Το βήμα της βόλτας

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Λοιπόν ως Αυστραλέζος το Μουφ έχει μεγάλη ενέργεια. Είναι βέβαια Αυστραλέζος μέσης ενέργειας, αλλά και πάλι αν δεν τον βγάλω βόλτα έτσι και είμαι άρρωστη ή ο καιρός είναι φρικτός (να έχει π.χ. -30), αρχίζει και μασάει πράματα και μετά τα φτύνει. Οπότε η βόλτα έχει σημασία.

Τώρα συνήθως πάμε περπατώντας αλλά ήθελα τη γνώμη σας για το πόσο γρήγορα πρέπει να πάει κανείς. Από τη μια μεριά το Μουφ θέλει να μουφιάσει και άμα το πιάσει να μουφιάσει κάτι συγκεκριμένο μπορεί και να σταματήσει, από την άλλη όμως θέλει να τρέξει με χίλια την ώρα. Συνήθως είτε πάμε στο πάρκο για τρέξιμο δικό του, είτε τον αφήνω στο χωράφι υπό την επίβλεψή μου.

Από σήμερα όμως αλλάξανε τα πράγματα. Τα τελευταία δυο χρόνια είχα διάφορα απαίσια ορθοπεδικά, δηλαδή μια σπασμένη φτέρνα (κάνει 7 μήνες να κολλήσει), ένα σκισμένο ώμο (αρνήθηκα να τον εγχειρίσω, οπότε πήρε ενάμισυ χρόνο να γίνει καλά) και έναν ημι-ξεβιδωμένο λαιμό (η κατάρα του ακαδημαϊκού). Εγώ τώρα κάποτε έτρεχα και έχω τρέξει και Μαραθώνειο αν και τα τελευταία δυο χρόνια μου φαινότανε σα μακρυνό όνειρο. Κοινώς τρέξιμο γιοκ αν και το περπάτημα μπορούσα να το κάνω και την κανονική βόλτα. Από αυτό το μήνα όμως ο γιατρός μου έδωσε άδεια να ξαναξεκινήσω το τρέξιμο (από το μηδέν δυστυχώς, αλλά κάτι είναι κι αυτό) αφού κόλλησαν χέρι και φτέρνα και επομένως μπορέσαμε να φτιάξουμε το λαιμό με φυσιοθεραπεία (που συμπεριλαμβάνει προκρούστεια κρεμάσματα λαιμού καθημερινά!) που δε γινότανε καλά λόγω ώμου.

Βγήκα λοιπόν έξω μετά του Μουφ για τρέξιμο. 35 λεπτά μου πήρε, εναλλαγή περπατήματος και τρεξίματος, το Μουφ έτρεχε κι αυτό αν και όχι όσο γρήγορα μπορεί κανονικά, μούφιαζε κατά το περπάτημα και γενικώς έχει πέσει τώρα ξερό τέζα! Δεν έχει μασήσει τίποτα και έχω να το ακούσω τρεις ώρες. Ούτε φαΐ δε ζητιανεύει!:eek::eek:

Η ερώτησή μου είναι η εξής: με τι βήμα περπατάτε κατά τη βόλτα, κυρίως όσοι έχετε σκυλιά με μεγάλη ενέργεια? Σε ένα μήνα προβλέπω να τρέχω συνεχώς χωρίς περπάτημα εκτός από το ζέσταμα και το cool-down. Θα το πειράξει το Μουφ να τρέχει χωρίς να πολυμουφιάζει τη στιγμή που το μούφιασμα είναι σημαντικότατο για το σκύλο? Και τι γίνεται όταν θα έρθει η ευλογημένη στιγμή που θα ξαναρχίσω τα 90λεπτα long-runs μια φορά τη βδομάδα? Τη βγάζει το Μουφ να τρέχει τόση ώρα και τόση απόσταση? Όλοι μου οι γνωστοί εδώ άντε να πάρουν το σκύλο τους με το ποδήλατο μέχρι τρία μίλια που είναι λιγότερο από μια ώρα και λένε ότι μέχρι και Αυστραλέζοι τα φτύνουν μετά.

