Τι πιστεύουμε και πως θα έπρεπε να είναι


ninaki

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2008
63
0
Θεσσαλονίκη
η γνωμη μου ειναι παντως οτι ασχετα με την ρατσα ή το φυλο του ζωου, παιζει ρολο και η ο χαρακτηρας του οσο και αν το εκπαιδευσεις, ετσι δεν ειναι ή μηπως ειμαι λάθος?
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Τι ρόλο παίζει το πρότυπο?
Επανερχομαι.
Πρωτα απ ολα πχ λυκος και σκυλος ειναι περιργη ταξινομηση. Αν θυμαμαι καλα υπαρχουν διαφωνιες αν σκυλος ειναι υποειδος λυκου η διαφορετικο ειδος. Τα σκυλια ειναι ενα ειδος και δεν τιθεται αμφιβολια σε αυτο.
Επισης η συμπαθεια σε νερο η ικανοτητα για κυνηγι η του να ειναι "βοσκοι" ειναι παλι σχετικο. Μιλαμε για μεμονωμενα χαρακτηριστικα. Στο ξαναλεω η Ριτα ειναι κοκερ και μισει νερο και πολλα κυνηγετικα σκυλια πχ ειναι κροτοφοβικα. Υπαρχει μονο μια λυση να παρεις ισως καποια τεοια χαρακτηριστικα καθαρα σε καποιες φυλες. Αυτο ειναι σκοτωνε τους απογονους που δε σου κανουν. Ισως σε 1000 χρονια εχεις αυτο που θες. Αυτο θες?
Απο την αλλη ο χαρακτηρας και η εκπαιδευση για εμενα βασιζεται στους δεσμους μεταξτ θηλαστικων που η φυση εχει επιτρεψει.
Το χω ξαναπει, τα θηλαστικα πρεπει να μεγαλωσουν μωρα οποτε εχουν αισθηση της "αγαπης"
Αν τιγρεις και λιονταρια λειτουργουν ετσι, θα κολλησω στα Ροτ?
http://www.telegraph.co.uk/news/new...rst-shots-of-tigers-swimming-with-humans.html
[ame]http://www.youtube.com/watch?v=bl0RwyHtuKUmming-with-humans.html[/ame]
Ειμαστε θηλαστικα και τα θηλαστικα εχουν απιστευτες δυνατοτητες επικοινωνιας.
 


greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
Ο συγκεκριμένος σκύλος φτιάχτηκε από τους ανθρώπους για συγκεκριμένο λόγο και θεωρώ ΑΝΗΘΙΚΟ, αφού τον ξεζουμίσαμε για όσο ακούραστα εργαζόταν για μας, να απαιτούμε να μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο για να εξακολουθεί να αρέσει.
Ενταξει αλλα αλλαζουν οι εποχες και κατ επεκταση οι αναγκες για καποιους σκυλους.Δηλαδη σε λιγα χρονια απο τωρα, τα κοπαδια στην Ελλαδα αλλα και σε αλλες χωρες θα εκλειψουν(αν δεν εχουν εκλειψει ηδη), τι θα πρεπει να γινει με τις ποιμενικες φυλες? Αν δεν εχουν αλλη εργασια θα πρεπει να εξαφανιστουν ,μιας και φτιαχτηκαν για τους ποιμενες και τα κοπαδια τους κατα κυριο λογο.Το ιδιο δεν ισχυε για τα μπουλντογκ?Για μαχες με ταυρους διμιουργηθηκαν αλλα εξελιχθηκαν σε σκυλους συντροφιας ,ισως και φυλαξης.Ας μην πουμε και για τοσες αλλες φυλες που εχει γινει αυτο.Γνωμη μου, ειναι πως αναγκαστικα αλλαζει η χρησιμοτητα των σκυλων στην πορεια του χρονου και σωστα γινεται αυτο για να παραμενει παντα χρησιμη η ρατσα προς τον ανθρωπο.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Σίγουρα η χρησιμότητα των σκύλων επαναπροσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες τις σύγχρονης εποχής. Τελικά όμως που οδηγεί αυτό αν όχι σε δημιουργία κακέκτυπων του παρελθόντος?
Που οδηγεί η παρέκκλιση από τις αρχικές ιδιότητες μιας φυλής αν όχι στην καταστροφή της?

