Υιοθεσία αδέσποτου: Ενήλικο ή κουτάβι?

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Ξέρω έχει ξανασυζητηθεί αλλά θέλω τα φώτα σας για μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση - παραθέτω τα γεγονότα.

Ο εν λόγω κύριος είχε μέχρι πριν 3 μήνες 2 γκόλντεν. Αναγκάστηκε να κοιμίσει το ένα εκ των δύο σε ηλικία 14 ετών, για να το ανακουφίσει (καλαζάρ, νεφρά, παράλυση στα πίσω πόδια κλπ.). Έχει μείνει με την θηλυκιά, εκπληκτικού χαρακτήρα σκύλα, αυτό που λέμε υπόδειγμα καλού σκύλου. Η θηλυκιά είναι 13 ετών, ήτοι δύσκολη ηλικία. Ο ιδιοκτήτης (μόνος) ζει μια ζωή με σκυλιά - εάν η γκολντενογιαγιά πάθει κάτι δεν τον βλέπω καθόλου καλά...

Όλοι του λέμε (εμείς και τα παιδιά του) ότι πρέπει να πάρει σκύλο για να χει και η γκολντενογιαγιά παρέα (η οποία κάνει σαν τρελή απ τη χαρά της μόλις πάμε εκεί με τις δικές μας τις γουρούνες). Στην πραγματικότητα ξέρουμε ότι είναι "απαραίτητο" και για αυτόν. Από την άλλη δεν κάνει κίνηση μόνος του - έχω την εντύπωση ότι τον έχει πιάσει κάτι σαν ψιλοκατάθλιψη λόγω της τελευταίας απώλειας...

Οργανώνεται λοιπόν "συνομωσία" από την κόρη του για "να του το φορέσει" με την ένοια να βρει υποψήφια σκυλιά και να τον πάει να τα δει. Το αδέσποτο που θα πάει εκεί πάντως θα περάσει ζάχαρη. Ο άνθρωπος αυτός ζει στην Καλαμάτα, άρα θα πρέπει να γίνει "προεργασία".

Τι πρέπει να πληροί ο σκύλος:

- Να τα πηγαίνει καλά με άλλους σκύλους. Καταρχήν με την γκολντενογιαγιά που είναι το πιο αγαθό και καλόβολο σκυλί που έχω δει ποτέ. Επίσης με τα δικά μου, διότι ανά δεύτερο Σαββατοκύριακο και στις διακοπές θα ξεπατώνονται όλα μαζί στο σπίτι/κήπο.

- Να τα πηγαίνει καλά με τις 2 γάτες του (που ζυμώνουν την γκολντενογιαγιά και κοιμούνται πάνω της).

- Να τα πηγαίνει καλά με πολλούς ανθρώπους. Ο άνθρωπος ζει εκτός πόλης σε έναν οικισμό και είναι ως εργολάβος σπιτιών. Το σκυλί του είναι όλη μέρα έξω μαζί του και κάνει ...επίβλεψη έργων, ενώ εκεί κυκλοφορούν μάστορες, οικοδόμοι κλπ.

Η ερώτηση είναι: Με τα παραπάνω δεδομένα προτιμάει κανείς κουτάβι ή ενήλικο?

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Δύσκολο ερώτημα
Κουτάβι περίπου 5,6 μηνων για να "ξεκουνήσει" τη γιαγιά,χωρίς να είναι πολύ μωρό ,ούτε πολύ μεγάλο
Νομίζω:rolleyes:

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Συμφωνώ με την Κατερίνα.
Κουτάβι μάλλον για να συνηθίσει να ζει και με τα γατιά από νωρίς και να μην έχει προβλήματα στο μέλλον. Επίσης όσο πιο μικρό είναι τόσο πιο εύκολα θα κοινωνικοποιηθεί με τους ανθρώπους.
Από την άλλη πάλι, θα ήθελα να κάνω μια αδιάκριτη ερώτηση: τι ηλικία πάνω κάτω έχει ο κύριος?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Εκτός από την επίβλεψη έργων, ο σκυλάκος θα έχει άλλες δραστηριότητες; Θέλω να πω, ο σούπερ αυτός καλός άνθρωπος, τα ξελίγωνε τα σκυλιά του ή θέλει πιο ήπιες καταστάσεις; Παίρνει σβάρνα τα βουνά και τα λαγκάδια για εκτόνωση των σκυλιών ή προτιμάει τον καναπέ του;

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Το είχα υποψιαστεί στο περίπου. Πιστεύεις ότι θα έχει τις αντοχές να μεγαλώσει ένα κουτάβι? Και συγγνώμη που είμαι τόσο ρεαλίστρια, αλλά πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος θα είναι σε θέση σε 5-10 χρόνια, με τα χ-ψ προβλήματα υγείας που θα του έχει προκαλέσει η φυσιολογική φθορά της ζωής, να ανταπεξέλθει στο μεγάλωμα ενός σκύλου? Μην βρεθεί ξαφνικά το μικρό στο δρόμο....
Θα μου πεις ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε, ακόμα και σε μένα, ή σε ένα νέο παλληκάρι. Αλλά παίρνω σαν δεδομένο το πιο φυσιολογικό από το "απρόοπτο", αν καταλαβαίνεις τι εννοώ...