Βέβαια το πρόβλημα με μένα θα αρχίσει όταν θα βάλει τα χιόνια και θα πρέπει είτε να τρέχω στο χορτάρι του πάρκου, είτε στον κλειστό στοίβο του γυμναστηρίου όπου όμως δεν μπορώ να πάρω το Μουφ.

Φυσικά δε σκέφτομαι ακόμα Μαραθώνειο και την προπόνηση γι' αυτόν που θα θέλει κανα εξάμηνο, αφού το νωρίτερο που μπορώ να ξεκινήσω να προπονούμαι για 42 χιλιόμετρα τρέξιμο είναι σε δυο χρόνια. Καλώς εχόντων όμως των πραγμάτων θα είμαι τελείως καλά όπως παλιά (yessss!).

(Καλά δε σας λέω τι γίνεται με το κολύμπι που είναι μια άλλη τραγελαφική ιστορία και επιτρέπεται να ξεκινήσω από πρόσθιο και πεταλούδα και ΟΧΙ από ελεύθερο!!!!!)

Last edited:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
με τι βήμα περπατάτε κατά τη βόλτα, κυρίως όσοι έχετε σκυλιά με μεγάλη ενέργεια?
Με βήμα ταχύ. Η καλυτερη γυμναστικούλα για μας τις γυναικες και μαλιστα χωρις καταπονηση των αρθρωσεων!

Θα το πειράξει το Μουφ να τρέχει χωρίς να πολυμουφιάζει τη στιγμή που το μούφιασμα είναι σημαντικότατο για το σκύλο?
Όχι.

Και τι γίνεται όταν θα έρθει η ευλογημένη στιγμή που θα ξαναρχίσω τα 90λεπτα long-runs μια φορά τη βδομάδα? Τη βγάζει το Μουφ να τρέχει τόση ώρα και τόση απόσταση?
Το Μουφ θα την βγαζει. Εσυ θα την βγαζεις με μια σπασμένη φτέρνα, ένα σκισμένο ώμο και έναν ημι-ξεβιδωμένο λαιμό? :rolleyes::D

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Μωρέ εγώ θα τη βγάζω αφού η φτέρνα έχει κολλήσει και ο ώμος επίσης (πήρα αποτελέσματα αξονικής και μαγνητικής), ενώ ο λαιμός είναι σταθερός αν κάνω τις ασκήσεις μου και τον κρεμάω κάθε βράδυ από την πόρτα με το βαρούλκο. Μεγάλη μορφή τελικά ο Προκρούστης και παρεξηγημένη!:p:p:D:D:D

Πρέπει βέβαια να κάνω το stretching μου σχολαστικά αλλιώς θα ξανασπάσω τη φτέρνα! Τις έχω σπάσει και τις δυο στο παρελθόν, αλλά την πρώτη φορά φταίγανε οι Γερμανοί και το τσιμέντο στα πάρκα της Κολωνίας. Πάντως για να εορτάσω το ΟΚ του γιατρού για το τρέξιμο αγόρασα καλού-κακού ωραίες και μεγάλες παγοκύστεις.:eek::eek:

Καλά, μιλάμε, το Μουφ ακόμα να μου τα πρήξει!

dimiv

Well-Known Member
18 Αυγούστου 2008
506
0
50
Αθήνα
Λοιπόν ως

Από σήμερα όμως αλλάξανε τα πράγματα. Τα τελευταία δυο χρόνια είχα διάφορα απαίσια ορθοπεδικά, δηλαδή μια σπασμένη φτέρνα (κάνει 7 μήνες να κολλήσει), ένα σκισμένο ώμο (αρνήθηκα να τον εγχειρίσω, οπότε πήρε ενάμισυ χρόνο να γίνει καλά) και έναν ημι-ξεβιδωμένο λαιμό (η κατάρα του ακαδημαϊκού).
μήπως είσαι wwe superstar εκτός από ακαδημαικός και μας το κρύβεις:D

