...

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
θα κατσω το βραδυ με την ησυχια μου να διαβασω γραμμη γραμμη...σαν εκεινους τους γερους που παιρνουν το στυλο και σημαδευουν τις γραμμες στην εφημεριδα μη και χασουν κανα φωνηεν...αλλά ετσι θα γινει καπως διοτι το θεμα ειναι ενδιαφερον και βλεπω συμμετοχη απο εμπειροτερους μου στο θεμα εκπαιδευση συμπεριφορα...

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
επειδη αυτη τη στιγμη δε μπορω να διαβασω τα κατωσεντοντα τον παιδιων.
εκεινο που πρεπε να δουλεψεις ειναι τη σχεση σου με το σκυλο.πρεπει να δουλεψεις το να ασχολειτε ο σκυλος μαζι σου και οχι με αλλα σκυλια,
χωρις αυτο νομιζω δε μπορεις να σκεφτεις καν να πας σε εντολες!

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
@BigBilly ωραιος φιλε σε αυχαριστω.

@Harryf3 πραγματικα οδηγος προς ναυτιλομενους...πολυ χρησιμο κειμενο και ξεκαθαρο..Ευχαριστουμε

Θα συμφωνησω πως δεν δουλευονται ολοι οι σκυλοι το ιδιο ομως η μεθοδος που περιεγραψε ο Γιαννης οπως και ο Μπιλυ αλλα και εσυ ειναι ενας γενικος μπουσουλας ο οποιος μπορει να λειτουργησει σε ολα τα σκυλια ''κανονικου προφιλ'' χωρις να κρυβει κινδυνους..

Σχετικα με αυτο που λες για το το οτι πρεπει αν σε βλεπει σαν αρχηγο-θεο...θεωρω οτι εχουμε μια πολυ καλη σχεση το οποιο το εχουν επιβεβαιωσει και γνωστες που μας εχουν δει...

Εχεις δικιο για τα εργασιακα ομως εχουν δουλευτει κατ'εξακολουθηση να εκτελουν υπο οποιεσδηποτε συνθηκες μπορει να υπαρξουν στον στιβο, εγω το ξεκαθαρισα απο την αρχη πως δεν τον εχω δουλεψει καθολου στην επαφη με αλλα ζωα παρα μονο τον αφηνα να παιζει...

Θεωρω πως με τα παραδειγματα και τις οδηγιες σας θα τη βρουμε την ακρη, ο μικρος ειναι σιγουρα καλος μαθητης τωρα εγω εαν ειμαι καλος δασκαλος θα το δειξει η νεκροψια :Ρ

Θελεις να σου απαντησω στα ερωτηματα που μου εθεσες ??? Εχεις χρονο να τα αξιολογησεις ??

@Δανε τωρα κατι εκανες :))

@Υπερανθρωπε θεωρω εντελως λαθος και απολυτη την προσεγγιση σου

Επειδη ξερω οτι εισαι της εργασιακης σχολης καποιοι που ασχολουντε με την εργασια μου ειχαν πει οτι ο σκυλος δεν θα πρεπει να παιζει με αλλα σκυλια, με αλλους ανθρωπους, να τον χαιδευουν και να τον κανακεβουν αλλοι για να εχει εμενα ως μονη εκτονωση-αγαπη-φροντιδα και εν κατακλειδι Θεο...

Εγω προτιμησα να εχω ενα σκυλο που μπορει να μην με εχει πλαι στην αγια τριαδα αλλα σιγουρα με εχει ηγετη, στο σπιτι ειναι κυριος, κανει πολυ σωστη φυλαξη, παιζει με την ξαδερφη μου που ειναι δωδεκα χρονων και παραμεραει για να περασει ο παππους μου που ειναι 86...μπορω να τον παρω για καφφε, για μπανιο, στο παρκο, στις διακοπες και οπου αλλου γουσταρω χωρις κανενα προβλημα(εννοειται εκτος σκυλους και γατες)...
Επαναλαμβανω οτι δεν τον εχω δουλεψει ποτε σε αυτες τις συνθηκες αρα το ''γραψιμο'' το θεωρω φυσιολογικο και οχι οτι προερχεται απο μια λαθος σχεση και πανω απο ολα δεν σταματαμε να δουλευουμε και να βελτιωνουμε τυχον λαθη δικα του η δικα μου..

