Τσαρλατάνοι και Επαγγελματίες!

Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
39
Δν ειναι λιγες οι φορες φανταζομαι που θα εχετε ακουσει καποια ιστορια για καποιον φιλο/η σας που εμπιστευτηκε καποιον εκπαιδευτη για την συντροφια του και δυστυχως αποδειχτηκε τελειως φουσκα!!!
Ενδεχομενως κ καποιοι απο σας να πεσατε θυματα αυτης της απατης.
Εχω αγανακτησει γτ το τελευταιο διαστημα ακουω ολο και περισσοτερα τετοια περιστατικα και αναρωτιεμαι αν μ περισευουν 750 ευρω για να κανω καποιον μαγκα!
Ειμαι οριακα στο να ξεκινησω η μαλλον να εντατικοποιησω την εκπαιδευση της μικρης μ, με την βοηθεια καποιου εκπαιδευτη.
Αναρωτιεμαι ομως τα ακολουθα:

1) Πως θα ξερω πως δν θα πεσω και εγω θυμα καποιου ψωνιου η απατεωνα που θελει να αυτοαποκαλειται εκπαιδευτης?

2)Το μαρκετινγκ που θα μ παρουσιασει βαση της δουλειας του μετραει?
θα σταθω λιγο σε αυτο γτ τυγχανει να γνωριζω καποιον εκπαιδευτη που εχω ακουσει καλα λογια απο αρκετο κοσμο αλλα ακουσα κ εναν δυσαρεστημενο ανθρωπο που σιγουρα ασχοληθηκε με το σκυλι. Το λεω αυτο για να προλαβω απαντησεις του στυλ¨φταιει και ο ιδιοκτητης ορισμενες φορες που δν ασχολειται με το σκυλι του.

3)Θετικη εκπαιδευση η λιγο πιο... ''βιαια'' μεσα?

4)Ποιες ειναι καποιες ερωτησεις παγιδα που μπορω να του κανω για να διαπιστωσω αν εχει βασεις και τις απαραιτητες γνωσεις για να αναλαβει το σκυλο μ?

5)Χρονος εκπαιδευσης ?

6)Καποια εγγυηση?

7)Διαστημα που κρινεται αναγκαιο για να υπακουει στο δρομο βρεξει χιονισει?!

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Εδώ είναι πολύ απλό: οι τιμές είναι γενικά χαμηλές και η εκπαίδευση γίνεται με το πάσο του καθενός σε πολλά επίπεδα. Θετική εκπαίδευση είναι αυτό που κάνουν συνήθως. Συνήθως πρέπει κανείς να κοιτάζει για certified trainers, από το AKC και άλλους οργανισμούς. Και φυσικά κρίνω από τα αποτελέσματα. Π.χ. το Μουφ τώρα περπατάει ωραία με το λουρί και δε με τραβάει πλέον σαν μπουλντόζα!

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Συνήθως πρέπει κανείς να κοιτάζει για certified trainers, από το AKC και άλλους οργανισμούς.
Ναι Σαρα- εσυ καλα τα λες και στης ΗΠΑ μπορει να ειναι ετσι (και στην γερμανια υπαρχουν κατι τετοια "κριτιρια)- αλλα εδω περα οντος ειναι Chaos που η καθε σαρα και μαρα γινονται εκπαιδευτες, επειδη εχουν μαθει σε ενα-δυο σκυλια να υπακουν σε κανα δυο εντολες- ειναι και μοδα τωρα και δηλωνουν εκπαιδευτες? Πως θα ξεχοριζει κανεις τα σωστα ατομα απο την σαβουρα?
Αφου δεν υπαρχει κατι "αναγνωρισμενο" για αυτο το θεμα!
Και ασε που αλλαζουν και τα πραγματα.
Εγω παλια προτινα καπιον εκπαιδευτη- που θεωρουσα πολυ καλο. Αυτος καπιοα στιγμη αποφασισε να αλλαξει "μεθοδο" και χρησημοποιουσε πια ηλεκτρικα κολλαρα. Αποκλειστικα και παντου- σαν μονη μεθοδο που πιανει!
Δεν ειμαι ακρος αντιθετη- ισως να υπαρχουν σκυλια που φερνει στα σωστα χερια πολυ σωστα αποτελεσματα- αλλα ακομα και σε κουταβι μικροσωμης φυλης= με το ετσι θελω ας πουμε?

