Εχω αγανακτησει γτ το τελευταιο διαστημα ακουω ολο και περισσοτερα τετοια περιστατικα και αναρωτιεμαι αν μ περισευουν 750 ευρω για να κανω καποιον μαγκα!
Ειμαι οριακα στο να ξεκινησω η μαλλον να εντατικοποιησω την εκπαιδευση της μικρης μ, με την βοηθεια καποιου εκπαιδευτη.
Αναρωτιεμαι ομως τα ακολουθα:
1) Πως θα ξερω πως δν θα πεσω και εγω θυμα καποιου ψωνιου η απατεωνα που θελει να αυτοαποκαλειται εκπαιδευτης?
2)Το μαρκετινγκ που θα μ παρουσιασει βαση της δουλειας του μετραει? θα σταθω λιγο σε αυτο γτ τυγχανει να γνωριζω καποιον εκπαιδευτη που εχω ακουσει καλα λογια απο αρκετο κοσμο αλλα ακουσα κ εναν δυσαρεστημενο ανθρωπο που σιγουρα ασχοληθηκε με το σκυλι. Το λεω αυτο για να προλαβω απαντησεις του στυλ¨φταιει και ο ιδιοκτητης ορισμενες φορες που δν ασχολειται με το σκυλι του.
3)Θετικη εκπαιδευση η λιγο πιο... ''βιαια'' μεσα?
4)Ποιες ειναι καποιες ερωτησεις παγιδα που μπορω να του κανω για να διαπιστωσω αν εχει βασεις και τις απαραιτητες γνωσεις για να αναλαβει το σκυλο μ?
5)Χρονος εκπαιδευσης ?
6)Καποια εγγυηση?
7)Διαστημα που κρινεται αναγκαιο για να υπακουει στο δρομο βρεξει χιονισει?!
Να προσπαθήσω να απαντήσω κι εγώ στο πολύ ενδιαφέρον θέμα που άνοιξες, μιάς και είμαι κι εγώ "εκπαιδευόμενος" (για μία ακόμα φορά) και κοντά στην ...αποφοίτηση (τέλη Ιουνίου) και την έναρξη της λεγόμενης "συντήρησης". Καταρχήν, σίγουρα δεν σου περισσεύουν 750€ για να κάνεις κάποιον μάγκα, αλλά σίγουρα είναι σωστά λεφτά, στο βαθμό που ο κατάλληλος εκπαιδευτής θα σου προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια και ανεκτίμητη εμπειρία, που δεν θα την αποκτήσουμε ποτέ διαβάζοντας μόνο. Την εμπειρία πρέπει να τη ζήσεις.
1) Εφόσον είσαι μέλος του αυτού του forum, που παίρνεις γνώμες από αρκετά έμπειρα άτομα, δεν νομίζω ότι πρόκειται εύκολα να πέσεις θύμα κάποιου απατεώνα. Η συνταγή είναι να κάνεις σημαντική έρευνα και να καταναλώσεις το χρόνο σου συγκρίνοντας. Προσωπικά, πριν καταλήξω, έψαξα 6 υποψηφίους εκπαιδευτές, που όλοι είχαν καλές έως πολύ καλές συστάσεις από διάφορους ιδιοκτήτες.
2) Το marketing σαφώς και παίζει σημαντικό ρόλο, σε ότι επάγγελμα και να κάνεις. Σιγουρα δε, θα βρεις και δυσαρεστημένους πελάτες κάποιου εκπαιδευτή. Ακόμα και σε αυτόν που έχω καταλήξει εγώ, κάποιες φορές τείνω να "δυσαρεστούμαι", αλλά προχωρώ στο ψάξιμο, στο διάβασμα, στη σκέψη και, κυρίως, στη συζήτηση μαζί του. Τις περισσότερες φορές με πείθει στον προβληματισμό μου. Μέσα απ' όλη αυτή τη διαδικασία, βλέπω και κάτι άλλο: Δεν είναι όλοι οι εκπαιδευτές "συμπεριφορολόγοι" και δεν είναι όλοι οι εκπαιδευτές εξειδικευμένοι σε όλες τις φυλές. Αυτή την εξειδίκευση θα την κερδίσω εγώ (σα στοίχημα) με συνεχή μελέτη και εξάσκηση. Το πολύτιμο με τον καλό εκπαιδευτή είναι ότι θα σου μεταφέρει την πείρα του, που δεν μπορείς να την αποκτήσεις αλλιώς. Δηλαδή, το τι σημαίνει "βία", ή τι σημαίνει "επιβράβευση", ή τι σημαίνει "χάνω το σκυλί μου", ή τι σημαίνει "με σέβεται το σκυλί μου", ή ποιό είναι το όριο ενόχλησης καί το όριο πόνου του σκυλιού μου.
Πιστεύω ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι δυσαρεστημένοι πελάτες ενός καλού εκπαιδευτή φταίνε οι ίδιοι και φταίνε πολύ...
3) Προσωπικά, έχω προσχωρήσει (για τη φυλή που έχω) στη διόρθωση με τον πνίχτη και στην επιβράβευση με ενθουσιασμένα λόγια και λίγα χάδια. Ακόμα και οι συγγραφείς κειμένων θετικής εκπαίδευσης, μας τα αφήνουν λίγο "σκοτεινά" τα σημεία που δεν πιάνει μόνο η επιβράβευση. Τεράστιο θέμα, αλλά εκεί είμαι προσεκτικός να δω τις αντιδράσεις του σκύλου και τη γλώσσα του σώματός του, σε κάθε φάση. Εχω παρατηρήσει ότι η σκύλα μου ΘΕΛΕΙ πολύ να πάει για μάθημα και ότι τον γουστάρει πολύ.
4) Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τον παρασύρεις να μιλήσει για το πως εκπαιδεύει τη συγκεκριμένη φυλή, για τις ανταποκρίσεις (σε κέφι και χρόνο) της και για διάφορα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Και πάλι, όμως, για να δεις την ασυνέπεια των λόγω του, πρέπει να έχεις μελετήσει πολύ τη φυλή.
5) Σε εμάς ο χρόνος (με τη μεσολάβηση ενός οίστρου - όπου είχαμε σταματήσει το ομαδικό μάθημα) ήρθε περίπου σε 4,5 μήνες, επί 3 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, κάθε μέρα επί 2 10λεπτά την ημέρα, κάνουμε βασική υπακοή και μόνοι μας, πριν από τη βόλτα. Επιπλέον, σε κάθε ευκαιρία στο σπίτι ή σε άλλους χώρους.
6) Εγγύηση αποτελεί η δική μας αφοσίωση στη συνεχή εκπαίδευση (στη ...δια βίου μάθηση!)
7) Το "βρέξει/χιονίσει" είναι μεγάλη κουβέντα. Θεωρώ ότι με τη σκύλα μου (κάθε μέρα εγώ και 1-2 φορές το μήνα στον εκπαιδευτή) θα πάρει άλλο ένα εξάμηνο. Ηδη την πηγαίνω όπου μπορείς και δεν μπορείς να φανταστείς... Αλλά δεν είμαι σίγουρος πως θα την αφήσω ποτέ δημοσίως (σε χώρο που δεν είναι στοιχειωδώς ελεγχόμενος) χωρίς λουρί. Από την απάντησή μου, καταλαβαίνεις ότι ΕΓΩ δεν αισθάνομαι τόσο έμπειρος, ώστε να εμπιστευτώ το σκυλί μου χωρίς λουρί. Μπορεί κάποτε να το αισθανθώ και βλέπουμε.