προτέινω ενναλαγές γρήγορου βήματος με ελαφρύ τροχάδην-

τώρα για τον Μαραθώνιο σε βλέπω να προπονείσαι ανευ Μουφ:)

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Όχι, δεν είμαι ιδιαίτερα καλή στο τρέξιμο αλλά μ' αρέσει ως άσκηση και χτες ένοιωσα για άλλη μια φορά αυτό το απερίγραπτο αίσθημα ευεξίας που συνεχίζεται και όταν ξεκουράζεσαι στο σπίτι. Ίσως να είναι και μαζοχισμός διότι οι μύες μου μάλλον πιασμένοι είναι κι εγώ το γλεντάω. Και ναι, έτσι ξεκίνησα την προπόνηση με εναλλαγές γρήγορου βήματος και τρεξίματος. Έχω ακόμα πολύ καιρό μπροστά μου μέχρι τα long runs. Τη φάση με τις αρθρώσεις που λέει η Κατερίνα τη σκέφτηκα, τη συζήτησα με το γιατρό και είπαμε ότι καλύτερα να τρέχω διότι πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Πέρσυ το Μάιο που δεν είχε κολλήσει η φτέρνα είχα προσπαθήσει να δω πόσα χιλιόμετρα μπορούσα να περπατήσω ως προετοιμασία για το τρέξιμο όταν θα κόλλαγε αλλά τα παράτησα μετά τα 150 μέσα στο μήνα διότι η φτέρνα με έσφαζε. Το άμοιρο το Μουφ τα γλέντησε όμως τα χιλιόμετρα διότι μια φορά κάναμε 12 στην καθισιά.

Τώρα για το Μαραθώνειο δε συζητάω ακόμα διότι είναι ακόμα δυο χρόνια μακρυά η έναρξη της προπόνησης. Το κακό με το τρέξιμο μετά του Μουφ είναι ότι θέλει να μαρκάρει πού και πού και πάω πιο αργά και μου χαλάει το χρόνο αλλά τι να κάνουμε! Απόψε π.χ. ήταν τόσο ήσυχος που τον έπιασα κατά σκουπίδια μεριά μόνο μια φορά, ενώ ζητιάνεψε φαΐ μόνο δυο φορές και κλαψούρισε αμυδρά μισή. Άρα το κανονικό περπάτημα δεν είναι αρκετό.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
με τι βήμα περπατάτε κατά τη βόλτα, κυρίως όσοι έχετε σκυλιά με μεγάλη ενέργεια?
Στην αρχη περπατούσαμε με γοργό βημα αλλά αυτό δεν είναι παντα για μενα ευχαριστο. Εχω προβλημα με τη μεση και συχνα ειμαι κουρασμενος λογω υποχρεωσεων και δεν εχω ορεξη να περπαταω τρεχοντας.

Οπότε η Ηρα επρεπε να μαθει να περπαταει κανονικα, κατι που μου πηρε καιρο αλλά είναι ο μονος τροπος για να κανουμε σαν ομάδα μεγαλες αποστασεις.

Το πολύ αργο περπατημα είναι κατι δυσαρεστο γι αυτην και το αποφευγω. Δειχνει ότι καταβάλει σε ολη τη διαρκεια προσπαθεια να το ακολουθησει λογω του μεγαλου διασκελισμου της.

Να τρεξω μαζι της δεν υπαρχει περιπτωση οπότε την αφηνω ελευθερη για τουλαχιστο μια ωρα κάθε μερα σε περιφραγμενη εκταση ή στην εξοχη να τρεξει και να χοροπηδηξει. Φυσικα δεν τρεχει συνεχώς αλλά με παύσεις.