Η ενας αλλος- που επισης θεωρουσα καλον- ενω πρωτα ερχοταν και εκανε εκπαιδευση στο σπτι του σκυλου, μαζι με τον ιδιοκτητη- τωρα εχει κανει δικες του εκγαταστασεις και λεει στον κοσμο, οτι πρεπει να παρει τον σκυλο εκει και να τον εκπαιδευσει και δεν κανει ουτε να πανε να τον δουνε για κανα μηνα!

Τωρα οι απαντησεις μια μια
1) δεν μπορεις να ξερεις ΠΟΤΕ
2) δεν θα το ελεγα- μπορει να σου υποσχεται και λαγους με πετραχειλια- και να μην μπορει να κρατησει μετα τις υποσχεσεις του!
3) αναλογα με τον σκυλο θα ελεγα! Εγω δεν ειμαι οπαδος της θετικης- θεωρω οτι ο σκυλος ΠΡΕΠΕΙ να κανει αυτο που του λεω εγω- οταν του το λεω εγω- και χωρις ανταλαγμα και επειδη τον συμφερει, αλλα ετσι απλα, επειδη εγω ειμαι το αφεντικο. Και αν για αυτο χρειαζεται και πιεση- ναι, θα ασκησω και πιεση .Οχι ξυλο- ουτε πνιχτες κλπ.- ΠΟΤΕ. Εγω (δεν ειμαι εκπαιδευτης- αλλα εχω εδω και 30 χρονια σκυλια) δουλεβω πολυ με την φωνη και διοθωση με το λουρι (τραβιγμα)!.
4) δεν το ξερω
5) θα ελεγα μια εκπαιδευση για βασικη υπακοη με τις πιο βασικες εντολες θα πρεπει να εχει 10-12 μαθηματα (ενοτητες).
6) Δεν νομιζω να υπαρχει? Επειδη πολλα εξαρτονται και απο σενα- αν τον δουλεψεις τον σκυλο και μετα.
Δεν θα του μεινει τιποτα απο την εκπαιδευση, εαν μετα δεν θα κανεις συνεχος και για ολη του την ζωη επαναλειψεις.
7) Αυτο εξαρταται σιγουρα και απο τον σκυλο και ποσο ασχολειται κανεις. Και στην υπακοη "βρεξει/χιονησει" δεν θα βασιζομουνα ΠΟΤΕ!
Ειδικα στο δρομο= που υπαρχουν πολλα αγνωστα και πολλες απροβλεπτες καταστασεις που μπορει κανεις να χασει ευκολα τον ελεγχο του σκυλου του!

Για να βρεις σωστον εκπαιδευτη πρεπει μαλλον να κανεις Casting με αρκετους- και μετα να δεις και να αποφασισεις πιος σου κανει καλυτερα!

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
το ιδανικό θα ήταν να μιλήσεις με άλλους που εκπαίδευσαν ήδη τον σκύλο τους και να μάθεις τα αποτελέσματα,
ενας καλός εκπαιδευτής συνήθως έχει και επιτυχίες σε κυναθλήματα και τουλάχιστον εναν δικό του πολύ καλά εκπαιδευμένο σκύλο.
την εκπαίδευση μόνο με μεζεδάκια εγώ θα την απέφευγα.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
ζητα να δεις αλλα σκυλια που εχει δουλεψει ,ειναι τα μονα που θα σου δειξουν αν ο εκπαιδευτης ειναι πραγματικος δασκαλος 'η οχι
θα δεις κατα αρχην τη σχεση που θα εχουν αυτα τα σκυλια με τους ιδιοκτητες τους
θα δεις αν εκτελουν σωστα τις εντολες
θα δεις αν οι ιδιοκτητες των σκυλιων εμαθαν και χειριζονται σωστα το σκυλο τους
και βεβαια αν τα σκυλια αυτα εχουν σχεση εμπιστοσυνης με τον εκπαιδευτη τους
βεβαια αυτο προυποθετει εκπαιδευτη με χωρο εκπαιδευσης δικο του και οχι εκπαιδευτη κατα οικον,οχι οτι ακυρωνω τους δασκαλους αυτους που ερχονται στο χωρο σου προς θεου ,αλλα σε αυτους ειναι πιο δυσκολο αν δεν εχεις εμπειρια να μπορεσεις να καταλαβεις αν ειναι πραγματικα σωστος στη δουλεια του
επισης θα πρεπει να δεις αν ο σκυλος σου "συμφωνει" με την επιλογη σου αυτη του δασκαλου ,αν δηλαδη τον εγκρινει και βεβαια θα πρεπει να εχεις και εσυ σωστη επαφη κοινως "να σου κανει σαν ατομο"

και βεβαια αν εχεις εμπιστοσυνη σε καποιον που ανηκει στο χωρο της εκτροφης ζητα του να σου υποδειξει ενα δυο ονοματα επαγγελματιων για να μιλησεις μαζι τους

