Τρόπος υπολογισμού διατροφής

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Προβληματισμός

Έχουμε ένα σκυλί το οποίο ζυγίζει Χ κιλά.
Γυμνάζετε εντατικά με διάφορους τρόπους, κάνει σπορ και παρουσιάζετε σε εκθέσεις.
Για να διατηρηθεί λοιπόν σε μια Α κατάσταση πρέπει να φάει 800 γραμμ από μια τροφή ενέργειας με περιεκτικότητα πρωτείνης 33%, λίπους 23% και θερμιδικής απόδοσης ανά κιλό 4650 kcal/kg.
Άρα παίρνει την ημέρα 3720 kcal , 264 γραμ πρωτείνης και 184 γραμμ λίπους.
Εάν πάρει μια τροφή συντήρησης με περιεκτικότητα πρωτείνης 27%, λίπους 15% και θερμιδικής απόδοσης ανά κιλό 4,200 kcal/kg , θα πρέπει για να πάρει την ίδια ποσότητα λίπους (αυτό μας ενδιαφέρει αφού το χρειαζόμαστε για την καύση και παραγωγή ενέργειας) να φάει 1200 γραμμ τροφής πέρνοντας όμως 324 γραμμ πρωτείνης, 180 γραμμ λίπους και 5040 kcal.
Και ρωτώ.
Ποιο και τι είναι το σωστό και γιατί??
Οι κροκέτες ενέργειας είναι πιο ‘βαριές’ για το στομάχι και το επιβαρύνουν στην χώνεψη??

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Γεια!
Θα έλεγα ότι πρέπει να φάει την Energy τροφή, όχι για να μην έχουμε παραπάνω θερμίδες αλλά για να μην έχουμε παραπάνω πρωτείνη.
Σχετικά με το αν είναι βαριές για το στομάχι, ορισμένα ευαίσθητα σκυλιά έχουν πρόβλημα, άρα υπάρχει, εγώ νομίζω ότι είναι λογικό αφού τους ζητάμε να αφομοιώσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά από μικρότερο γεύμα, με τη λογική του αν υπήρχε ένα χαπάκι που θα σου έδινε ό,τι χρειάζεσαι από τροφή σε μια μέρα, και δεν έτρωγες τίποτα άλλο, θα είχες καούρες στην αρχή και μετά σοβαρά προβλήματα με το στομάχι. Εγώ σπάω την καλή τροφή με άλλη πιο φτωχή, ακόμα και σε έγγυο σκύλα, γι'αυτό το λόγο.

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Μακη δεν ταιζω ξηρα αλλα με προβληματισε αυτο που εγραψες εδω
Εάν πάρει μια τροφή συντήρησης με περιεκτικότητα πρωτείνης 27%
παλιοτερα θυμαμαι οτι οι τροφες συντηρησης επρεπε να ειναι μεχρι 18% πρωτεινη και περισσοτερο ειχαν μονο οι τροφες για κουταβια,εχει αλλαξει κατι σημερα?η εγω δεν θυμαμαι καλα?

apolon

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
50
0
Δεν γνωριζω καλα αλλα θα πω την γνωμη μου

Ξεροντας οτι απο την τροφη ενεργειας παιρνει 3720kcal και απο την συντηρησης 5040kcal
λογικα πιστευω οτι απο την συντηρησης δεν θα διατηρηθη σε μια Α κατασταση και στα Χ κιλα αφου παιρνει περισσοτερες θερμιδες αλλα αφου παιρνει την ιδια περιεκτηκοτητα σε λιπος με βαζει σε σκεψη οτι δεν θα αλλαξει κατι στην κατασταση του
Και οπως επισης πιστευω οτι οι κροκετες ενεργειας ειναι πιο βαριες για το στομαχι για ορισμενα σκυλια
Νομιζω οτι πρεπει να παρει την τροφη ενεργειας οντως για να μην παιρνει περισσοτερη πρωτεινη
Οπως επισης με βαζει σε σκεψη και το οτι με την ενεργειας παιρνει 184γραμμ λιπους
ενω με την συντηρησης 180γραμμ λιπους :? Εκτος και αν δεν παιζει σημαντικο ρολο που ειναι τοσο κοντινα τα νουμερα αυτα ?
Θα ηθελα και εγω να ακουσω και καποια αλλη γνωμη :)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Νομίζω πως το σωστό είναι να επιλέγουμε την κατάλληλη τροφή για το κατάλληλο σκύλο.
Δόξα τω θεώ υπάρχει πληθώρα επιλογών.

ΜΑΚΗ, εάν ένας σκύλος έχει τέτοιου είδους δραστηριότητα (σπορ, εντατική γυμναστική κτλ) θα πρέπει να φάει μια energy τροφή, η οποία του παρέχει την απαραίτητη ποσότητα λίπους με την ενδεδειγμένη ποσότητα πρωτεΐνης και θερμίδων ανά κιλό.

Ταΐζοντας μια τροφή συντήρησης (για να πάρουμε την ίδια ποσότητα λίπους) θα έπρεπε να ταΐσουμε 400 γραμμάρια τροφής παραπάνω (με ότι συνεπάγεται αυτό στην πέψη), και να πάρουμε 25% παραπάνω πρωτεΐνη απ’ όσο χρειάζεται ο σκύλος και 10% περίπου επιπλέον θερμίδες.

Εγώ, για να υπάρχει ισορροπία στην τροφή και για να διευκολύνω την πέψη, θα επέλεγα μια energy τροφή για τον συγκεκριμένο σκύλο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπήρχε ανισορροπία με ότι αυτό συνεπάγεται στην καλή υγειά του ζώου.

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
τίποτα.

ακόμη την έχω την απορία

[πάντως εμπειρικά η ενέργειας βηθάει ένα σκυλί να αποδώσει καλύτερα