Παρόλο που εκτονωνεται καθημερινα, δεν εχει κάθε μερα την ιδια ορεξη για τρεξιμο. Αλλοτε κανει σαν παλαβή και αλλοτε είναι νορμαλ. Καποιες φορες δεν θελει να τρεξει καθολου και απλά περιφέρεται μυρίζοντας.

Με την εκτονωση είναι στο σπιτι αγγελουδι, δεν κανει καμια απολυτως ζημια και δεν μασουλάει πραγματα εκτος από κανενα κοκαλο ή κονγκ αραιά και πού.

Αν για καποιο λογο δεν μπορέσω να της προσφερω την απαραιτητη δοση εκτονωσης, θα είναι νευρικη στην επομενη βόλτα και θα τρεχει χωρίς λογο και σκοπό και σαν δαιμονισμενη όταν την αφησω ελευθερη.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Ευχαριστώ. Είναι πολύ χρήσιμα αυτά που έγραψες διότι έχεις κι εσύ ποιμενικό. Για τη μέση θες ειδικές ασκήσεις διότι αλλιώς κινδυνεύεις να πάθεις ιστορίες που θα είναι χειρότερες από τον ημιξεχαρβαλωμένο λαιμό μου. Ευτυχώς γυμνάζεται όμως εύκολα η μέση. Εγώ σήμερα το αισθάνομαι το ότι έτρεξα στο λαιμό, αλλά βασικά θέλει να κάνω τη φυσιοθεραπεία και να μη σκύβω. Πάντως σήμερα λέω να τρέξω στο σκυλόπαρκο μετά του Μουφ και μετά να το αφήσω να ξεδώσει με τους άλλους σκύλους να δω κατά πόσο θα πέσει πάλι τέζα από το πολύ τρεχαλητό. Τελικά μάλλον δεν κάνει για βοσκός διότι υποτίθεται ότι θα έπρεπε να τρέχει όλη μέρα. Αυτό βασικά κυρίως μουφιάζει και η ενέργειά του είναι μεν μεγαλύτερη από άλλων σκύλων, αλλά υπάρχουν και Αυστραλέζοι που κάνουν σα νευρόσπαστα το οποίο το Μουφ κάνει μόνον αν έχει να βγει κανονικά καιρό διότι έρριξε τόσο χιόνι που δεν μπορεί να βγει κανείς έξω.

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Ίσως δεν είμαι το πλέον κατάλληλο άτομο να απαντήσει γιατί δεν είμαι άνθρωπος του λουριού. Τα σκυλιά μου στη βόλτα είναι κυρίως λυτά. Ο ρυθμός σίγουρα είναι εξαρτόμενος του σκύλου. Όταν είναι δεμένα, περπατάω με γρήγορο ρυθμό, γιατί μεν γουστάρω να περπατάω έτσι (εκτονώνομαι κι εγώ :D) αλλά κυρίως γιατί τα λυπάμαι να περπατάνε στον ανθρώπινο ρυθμό ενώ το απλό περπάτημά τους είναι πολύ πιο γρήγορο από το δικό μας.
Τη Μπλου που είναι border collie προτιμώ να τη βγάλω με το ποδήλατο για εκτόνωση ώστε να έχουμε μια φυσική γι αυτήν ταχύτητα. Είναι όμως σκύλος sprint. Τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, για λίγο όμως. Με ένα σύντομο διάλλειμα είναι έτοιμη για συνέχεια.
Ο Λέοντας πάλι που είναι Ελληνικός Ποιμενικός είναι σκύλος αντοχής. Δεν αναπτύσει μεγάλες ταχύτητες αλλά θα ακουληθήσει το ρυθμό σου πρόθυμα είτε είναι βάδην είτε jogging είτε ποδήλατο.
Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να περπατάει ο σκύλος περιορισμένος, στον δικό μας ρυθμό, μέχρι να φτάσουμε σε ένα χώρο όπου μπορούμε να τον λύσουμε και να εκτονωθεί όπως θέλει. Δεν υπάρχει μια συνταγή για όλα τα σκυλιά. Πρέπει κι εμείς να προσαρμοζόμαστε σε αυτό που επιλέξαμε.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Σωστά. Π.χ. εγώ τώρα πρέπει να προσαρμοστώ στο Borg που προσαρμόστηκε στο γεγονός ότι τώρα τρέχω, οπότε πρώτα αποφάσισε ότι πρέπει να τρέχω την ίδια ώρα κάθε μέρα και ήρθε σήμερα γκρινιάζοντας και με σήκωσε (και μου απομάκρυνε και το χέρι από το πληκτρολόγιο του κομπιούτερ με το πόδι του!) και δεύτερον δεν του έφτασε το σημερινό τρέξιμο και ήθελε κι άλλο!!:eek::eek::eek: Συμβιβάστηκε με κανονικό περπάτημα τη δεύτερη φορά και τώρα από το κακό του κάθεται απέξω στον κήπο και έχει μουλαρώσει. Ούτε θέλω δε να σκέφτομαι τι έχει να γίνει αύριο που είναι rest day και μόνο να περπατήσω επιτρέπεται! Θα πρέπει να πάω στο σκυλόπαρκο και να κάτσω εκεί πέρα περί τις 10 ώρες για να ξεδώσει!

