Υιοθεσία σκύλου που είχε βρεθεί νεογέννητο

Lisa_C

Member
18 Οκτωβρίου 2015
6
9
44
Καλησπέρα σε όλους, μόλις γράφτηκα στο forum. Σκέφτομαι να υιοθετήσω ενα ημίαιμο γερμανικό ποιμενικό 12 μηνών απο φιλοζωική ομάδα. Τον έχω ήδη επισκεφτεί 2 φορές στο καταφύγιο όπου συγκατοικεί καλά με άλλους 2 αρσενικούς. Η εθελόντρια τον βρήκε πέρυσι με κλειστά μάτια ακόμη πεταμένο στον δρόμο και τον έσωσε με πολύ κόπο με μπιμπερό. Και εδώ είναι η ερώτηση μου: έχω διαβάσει σε αρκετά άρθρα οτι οι πρώτοι 2 μήνες που περνάει το κουταβάκι με την μαμά του είναι νευραλγικής σημασίας όχι μόνο για τον θυλασμό αλλά και για θέματα συμπεριφοράς (η σκυλομαμά διδάσκει όρια, συναισθηματική ασφάλεια, συμβίωση με τα αδελφάκια του κλπ). Διάβασα επίσης οτι οι επιπτώσεις του να χάσει το κουτάβι την σημαντική αυτή περίοδο μπορεί να τον συνοδεύσουν για μια ζωή σε διάφορα θέματα συμπεριφοράς. Ο μικρός και τις δυο φορές που πήγα ήταν πολύ εκδηλωτικός, όρμηξε για αγκαλιές όλα χαρά μόλις άνοιξε η πόρτα, με έγλυφε και διψούσε για χάδια. Έχω ήδη ένα προαίσθημα οτι θα υπάρξει άγχος αποχωρισμού, αλλά είναι απλώς προαίσθημα δικό μου. Υπάρχει κάποιος που έχει υιοθετήσει σκύλο που βρέθηκε νεογέννητο;; Είμαι διατεθιμένη να δουλέψω με εκπαιδευτή εφόσον χρειαστεί αλλά θα με βοηθούσε να ακούσω την εμπειρία και tips από κάποιον που το έχει κάνει, να καταλάβω τι μπορώ να περιμένω. Ίσως προτρέχω αλλά θέλω να είμαι προετοιμασμένη και το καλύτερο για το λυκόπουλο. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Ναι, εγω..... Προχωρα αφοβα.
Οτι προβληματα κ αν εχει μπορεις να τα διαπιστωσεις ηδη, θα ειναι εμφανη. Αν σου κανει οπως ειναι, παρτον κ καλη ζωη να εχετε!

• Like
Reactions: sis and l.Kyveli

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.255
3.093
η δικια μου ειχε βρεθει επιση σχετικά νωρις, με 2 αδερφους, στα σκουπίδια. μεχρι 3μηνών περιπου εμεινε με την κοπέλα που την εσωσε και τους δικους της σκυλους.
ειναι υπερευαισθητη , εχει διαφόρων ειδών φοβιες. πχ θα μου πεσει ενα τετραδιο κατω και θα χεστει πάνω της. επίσης ειναι εκκεντρικη με αλλα σκυλια, θα τους κλεψει την μπουκια ή τη μπαλα από το στόμα απλώς κ μόνο για να δει αν ειναι πραγματι ανώτερη σε ιεραρχία από αυτα. με τους ξενους ανθρωπους ειναι πολύ επιφυλακτική. αν αντιδρασουν απότομα θα τους δει σαν απειλή.
δεν θα μαθω ποτε τι την επηρρεασε πιο άσχημα από τα τεσσερα. μια ακοινώνητη μάνα; αυτος που εβαλε το χερακι του για να πεταχτουν τα κουταβια; γενετική προδιάθεση ή εγώ ; κλινω στο οτι το τελευταιο ειναι και το σημαντικότερο.
παρόλα αυτά τα ζοφερα και ασχημα , η μικρή παραμένει βολικότατος κ υπεροχότατος σκύλος. το παρελθον του μπορει να σας βαζει τρικλοποδιες που και που αλλα μια χαρα θα τα λυσετε. πιο σημαντικό για εμενα ειναι το περιβαλλον στο οποιο ζει τώρα ενα σκυλί και τι σχεση εχει με τον ανθρωπό του. Η συμπεριφορα και ο χαρακτηρας του δεν ειναι γραμμενα σε πετρα. με το που φυγει από το καταφυγιο θα μαθει να συμπεριφερεται συμφωνα με όσα δει από εσενα. παρε εκπαιδευτή παραμασχαλα αν θες κ βουτα . καλή συμβιωση.:D