Last edited:

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Ωραιο θεμα συζητησης ανοιξε και θα διαβασω με προσοχη ολες τις αποψεις των εχοντων γνωση επ'αυτου.Ερεθισματα και εντολες...ειδικα για καποιες φυλες με "τσαμπουκα" ειναι ενα πολυ ωραιο θεμα... :)
συμφωνω απολυτα...και για ενθουσιωδες, εκδηλωτικες επισης.....
θα ριξω πολλη μελετη!!

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Επειδη ξερω οτι εισαι της εργασιακης σχολης καποιοι που ασχολουντε με την εργασια μου ειχαν πει οτι ο σκυλος δεν θα πρεπει να παιζει με αλλα σκυλια, με αλλους ανθρωπους, να τον χαιδευουν και να τον κανακεβουν αλλοι για να εχει εμενα ως μονη εκτονωση-αγαπη-φροντιδα και εν κατακλειδι Θεο...

Εγω προτιμησα να εχω ενα σκυλο που μπορει να μην με εχει πλαι στην αγια τριαδα αλλα σιγουρα με εχει ηγετη, στο σπιτι ειναι κυριος, κανει πολυ σωστη φυλαξη, παιζει με την ξαδερφη μου που ειναι δωδεκα χρονων και παραμεραει για να περασει ο παππους μου που ειναι 86...μπορω να τον παρω για καφφε, για μπανιο, στο παρκο, στις διακοπες και οπου αλλου γουσταρω χωρις κανενα προβλημα(εννοειται εκτος σκυλους και γατες)...
Επαναλαμβανω οτι δεν τον εχω δουλεψει ποτε σε αυτες τις συνθηκες αρα το ''γραψιμο'' το θεωρω φυσιολογικο και οχι οτι προερχεται απο μια λαθος σχεση και πανω απο ολα δεν σταματαμε να δουλευουμε και να βελτιωνουμε τυχον λαθη δικα του η δικα μου..
Είναι κι εγώ αυτής τις άποψεις. Σκύλος να νιώθει χαρά/ενθουσιασμό μόνο μαζί μου.
Μη ξεχνάμε πως ο πραγματικά ακόλουθος είναι πάντα εξαρτημένος απο τον αρχηγό του.

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
deas ο σκυλος σου δεν εχει καμια διαφορα απο ενα εργασιακο σκυλο.
δεν ειπα οτι δεν εχεις σχεση με το σκυλο η κατι τετοιο.αλλα οταν ας πουμε βγαινεις στο παρκο για παραδειγμα αραζεις στο παγκακι και αφηνεις το σκυλο σου και πεζει με τα αλλα σκυλουνια και καλα ξηγιεσαι αφου το γουσταρεις.
ειναι δυσκολο μετα αυτο το σκυλο να του αποσπας το ενδιαφερον εσυ.οποτε θεωρω οτι για να δουλεψεις εντολες εξω πρεπει ο σκυλος να ειναι μαζι σου 100%.θεωρεις οτι το εχεις αυτο?αν το εχεις προχωρα αν δε το χεις πρεπει πρωτα να πας εκει για να μπορεσεις να δουλεψεις.
τωρα αυτο που σου πανε θεωρω οτι δεν ισχυει τουλαχιστον οχι ακριβως.δεν ειναι θεμα θεου και αλαχ,θεμα για τη σωστη κοινωνικοποιηση ειναι σε ολα τα ερεθισματα να ασχολειτε μαζι με τον ιδιοκτητη του,δεν το θεωρω λαθος αυτο.
με αλλα σκυλια θεωρω παλι δεν εχουν καμια αναγκη να παιξουν εφοσον παιζουν μαζι μας.
για τους ανθρωπους κτλ απλα δεν ισχυει...

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Υπερανθρωπε σορρυ για την καθυσττερηση, θα σου απαντησω ενα ενα..

deas ο σκυλος σου 1) δεν εχει καμια διαφορα απο ενα εργασιακο σκυλο.

2) δεν ειπα οτι δεν εχεις σχεση με το σκυλο η κατι τετοιο.αλλα οταν ας πουμε βγαινεις στο παρκο για παραδειγμα αραζεις στο παγκακι και αφηνεις το σκυλο σου και πεζει με τα αλλα σκυλουνια και καλα ξηγιεσαι αφου το γουσταρεις.
ειναι δυσκολο μετα αυτο το σκυλο να του αποσπας το ενδιαφερον εσυ.οποτε θεωρω οτι για να δουλεψεις εντολες εξω πρεπει ο σκυλος να ειναι μαζι σου 100%.θεωρεις οτι το εχεις αυτο?αν το εχεις προχωρα αν δε το χεις πρεπει πρωτα να πας εκει για να μπορεσεις να δουλεψεις.

