Τρέιλερ για σκύλο


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Xρησιμοποιω ενα Box(οχι crate) απο την αρχη. Ακομα και με αυτο οταν ηταν ορθιος καποιες στιγμες μεσα εφαγε κατι τουμπες απο αποτομες καταστασεις. Ουτε τριχες, ουτε σαλια, ουτε τιποτα. δεν υπαρχει ο σκυλος στο αυτοκινητο. Το τρεϊλερ, απαραδεκτο και βεβαιως μη χρηστικο...
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
στο συγκεκριμενο τρειλερ...
ισως θα μπορουσε να βελτιωθει η κατασταση αν ταξιδευε μεσα σε κρειτ... σταθεροποιημενο ... ωστε το σκυλι να μην κοπανιεται...
κατα τα αλλα κι εγω χρησιμοποιω τρειλερ για την μεταφορα των σκυλων...
αλλα ειναι ιδιοκατασκευή... με αξονα απο αυτοκινητο δυο αντιστρεπτες ραβδους... κι αμορτισερ...
απο θεμα ανεσης ειναι σαν αυτοκινητο....
απο θεμα στηριξης ειναι χωρισμενο σε τρεις θεσεις διαστασεις μηκους και πλατους αντιστοιχου κρειτ
το εξωτερικο κουτι για εναν σκυλο συμπαθητικη λυση ειναι αλλα μετα εχεις θεμα ασφαλειας ολοκληρου του αυτοκινητου και των επιβατων.....
σαφως και η καλυτερη λυση ειναι κρειτ εντος του αυτοκινητου.. σε περιπτωση που δεν γινεται, μετα καλυτερη λυση ειναι το τρειλερ ετσι διαμορφωμενο ομως ωστε να προσφερει ασφαλεια...
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Αν και ούτε σε μένα φαίνεται ασφαλές δεν νομίζω ότι είμαι ο καταλληλός να μιλήσει για ασφάλεια. Την δικιά μου την έχω ελεύθερη στην θέση του συνοδηγού...
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
To trailer σαν trailer για μεταφορά σκύλου είναι ιδανικός τρόπος απλώς καλό είναι να μην έχει τόσες μεγάλες διαστάσεις...

Νομίζω αν ο φίλος κλείσει το μισό trailer και βάλει στο πάτωμα αντιολισθητικό υλικό για εξωτερικές συνθήκες νομίζω θα είναι καλύτερα!
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Προσωπικά εμένα δεν μου φαίνεται να υπάρχει λόγος να πάρει κανείς τρειλερ για να μεταφέρει τον ένα σκύλο του.
Σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό βέβαια πολλοί το κάνουν όταν δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στο αμάξι.

Βέβαια πέρα από την ολισθηρότητα του πατώματος μέσα.. θα πρέπει να είναι έτσι στο να αντέχει ο σκύλος μέσα σε διάφορες θερμοκρασίες και φυσικά να έχει εξαερισμό

Πιό κάτω χρήσιμες πληροφορίες για την μεταφορά του σκύλου :

Σε γενικές γραμμές η μεταφορά του σκύλου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
Α) Μέσα στο αυτοκίνητο
Β) Έξω από το αυτοκίνητο