Lisa_C

Member
18 Οκτωβρίου 2015
6
9
44
η δικια μου ειχε βρεθει επιση σχετικά νωρις, με 2 αδερφους, στα σκουπίδια. μεχρι 3μηνών περιπου εμεινε με την κοπέλα που την εσωσε και τους δικους της σκυλους.
ειναι υπερευαισθητη , εχει διαφόρων ειδών φοβιες. πχ θα μου πεσει ενα τετραδιο κατω και θα χεστει πάνω της. επίσης ειναι εκκεντρικη με αλλα σκυλια, θα τους κλεψει την μπουκια ή τη μπαλα από το στόμα απλώς κ μόνο για να δει αν ειναι πραγματι ανώτερη σε ιεραρχία από αυτα. με τους ξενους ανθρωπους ειναι πολύ επιφυλακτική. αν αντιδρασουν απότομα θα τους δει σαν απειλή.
δεν θα μαθω ποτε τι την επηρρεασε πιο άσχημα από τα τεσσερα. μια ακοινώνητη μάνα; αυτος που εβαλε το χερακι του για να πεταχτουν τα κουταβια; γενετική προδιάθεση ή εγώ ; κλινω στο οτι το τελευταιο ειναι και το σημαντικότερο.
παρόλα αυτά τα ζοφερα και ασχημα , η μικρή παραμένει βολικότατος κ υπεροχότατος σκύλος. το παρελθον του μπορει να σας βαζει τρικλοποδιες που και που αλλα μια χαρα θα τα λυσετε. πιο σημαντικό για εμενα ειναι το περιβαλλον στο οποιο ζει τώρα ενα σκυλί και τι σχεση εχει με τον ανθρωπό του. Η συμπεριφορα και ο χαρακτηρας του δεν ειναι γραμμενα σε πετρα. με το που φυγει από το καταφυγιο θα μαθει να συμπεριφερεται συμφωνα με όσα δει από εσενα. παρε εκπαιδευτή παραμασχαλα αν θες κ βουτα . καλή συμβιωση.:D
Ευχαριστώ πολύ Ιωάννα για τις λεπτομέρειες! Αυτά που περιγράφεις, τα διάβασα επίσης, περίπου αντίστοιχα παραδείγματα, αλλά πιστεύω με λίγη δουλίτσα μπορεί να γυρίσει. Όπως λες τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα! Μια ερώτηση μόνο ακόμα, η σκυλίτσα σου μένει μόνη κάποιες ώρες; Πως είναι με αυτό;