3) τωρα αυτο που σου πανε θεωρω οτι δεν ισχυει τουλαχιστον οχι ακριβως.δεν ειναι θεμα θεου και αλαχ,θεμα για τη σωστη κοινωνικοποιηση ειναι σε ολα τα ερεθισματα να ασχολειτε μαζι με τον ιδιοκτητη του,δεν το θεωρω λαθος αυτο.

4) με αλλα σκυλια θεωρω παλι δεν εχουν καμια αναγκη να παιξουν εφοσον παιζουν μαζι μας.

5)για τους ανθρωπους κτλ απλα δεν ισχυει...

1) Θεωρω οτι εχει και πολλες μαλιστα..

2) Ισως να το καταλαβα λαθως ομως θεωρησα οτι η αναφορα σου στη σχεση μας εγινε συνολικα και οχι αναφερομενος στην περιπτωση επαφης με αλλα σκυλια οπου ειναι και το ''θεμα'' μας..
Οχι δεν το εχω οταν ειναι σε αυτη την κατασταση να του αποσπασω την προσοχη και αυτο ειναι το ζητουμενο..

3) Εγω οπως ειπα και πριν δεν υιοθετησα αυτες τις αποψεις για διαφορους λογους και δεν νομιζω οτι θα το μετανιωσω..

4) Το παιχνιδι με τα αλλα σκυλια εγινε πρωταρχικα για θεμα κοινωνικοποιησης και οχι για θεμα εκτονωσης..

5) Εδω με βρισκεις απολυτα συμφωνο :D:D

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Δεν διάβασα όλες τις απαντήσεις του θέματος,οπότε μπορεί να γράψω πράγματα που έχουν ειπωθεί.

Η αρχή όλων για μια σωστή εκπαίδευση είναι μια υγιής σχέση μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη.
Στα μάτια του σκύλου θα πρέπει να είσαι το άτομο που εμπιστεύεται,σέβεται,αναγνωρίζει σαν αρχηγό,και να είναι πάνω από όλα δίκαιο.

Μέτα η εκπαίδευση έχει πολλά στάδια που θα πρέπει να προχωρήσεις σιγά-σιγά με τον σκύλο σου.

Αρχικά εισάγεις μια εντολή σε ένα ήρεμο περιβάλλον για τον σκύλο δίχως ερεθίσματα.
Αφού κάνεις αρκετές επαναλήψεις και σιγουρευτείς πως ο σκύλος καταλαβαίνει τι του ζητάς,αρχίζεις να την κάνεις πιο δύσκολη,βάζοντας εξωτερικούς παράγοντες (ήχους,κίνηση..κλπ)
Το σίγουρο είναι πως ο σκύλος θα αγνοήσει τις εντολές και θα θελήσει να κάνει το δικό του.Αυτό ίσως είναι τι πιο σημαντικό σημείο στην εκπαίδευση,να μην δώσεις την εντύπωση στον σκύλο ότι μπορεί να αγνοεί τις εντολές σου.
Σε εξωτερικούς χώρους η εντολές θα πρέπει να δίνονται έχοντας τον σκύλο στο λουρί,αφαιρώντας του έτσι την επιλογή να σε αγνοήσει.
Θα πρέπει να βρεις τον σωστό τρόπο που ταιριάζει στον σκύλο σου για να τον διορθώνεις.Να διορθώσεις μόνο όταν είσαι σίγουρος πως ο σκύλος ξέρει τι του ζητάς.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέσεις τον σκύλο παραπάνω από ότι αντέχει,και να σταματάς όταν νιώθεις πως κουράζεται.
Η εκπαίδευση θα πρέπει να έχει διασκεδαστικό χαρακτήρα.

Επίσης προσπάθησε να αποφεύγεις να επιβραβεύεις μόνο με λιχουδιές,γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να κάνεις τον σκύλο να αντιδρά μόνο στην μυρωδιά της λιχουδιάς.

Κάνοντας καθημερινές επαναλήψεις η εκπαίδευση θα αρχίσει να γίνεται μέρος της ζωής του σκύλου.
Και μην ξεχνάς πως πάνω απ'όλα χρειάζεται και συντήρηση.