Έτσι που είναι το Μουφ με βλέπω να τρέχω Μαραθώνειο ΜΑΖΙ ΤΟΥ και να παίρνει και μετάλλιο το μικρό τέρας και οι υπόλοιποι να το κοιτάμε καταπράσινοι από τη ζήλεια μας. Να δείτε που θα κάνει και παγκόσμιο ρεκόρ!

Τελοσπάντων, για την ώρα πρέπει να βρω κανα μικρό αγώνα περί τα 5 χιλιόμετρα σε 3-4 μήνες.

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ο ρυθμος και ο βηματισμος είναι κατι πολύ σχετικο και υποκειμενικο.
Παραδειγμα κοινης βολτας με ολη την οικογενεια.

Με τον δικό μου κανονικο ρυθμο (εχω υψος περιπου 1,85) η Ηρα περπαταει ανάλαφρα αν και θα ηθελε να παει πιο γρηγορα, η γυναικα μου παραπονιεται, η κορη μου ψιλοτρεχει και η Ζηνα τροχάζει.

Αν επιβραδυνω, όλοι είναι καπως ευχαριστημενοι περα από την Ηρα που αναγκαζεται να πηγαινει σαν κουρδισμένη. Συχνα προτιμω να τις αφηνω πισω και να προηγουμαι με την Ηρα και να σταματαμε παρακατω να τις περιμενουμε.

Υποθετω ότι o δικος μου κανονικος ρυθμος είναι παρομοιος με τον γοργό ρυθμο πχ της Rottie.

Last edited:

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Εγώ πάλι έχω καταφέρει να συμβιβάσω τον Σκούμπι απόλυτα με τον ρυθμό μου.. Υπάρχουν φορές που περπατάμε πολύ σιγά, όταν π.χ. είμαστε μέσα στην πόλη και θέλω να χαζεύω βιτρίνες..Είναι δε η καλύτερη παρέα γιατί ούτε γκρινιάζει ούτε παραπονιέται ούτε τραβάει να φύγουμε..:p:p:p Μάλιστα όταν πάμε έτσι σιγά έχει και αυτός την ευκαιρία να κοιτάζει αναλυτικά τι συμβαίνει δεξιά αριστερά..
Αλλά δεν χρησιμοποιώ την βόλτα για σωματική εκτόνωση αλλά κυρίως για πνευματική.. Τρέχει στην αυλή κυρίως..

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
και σε μας η εκτόνωση βασικά γίνεται στον κήπο.