Lisa_C

Member
18 Οκτωβρίου 2015
6
9
44
Ναι, εγω..... Προχωρα αφοβα.
Οτι προβληματα κ αν εχει μπορεις να τα διαπιστωσεις ηδη, θα ειναι εμφανη. Αν σου κανει οπως ειναι, παρτον κ καλη ζωη να εχετε!
Ευχαριστώ για την απάντηση. Απλώς δεν θα συμφωνήσω μαζί σου, δεν πρέπει ποτέ να βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα για την συμπεριφορά ενός σκύλου κατά την επίσκεψη στο καταφύγιο, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Δηλαδή δεν ισχύει το αν σου κάνει όπως είναι ή οτι τα προβλήματα είναι εμφανή, όπως αναφέρεις, γιατί ο σκύλος εκείνη την ώρα δεν είναι ο εαυτός του, είναι επηρεασμένος απο έντονες συνθήκες που δεν θα ισχύουν πια στο σπίτι. Κάποιοι σκύλοι μπορεί να πάρουν μέχρι και 2 μήνες μετά την υιοθεσία για να εκδηλώσουν πλήρως την προσωπικότητα τους. Στο καταφύγιο υπάρχει πολύ ένταση, συγκίνηση και στρες, ιδίως όταν εμφανίζονται επισκέπτες. Έχω υιοθετήσει σκύλο στο παρελθόν που έκανε σαν τρελό άλογο όταν τον πήραμε απο το καταφύγιο και λίγες μέρες αργότερα έγινε από μόνος του πράος στο σπίτι αλλά και στον περίπατο, με ελάχιστη δική μας επιρροή. Δεν θα το πίστευα αν δεν είχα δει αυτή την μεταβολή με τα μάτια μου. Πιθανόν σε κάποιους να έχει συμβεί και το ανάποδο. Έχουμε ξεφύγει απο το θέμα βέβαια, πιο πολύ ήθελα να ακούσω συγκεκριμένα βιώματα για σκύλους που δεν πέρασαν καθόλου απο την περίοδο θυλασμού, κάτι που δεν συναντάς κάθε μέρα.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.768
7.927
Ένας ενήλικος σκύλος έχει βγάλει ήδη τα χαρακτηριστικά του. Δεν τα βλέπεις βέβαια με τη μία, αλλά σίγουρα δεν σε περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις.
Έχω υιοθετήσει ενήλικο, όχι από καταφύγιο, από το δρόμο, και ότι ήταν στο δρόμο παρέμεινε και το πρώτο καιρό κοντά μας.
Κυνηγούσε ανθρώπους με σκύλους πριν τον υιοθετήσω, το ίδιο θέλει να κάνει και όταν τους βλέπει στη βόλτα μας.
Επιτιθόταν σε αρσενικά; Το ίδιο θα έκανε αν ήταν ελεύθερος και τώρα.
Ήταν ανεξάρτητος; Το ίδιο ανεξάρτητος παρέμεινε.
Ήταν εύκολος ως προς την περιποίηση του; Παρέμεινε ένας καταπληκτικός σκύλος που του πλένεις τα δόντια με άνεση και ευκολία.
Απροβλημάτιστες καταστάσεις υπάρχουν μόνο στη σφαίρα του φανταστικού. Κάθε υιοθεσία , είτε κουταβιού είτε ενήλικου, καθαρόαιμου ή ημίαιμου έχει προβλήματα τα οποία καλείσαι να λύσεις με υπομονή και χωρίς απογόητευση.
Στη περίπτωση που ρωτάς τυχαίνει απλώς να γνωρίζεις ότι ο σκύλος ο οποίος σε ενδιαφέρει δνε γνώρισε κουταβοομάδα. Σίγουρα έχασε πολύτιμα μαθήματα τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του. Αυτό που βλέπεις όμως πλέον είναι αυτό που θα ζήσεις και στο σπίτι σου. Και όποια προβλήματα αν είσαι αποφασισμένη θα τα ξεπεράσεις εφόσον είναι σε λογικά πλαίσια ( μη λογικό θεωρώ π.χ. για τα δικά μου δεδομένα έναν σκύλο επιθετικό μαζί μου).