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
858
6
πηγαινε με τον σκυλο σου και δες τι σχεση θα αποκτησει και με ποιον τροπο τι επιρροη θα εχει στο σκυλο κ πως συμπεριφερονται τα δικα του σκυλια

Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
39
Αυτος π εχω υποψιν μ κανει κατοικον αλλα δουλευει και σε εκπαιδευτηριο.
Εχει μπλα μπλα αρκετο μπορω να πω.
Απλα θελω να ειμαι βεβαιος.
Με εχει προκαλεσει να παω και στο εκπαιδευτηριο αλλα και στο σπιτι του να δω τα σκυλια του.
Προβληματιζομαι γτ πρεπει να αξιζει τον κοπο καποιος για να παρει 750 ευρω!

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
858
6
οταν κανεις εκπαιδευση πρεπει οπωσδηποτε στο τελικο σταδιο σιγουρα να εχεις και το ερεθισμα αλλων σκυλων

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Προβληματιζομαι γιατι πρεπει να αξιζει τον κοπο καποιος για να παρει 750 ευρω!
λαθος προβληματισμος

αυτο που πρεπει να σε απασχολει ειναι να γινει σωστη δουλεια ,γιατι σε λαθος χειρισμους και λαθος καταγραφες στο μυαλο του σκυλου θα παιδευτεις πολυ περισσοτερο μετα και θα πληρωσεις και παραπανω για διορθωτικη ,και αν θα μπορει και να γινει διορθωτικη,καποιες φορες τα λαθη που γινονται ειναι σοβαρα και μενουν για παντα στο μυαλο του σκυλου

Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
39
λαθος προβληματισμος

αυτο που πρεπει να σε απασχολει ειναι να γινει σωστη δουλεια ,γιατι σε λαθος χειρισμους και λαθος καταγραφες στο μυαλο του σκυλου θα παιδευτεις πολυ περισσοτερο μετα και θα πληρωσεις και παραπανω για διορθωτικη ,και αν θα μπορει και να γινει διορθωτικη,καποιες φορες τα λαθη που γινονται ειναι σοβαρα και μενουν για παντα στο μυαλο του σκυλου
Με παρεξηγησες. Αυτο εννοω . Πως τα λεφτα πρεπει να τα παρει αυτος που αξιζει ο επαγγελματιας. Και οχι ο καθε τυχαρπαστος.Αυτος που θα κανει σωστη δουλεια και θα μας προσφερει μεσω της εργασιας του πιο ανετο και ευτυχισμενο παρον και μελλον.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Οι Γερμανοι βγαινουν ολοι μαζι στην πολη και εκπαιδευουν τα σκυλια,ξεκινανε δηλαδη σαν τους οδηγους,μαθαινουν πρωτα το αυτοκινητο(μερικα βασικα πραγματα) και μετα βγαινουν στον δρομο,περπατανε,καθονται πινουν καφε,κ.τ.λ.εκπαιδευση σε πραγματικες συνθηκες δηλαδη.
Αλλα εδω αν δουνε ενα γκρουπ δεκα σκυλων με τους ιδιοκτητες να τα κανει αυτα(εκτος τις κραυγες για βοηθεια θα μας φανε)θα τους περασουν για τρελλους.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
για αυτο εδω υπαρχουν ομαδες σε εκπαιδευτηρια που δουλευουν ολοι μαζι ,τα σκυλια εχουν ερεθισματα ,γινεται και σωστη κοινωνικοποιηση ,αριστη προπονηση και μετα μπυρες

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
1) Πως θα ξερω πως δν θα πεσω και εγω θυμα καποιου ψωνιου η απατεωνα που θελει να αυτοαποκαλειται εκπαιδευτης?

Δεν ξέρω αν το έχεις διαβάσει, αλλά το παραθέτω
Πώς διαλέγουμε εκπαιδευτή

2)Το μαρκετινγκ που θα μ παρουσιασει βαση της δουλειας του μετραει?

Πιστεύω πως ο εκπαιδευτής πρέπει να σου εμπνέει εμπιστοσύνη

3)Θετικη εκπαιδευση η λιγο πιο... ''βιαια'' μεσα?

Εξαρτάται από το σκύλο και επίσης από τα πιστεύω του εκπαιδευτή.

4)Ποιες ειναι καποιες ερωτησεις παγιδα που μπορω να του κανω για να διαπιστωσω αν εχει βασεις και τις απαραιτητες γνωσεις για να αναλαβει το σκυλο μ?