Η πρωινή βόλτα βέβαια έχει μια σχετική ένταση περίπου για τα 10 πρώτα λεπτά για τον Ακίρα που την ακολουθεί μια πιο ήρεμη κατάσταση μεν αλλά δραστήρια ως προς το να μυρίζουμε απο εδώ και εκεί.
Γυρίζουμε στο σπίτι ανάλαφροι και με όρεξη για παιχνίδι.

Ο Αλομπάρ και τα κορίτσια έχουν μια ένταση στο περπάτημα στα πρώτα 5 λεπτά, μετά πέφτουνε απότομα(ειδικά τα κορίτσια) και γυρίζουμε σερνόμενοι στο σπίτι για να την αράξουμε στον ήλιο προσπαθώντας να αποφύγουμε αυτόν τον ενοχλητικό τύπο που δεν βάζει κώλο κάτω με τίποτα. :p

Εχτές πήγαμε όλοι μαζί μια βόλτα στο βουνό για περίπου 2 ώρες. Όταν γυρίσαμε ο ...durasel συνέχιζε να χοροπηδάει σχεδόν ασταμάτητα μέχρι το βράδυ, ενώ όλοι εμείς οι υπόλοιποι μαζεύαμε τα κομματάκια μας.:D

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Ναι, μπράβο, αυτό εννοώ. Αυτό που λένε στα αγγλικά intensity. Σήμερα είχα rest day και έτσι έχει μόνο περπάτημα με το Μουφ. Δυστυχώς δεν έχει άγριο τρέξιμο για το Μουφ διότι έβρεχε ελεεινά όλη μέρα και τα πάρκα είναι απαγορευτικά, θα λασπωθούμε αγρίως. Άσε που δε θα είναι κανένας εκεί. Αύριο θα ξαναέχει τρέξιμο.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Aν ακολουθούσα το tempo του δικού μου θα με πάταγαν σίγουρα τα αυτοκίνητα ζώντας στην πολη..
Το tempo του εξαρτάται από πολλά..
Αν δει σκυλάκια.., αν δει μπαλάκια..αν δει οτιδήποτε του κεντρίσει το ενδιαφέρον..

Γενικά επειδή είναι και παρα πολύ περίεργος το tempo του είναι normal αρκεί να μην του έρθει να μυρίσει κάτι απέναντι ή να επεξεργαστεί το οτιδήποτε του έρθει..
Τον εκτονώνω πάντα σε κλειστό μέρος.., δηλαδή σε μέρος που είναι περιφραγμένο..αλλα τρελαίνεται να θέλει να ανακαλύψει την συνεχεια του δρόμου.., την συνεχεια της μυρωδιάς..την συνεχεια ενός διαδρόμου..κλπ..
Δεν είναι τυχαίο που στα βιβλία για westie λένε μην αφήσετε ποτε λιτό σε πολη ένα westie..φανταζομαι τι θα γινοταν αν ειχα κερν που καποτε μου αρεσαν..

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Καλά εδώ δεν αφήνω λυτό το Μουφ στη βόλτα ποτέ, εκτός αν είμαστε στο περιφραγμένο σκυλόπαρκο οπότε μπορεί να κουντουρντίζει. Εκτός που απαγορεύεται, με βλέπω να τον κυνηγάω και αν δεν τον πατήσει αυτοκίνητο, να σπάω το παγκόσμιο ρεκόρ σπριντ. Ή να παθαίνω καρδιακό.

Τελοσπάντων, σήμερα κλείνει η μια βδομάδα επανένταξης στο τρέξιμο και το τέλος του τρίχρονου καθίσματος στον πάγκο λόγω ορθοπεδικών. Για να το γιορτάσω, έστειλα μόλις τη συμπληρωμένη φόρμα με τη συμμετοχή μου στο 5Κ το Μάρτιο, όπου ελπίζω να κάνω έναν αξιοπρεπή και όχι για τα μπάζα χρόνο. Είδομεν.... Το σίγουρο πάντως είναι ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Μουφ θα κάνει κι αυτό προπόνηση.:p:p:D:D:D