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Στο 0:40 από το βίντεο του BiggBilly διαφωνώ.
Ο χειριστής δίνει shit στον σκύλο την στιγμή που κάποιος άλλος σκύλος προσπαθεί να τον καβαλήσει,στερώντας του έτσι την δυνατότητα να αντιδράσει,στα πλαίσια του λογικό στην ανεπιθύμητη συμπεριφορά του άλλου σκύλου.

Ένας τρόπος για να ελέγχεις τον σκύλο σου όταν έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλος είναι να τον βάλεις στην θέση ''κάτσε'' πριν αντιληφθεί την παρουσία του δεύτερου σκύλου.
Όταν ο σκύλος σου αντιδράσει εφόσον έχει δει τον σκύλο διορθώνεις και ταυτόχρονα ο χειριστής του δεύτερου σκύλου σταματάει να πλησιάζει.Επαναλαμβάνεις την διαδικασία μέχρι ο δεύτερος σκύλος να πλησιάσει δίπλα στον δικό σου χωρίς να έχει φύγει από την θέση ''κάτσε''
Αυτό βέβαια μην περιμένεις να το πετύχεις σε 2-3 μέρες,θέλει επιμονή και σωστή διόρθωση στον σκύλο σου.

Ίσως έτσι να μην έχεις πετύχει να σταματήσει ο σκύλος σου να ενθουσιάζεται με την παρουσία άλλου σκύλου,αλλά θα έχεις πετύχει να ελέγχει τον ενθουσιασμό του εφόσον του το ζητήσεις.Πράγμα πολύ σημαντικό.

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Παιδια επανερχομαι για να σας πω οτι εχουμε κανει μεγαλη προοδο στο ''θεμα'' μας..
Μετα απο πολυ δουλεια και συχνες βολτες και επαφες με σκυλους ομως υπο κανονες πλεον μπορω να πω πως εχουμε φτασει στα ορι του ικανοποιητικου και συνεχιζουμε ακαθεκτοι προς το καλυτερο..
Φανταστειτε πως βρεθηκε ο μικρος σε παρκο λυτος στα δυο μετρα με σκυλο και του εδωσα μεινε και οντως εμεινε :eek::eek::eek: μεχρι να πλησιαζω να του βαλω λουρι...αυτο ειναι απο τα ανειπωτα:D:D

Μεχρι τωρα η επαφη που εχει με τα αλλα τετραποδα ειναι απλα 20-30 δευτερα απλα για μυριστουνε και μετα συνεχιζουμε την βολτα μας οπως και να εχει..

Το ερωτημα που με βασανιζει εδω και λιγες μερες ειναι το εξης : Να κανω την αποπειρα να τον αφηνω σιγα σιγα να ξαναπαιξει πειθαρχειμενα πλεον η θα κανουμε πισογυρισμα χανοντας οτι εχουμε καταφερει εως τωρα και θα πρεπει να ξαναρχισουμε απο την αρχη ??

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...Μετα απο πολυ δουλεια και συχνες βολτες και επαφες με σκυλους ομως υπο κανονες πλεον μπορω να πω πως εχουμε φτασει στα ορι του ικανοποιητικου και συνεχιζουμε ακαθεκτοι προς το καλυτερο...

2) ...Μεχρι τωρα η επαφη που εχει με τα αλλα τετραποδα ειναι απλα 20-30 δευτερα απλα για μυριστουνε και μετα συνεχιζουμε την βολτα μας οπως και να εχει..

3) ...Το ερωτημα που με βασανιζει εδω και λιγες μερες ειναι το εξης : Να κανω την αποπειρα να τον αφηνω σιγα σιγα να ξαναπαιξει πειθαρχειμενα πλεον η θα κανουμε πισογυρισμα χανοντας οτι εχουμε καταφερει εως τωρα και θα πρεπει να ξαναρχισουμε απο την αρχη ??
Βαγγέλη, καλημέρα!

1) Τα νέα σου είναι πολύ ευχάριστα!
Και αποδεικνύουν ότι, με επιμονή και πολλή δουλειά, καθώς και κατανόηση του σκύλου σου, πετυχαίνεις!