Πιστεύω πως από το μπλαμπλα καλύτερα να τον δεις στην πράξη.

5)Χρονος εκπαιδευσης ?

Μια ζωή

6)Καποια εγγυηση?

Προσωπικά δε γνωρίζω, πιστεύω πως όχι...

7)Διαστημα που κρινεται αναγκαιο για να υπακουει στο δρομο βρεξει χιονισει?!

Εξαρτάται τη μέθοδο και τη δουλειά που θα κάνεις κι εσύ μαζί της.

aleksandy

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2010
174
2
Οι Γερμανοι βγαινουν ολοι μαζι στην πολη και εκπαιδευουν τα σκυλια,ξεκινανε δηλαδη σαν τους οδηγους,μαθαινουν πρωτα το αυτοκινητο(μερικα βασικα πραγματα) και μετα βγαινουν στον δρομο,περπατανε,καθονται πινουν καφε,κ.τ.λ.εκπαιδευση σε πραγματικες συνθηκες δηλαδη.
Αλλα εδω αν δουνε ενα γκρουπ δεκα σκυλων με τους ιδιοκτητες να τα κανει αυτα(εκτος τις κραυγες για βοηθεια θα μας φανε)θα τους περασουν για τρελλους.
Και όμως πριν κάνε χρόνο συνάντησα 2 εκπαιδευτές με 5-6 σκυλια μαζί τους στη Φωκίωνος Νέγρη. Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον...

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Αν απευθυνθείς σε εκπαιδευτή που έχει δικό του εκπαιδευτήριο όμως, και του πεις "κοίτα, όλα καλά, έχω ακούσει καλά λόγια για σένα, θελω όμως να δω δείγματα δουλειάς σου".... υπάρχει και το εξής σκηνικό:
Σου απαντά "βεβαίως, όλα τα σκυλιά έλα να τα δεις, και τα δικά μου και εκπαιδευόμενα, έλα από δω..."

Πας, και βλέπεις όντως στρατιωτάκια! Να εκτελούν τις εντολές εκπληκτικά! Με ακρίβεια, στοχοπροσήλωση....

Δεν ξέρεις αν αυτά τα ίδια ακριβώς σκυλιά είναι το ίδιο προσηλωμένα και "εκπληκτικά" και εκτός του στίβου του δικού του. Έχω ακούσει για περιπτώσεις που πάνε σε εκπαιδευτήρια, κάνουν συνέχεια προπονήσεις, όμως τελικώς η εκπαίδευση στο "σπίτι" ή στο "πάρκο της γειτονιάς σας", χώροι που εσύ εκεί θα κινείσαι τελικώς, αποτελούν τα "δύο-τρία τελευταία μαθήματα".... και μετά βέβαια ακολουθεί το... χάος. Ο ιδιοκτήτης αποδεικνύεται ανεπαρκής να χαλιναγωγήσει στο σκύλο του στους οικείους του χώρους και νιώθει ότι έδωσε τα λεφτά για το τίποτε.

Προσωπικά θα ζητούσα από τον κάθε εκπαιδευτή αν θέλει πρώτα να κάνουμε μία συνάντηση, να δει εμένα και τον σκύλο μου, να συζητήσω μαζί του, να δω αν μου ταιριάζουν αυτά που λέει. Το αν και κατά πόσο εσύ θες κάτι πιο βίαιο ή όχι βασίζεται και στο τι άποψη έχεις μέχρι τώρα για το τι εστί εκπαίδευση. Αν εσένα σου φαίνεται δλδ "αποδεκτό". Πχ. προσωπικά έχω γνώμη για τον "πνίχτη" και αν μου πει ότι χρησιμοποιεί μου φαίνεται μια χαρά. Σε κάποιον άλλον αυτό μπορεί να φαίνεται "βίαιη μέθοδος".

Επίσης θα ζητούσα να δω αν γίνεται κάποιο σκυλί του, εκπαιδευόμενο και όχι το δικό του, σε εξωτερικό χώρο, ή να δω κάποιο μάθημα κλπ.

Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
39
Απλα οταν εχεις ενα μεγαλοσωμο σκυλο οπως η μπεμπα με τετοια ενστικτα ειναι λαθος θεωρω να το εχεις ανεκπαιδευτο.
Βασανιζεται και το ιδιο το ζωο κ εσυ πολλες φορες.
Με ενδιαφερει να δω τα σκυλια του εκπαιδευτη και εκτος σπιτιου . Να δω αντιδρασεις στα διαφορα ερεθισματα κτλ.
Εκει εξαλλου ειναι το μεγα προβλημα μ εμενα. Το ''εξω''!!!
Μεσα ειναι κυρια (αν εχουμε επισκεψεις γινετε ενοχλητικη παιχνιδιαρα αλλα θα το διορθωσουμε) .
Εξω ομως δν χαμπαριαζει.Ελα εδω να της λεω εγω να παιζει με σκυλια αυτη. Παμε εδω να της λεω εγω να με τραβαει βλεποντας ενα σκυλι προς το μερος του. Στα ερεθισματα λοιπον ειναι το προβλημα.`

Δν υπαρχει κατι αναγνωρισμενο στην Ελλαδα οπως ανεφερε η sara? Σχετικα με πτυχια εκπαιδευτων κτλ εννοω.
Φοβαμαι πολυ για την μικρη γτ αν την αναλαβει ασχετος εκπαιδευτης ενδεχομενως μετα η κατασταση να ειναι μη αναστρεψιμη η να χρειαστει να εφαρμοστουν ''σκληρες'' μεθοδοι για την καταστολη της εκαστοτε προβληματικης συμπεριφορας!

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Δυστηχός στην Ελλάδα δεν έχουμε τα καλά που έχει η Αμερική και πολλά άτομα γίνονται εκπαιδευτές τελευταία χωρίς σωστή εκπαίδευση και χωρίς σωστό ενδιαφέρον και research απο τους εκπαιδευτές αυτούς. Εγώ να σου πώ την γνώμη μου σαςν εκπαιδευόμενος εκπαιδευτής? Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ΠΟΤΕ σωστή εκπαίδευση ΜΟΝΟ με treats και μόνο με θετική εκπαίδευση. Πρέπει ΠΑΝΤΑ να υπάρχει και κάτι αρνητικό ή σωστή διόρθωση αλλιώς χαλάς άδικα τον χρόνο και τα λευτά σου. Καλό είναι να γνωρίσεις τον εκπαιδευτή απο κοντά (όχι μόνο έναν, αλλά αρκετούς) να έρθουν στον χώρο σου, να δούνε το σκυλί σου και εσένα και πιστεύω θα καταλάβεις ποιος είναι ο κατάληλος. Επίσης να σε ενημερώσω (για να μην την πατήσεις) ότι πολλοί εκπαιδευτές ζητάνε λευτά ακόμα και για να έρθουν για μια πρώτη γνωριμία με εσένα και τον σκύλο σου. Εγώ στην θέση σου αυτούς θα τους απεφευγα. Δεν θεωρώ σωστώ να ζητά κάποιος λευτά για να έρθει να γνωριστείτε (που βασικά είναι κάτι σαν συνέντευξη για αν θα τον προσλάβεις να αναλάβει το σκυλί σου και εσένα) και να σου πεί μερικά πράγματα για την δουλειά του.

aleksandy

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2010
174
2
...Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ΠΟΤΕ σωστή εκπαίδευση ΜΟΝΟ με treats και μόνο με θετική εκπαίδευση. Πρέπει ΠΑΝΤΑ να υπάρχει και κάτι αρνητικό ή σωστή διόρθωση αλλιώς χαλάς άδικα τον χρόνο και τα λευτά σου...
Αυτό το "αρνητικό ή σωστή διόρθωση" τι περιλαμβάνει? Είναι καλό να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης την "αποτρεπτική" μέθοδο με την οποία εκπαιδεύεται ο σκύλος του. Εννοώ ότι άλλο είναι να του ρίξεις μια ελαφριά στα πόδια και διαφορετικό να του περάσεις 1000volt για αποτροπή :)) υπερβάλλω για να γίνω κατανοητός...)

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Αυτό το "αρνητικό ή σωστή διόρθωση" τι περιλαμβάνει? Είναι καλό να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης την "αποτρεπτική" μέθοδο με την οποία εκπαιδεύεται ο σκύλος του. Εννοώ ότι άλλο είναι να του ρίξεις μια ελαφριά στα πόδια και διαφορετικό να του περάσεις 1000volt για αποτροπή :)) υπερβάλλω για να γίνω κατανοητός...)
H διορθωση που περιγραφει ο Darkpaladin δεν περιεχει ουτε ελαφριες ή βαριες ουτε βολτ... Τραβηγμα ομως και φωνη περιεχει- κατι που ξενιζει τους υποστηρικτες της αποκλειστικα θετικης μεθοδου.

aleksandy

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2010
174
2
Αυτό ήταν όλο? Και ανησύχησα...

Ρωτάω γιατί έχω κατά καιρούς ακούσει να αιωρούνται υπονοούμενα για επίπονες μεθόδους εκπαίδευσης.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97