Μέσα στο αυτοκίνητο

H μεταφορά του σκύλου μέσα στο αυτοκίνητο προϋποθέτει άνεση χώρου και εξοικείωση του σκύλου με αυτό τον τρόπο μεταφοράς. Όταν ο σκύλος είναι μικρόσωμος, μπορεί να βολευτεί σε πολλές θέσεις (στο πίσω κάθισμα, στο δάπεδο του αυτοκινήτου, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου κλπ). Αν όμως ο σκύλος είναι μεγαλόσωμος τα πράγματα περιπλέκονται. Πρέπει να είναι δεμένος σε μια τέτοια θέση που να μην εμποδίζει τον οδηγό στην οδήγηση. Ο λυτός σκύλος που πηδάει από τα πίσω καθίσματα στην αγκαλιά του οδηγού γιατί ξαφνικά ένιωσε την ανάγκη να του δείξει την αγάπη και την τρυφερότητά του, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε κάποιον όταν οδηγεί. Για να μην μακρηγορούμε, όταν θέλουμε να μεταφέρουμε ένα σκύλο μέσα στο αυτοκίνητο θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η πιθανότητα λερώματος του αυτοκινήτου με τρίχες, σάλια κλπ, παρότι δεν είναι αμελητέο, δεν είναι επί του παρόντος να αναπτύξουμε. Άλλωστε αυτό είναι στην κρίση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.
Μια καλή λύση, είναι τα πλαστικά κουτιά μεταφοράς. Υπάρχουν στο εμπόριο τέτοια κουτιά μεταφοράς σε διάφορα μεγέθη. Τα τυποποιημένα είναι από πλαστικό, έχουν κάποιο βάθος (που συγκρατεί τα όποια υγρά ξεφύγουν του σκύλου), και καθαρίζονται εύκολα. Σ’ αυτά, επειδή το ύψος τους δεν είναι μεγάλο, ο σκύλος συνήθως παραμένει ξαπλωμένος. Η μεταφορά του σκύλου σε αυτή τη στάση είναι ξεκούραστη κλπ. τους προστατεύει από απότομα πεσίματα και στραβοπατήματα λόγω στροφών ή ανωμαλιών του οδοστρώματος όμως ορισμένοι σκύλοι αντιδρούν και συμπεριφέρονται αρνητικά σε αυτόν τον τρόπο μεταφοράς. Παράλληλα, κάποιος μπορεί να φτιάξει επί παραγγελία και ξύλινα κουτιά στις διαστάσεις που θέλει, κουτιά που ανοίγουν (με σχετικό πορτάκι) πίσω - από την πόρτα του πορτμπαγκάζ, μέσα στον κυρίως χώρο του αυτοκινήτου ή από πάνω, σε περιπτώσεις που το όχημα που τα μεταφέρει είναι η καρότσα αγροτικού.
Κάποιοι άλλοι προσαρμόζουν κατάλληλα ένα μέρος του αυτοκινήτου τους προκειμένου να βάζουν εκεί το σκύλο τους, ελεύθερο. (σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, στο πορτμπαγκάζ κλπ.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η καθαριότητα του χώρου, αν και δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένη, (αφού οι καλοί τρόποι του σκύλου δεν είναι δεδομένοι, αλλά επηρεάζονται από διάφορα ένστικτα του) μπορεί να εξασφαλιστεί. Οι ζημιές που μπορεί να κάνει ο σκύλος (μασούλημα ή «αναζητήσεις» στην ταπετσαρία των καθισμάτων), όσο ο οδηγός είναι απασχολημένος με την οδήγηση, είναι μια άλλη παράμετρος η οποία είναι και αυτή στην κρίση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όσο και να προσέξει κανείς που και πώς θα μεταφέρει το σκύλο μέσα στο αυτοκίνητο, το σίγουρο είναι ότι ο παράγοντας μυρωδιά (σκυλίλα) στο χώρο των επιβατών είναι κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί. Και, όταν ο σκύλος είναι βρεμένος, ή λασπωμένος μετά το κυνήγι η μυρωδιά αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη.

Έξω από το αυτοκίνητο
Η μεταφορά του σκύλου σε ειδικό χώρο έξω από το αυτοκίνητο, κατά πρώτον σημαίνει καθαριότητα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Προλαμβάνει καταστάσεις και φθορές, έτσι ο σκύλος δεν αποσπά την προσοχή του οδηγού, εξοικονομείται χώρος για επιβάτες και αποσκευές κλπ.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μεταφοράς στον εξωτερικό χώρο του αυτοκινήτου, στη χώρα μας είναι δύο
:
Α) με τρέιλερ
Β) με σκυλόκουτο

Με τρέιλερ
Η προϋπόθεση για να μπορέσει το αυτοκίνητο να έλκει ένα τρέιλερ, είναι ο κοτσαδόρος. Σε κάποιες μάρκες αυτοκινήτων ο κοτσαδόρος υπάρχει ήδη από το εργοστάσιο παραγωγής του (αυτό ρυθμίζεται κατόπιν παραγγελίας, ως έχτρα αξεσουάρ). Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το αυτοκίνητο δεν διαθέτει κοτσαδόρο, οπότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να βρει κάποιον ειδικό, κατά προτίμηση μηχανολόγο, για να τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του αυτό το «πολύτιμο» εξάρτημα.

Οι συνηθισμένοι κοτσαδόροι είναι δύο τύπων:
α) ο σταθερός (αν θέλει κανείς να τον αφαιρέσει, αυτό γίνεται με το ξεβίδωμά του) και
β) ο αποσπώμενος, ο οποίος αφαιρείται ευκολότερα, όταν ο χρήστης του αυτοκινήτου δεν τον χρειάζεται.
Η τοποθέτηση του πρώτου κοστίζει περίπου τα μισά από ό,τι απαιτείται για την τοποθέτηση του δεύτερου.

Ο κοσταδόρος θεωρείται νόμιμο εξάρτημα στο αυτοκίνητο όταν σέρνει το τρέιλορ, εφόσον γίνει μια διαδικασία στο Υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών ή στις αρμόδιες υπηρεσίες και παρθεί η σχετική άδεια έλξης. Παράλληλα, πρέπει να γίνει και μια πρόσθετη ασφαλιστική πράξη ώστε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να προβλέπει τις τυχόν ζημιές που σε μια άτυχη στιγμή προκαλέσει ο κοτσαδόρος ή το τρέιλερ σε άλλο όχημα.
Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του κοτσαδόρου πρέπει να γίνεται μετά από μελέτη μηχανολόγου για να παρέχει τη σχετική ασφάλεια και βεβαίωση αντοχής. Μια πρόχειρη δουλειά που δεν πληροί τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές, εκτός του ότι μπορεί να μην πάρει έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία που θα υποβληθεί η αίτηση για την σχετική άδεια, μπορεί δημιουργήσει και προβλήματα.