Το περιστατικό που περιγράφεις, με την άψογη εκτέλεση του "μείνε", παίρνοντας υπόψη μας την παρουσία του άλλου (άγνωστου, φαντάζομαι) σκύλου δείχνει πολλά πράγματα...
- Την δουλειά που έχετε ρίξει μαζί...
- Τον ισορροπημένο χαρακτήρα του (όχι ανασφάλεια, όχι επιθετικότητα)...
- Το γεγονός ότι το Rottweiler είναι, όντως, "εκπαιδεύσιμη" φυλή...

2) Γενικά μιλώντας, αυτή η επαφή, των 20-30 δευτερολέπτων, θεωρώ ότι είναι επαρκής... όταν μιλάμε για σκυλιά άγνωστα μεταξύ τους, ή που δεν συναντιούνται συχνά...

Ομως, όπως έχω ξαναγράψει, πιστεύω ότι το "να μυριστούν" δύο σκυλιά, δεν είναι απαραίτητο... αν είναι σε θέση να το κάνουν με ηρεμία (αυτή είναι η μαγική λέξη), έχει καλώς... αν όχι, δεν αποτελεί ανάγκη του σκύλου, εν γένει... ας πούμε, οι (άγνωστοι μεταξύ τους - και, ειδικά, του ιδίου φύλου) λύκοι δεν μυρίζονται ποτέ στην άγρια φύση... και, κυρίως, δεν παίζουν μεταξύ τους...

Αποτελεί "ανάγκη" (ή και εμμονή, πολλές φορές) του κυριαρχικού σκύλου... και, από εκεί και πέρα, ένας αρσενικός - αστείρωτος - κυριαρχικός σκύλος, θεωρεί "υποτιμητικό" να τον προσεγγίζουν και να τον μυρίζουν από πίσω... και θα αντιδράσει... τώρα, αν και ο άλλος σκύλος διαθέτει τα ίδια "προσόντα" και την ίδια "βιοθεωρία", σίγουρα θα προκληθεί (τουλάχιστον) ένταση...

3) Στο σημείο αυτό έχω διαφωνήσει, εν μέρει και με ορισμένους εκπαιδευτές...
που, στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης και της Βασικής Υπακοής, προτείνουν, για παράδειγμα, στη συνάντηση δύο σκύλων και δυό ιδιοκτητών, να παίζουν για λίγα δευτερόλεπτα τα σκυλιά μεταξύ τους (δεμένα στους οδηγούς)...

Η άποψή μου (σαν συνειδητοποιημένος ιδιοκτήτης που δεν έχει την δεξιότητα - εμπειρία ενός επαγγελματία - προσέχουμε για να έχουμε) είναι ότι εξαρτάται από:
- Την προσωπικότητα - κοινωνικότητα του κάθε σκύλου...
- Τη φυλή που ανήκει ο σκύλος... και το Rottweiler, οριακά θα έλεγα μπορεί να αφεθεί ελεύθερο σε σκυλοπάρκο, για να παίξει με άλλα σκυλάκια...

Τώρα, η έννοια "να παίξει πειθαρχημένα", με κάνει να σου παραθέσω ένα παράδειγμα:
Οπως σας έχω περιγράψει, η Μόκα μου, όχι μόνο μπορεί να παίξει ελεύθερη και "πειθαρχημένα", με κάθε σκυλί που έχει (μέχρι σήμερα - στα 2,5 χρόνια της) συναντήσει, αλλά χρησιμοποιείται συνειδητά για να "διδάξει" σε άλλα, πιό δύσκολα σκυλιά, τον σωστό τρόπο προσέγγισης - συνύπαρξης και τα σήματα ηρεμίας - υποταγής... όμως:

α) Στο καλό σενάριο...
Εχει τύχει (πάνω στο παιχνίδι) να πατήσει (ή να πέσει με το βάρος της) ελαφρύτερα ή μικρότερα σκυλάκια και να τα πονέσει ή να τα τραυματίσει άθελά της...
το Rottweiler μπορεί να τραυματίσει, επίσης άθελά του, ένα μικρότερο σκυλάκι...