Προχώρα αν είσαι σίγουρη ότι τα όποια προβληματάκια θα έχεις την υπομονή να τα ξεπεράσεις. Τα σκυλιά αυτά έχουν βιώσει την εγκατάλειψη και την παραμέληση, για αυτό και πρέπει με ευαισθησία να τα πλησιάζουμε και να μην κάνουμε ποτέ πίσω. Δεύτερη φορά δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Ενα σκυλι που δεν εχει ζησει με την τοκετοομαδα του κ την μαμα του θεωρητικα χανει πολυτιμα μαθηματα ΜΟΝΟ ΑΝ δεν ερθει σε επαφη με αλλα σκυλια. Αν ερθει στο διαστημα που ειναι κουταβι σε επαφη, η ζησει μαζι, με σωστα ισορροπημενα σκυλια, τα ιδια μαθηματα παιρνει.
Αν ειχε προβληματα συναναστροφων θα το εβλεπες στο καταφυγειο με τα αλλα σκυλια, η σε μια απλη βολτα.
Εφ οσων δεν εχει, δεν ειναι προβληματα της περιοδου που σε ενδιαφερει.

Σιγουρα ο σκυλος που αλλαζει περιβαλλον, ποσο μαλλον απο το καταφυγειο στο δικο του σπιτι, αλλαζει κ ξεδιπλωνει τον χαρακτηρα του.
Το πως ομως εξαρταται κατα πολυ και απο σενα.

Το αγχος αποχωρισμου που ανεφερες δυο φορες, δεν εχει να κανει με το παρελθον του ως κουταβακι, αλλα με το οτι ολη του τη ζωη (πιθανοτατα) την εχει ζησει με παρουσια αλλων σκυλων.
Αυτο ειναι στο χαρακτηρα του αν θα το εμφανισει η οχι, αλλα μπορεις να το διαπιστωσεις.

Σε γενικες γραμμες μιλαμε για ενα ζωο ενος ετους+
Οτι βασεις εχει θα ειναι εμφανεις. Εγω δεν διαβασα κατι που θα με προβληματιζε......

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.255
3.093
@Lisa_C Κάποιοι σκύλοι μπορεί να πάρουν μέχρι και 12 μήνες μετά την υιοθεσία για να εκδηλώσουν πλήρως την προσωπικότητα τους.
@l.Kyveli δηλαδη προσπαθησες να τον εκπαιδεψεις και δεν ειδες διαφορα;

οσων αφορα το άγχος αποχωρισμου, οχι δεν εχουμε εμφανες προβλημα.

• Like
Reactions: Lisa_C

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.768
7.927
Δεν το έθεσα σωστά καθόλου ioanna a. Φυσικά και είδα διαφορά, και μεγάλη μετά την εκπαιδευση. Μόνο όσο αφορούσε τις γάτες δεν είδα ποτέ διαφορά, και ούτε θα δω. Κατά τα άλλα έχει βελτιωθεί σε πολλά, συνεχίζει ωστόσο να έχει την ψυχοσύνθεση ενός νευρικού σκύλου που μόνο η ηρεμία και η ασφάλεια τον κάνουν να μην έχει υστερικά ξεσπάσματα.

• Like
Reactions: ioanna a

Lisa_C

Member
18 Οκτωβρίου 2015
6
9
44
Ενα σκυλι που δεν εχει ζησει με την τοκετοομαδα του κ την μαμα του θεωρητικα χανει πολυτιμα μαθηματα ΜΟΝΟ ΑΝ δεν ερθει σε επαφη με αλλα σκυλια. Αν ερθει στο διαστημα που ειναι κουταβι σε επαφη, η ζησει μαζι, με σωστα ισορροπημενα σκυλια, τα ιδια μαθηματα παιρνει.
Αν ειχε προβληματα συναναστροφων θα το εβλεπες στο καταφυγειο με τα αλλα σκυλια, η σε μια απλη βολτα.
Εφ οσων δεν εχει, δεν ειναι προβληματα της περιοδου που σε ενδιαφερει.

Σιγουρα ο σκυλος που αλλαζει περιβαλλον, ποσο μαλλον απο το καταφυγειο στο δικο του σπιτι, αλλαζει κ ξεδιπλωνει τον χαρακτηρα του.
Το πως ομως εξαρταται κατα πολυ και απο σενα.