Γιατί είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι καλώς ή κακώς δεν μπορεί να γίνει pet o Ελληνικός ποιμενικός, διότι αν γίνει pet δεν θα είναι Ελληνικός ποιμενικός αλλά κάτι άλλο?

Εάν μια φυλή δεν έχει πλέον καμία χρησιμότητα, ας εκλείψει! Και λοιπόν? Υπάρχει περίπτωση να εκλείψει σαν είδος ο σκύλος, εάν εκλείψει μια φυλή σκύλων?
Τι θα ήταν καλύτερο για το μπουλντόγκ, να εκλείψει ή να έχει καταντήσει ένα έκτρωμα που δεν μπορει να ειναι ΣΚΥΛΟΣ διοτι δεν μπορει να αναπνεύσει, να τρέξει και να αναπαραχθεί?
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Oταν μιλαμε για καταστροφη?
Μιλαμε ιδεολογικα?
Γενετικα?
Σιγουρα ενα σκυλι πχ που θελει εκτονωση θα ειναι δυστυχισμενο να ειναι στον καναπε ολη μερα αλλα αυτο δεν το κανει να μην μπορει να ειναι πετ?
Ο ελληνικος ποιμενικος πχ. Με ποια λογικη θα εκφυλιστει?
Για θεματα υγειας και φυλες με βρισκεις συμφωνη 1000%. Ειναι κριμα να υπαρχουν ζωακια που υποφερουν για τους χ,ψ,ζ λογους.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Σιγουρα ενα σκυλι πχ που θελει εκτονωση θα ειναι δυστυχισμενο να ειναι στον καναπε ολη μερα αλλα αυτο δεν το κανει να μην μπορει να ειναι πετ?
Ο ελληνικος ποιμενικος πχ. Με ποια λογικη θα εκφυλιστει?
Διοτι ο Ελληνικός ποιμενικός εκτρέφεται εδώ και αιώνες για τη φύλαξη και την προστασία των κοπαδιών και γι΄ αυτό το λόγο έχει αναπτύξει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ακατάλληλο για διαμερίσματα και καναπέδες.

"Τα σκυλιά αυτά έχουν μια «έμφυτη» τάση να προφυλάσσουν το κοπάδι, αφού έχουν έντονα ανεπτυγμένο ένστικτο προστασίας προς το κοπάδι, πίστη και αφοσίωση στο βοσκό. Παρ' όλα αυτά, από πολύ νωρίς πρέπει να εκπαιδευτούν από το βοσκό. Kουτάβια ακόμα, ζουν μαζί με το κοπάδι, ώστε να αναπτύξουν σχέσεις συμβίωσης με τα άλλα ζώα.

Φυσικά, ούτε λόγος να τα κλείσετε σε διαμέρισμα! «Είναι ένα ζώο που δεν έχει προσαρμοστεί στο αστικό περιβάλλον», εξηγεί ο κ. Kωνσταντίνος Βασιλείου από τον Ομιλο Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού «δεν έχει αποβάλει ορισμένα ένστικτα, οπότε δεν ενδείκνυται να τον έχει κάποιος σε διαμέρισμα»."

Στον δρόμο της εξαφάνισης ο Ελληνικός Ποιμενικός
 


Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
@ xritaki

Ο άνθρωπος δημιούργησε x φυλές σκύλων με διαφορετική μορφολογία και διαφορετικό χαρακτήρα η κάθε μία.

Από αυτό (που πιστεύω και οι 2 συμφωνούμε...) τι καταλαβαίνουμε?

Πως κάποιοι κόπιασαν για να μεταφέρουν σε συγκεκριμένα σκυλιά , συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή ακόμα και λόγο φυσικής επιλογής κάποια ζώα ανέπτυξαν συγκεκριμένα χαρακτηρηστικά (επαναλαμβάνω όχι μόνο μορφολογικά αλλά και χαρακτήρα , νοοτροπίας.Διαφορετικά κυνηγά ένα αρπακτικό στην έρημο και διαφορετικά στα rainforests του Αμαζονίου).