Τρέιλερ
Το τρέιλερ τώρα, πρέπει και αυτό να πληροί ορισμένες προδιαγραφές. Αυτές αναφέρονται και στον Κ.Ο.Κ. (Ν.2696/1999), άρθρο 55. Υπάρχουν εταιρείες που είναι γνωστές για την ποιότητα κατασκευής τέτοιων τρέιλερ, των οποίων οι κατασκευές πληρούν όλες τις απαραίτητες τεχνικές μηχανολογικές προδιαγραφές. Για περιπτώσεις που κάποιος έχει τρέιλερ και θέλει να το προσαρμόσει για τη μεταφορά σκύλων, στο άρθρο του τεύχους 461 του περιοδικού «Κ&Κ», ο συνεργάτης Γρηγόρης Τσοκανάς παρείχε αρκετές λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη (ύψος, πλάτος, υλικά κατασκευής, εξαερισμός κλπ). Πάντως αυτά που κατασκευάζονται από εταιρείες που έχουν εμπειρία σε τέτοιες κατασκευές, συνήθως πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και αντοχής και χαρακτηρίζονται για τον ειδικό σχεδιασμό, διαθέτουν τις κατάλληλες οπές εξαερισμού, την ευκολία ανοίγματος – κλεισίματος κλπ. Στην περίπτωση λοιπόν χρησιμοποιήσης τρέιλερ εκτός από την σχετική άδεια έλξης - κυκλοφορίας με την οποία πρέπει να εφοδιαστεί ο οδηγός του αυτοκινήτου, θα πρέπει να εξασκηθεί αρκετά καλά ώστε να μπορεί να «κουμαντάρει» αυτό το συρόμενο σπιτάκι των σκύλων του.
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS

Το σκυλόκουτο

Είναι ένα κουτί μεταφοράς, συνήθως από κόντρα πλακέ θαλάσσης (που είναι ανθεκτικό στο νερό, γερό και ελαφρύ παράλληλα) που τοποθετείται εξωτερικά του αυτοκινήτου. Προσαρμόζεται πάνω σε μεταλλικές βάσεις (που και αυτές είναι πρόσθετα τοποθετημένες στη βάση του αυτοκινήτου από ειδικό τεχνίτη). Αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος μεταφοράς σκύλων, είναι πολύ δημοφιλής, όμως απαγορεύεται στη χώρα μας και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο επιβολής προστίμου σε σχετικούς ελέγχους.
Αυτός ο τρόπος μεταφοράς, με το ισχύον σύστημα δεν μπορεί να καλυφθεί από σχετική άδεια του Υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών, γιατί ο νόμος δεν το προβλέπει. Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη την προτίμηση των κυνηγών σε αυτό το σύστημα μεταφοράς σκύλων θα ήταν πολύ λογικό να πούμε ότι καλό θα ήταν, να ορίζονταν και για αυτόν τον τρόπο μεταφοράς κάποιες προδιαγραφές με τις οποίες όποιος χρησιμοποιεί σκυλόκουτο να μπορεί να γίνει σύννομος. (μετά από μηχανολογική μελέτη του οχήματος που θα το μεταφέρει, με την κατασκευή του σκυλόκουτου βάσει στάνταρ και καθορισμένων προδιαγραφών κλπ.). Μέχρι στιγμής το σκυλόκουτο, αν και το πλέον δελεαστικό μέσον μεταφοράς σκύλων δεν μπορεί να αποκτήσει άδεια νομιμότητας από την αρμόδια υπηρεσία, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος προστίμου, το οποίο ανέρχεται γύρω στα 300 ευρώ.


Έμπειροι χρήστες και των δύο μέσων μεταφοράς σκύλων (τρέιλερ και σκυλόκουτων), ενώ τονίζουν ότι με το ισχύον νομικό καθεστώς μόνο το τρέιλερ παρέχει νομιμότητα και ασφάλεια (για τον οδηγό και τους μεταφερόμενους σκύλους) επιγραμματικά αναφέρουν ως πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και για τους δύο τρόπους μεταφοράς τα εξής:

Τρέιλορ:
Πλεονεκτήματα:
- Ο κοτσαρόδος και το τρέιλερ μπορούν και είναι νόμιμα εφόσον εγκριθούν από το μηχανολογικό.
- Σε περίπτωση ατυχήματος είναι πιο ασφαλές για τα σκυλιά.
- Το τρέιλερ δεν καταπονεί καθόλου το αυτοκίνητο αφού έχει δικές του αναρτήσεις.
- Ένα καλό τρέιλερ είναι πιο ασφαλές στο ταξίδι από ότι το σκυλόκουτο το οποίο μερικές φορές κρίνεται και ως επικίνδυνο στις στροφές με υψηλές ταχύτητες αφού είναι έξω από τα όρια του αυτοκινήτου.
- Έχει πολλαπλές χρήσεις εάν έχει αποσπώμενο καπάκι.
- Μπαίνει και βγαίνει πανεύκολα και δεν «αχρηστεύει» την πόρτα του 4Χ4.
Μειονεκτήματα:
- Αυξάνεται η κατανάλωση λόγω αντίστασης του αέρα και του μεγαλύτερου βάρους.
- Δεν είναι καθόλου βολικό στις μανούβρες.
- Είναι λιγότερο άνετο για τα σκυλιά. Αλλά αν υπάρχουν μόνο δύο ελατήρια (αντί για 3) και δύο παλιά (μαλακά) αμορτισέρ για να «μαζεύουν» τις αναπηδήσεις τα πράγματα βελτιώνονται αισθητά.
- Να αποφεύγονται τα τρέιλερ με αντιστρεπτική δοκό. Θέλουν πολλά κιλά για να «πατήσουν».
Αρκετοί πιστεύουν ότι δεν κάνουν για τη μεταφορά σκυλιών…

Το σκυλόκουτο:
Πλεονεκτήματα:

- Πιο βολικό για τις μανούβρες και το βουνό.
- Πιο άνετο για τα σκυλιά (αναρτήσεις, αποφυγή καυσαερίων)
- Πιο οικονομικό στην κατασκευή του.
Μειονεκτήματα:
- Απαγορεύεται και τιμωρείται με πρόστιμο.
- Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις στροφές. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν είναι όλα τα κουτιά ασφαλή για το ταξίδι, ιδιαίτερα αυτά που δεν έχουν τοποθετηθεί από ειδικούς.
- Ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τις πίσω αναρτήσεις του αυτοκινήτου στο βουνό καθώς το βάρος των σκυλιών είναι έξω από το αυτοκίνητο και φυσικά ο κατασκευαστής δεν έχει προβλέψει αυτή την κατάσταση.
- Ακυρώνεται στην ουσία η πίσω πόρτα του αυτοκινήτου.
- Είναι δύσκολο στο «βάλε – βγάλε», γι’ αυτό και ορισμένοι ξεχνάνε να το βγάλουν ακόμα και όταν δεν μεταφέρουν πια τους σκύλους τους για πολύ καιρό.

Η καλύτερη λύση για τη μεταφορά σκύλων, από ότι φαίνεται είναι στην καρότσα του αγροτικού 4Χ4, όμως, δυστυχώς δεν έχουν πολλοί την τύχη να έχουν αγροτικό αυτοκίνητο… Ιδιαίτερα για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων η μεταφορά σκύλων, είναι ένα θέμα που προβληματίζει πολύ κόσμο.

Λεζάντες:
1. Μερικά αξεσουάρ και βοηθήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ιδιοκτήτης σκύλου για να προστατέψει το αμάξι του από τρίχες και λάσπη. Η μυρωδιά όμως;

2. Κοτσαδόρος. Ένα εξάρτημα που είναι απαραίτητο για την έλξη τρέιλερ.

3. Καλή η κατασκευή, διαθέτει εξαερισμό και τα άλλα σχετικά, όμως το συγκεκριμένο το τρέιλερ έρχεται λίγο κοντό για το ψηλόσωμο ιρλανδικό σέττερ.

4. Η καρότσα του αγροτικού προσφέρει την καλύτερη λύση για τη μεταφορά σκυλόκουτου, όμως δεν έχουν την τύχη όλοι να διαθέτουν τέτοιο αυτοκίνητο για τη μετάβασή τους στον κυνηγότοπο.


Κουτιά μεταφοράς και τρέιλερ
 


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
GRDANE πρέπει να είναι φοβερά άνετο (έχεις σκεφτεί να κατασκευάζεις καρτ και να τα πουλάς ή έστω τροχόβιλες; :) )

η επόμενη καλύτερη λύση για ένα μαστροχαλαστή σαν κι εμένα που το πολύ πολύ να έφτιαχνα κανένα καρότσι για σούπερ μάρκετ άπαξ κι έχει κάποιος τέτοια ενδιαφέροντα όπως η κυνοφιλία με ό,τι αυτό συνεπάγεται είναι να έχει δυο εφεδρικά ντύματα για τα καθίσματα και δεύτερα ταπέτα.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.253
Μηνύματα
898.136
Μέλη
20.031
Νεότερο μέλος
albatros