Το αγχος αποχωρισμου που ανεφερες δυο φορες, δεν εχει να κανει με το παρελθον του ως κουταβακι, αλλα με το οτι ολη του τη ζωη (πιθανοτατα) την εχει ζησει με παρουσια αλλων σκυλων.
Αυτο ειναι στο χαρακτηρα του αν θα το εμφανισει η οχι, αλλα μπορεις να το διαπιστωσεις.

Σε γενικες γραμμες μιλαμε για ενα ζωο ενος ετους+
Οτι βασεις εχει θα ειναι εμφανεις. Εγω δεν διαβασα κατι που θα με προβληματιζε......
Καλημέρα! Την 1η φορά που τον επισκεφτήκαμε, τον πήγαμε μια βολτίτσα στα πέριξ, συναντήσαμε ένα ελεύθερο σκυλάκι και του έκανε λίγο τσαμπουκά. Νομίζω ότι το έκανε απο την χαρά του, δεν ήθελε κάποιος άλλος σκύλος να του κλέψει την προσοχή των ανθρώπων (υποθέτω). Το ίδιο συνέβη και την 2η φορά, τον παρατήρησα απο μακριά και ήταν χαλαρός. Μόλις πλησιάσαμε το κλουβί και μας είδε, έκανε φασαρία στους 2 συγκατοίκους του για να έρθει αυτός πρώτος στα κάγκελα. Και στις 2 περιπτώσεις, δεν είδα κάτι ακραίο. Και εγώ το ίδιο θα έκανα στην θέση του :) . Έχει όντως μεγαλώσει με άλλα σκυλιά στο καταφύγιο, μπορεί να είναι άναρχη κοινωνικοποίηση αλλά τουλάχιστον είναι μια επαφή. Με καθησυχάζει που έγραψες ότι παίρνει μαθήματα και έτσι. Ήταν σε δίκλινο και τώρα σε τρίκλινο, και στις 2 περιπτώσεις η εθελόντρια μου είπε ότι η συμβίωση δεν είχε προβλήματα. Επίσης μου είπε ότι 1η φορά τον είδε να τσαμπουκαλεύεται, σε συνδυασμό του πόσο διαχυτικός και τρυφερός ήταν μαζί μας, για αυτό το αποδίδω στην δική μας παρουσία. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να πιστεύω πως αυτή η εμπιστοσύνη που δείχνει προς τον άνθρωπο είναι ήδη μια καλή βάση για να δουλέψουμε μαζί ότι προκύψει στο μέλλον. Θα επανέλθω με νεότερα εφόσον προχωρήσουμε! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, βοηθάει!

Lisa_C

Member
18 Οκτωβρίου 2015
6
9
44
Δεν το έθεσα σωστά καθόλου ioanna a. Φυσικά και είδα διαφορά, και μεγάλη μετά την εκπαιδευση. Μόνο όσο αφορούσε τις γάτες δεν είδα ποτέ διαφορά, και ούτε θα δω. Κατά τα άλλα έχει βελτιωθεί σε πολλά, συνεχίζει ωστόσο να έχει την ψυχοσύνθεση ενός νευρικού σκύλου που μόνο η ηρεμία και η ασφάλεια τον κάνουν να μην έχει υστερικά ξεσπάσματα.
(το ίδιο ετοιμαζόμουν να σε ρωτήσω και εγώ)

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.768
7.927
(το ίδιο ετοιμαζόμουν να σε ρωτήσω και εγώ)
Ο σκύλος φαίνεται από την αρχή, εφόσον είναι ενήλικος, αυτό εννοούσα. Όχι ότι δεν βελτιώνεται με την δουλειά και την εκπαίδευση. Δεν το έθεσα σωστά προφανώς για να καταλάβετε και οι δυό σας λάθος.

• Like
Reactions: anastasiak