Ειναι τα σκυλια παμφαγα ?
Αυτο ειναι λαθος.Τα σκυλια ειναι σαρκοφαγα κ οχι παμφαγα.Τα σκυλια ειναι πολυ ευπροσαρμοστα,αλλα επειδη μπορει να επιβιωσουν με μια διαιτα για παμφαγα δεν σημαινει οτι ειναι κ η καλυτερη διαιτα για αυτα.
1.Προσδιορισμος
Δειτε μεσα στο στομα του σκυλου,αυτα τα τεραστια εντυπωσιακα δοντια ειναι σχεδιασμενα για να αρπαζουν,να σχιζουν,να κοβουν,κ να κοματιαζουν το κρεας (Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pg 258.).Δεν εχουν μεγαλους επιπεδους τραπεζιτες για να αλεθουν φυτικες ινες.Οι τραπεζιτες τους ειναι μυτεροι κ με τετοιο τροπο τοποθετημενοι ωστε να γινεται το δαγκωμα του ψαλιδιου, μαζι με τα υπολοιπα δοντια τους, ωστε να σπανε κ να κοβουν, τα οστα, το κρεας κ το δερμα.Τα σαρκοφαγα ειναι εφοδιασμενα με ενα συνολο δοντιων που περιλαμβανει κ τους σελινοδοντες.Αυτοι ειναι ο τεταρτος επανω προγομφιος,κ ο πρωτος κατω γομφιος.
Συγκρινετε αυτα με τα δικα μας δοντια η με τα δοντια μιας μαυρης αρκουδας που ειναι παμφαγο σαν "εμας".Εχουμε μεγαλους επιπεδους γομφιους που μπορουν να αλεθουν λαχανικα.Η μαυρη αρκουδα ενω εχει εντυπωσιακους κυνοδοντες,εχει επισης κ μεγαλους επιπεδους τραπεζιτες,για να μπορουν να αλεθουν τα λαχανικα.Τα δοντια ειναι ιδιαιτερως εξιδεικευμενα κ δομημενα αναλογα την διατροφη του ζωου,κ η διαφορα των δοντιων μεταξυ της αρκουδα κ του σκυλου,(κ τα δυο ανηκουν στην ταξη των σαρκοφαγων) μας δειχνει ακριβως αυτο (Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pgs 260.). Ευκολα μπορει να αναρωτηθει καποιος.Αν ο σκυλος εχει την οδοντοστοιχια ενος σαρκοβορου τοτε γιατι τον ταιζουμε κροκετες που ειναι βασισμενες στα σιτηρα?
2.Μυικο συστημα κ εξωτερικη ανατομια.
Τα σκυλια ειναι εφοδιασμενα με ισχυρους μυες της γναθου κ του λαιμου, που βοηθουν να βαζουν κατω την λεια τους,κ να μασουν το κρεας, τα οστα,κ το δερμα.Τα σαγονια ανοιγουν ορθανοιχτα δινοντας τους την ικανοτητα να καταπινουν μεγαλα κοματια κρεατος κ οστων.Τα κρανια τους ειναι βαρια κ σχηματισμενα ετσι ωστε να εμποδιζουν την πλευρικη κινηση της κατω γναθου,οταν η λεια που φυλακιζεται,παλευει να ελευθερωθει (ο γναθικος βοθριος ειναι βαθυς κ εχει σχημα C).Αυτο το σχημα επιτρεπει μονο την πανω κατω κινηση,ενω τα φυτοφαγα κ παμφαγα εχουν πιο επιπεδους γναθικους βοθρους που επιτρεπουν την πλευρικη κινηση που ειναι απαραιτητη για το αλεσμα των φυτικων ινων (Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pgs 258-259.). Τα παντα σχετικα με την σωματοδομη του σκυλου ειναι σχεδιασμενα για ενα τροπο ζωης ενος σαρκοφαγου ζωου κυνηγου που σκοτωνει την λεια του.Εχουμε αλλαξει κατα πολυ την εξωτερικη του εμφανιση με τις διαφορες ρατσες που δημιουργησαμε,αλλα δεν αλλαξαμε καθολου την εσωτερικη ανατομια κ φυσιολογια των σαρκοφαγων σκυλιων μας.
3.Εσωτερικη ανατομια κ φυσιολογια.
