ας γραψω λοιπον κι εγω ως ο "χειροτερος" εξ ολων υμων...
πονος...οταν αποκτω το σκυλι,ως κουταβι,φροντιζω να το προκαλεσω ετσι ωστε να καταστει απολυτως ξεκαθαρο ποιος εχει την πρωτοκαθεδρια...
οι τροποι που το κανω δεν αφορουν την συζητηση οποτε δεν τους αναφερω...η προκληση αφορα παντα μια μεταξυ μας "μαχη" επιβολης...ο σκυλος θα χρησιμοποιησει τα δοντια του και το σωμα του για να επιβληθει κι εγω αντιστοιχως τα χερια μου και το δικο μου σωμα...
οταν λοιπον χρησιμοποιησει το κουταβι τα δοντια του θα πονεσει και θα ακινητοποιηθει...η προκληση πονου θα γινει ειτε μεσω ελαφριας τσιμπιας στα καπουλια η αντιστοιχης ελαφριας ξυλιας στο ιδιο σημειο με παραλληλη ακινητοποιηση,ετσι ωστε να συνειδητοποιησει την διαφορα των δυναμεων μας υπερ εμου και τις συνεπειες της προσπαθειας του προς επιβολη...
ποτε δεν εχει χρειαστει περισσοτερη απο μια επαναληψη της παραπανω κινησης κι αυτη θα συμβει το πολυ μεχρι τον 4ο-5ο μηνα...
επισης κατα την διαρκεια των μεταξυ μας παιχνιδιων αφηνω τον σκυλο να χρησιμοποιει το στομα του δαγκωνοντας με μεχρι το σημειο που γινεται ενοχλητικο το δαγκωμα ,οποτε και κοβεται...
ο σκυλος εκφραζεται σε τεραστιο ποσοστο με το στομα του και το θεωρω απαραδεκτο να μην εχει αυτη την δυνατοτητα εκφρασης μαζι μου...παραλληλα με αυτον τον τροπο μαθαινει οτι η χρηση του στοματος του (δοντιων) με εμενα,οτι αφορα αυστηρα και μονον παιχνιδι κι οχι δυνατοτητα προκλησης ζημιας η τροπου επιβολης...
το αποτελεσμα του παραπανω συνδυασμου εδω και 23 χρονια που τον εφαρμοζω ειναι το εξης...
1)το σκυλι μου θεωρει οτι ειναι κατωτερο μου ,απο πλευρας ισχυος και παραλληλα φοβαται τις συνεπειες της ανυπακοης του...
2) ποτε και για κανεναν λογο,οσο και να δυσφορησει με οτιδηποτε του επιβαλω δεν θα γυρισει να με δαγκωσει...
3)καθολη την διαρκεια της ζωης του δεν χρειαζεται να φαει ξυλο ,διοτι η κατασταση εχει ξεκαθαρισει ευθυς εξαρχης...
4)δεν με φοβαται γενικοτερα ,παρα μονον τις συνεπειες της ανυπακοης του...αυτο αποδεικνυεται απο την καθημερινη του χαρα στην παρεα μου,την ανεση με την οποια παιζει μαζι μου,και το δραμα που ζουμε οποτε με αποχωριζεται εστω και για ελαχιστο χρονο...
γενικοτερα...σκυλια κυριαρχικα με βαρος που κυμαινεται απο 40-80 κιλα και δαγκωμα απο 150-500 κιλα,εαν το αποφασισουν, εχουν την δυνατοτητα να λιανισουν εναν ανθρωπο με συνοπτικες διαδικασιες...
προσωπικα,θεωρω οτι τετοιο ρισκο δεν πρεπει να παιρνεται ποτε απο κανεναν,πραγμα που σημαινει οτι πρεπει η κατασταση να ειναι απολυτως ξεκαθαρη υπερ της ανθρωπινης υπερισχυσης ευθυς εξαρχης...
αυτα σε πολυ γενικες γραμμες...
υ.γ. δεν προκειται να ασχοληθω με σχολια που απτονται ηθικης,ψυχολογιας και πολιτικως ορθης συμπεριφορας...
οποιος θελει να επιχειρηματολογησει επι του πρακτεου και να αντικρουσει τα παραπανω,με χαρα να το κανουμε...