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Εγώ πάλι θα έλεγα ενήλικο... Και ίσως μάλιστα 2-5 ετών. Κάποιο που να είναι ήδη μαθημένο σε γάτες, άλλα σκυλιά και ανθρώπους ;)
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί! Έτσι αποφεύγεις τις εκπλήξεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός κουταβιού και δεν κουράζεις ιδιαίτερα τη γκολντενογιαγιά αλλά και τον κύριο που μπορεί να μην έχουν τις αντοχές για ένα νέο σκυλί με τρελή ενέργεια.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Μπλεχτήκαμε... Δεν έχει σημασία, αφού και οι 3 (Lostris, Mareco & εγώ) τελικά συμφωνούμε! ;) :)

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Λοιπόν το πρόγραμμα σκύλου έχει ως εξής:

Eγερτήριο στις 8.00. Από εκείνη την ώρα έως τις 15.00 το σκυλί είναι έξω στην "επίβλεψη έργων", αν θέλει κατά πόδας στον ιδιοκτήτη ή γυρνοβολάει εκεί γύρω σε μια ευρύτερη "πριβέ" περιοχή (εκτός πόλης - μέσα σε φυσικό περιβάλλον). Η περιοχή για να την γυρίσεις και να την μυρίσεις ως σκύλος σε έχει εξαντλήσει. Για να καταλάβετε οι δικές μου μετά από Σαββατοκύριακο εκεί τα φτύνουν και την επόμενη μέρα ούτε σούρνοντας δεν τις βγάζω απ το σπίτι. Απογευματινός ύπνος 15.00 με 19.00. Μετά βόλτα με τον ιδιοκτήτη στην ίδια περιοχή, χαζολογώντας. Το βράδυ, βόλτα στην παραλία, το καλοκαίρι με ολίγον beach bar.

Γενικά δεν είμαστε για ενεργητικά σκυλιά λόγω ιδιοσυγκρασίας (δεν θα ανέβει τα βουνά αλλά θα περπατήσει αρκετά, σε χαλαρούς ρυθμούς ρεμβάζοντας που λέμε...).

Το θέμα κουτάβι με προβλημάτισε κι εμένα λόγω ηλικίας δικής του αλλά κια λόγω ηλικίας της γκολντενογιαγιάς (η οποία κάποια στιγμή λέει "άει σιχτίρ" στην Pepper και το κόβει στον ύπνο).

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Είσαι σίγουρη ότι ο κύριος αν πάει να δει τα σκυλιά που θα επιλέξει η κόρη του, θα αποφασίσει να πάρει κάποιο? Υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί... Μήπως αν του το πήγαινε στο σπίτι σαν "τετελεσμένο γεγονός" να ήταν καλύτερα?

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Μια χαρά ακούγεται! Ακόμα και για σκύλο με αρκετή ενέργεια (αλλά όχι επιθετικό/κυριαρχικό κλπ).

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι στην ηλικία του κυριου αλλά και της γκολντενογιαγιάς, το ιδανικό θα ήταν να απολαμβάνουν την παρέα του νέου σκύλου και όχι να τρέχουν για επίλυση πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς οπότε καλό είναι να επιλέξει κάποιο μεγαλύτερο σκυλί. Αλλά και για το θέμα της ηλικίας όπως είπαν τα κορίτσια πριν... Για να μην χρειάζεται έξτρα φροντίδα στα γεραμάτα του ο σκύλος την ίδια περίοδο που μπορεί να μην έχει πολλές δυνάμεις και ο ίδιος ο κύριος (χτύπα ξύλο, να είναι γερός πάντα!) :)

Edit:
Μπορεί να υιοθετήσει εμένα; :D
Ω, ναι... Κι εμένα!!! Και θα πάρει bonus δύο cat-friendly σκύλους και ένα γάτο! :p :D

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Δύο cat-friendly σκύλους, συν ένα γάτο, συν Σωτήρη, συν Δάφνη, συν εσάς τις δύο....

Προβλέπω ότι σύντομα θα χρειαστεί κάτοψη του εργοταξίου και κατανομή περιοχών προς αποφυγή μελλοντικών διενέξεων σε θέματα επιστασίας...

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Είσαι σίγουρη ότι ο κύριος αν πάει να δει τα σκυλιά που θα επιλέξει η κόρη του, θα αποφασίσει να πάρει κάποιο? Υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί... Μήπως αν του το πήγαινε στο σπίτι σαν "τετελεσμένο γεγονός" να ήταν καλύτερα?
Εδώ τώρα είπες κάτι μαγικό. Διότι υπάρχει τρελή αδυναμία στην κόρη - ό,τι πει/κάνει αυτή θα γίνει :D

Κι εγω τείνω μάλλον σε ενήλικο "τσεκαρισμένο" - όχι μεγάλο όμως για να μπορεί να προσαρμοστεί.