Οι σκυλοι εχουν την εσωτερικη ανατομια κ φυσιολογια ενος σαρκοβορου ζωου (Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pg 260.).Το στομαχι τους ειναι απλο κ ελαστικο κ με τετοιο τροπο κατασκευασμενο ωστε να κρατει μεγαλες ποσοτητες κρεατος,οστων,οργανων,κ δερματος.Το παχυ τους εντερο δεν ειναι καλα αναπτυγμενο Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pg 260.). Το μηκος του εντερου τους ειναι μικρο.Αυτο σημαινει οτι εχουμε γρηγορη διαβαση της τροφης.Τα λαχανικα κ οι φυτικες ινες ομως χρειαζονται χρονο για να διαλυθουν κ να χωνευτουν.Για να γινει αυτο ομως χρειαζεται μεγαλο μηκος εντερων,κατι που δεν το διαθετουν οι σκυλοι.Αυτο εξηγει κ τον λογο που η φυτικη ινα βγαινει εξω οπως μπηκε,δεν υπηρχε αρκετος χρονος για να διασπαστει κ χωνευτει.Αυτο ειναι γνωστο,γιαυτο μας λενε οτι οι φυτικες ινες κ τα σιτηρα πρεπει να επεξεργαζονται πριν δοθουν στους σκυλους μηπως κ μπορεσει κ παρει κατι απο αυτα.Το να ταιζουμε λαχανικα κ σιτηρα το σαρκοφαγο μας ζωο ειναι αμφισβητησιμη πρακτικη.
Οι σκυλοι φυσιολογικα, δεν παραγουν τα απαραιτητα ενζυμα στο σαλιο τους πχ. αμυλαση για να διασπασουν τους υδατανθρακες κ το αμυλο.Μονο στα παμφαγα κ φυτοφαγα υπαρχει αμυλαση στο σαλιο.Αυτο εχει σαν αποτελεσμα την υπερλειτουργια του παγκρεατος στο να παραγει μεγαλες ποσοτητες αμυλασης,για να μπορεσει να ανταπεξελθει στο αμυλο,την σελουλοζη,κ τους υδατανθρακες.Συνεπως το να ταιζουμε τους σκυλους σαν να ειναι παμφαγα,επιβαρυνει το παγκρεας καθως πρεπει να δουλεψει πιο πολυ για να μπορεσει ο σκυλος να χωνεψει το γεματο με υδατανθρακες φαγητο,αντι απλα να παραγει τις φυσιολογικες ποσοτητες ενζυμων, για την πεψη των πρωτεινων κ λιπους τα οποια οταν ταιζεται ωμα,ξεκινουν να αυτοχωνευονται οταν τα κυταρα συνθλιβονται κατα την διαρκεια της μασησης,κ απελευθερονονται τα ενζυμα τους.
Οι σκυλοι δεν εχουν αυτα τα ειδη φιλικων βακτηριδιων που διασπουν το αμυλο κ τη σελουλοζη για αυτους.Αυτο εχει σαν αποτελεσμα τα περισοτερα θρεπτικα συστατικα που περιεχονται στην φυτικη υλη,δεν γινονται διαθεσιμα στον οργανισμο του σκυλου.Αυτος ειναι κ ο λογος που οι κατασκευαστες σκυλοτροφων,προσθετουν υψηλες ποσοτητες συνθετικων βιταμινων κ ιχνοστοιχειων( στην πραγματικοτητα το μαγειρεμα καταστρεφει τις βιταμινες κ τα ιχνοστοιχεια κ δημιουργει την αναγκη για συμπληρωματα) στις σκυλοτροφες.
Αν ενας σκυλος μπορει να χωνεψει μονο το 40 με 60% της τροφης που βασιζεται σε σιτηρα,τοτε θα λαμβανει το 40 με 60% (ιδανικα) των βιταμινων κ ιχνοστοιχειων που χρειαζεται.Για να αναπληρωσει ο κατασκευαστης συμπληρωνει με μεγαλυτερη ποσοτητα βιταμινων κ ιχνοστοιχειων απο οτι πραγματικα εχει αναγκη ο σκυλος.
Ειναι τελικα ο σκυλος παμφαγος?Η οδοντοστοιχια του, η εξωτερικη κ εσωτερικη ανατομια του,η φυσιολογια του μας λενε οτι δεν ειναι.Ακομη κ η εξελικτικη του πορεια μας λεει οτι ειναι σαρκοφαγο.Λοιπον οταν καποιος σας πει οτι ο σκυλος ειναι παμφαγο ρωτηστε τον.Τι ειναι αυτο που σε κανει να το πιστευεις?Καντε τους να σας εξηγησουν την αποψη τους πριν εξηγησετε εσεις τη δικια σας.Οι πιθανοτητες ειναι να σας παραθεσουν τον επομενο μυθο σαν ¨αποδειξη¨.
ΥΓ.Ο επομενος μυθος που εννοει ο συγραφεας ειναι. "Ο λυκος τρωει το στομαχι κ το περιεχομενο του".
Πηγη
www.rawfed.com