β) Στο άσχημο σενάριο...
Μία μέρα, βρίσκεται σε περιφραγμένο χώρο και παίζει με μιά συνομίληκη λαμπραντορίτσα...
Η Μόκα δεν πολυγουστάρει το μπαλάκι, απλά τρέχει, για να ακολουθήσει το άλλο σκυλί στο τρέξιμο... της αρέσει το "τζαρτζάρισμα", στην ουσία... είναι ικανή να της πετάξεις μπαλάκι, να τρέξει μέχρι εκεί και να επιστρέψει χωρίς κάν να το ακουμπήσει...
Η άλλη σκυλίτσα σεληνιάζεται με το μπαλάκι... μπορεί να στο φέρνει συνεχώς, επί 24 ώρες (σαν το Σωτήρη της mareco, για παράδειγμα)... είναι, επίσης, κτητική με το μπαλάκι... δεν παιζει, διεκδικεί...
Επί 10 λεπτά, εγώ καπνίζω αμέριμνος και η ιδιοκτήτρια της σκυλίτσας πετάει το μπαλάκι, η σκυλίτσα τρέχει να το πιάσει και η Μόκα τρέχει για να ακολουθεί τη σκυλίτσα, μπρος-πίσω...
Κάποια στιγμή, η ιδιοκτήτρια "λυπήθηκε" τη Μόκα και πετάει το μπαλάκι έτσι, ώστε να προλάβει να το πιάσει η Μόκα... και... πανικός!
Η σκυλίτσα γύρισε και δάγκωσε τη Μόκα, στα χείλη της, που κρέμονται "πλουσιοπάροχα"... και... ποιός είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε!!!
Η Μόκα όρμησε (με ότι είχε και δεν είχε) στη σκυλίτσα, τη μάγκωσε και την πήγαινε "μαλιοκούβαρα" για καμιά 50αριά μέτρα... και, όσο η σκυλίτσα αντιστεκόταν, τόσο η Μόκα την πήγαινε ταξίδι... εγώ την έκοψα τελικά...
ένα αρσενικό (τυπικό) Rottweiler, θα είχε προσφέρει, πιστεύω ένα πιο "μαγευτικό" ταξίδι στο άλλο σκυλάκι...

Τα λέω αυτά (και πολυλογώ και ζητώ συγγνώμη), για να υπονοήσω ότι, όταν τα σκυλιά είναι ελεύθερα, δεν ισχύει 100% η έννοια του "πειθαρχημένου" παιχνιδιού... όλο και κάτι μπορεί να γίνει και να ανατραπούν όλες οι υφιστάμενες ισορροπίες...

Γι' αυτό λέμε, πολλές φορές, ότι οι περισσότερες "δυνατές" φυλές δεν είναι κατάλληλες για να τρέχουν και να παίζουν ανέμελα σε doggie parks...

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Γιαννη καλημερα και σε ευχαριστω για την περιεκτικοτατη απαντηση σου

Ο βασικος προβληματισμος που μου θετεις ειναι οχι εαν κανει να τον αφησω να παιξει ελευθερος για να μην επανελθει ο ενθουσιασμος του παιχνιδιου και χασουμε την δουλεια που καναμε αλλα εαν μπορει ο σκυλος να συναναστραφει σωστα χωρις να υπαρξει συμπλοκη..

Πλεον δεν μπορω να σου το απαντησω αυτο με βεβαιοτητα καθοτι απο τον Νοεμβρη-Δεκεμβρη που εχει να παιξει με αλλα σκυλια πλεον βλεπω οτι εχει αρχισει και σοβαρευει στις αντιδρασεις του (17 μηνων πλεον) ως προς τους αλλους σκυλους χωρις να γινεται επιθετικος ομως..εκτος και αν προκληθει, οπου το δουλευουμε...

Μερικα παραδειγματα για να καταλαβεις τι εννοω με το σοβαρευει :

Πολλες φορες στο παρελθον εχει τυχει να περναμε απο σπιτια με αλλα σκυλια στην αυλη τα οποιοα να γαυγιζουν σαν τρελα και ο δικος μου τραβαγε να παει κοντα κουνοντας την ουρα..μερικες φορες εκανε και το κλαψουρισμα το παραπονιαρικο ο χαζος..
Πλεον δεν ασχολειται καθολου, ουτε καν γυριζει να τα κοιταξει..

Πηγαινουμε συχνες βολτες στο παρκο του Παπαγου που εχει διαφορα σκυλακια εκει που βολταρουνε για να δουλευουμε την υπακοη..
Εκει λοιπον εχει πολλα μικρα σκυλακια κανισακια/σιχ τσου/γαλλικα κτλ τα οποια κυκλοφορουν ελευθερα (καλως η κακως)
Μερικα απο αυτα λοιπον ειναι πολυ περιεργα και πλησιζουν σε αποσταση του μετρου, οταν ο δικος μου κανει κινηση να τα πλησιασει και να τα μυρισει εχει τυχει πολλες φορες να γαυγιζουν..μεχρι προσφατα δεν αλλαζε σταση σωματος και συνεχιζε να θελει να τα πλησιασει κουνοντας την ουρα.. πλεον τα τραμπουκιζει διωχνοντας τα μακρια..