Οι εξαιρέσεις από τον κανόνα (βλ. Ριτα) δεν κάνουν κάτι άλλο από το να τον επιβεβαιώνουν , όντας εξαιρέσεις (και η θειά μου η Κοκόλαινα στο χωριό σήκωνε 150 κιλά ξύλα , αλλά αυτό δε σημαίνει πως αν σε λένε Κοκόλαινα , είσαι θεία ή ζείς στο χωριό μπορείς να σηκώνεις και εσύ 150 κιλά ξύλα).

Στους ανθρώπους , λόγο του ότι δεν υπάρχει επιλεκτική αναπαραγωγή και πλέον δεν υπάρχει ούτε φυσική επιλογή , δεν μπορούμε πια να βρούμε παρόμοιο παράδειγμα.
Αλλά παλαιότερα σίγουρα θα παρατηρούσαμε πως φυλές που ζούσαν στην Αφρική είχαν διαφορετική μορφολογία και συμπεριφορά απέναντι σε ερεθίσματα , από ότι φυλές που ζούσαν στην Αλάσκα.

Σήμερα τις όποιες διαφορές στην συμπεριφορά/νοοτροπία μπορούμε να τις αποδόσουμε σε αυτό που λέμε κουλτούρα , παραδόσεις/έθιμα , κλπ. που πάλι έχουν να κάνουν με γεωγραφική τοποθέτηση και φυλή...εθνικότητα ίσως.
Σίγουρα πιο εύκολο όμως να αλλάξει , να αλλοιωθεί.

Το να αγαπάς τα ζώα και να τα σέβεσε δεν είναι το ίδιο με το να τα θές όλα στον καναπέ σου , να κάθονται ήσυχα και αγκαλιασμένα και εσύ να τα ταϊζεις κροκέτες και να τα χαϊδεύεις.

Είναι καλό να αγαπάς ακόμα και κάτι που δεν είναι ιδιοκτησία σου.
Που δεν θέλεις να το βάλεις στα δικά σου "καλούπια" , αλλά να το κρατήσεις ως έχει , διατηρώντας ζωντανό τον βιότοπο του ή ακόμα και την εργασία του , ασχολία του.
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Το θέμα δεν είναι "χαρακτήρα σκύλου" αυτό δεν έχουμε καταλάβει. Ούτε αν "μπορεί" να γίνει έτσι ή αν "πρέπει".

Δείτε τί γίνεται στην Ιαπωνία πχ ... σκυλιά παντρέυονται μεταξύ τους. Σκυλιά με διάφορα φωσφοριζέ χρώματα στο τρίχωμα κλπ κλπ ... τα σκυλιά αυτά για αυτούς που τα έχουν δεν έχει καμία σημασία τί ράτσας είναι, μάλλον έχει, αλλά έχει σε λάθος βάση, διαλέγουν σκύλο σαν να διαλέγουν παλτό. Αυτό δεν μπορούμε να συζητάμε αν μπορει να αλλάξει, γιατί δεν μπορεί, είναι η ανθρώπινη φύση.

Η ανθρώπινη φύση που έτσι κι αλλιώς ΖΗΤΟΥΣΕ πάντα από το ζώο αυτό να είναι ΚΑΠΩΣ, το πώς δεν έχει σημασία. Τα διαφορετικά ΠΩΣ δημιούργησαν και τα διαφορετικά σκυλιά. Και διαφορετικά ΠΩΣ υπήρχαν επειδή οι άνθρωποι ήταν ΤΟΣΟ διαφορετικοί μεταξύ τους, το πού έμεναν, πώς ζούσαν, πώς ζούσαν ΑΠΟ τον σκύλο μερικές φορές ... στην πόλη αυτό ΔΕΝ γίνεται. Τα διαφορετικά ΠΩΣ έχουν γίνει "να μην βγάζει τρίχα" να "μου αρέσει εξωτερικά" και "να είναι βολικό γενικά με τα παιδιά" Αυτό πάλι δεν μπορούμε να συζητήσουμε αν είναι καλό ή κακό, έτσι ΕΙΝΑΙ. Δεν αλλάζει.

Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον πολυσυζητημένο υπερτυπισμό, ο υπερτυπισμός είναι εμμονή σε κάποια χαρακτηριστικά ουσιαστικά, που δεν δίνουν έναν ολοκληρωμένο σκύλο της ράτσας ΤΑΔΕ αν το παρακάνουμε σε αυτά, αλλά έναν άλλον, που ΠΟΛΛΕΣ φορές βλέπουμε και σε τί προβλήματα υγείας οδηγούν , δεν σέβονται το ζώο σαν ζώο, αλλά πάμε αλλού, στην ανθρώπινη ματαιοδοξία κλπ κλπ που ΠΑΛΙ δεν μπορεί να αλλάξει.

Οδηγούν επίσης στο "όλοι οι σκύλοι είναι το ίδιο" και "όλοι οι σκύλοι μπορούν να κάνουν τα πάντα αναλόγως ατόμων και όχι ανεξαρτήτως φυλής" που εν μέρει ισχύει αλλά δεν πρέπει να ισοπεδώνεται. Γιατί αν ισοπεδωθεί θα οδηγηθούμε σε έναν σκύλο που τον διαλέγουμε μόνο για το πώς είναι και το πώς είναι είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο να αφεθεί στην ανθρώπινη αυτή κρίση , χωρίς έλεγχο του "έτσι που είναι ρε παιδιά τώρα ΜΠΟΡΕΙ να βγεί στη ζέστη πχ? " Και όταν έχουμε όλους τους σκύλους το ίδιο ουσιαστικά έχουμε καταστρέψει την σκυλίσια φύση που είναι να εξυπηρετεί τον άνθρωπο στις εκάστοτε ανάγκες του που ΔΕΝ είναι οι ίδιες.

Θα μου πείς "οι ίδιες είναι - είναι κατά βάση ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ" και έτσι είναι και το rottweiler και όλα ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ κάνουν , δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας αυτό. Αλλά άμα θέλεις ΜΟΝΟ συντροφιά ΚΑΤΑΡΧΑΣ πάρε ένα αδέσποτο ζώο και κατά δεύτερον πάρε ένα σκυλί ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ υπάρχουν δεκάδες. Δεν είναι κατακριτέο (από εμένα τουλάχιστον) ότι υπάρχουν, το θεωρώ το ίδιο χρήσιμο με ένα άλλο που κάνει συντροφιά αλλά κάνει και πχ σπόρ ή φύλαξη ... αν ΘΕΣ να κάνεις σπόρ ή φύλαξη και σέβεσαι την φύση του σκύλου τότε ναι, πάρτο.

Τί μπορούμε να κάνουμε ? Μπορούμε όσες φυλές μΠΟΡΟΥΝ να κάνουν μία δουλειά ΨΕΥΤΙΚΗ αλλά δουλειά, όσο το δυνατό που να μοιάζει με αυτήν που έκαναν, να τις βάλουμε να την κάνουν. Αυτό γίνεται, με φυλές που φυλάνε (όπου τις βάζουμε να κάνουν ψεύτικα κάποια πράγματα να μας δείξουν πόσο καλά φυλάνε) με φυλές που κυνηγάνε το ίδιο, με φυλές που είναι ποιμενικές ίσως σε κάποιες χώρες πάλι γίνεται. Η αναγκαιότητα αυτού έχει κάνει την παγκόσμια κυνολογική ομοσπονδία να πεί "αυτά και αυτά είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ" για αυτές τις φυλές , και το έχει πεί γιατί όλα αυτά που λέω τώρα οι περισσότεροι (μαζί κι εγώ) βαριούνται να τα κάνουν - άλλοι δεν τους συμφέρει οικονομικά κοκ ...

Μπορούμε επίσης να μην παίρνουμε σκυλιά που δεν είναι ακόμα αυτό που θέλουμε, επειδή μας αρέσει εξωτερικά, ή για να το "εκπαιδεύσουμε" να είναι έτσι ... ΝΑΙ εκπαιδεύεται ... αλλά αν θές ένα rottweiler επειδή διάβασες ότι είναι πιστό (ΕΙΝΑΙ) για να μην βγάζει πολύ τρίχα (δεν βγάζει) ή επειδή σου αρέσει πολύ (ΔΕΚΤΟ), διάβασε ΚΑΙ ότι γαυγίζει πχ όταν λείπεις , και ακούει κάτι, ΚΑΙ ότι είναι πεισματάρικο, ΚΑΙ ότι θα τσακώνεται με άλλα αντράκια και όλα τα υπόλοιπα και μην λές εμένα μου αρέσει έτσι θα το εκπαιδεύσω ... ή ακόμα χειρότερα εμένα μου βγηκε έτσι άρα είναι καλό .... ΔΕΝ είναι καλό που σου βγήκε έτσι , δεν είναι καλό να έχουμε έναν σκύλο εργασίας πχ που δεν έχει ενέργεια, είναι το ίδιο κακό με το να έχουμε ένα σκυλί συντροφιάς που δαγκώνει άλλα σκυλιά ή που γαυγίζει πολύ ή που κηνυγάει ανύπαρκτες αλεπούδες στον κήπο ... είναι ΠΡΟΒΛΗΜΑ
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
@Dogo.
Συμφωνω με το να αγαπας και αυτο που δεν ειναι ιδιοκτησια σου.
Συμφωνωπως διαφορετικες φυλες σκυλων εχουν διαφορετικες ιδιοτητες.
Αυτο που διαφωνω ειναι να προσπαθουμε να καλουπιασουμε το συνολο του χαρακτηρα σε προτυπα που φτιαχτηκαν απο ανθρωπο.
Αλλες απαιτησεις εχει το Γ.Π. απο κανις αλλα και τα δυο ειναι σκυλια. Χαρακτηριστικο των σκυλων ειναι οτι δενονται ειναι πιστα, συντροφευουν και υπηρετουν ανθρωπους.
Αρα ενα σκυλι παντα θα ειναι πρωτα απο ολα για μενα συντροφος. Ενας συντροφοε λοιπον θα θελει να ναι παντα διπλα σου,ειται αυτο ειναι καναπες ειται ο δρομος, ειται η στανη. Ασε που σιγα μην πει οχι σε κροκετα:)
Σιγουρα τι αλλο θα θελει εξαρταται απο το ειδος του σκυλου, αλλα και απο τον χαρακτηρα του που μπορει να διαφερει απο το προτυπο, χωρις αυτο να ειναι κατι κακο. Γενικα ο πλουραλισμος και η ποικιλια ειναι καλο πραγμα..:)
 


Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Αλλες απαιτησεις εχει το Γ.Π. απο κανις αλλα και τα δυο ειναι σκυλια.
Έχει άλλες απαιτήσεις όχι μόνο λόγο μεγέθους και μορφολογίας αλλά και ιδιοσυγκρασίας-χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικο των σκυλων ειναι οτι δενονται ειναι πιστα, συντροφευουν και υπηρετουν ανθρωπους.
Αρα ενα σκυλι παντα θα ειναι πρωτα απο ολα για μενα συντροφος. Ενας συντροφοε λοιπον θα θελει να ναι παντα διπλα σου,ειται αυτο ειναι καναπες ειται ο δρομος, ειται η στανη.
Ναί , αυτό που περιγράφεις παραπάνω είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Δες και κάποια διαφορετικά χαρακτηρηστικά:

Το Νέας Γής έχει μία ιδιαίτερη αγάπη για το νερό και δύσκολα θα το κρατήσεις μακρυά του (δεν θα ήταν και σωστό να το κάνεις , εάν το αγαπάς).

Το Αμέρικαν Πιτ-Μπουλ Τερριέ παρουσιάζει έντονη επιθετικότητα σε σκυλιά του ιδίου φύλου , αλλά σχεδόν μηδενική στον άνθρωπο.

Ο Ποιμενικός Καυκάσου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τους τρίτους και συνήθως μαθαίνει σε ένα "αφεντικό".