Για να μην κουραζω, οσο επαιζε με σκυλια ειτε γνωριμα ειτε αγνωστα ειχε διορθωθει πολλες φορες λογω της αποτομης-επιβλητικης-κυριαρχικης προσεγγισης του ως προς τους αλλους σκυλους χωρις να αντιδρασει ποτε ομως..
Πλεον δεν ξερω εαν δεχτει διορθωση τι θα τροπη θα εχουν τα πραγματα και ουσιαστικα αυτο ειναι ενας βαθυτερος φοβος μου..
Ασε που με τα θηλυκα πλεον προσπαθει να καβαλησει τα παντα...απο πιντσερ
μεχρι καυκασου

Εσυ τον μικρο τον πας σε σκυλοπαρκα ελευθερο ??
Δεν το λεω για να βρεθουμε να παιξουνε :p:p:p

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Για αυτο και σε συνδυασμο με τον φοβο του ενθουσιασμου του παιχνιδιου εγραψα : Να κανω την αποπειρα να τον αφηνω σιγα σιγα να ξαναπαιξει πειθαρχειμενα πλεον...

Το σιγα σιγα σημαινει αρχικα με γνωριμα σκυλια και με αυστηρη παρουσια μου, επιβλεψη,καθοδηγηση και διορθωση οπου ειναι απαραιτητο... και βλεποντας την τωρινη συμπεριφορα του θα πραξω αναλογα συνεχιζοντας εαν ειναι οκ η κοβοντας πλεον μονιμα το παιχνιδι με αλλα σκυλια εαν υπαρχει θεμα..

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...Ο βασικος προβληματισμος που μου θετεις ειναι, οχι εαν κανει να τον αφησω να παιξει ελευθερος για να μην επανελθει ο ενθουσιασμος του παιχνιδιου και χασουμε την δουλεια που καναμε, αλλα εαν μπορει ο σκυλος να συναναστραφει σωστα χωρις να υπαρξει συμπλοκη...

2) ...Για να μην κουραζω, οσο επαιζε με σκυλια ειτε γνωριμα ειτε αγνωστα ειχε διορθωθει πολλες φορες λογω της αποτομης-επιβλητικης-κυριαρχικης προσεγγισης του ως προς τους αλλους σκυλους χωρις να αντιδρασει ποτε ομως..
Πλεον δεν ξερω εαν δεχτει διορθωση τι θα τροπη θα εχουν τα πραγματα και ουσιαστικα αυτο ειναι ενας βαθυτερος φοβος μου..

3) Ασε που με τα θηλυκα πλεον προσπαθει να καβαλησει τα παντα...απο πιντσερ
μεχρι καυκασου

4) Εσυ τον μικρο τον πας σε σκυλοπαρκα ελευθερο ??
Δεν το λεω για να βρεθουμε να παιξουνε :p:p:p
1) Ναι... όσο μεγαλώνει... αυτό ακριβώς σκεφτόμουν...

2) Αυτή, ακριβώς, η απότομη - επιβλητική - κυριαρχική προσέγγιση είναι το γνωστό, που λέγαμε: "ξέρεις ποιός είμαι εγω, ρε?", ή αλλιώς: "σας γ... όλους!"...
Και πως ερμηνεύεται αυτό? Οτι ο σκύλος προσεγγίζει σαν αρχηγός... ενώ δεν είναι μόνος του...
Και τι συνεπάγεται αυτό? Οτι ο αρχηγός του δεν είναι "εκεί"... ενώ βρίσκεται 20 εκατοστά στα δεξιά του, δίπλα του...
Και αυτό, ενώ είναι πρόβλημα του αρχηγού, γίνεται πρόβλημα του σκύλου... και τον αγχώνει... και, τότε, τα πράγματα μπορεί να πάρουν οποιαδήποτε τροπή, κατά το δοκούν...

Οταν ο σκύλος (στη διάρκεια που βρίσκεται μαζί σου) αρχίσει να προσεγγίζει με ενδιαφέρον μεν (γιατί, τι διάβολο, σκύλος είναι), αλλά με ηρεμία... και, ακόμα περισσότερο, όταν αρχίσει να σε κοιτάζει στη διάρκεια της προσέγγισης... τότε θα έχεις και πολύ χαμηλότερο ρίσκο να τον αφήσεις ελεύθερο... γιατί ξέρει ότι είσαι "εκεί"... και, τότε, η οποιαδήποτε διιόρθωση θα έχει μόνο μία αντίδραση: Την υποταγή του!

Οπως έχεις καταλάβει, αυτά δεν τα λέω μόνο για σένα, αλλά, κυρίως, για να τα (ξανα)σκέφτομαι κι εγώ!
Εχω δει τον μικρό μου, πως λειτουργεί σε τέτοιες καταστάσεις "με" και "χωρίς" αρχηγό... η διαφορά είναι σαν τη μέρα και τη νύχτα... ή, κάπως έτσι...

3) Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες!
Πρόταση: Νέα εντολή, "Κατέβα"!!!
Θα πάρει σύντομα το ...μήνυμα!

4) Αυτό ήταν το ανέκδοτο της ημέρας!!!
Οχι... δεν τον αφήνω ελεύθερο σε πάρκα και δεν νομίζω ότι θα το κάνω ποτέ, εκτός αν εννοείς καμιά έρημη βουνοκορφή...
Ομως, τον αφήνω συχνά, σε 1-2 περιφραγμένους χώρους, να τρέξει και να παίξει με πολύ ισορροπημένα και προβλέψιμα σκυλιά...

Πράγμα που μας οδηγεί στο τελευταίο post σου: Ναι, εφόσον θα είσαι σίγουρος πως ο αρχηγός είσαι εσύ (και το ξέρετε και οι δύο!), ανά πάσα στιγμή, θα επιλέγεις "προβλέψιμα" σκυλιά για τέτοιο σκοπό...

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Θα σταθω στο 2, οπου οπως ειχα πει και παλιοτερα αυτο ηταν το μεγαλο λαθος μου..

Απο την μια πιστευω οτι θα εχει βελτιωθει η επικοικωνια μας σε καταστασεις σκυλοπαιχνιδου οποτε θα μπορουμε να δουλεψουμε και να παμε σε καλυτερα επιπεδα υπακοης, απο την αλλη εχω αναστολες στο να το επιχειρησω εστω και δοκιμαστικα για τους λογους που ειπαμε..

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
διας αν κι εφοσον εχετε καταφερει και μεταξυ σας παιζετε με αποτελεσμα την σωστη εκτονωση του σκυλου....
να μν ρισκαρεις το πισωγυρισμα και να μην επιτρεψεις να παιξει ο σκυλος σου με αλλα σκυλια...
δεν το εχετε αναγκη.....
σου αρκει ο σκυλος σου να ειναι αδιαφορος σε οσα σκυλια συναντα χωρις επιθετικες τασεις δεν χρειαζεται να ειναι και μες την τρελη χαρα...

Theo

Well-Known Member
24 Νοεμβρίου 2010
356
1
Αθηναίων Πολιτεία
Bαγγέλη, ο μικρός μεγαλώνει.
Ακριβώς τα ίδια και η δικιά μου στους 16 μήνες.
Είναι η κυριαρχικότητα που εκφράζεται μέσω τραμπουκισμού. Αχαχαχαχαχαχαχα δεν θέλω να φανταστώ τον Λόκο να τραμπουκίζει !!!!!

Το λουρί να μην τεντώνεις και να συνεχίζεις να μιλάς αδιάφορα πριν τον τραμπουκισμό και μετά ΜΗ !@!@

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Δανε δεν υπαρχει κανενα απολυτως προβλημα παιχνιδιου εκτονωσης κτλ, ισα ισα που το ''εχουμε'' υπερ του δεοντος..
Μαλιστα ενω ειχε κανει μια 6μηνη παυση ενδιαφεροντος προς το μπαλακι πλεον επανηλθε και μπορουμε να παιζουμε με τις ωρες μπαλακι, ταγκ, λουκανικο, μπαλα, δισκο κτλ.
Μαλλον το παιχνιδι με αλλα σκυλια μαλλον θα πρεπει να το ξεχασω οπως μου λενε και οι υπολοιποι ροταδες..

Θεοφιλε ω ναι, εχει αρχισει και τραμπουκιζει οταν τον προκαλουνε ασχημα...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97