Το Μπήγκλ είναι ένα σκυλί που γαυγίζει αρκετά.

Το Μπασέντζι είναι ένας σκύλος που δεν γαυγίζει σχεδόν ποτέ.

Και πολλά άλλα...

Αυτά είναι , όπως και εσύ λές , "ο πλουραλισμος και η ποικιλια" και είναι πράγματι πολύ καλό πράγμα... ;)

Το "Όλα τα σκυλιά πρέπει να είναι φιλικά με όλα τα ζώα , τα παιδάκια , τους ανθρώπους , να μη γαυγίζουν άσκοπα , κλπ." είναι ισοπέδωση.
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Συμφωνω και ισως και καταπιεση. Ωστοσο καποια βασικα πρεπει να τους τα μαθουμε, π.χ. να μη δαγκωνουν εστω και αν σιχαινονται τα παιδακια.
Αν αποτυχουμε να τα εκπαιδευσουμε σε βασικα οφειλουμε να ειμαστε εμεις αυτοι που θα θεσουν τα ορια. Π.χ. οχι πιτμπουλ ελευθερο με αλλα σκυλακια
Επισης αν μας κατσει μπιγκλ μουγκαφον και αυτο μεσα στο παιχνιδι ειναι ουτε εκτρωμα ειναι ουτε για σκοτωμα.
Αλλωστε ολα στη φυση ειναι θεμα πιθανοτητων.:)
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Δεν υπάρχει προτυπο που να υπαγορεύει να - ούτε ράτσα σκύλου που σιχαίνεται τα παιδάκια.

Ούτε έκτρωμα ούτε για σκότωμα. Πειράζει όμως θεωρητικά, και πρακτικά με τρόπο που εξήγησα παραπάνω. Πχ σε κάποιες άλλες χώρες δεν πρέπει να αναπαράγονται σκυλιά που δεν ανταποκρίνονται σε κάποια standarts χαρακτήρα, ανάλογα την φυλή. Αυτό γίνεται με τέστ καταλληλότητας αναπαραγωγής.

Είναι το ίδιο λάθος με το να είναι άλλο χρώμα.
 


Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Συμφωνω και ισως και καταπιεση. Ωστοσο καποια βασικα πρεπει να τους τα μαθουμε, π.χ. να μη δαγκωνουν εστω και αν σιχαινονται τα παιδακια.
Αν αποτυχουμε να τα εκπαιδευσουμε σε βασικα οφειλουμε να ειμαστε εμεις αυτοι που θα θεσουν τα ορια. Π.χ. οχι πιτμπουλ ελευθερο με αλλα σκυλακια
Επισης αν μας κατσει μπιγκλ μουγκαφον και αυτο μεσα στο παιχνιδι ειναι ουτε εκτρωμα ειναι ουτε για σκοτωμα.
Αλλωστε ολα στη φυση ειναι θεμα πιθανοτητων.:)
Ακριβώς!

Πάντα πρέπει να εκπαιδεύουμε και να κοινωνικοποιούμε τα σκυλιά μας , αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε τα "όρια" τους και τις ιδιομορφίες τους , σαν φυλή αλλά και σαν άτομα.

Το Μπηγκλ που δεν γαυγίζει απλά δεν είναι τυπικό Μπηγκλ και εαν δεν το πήραμε για να γαυγίζει , αλλά επειδή μοιάζει στο Σνούπυ...Κανένα πρόβλημα! :)

Ίσως και να είμαστε τυχεροί κατά βάθος.
Αλλά καλό θα ήταν να το σκεφτούμε πολλές φορές εαν θέλουμε να το ζευγαρώσουμε για να διατηρήσουμε την φυλή των Μπηγκλ ζωντανή...για άλλους λόγους ίσως. ;)

Άρα και στον Ροτβαϊλεράκο μη του ζητάμε να κάθετε δεμένος έξω από το Super Market και να δέχετε αδιαμαρτύρητα τα χάδια αγνώστων , ενώ ο ιδιοκτήτης ψωνίζει τυροπιτάκια.

Ούτε από τον Πιτ-Μπουλάκο να συνυπάρχει με 5-10 Πιτ-Μπουλάκια , ίδιου φύλου , που για πρώτη φορά συνάντησε και να παίζουν με ένα μπαλάκι.

Να μην έχουμε παράλογες και αφύσικες απαιτήσεις δηλαδή , τις οποίες θα επιβάλουμε χάρην κακώς ενοούμενης αγάπης και φιλοζωίας.

Απλά να είμαστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες. :)
 


Melinaki

Member
1 Νοεμβρίου 2008
10
0
ΤΟΡΙΝΟ
Hello,
Με λενε Μελινα και θα ηθελα να τα πω "ιδιαιτερος" με την liajoe αλλα δεν την βρισκω.....
Οσο για το θεμα σας παιδια, η δικη μου γνωμη ειναι οτι τον σκυλο τον εχει ο καθενας για δικο του λογο.
Αλλοι για φυλακες,αλλοι για σωματοφυλακα,αλλοι για shows και τα λοιπα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι καποιος που εχει ενα σκυλο φυλακα oti δεν μπορει να τον εχει ως ενα απλο pet και να το μαθει αναλογα μονο και μονο εοειδη ειναι η ρατσα του τετοια.
Εμενα μου ερεσουν τα rott,τα pit και προτιμω να τους δωσω την δυνατοτητα να ζησουν ως μη επιθετικα για να μην χρειαστει να τα εχω δεμενα η να κυκλοφορουν μνο μεσα στην αυλη μου...:(
Δεν με ενδιαφερει για ποιο λογο φτιαχτηκαν διοτι και τα λαμπραντορ ειναι ειδος κυνηγοσκυλου αλλα τωρα εχει γινει τοπ στις φυλες για οικογενειες και παιδια.
Τι σημαινει αυτο ομως???
Αρα ειναι καθαρα θεμα αφεντικου και πως "θελει" ενα σκυλι του να ειναι....:)
Εμενα δεν θα με βολευε ο Beast να ειναι αγριος γιατι δεν θα μπορουσανα
ειμαι ανετη με ενα τετοιο σκυλι λογο της δουλειας μου εξαλλου....
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Με ΜΕΓΑΛΗ διαφορά, οι περισσότερες φυλές έχουν σαν πρώτο ρόλο το να είναι κατοικίδια. Λίγες είναι οι φυλές που "ακόμη" δεν έχουν εχελιχτεί αρκετά ώστε να πληρούν και αυτήν την προϊπόθεση (και να δουλεύουν συνάμα) πχ, Ελληνικός Ποιμενικός.

Θέλω να πω πως με διαφορά, τα περισσότερα Ρότβαιλερ κουτάβια πουλιούνται ως φύλακες οικογενειών (κατοικίδια και φύλακες ΜΑΖΙ) εδώ και πολλές δεκαετίες. Με μεγάλη διαφορά, τα περισσότερα Ρότβαιλερ μεγαλώνουν σε περιοχές με πολλούς ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει για φυλές τύπου Ντόμπερμαν, Σνάουτσερ, Γ.Ποιμενικός αλλά ΌΧΙ τύπου Ελληνικού Ποιμενικού ή Κεντρικής Ασίας (που σε μεγάλο ποσοστό είναι και ήταν μέχρι σήμερα μακριά από αστικές περιοχές).

Ο εκτροφέας Ρότβαιλερ άρα, πρέπει να αναγνωρίζει (και να έχει ως ΠΡΩΤΟ μέλημα) οι σκύλοι που εκτρέφει να μπορούν να είναι πολιτισμένα μέλη της κοινωνίας. Ο νέος ιδιοκτήτης ΑΚΟΜΗ περισσότερο, πρέπει να φροντήζει για ακριβώς αυτό ΕΦ' ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ του σκύλου του.

Το σωστό Ρότβαιλερ (μεγαλωμένο σωστά και με συντήρηση της καλής εκπαίδευσής του) ΔΕΝ έχει ΚΑΝΕΝΑ απολύτος πρόβλημα να είναι ΚΑΙ εξαίρετο κατοικίδιο (λαμβάνοντας μέρος σε ΟΛΕΣ τις δραστυριότητες της οικογένειας εντός κι εκτός σπιτιού) ΚΑΙ παράλληλα να είναι φύλακας απαράμηλης απόδοσης.

Πρόβλημα(τα) προκύπτει όταν ο σκύλος αυτός (που έχει να προσφέρει ΤΟΣΑ πολλά) δεν κοινονικοποιήται και δεν εκπαιδεύεται σωστά, ή φυσικά είναι κακής εκτροφής (ή και τα ΔΥΟ!).

Το να μιλάμε για τον "εκφυλισμό" του χαρακτήρα της φυλής (προς σκύλος του καναπέ) δεν έχει νόημα. Για μένα, καλύτερα να έχει ένα Ρόττι λάθος χαρακτήρα προς το πολύ ήρεμο/γλυκό, πάρά να γρυλίζει ασυστόλως δίχως απειλή πραγματική.
Και αυτό γιατί όπως είπα, ΖΕΙ σε πόλεις συνήθως. Το "ήσυχο" ρόττι τουλάχιστον μπορεί να συνεχίσει να ζει. Το "άγριο";

Φυσικά είναι χειρότερο ΑΠ ΟΛΑ να νομίζει κανείς πως το Ρόττι είναι Λαμπραντοράκι ή να το μεγαλώνει σαν να ήταν, αλλά νομίζω πια (με τα τόσα κρούσματα επιθετιθέσεων) πως έμαθαν οι περισσότεροι πως υπάρχει διαφορά...

Θέμα σοβαρό επίσης, παραμένει το ότι οι περισσότεροι Έλληνες ΔΕΝ γνωρίζουν τι θα πει φύλακας οικογένειας. Και εννοείται πως δεν ξέρουν ν' αναθρέψουν έναν τέτοιο σκύλο. Οι περισσότεροι Έλληνες ακόμη δεν ξέρουν ν' αναθρέψουν σωστά τον οποιονδήποτε σκύλο....

Παλαιά πούλαγα εκπαιδευμένα ενήλικα Ρόττι (στην φύλαξη) που ήταν απίστευτα στην δουλειά, όμως αρκετές φορές σε ουδέτερο χώρο αμφησβιτούσαν οι περαστικοί (επειδή μπορούσαν άνετα να χαϊδέψουν τους σκύλους) αν κάνουν φύλαξη ή όχι!!

Ο Έλληνας ακόμη πιστεύει πως αν είναι ένας μεγαλόσωμος σκύλος έξω για καφέ, υπάκουος κι ήρεμος ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΦΥΛΑΞΗ!

Και εκεί είναι τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μήπως τελικά πρέπει να παρουσιάζουμε/περιγράφουμε τον ΣΩΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ για Ρότβαιλερ αντί για το αντίθετο;;;; Μάλλον αυτό θα ήταν πιο επικοδομίτικο.
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Μελίνα, στη δουλειά σου μπορούσες άνετα να έχεις Ρόττι σωματοφύλακα. Με "άγριος" μάλλον ήθελες να πεις "απροσάρμοστος".

Δούλευα 9 χρόνια (εκπαιδεύτρια) με φύλακα ύψηστης ποιότητος (εκπαιδευμένος στο να φυλάει από αντικείμενα μέχρι κι αγνώστους ανθρώπους με εντολή και με το καλύτερο δάγκωμα που έχω δει μέχρι σήμερα). Ο σκύλος αυτός με συνόδευε ΠΑΝΤΟΥ (και δούλευε ΑΡΙΣΤΑ ως συνέταιρός μου) συνήθως όμως σε μαθήματα βασικής υπακοής προβληματικών σκύλων. Ο νεαρός που έχω τώρα (ενός έτους Τσιόρνι) ακολουθεί να χνάρια του πανέμορφα!

Αυτή είναι η μαγεία των καλών σκύλων εργασίας. Μπορούν να μάθουν σχεδόν ΟΤΙ μπορείς εσύ να διδάξεις.... το "ελλάτωμά τους" είναι πάλι αυτό όμως.

Αν δεν τους μάθεις τίποτα ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
 
Last edited: