"Τι κάνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για την κυνοφιλία;"

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Όποιος έχει φαντασία τη όρεξη και την διάθεση ας πει την άποψη του..
Οι πιο έμπειροι από εμένα..
Εκτός από το να είμαστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, υπάρχουν τελικά πολλά που να μπορούμε να κάνουμε;;;

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Κατ'αρχήν ευχαριστώ που θεώρησες καλή την ιδέα μου! :)

Στη συνέχεια θα ήθελα να δούμε τι σημαίνει "υπεύθυνος ιδιοκτήτης" για τον καθένα μας...γιατί από εμπειρία, έχω την εντύπωση πως δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα για όλους και από την στιγμή που αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" αξίζει ανάλυσης.

Αν λοιπόν, συμφωνήσουμε στο τι είναι "υπεύθυνος ιδιοκτήτης" και ανακαλύψουμε ότι ανήκουμε στην κατηγορία έχουμε κάνει μεγάλο "βήμα", είμαστε καλό παράδειγμα, είμαστε η σωστή και καλή "εικόνα" που αντιστοιχεί σε χιλιάδες λέξεις.

Τι είναι λοιπόν "υπεύθυνος ιδιοκτήτης" και τι από αυτά που τον αποτελούν κάνουμε εμείς στην καθημερινότητα μας;

eve1

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2010
221
0
Αθήνα
Τι είναι λοιπόν "υπεύθυνος ιδιοκτήτης" και τι από αυτά που τον αποτελούν κάνουμε εμείς στην καθημερινότητα μας;
Μμμμμ ... δύσκολη ερώτηση...
Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα!

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Κατ'αρχήν ευχαριστώ που θεώρησες καλή την ιδέα μου! :)

Στη συνέχεια θα ήθελα να δούμε τι σημαίνει "υπεύθυνος ιδιοκτήτης" για τον καθένα μας...γιατί από εμπειρία, έχω την εντύπωση πως δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα για όλους και από την στιγμή που αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" αξίζει ανάλυσης.

Αν λοιπόν, συμφωνήσουμε στο τι είναι "υπεύθυνος ιδιοκτήτης" και ανακαλύψουμε ότι ανήκουμε στην κατηγορία έχουμε κάνει μεγάλο "βήμα", είμαστε καλό παράδειγμα, είμαστε η σωστή και καλή "εικόνα" που αντιστοιχεί σε χιλιάδες λέξεις.

+10000000000000000000000
Συμφωνώ πολύ γενικά με αυτά που λες και χαίρομαι που απαντάς..
Θεωρώ γενικά πως ένας καλός ιδιοκτήτης, δεν είναι αυτός που προσφέρει το καλύτερο που μπορεί στο σκυλί του , αλλά αυτός που το δικό του μέγιστο είναι αρκετά πάνω από αυτό που είναι υποχρεωμένος να δώσει.
Π.χ. Ο τάδε μπορεί να πει : ότι μου περισσεύει το δίνω στο σκύλο. 1 ώρα παιχνίδι, 10 λεπτά βόλτα και 20 ευρώ τον μήνα. Αυτός για τον εαυτό του δίνει πολλά, αλλά σίγουρα δεν δίνει αρκετά..
Βέβαια δεν νομίζω να γίνεται να ορίσουμε ούτε σε λεφτά ούτε σε χρόνο τον μέσο σωστό ιδιοκτήτη, και σίγουρα θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες..
Αλλά η άποψη μου για το πως θα το ρυθμίζουμε για τον εαυτό μας αυτό έχει να κάνει με το να μην κάνουμε αυτό που εμείς φανταζόμαστε καλό, αλλά αυτό που ο σκύλος μας θα θεωρούσε καλό αν μπορούσε να μιλήσει..

Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
Όποιος έχει φαντασία τη όρεξη και την διάθεση ας πει την άποψη του..
Οι πιο έμπειροι από εμένα..
Εκτός από το να είμαστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, υπάρχουν τελικά πολλά που να μπορούμε να κάνουμε;;;
Εγώ δήλωσα συμμετοχη στην ομάδα σύνταξης της εταιρικής εφημερίδας όπου θα γράφω κάθε μήνα μια μικρή φιλοζωική στήλη για σκύλους.
Πρώτο θέμα, puppy mills και pet shops.

ΥΓ. Είχε μεγάλη πλάκα η αντίδραση του υπεύθυνου όταν πρότινα μια φιλοζωική στήλη. Ακομά μεγαλύτερη πλάκα είχε, το γεμάτο έκπληξη βλέμα του μετά τον εξής διάλογο:
- Και τι θα μπορούσες να γράψεις σαν πρώτο θέμα για παράδειγμα?
- Θα γράψω ένα θέμα για τα pet shops.
- Δηλαδή απο ποιά pet shops μπορούμε να αγοράσουμε σκύλο, τις διαδικασίες κλπ?
- Όχι. Θα γράψω γιατί ΔΕΝ πρεπεί να αγοράζουμε κατοικίδια απο pet shops.
- E? :shock: :shock: ... Χμ... ενδιαφέρον...

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Εγώ πάντως το μόνο που έχω κάνει μέχρι στιγμής εκτός από αυτά που έχω κάνει για τα δικά μου σκυλιά η το να περιθάλψω αδέσποτα, είναι το γράμμα που έστειλα στο Βήμα. ;)
Θέλω να πω ότι δεν έχω κάνει κάτι που να ξεπερνάει τον εαυτό μου.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Για να μη χαθούμε σε "φιλοσοφικά" μονοπάτια, θα δώσω ένα καθημερινό και "πεζό" παράδειγμα:

1. Να σκύβουμε και να μαζεύουμε τα "κακάκια" του σκύλου μας!...Ναί, ακόμα και από το γρασίδι ή το χώμα...δεν είναι "λίπασμα"!

"Πεζό", αλλά σημαντικό και ακόμα και αυτό μπορεί να αποτελέσει "λύση" και "βήμα" ακόμα και για την μείωση των αδέσποτων, για την ελάττωση των περιστατικών βασανισμού, κλπ.

Πως και γιατί;...Γιατί ο άνθρωπος που θα θεωρεί δεδομένο το ότι πρέπει να μαζέψεις τα κόπρανα του σκύλου σου, πιθανότατα έχει μπεί στην διαδικασία ενημέρωσης και υπευθυνότητας.Δύσκολα θα παρατήσει το σκύλο του σε χωματερή, δύσκολα θα κρεμάσει το σκύλο του από δέντρο.

Επίσης, η εικόνα αυτού του "υπεύθυνου ιδιοκτήτη" που μαζεύει τα κόπρανα του σκύλου του, όσο πιο πολύ την συναντάμε, όσο πιο καθημερινή γίνετε, τόσο θα "πείθει" και θα "δείχνει" προς την σωστή κατεύθυνση.

2. Βασική υπακοή...Πόσοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι μια "πολυτέλεια" για σκυλιά που θα πάνε σε "καλλιστεία", αλλά απαραίτητη διαδικασία για μια σωστή συμβίωση;

Πόσα προβλήματα λύνει;...Πόσα λιγότερα αδέσποτα θα υπήρχαν αν δεν ήταν "μπελάς";...Πόσα σκυλάκια θα γλύτωναν από τις ρόδες του αυτοκινήτου αν γνώριζαν το "έλα";

Άλλη μια φοβερή εικόνα, σκύλος και ιδιοκτήτης σε πλήρη αρμονία να πηγαίνουν βόλτα, χωρίς να κάνει "σκι" ο ιδιοκτήτης, να σταματούν σε φανάρια και πεζοδρόμια, να περπατούν αβίαστα στο πλήθος...Πόσα σωστά μηνύματα περνούν αυτές οι εικόνες;

...και αργότερα οι επιστολές, αργότερα τα άρθρα, μετά οι διαδηλώσεις και οι καθιστικές διαμαρτυρίες, μετά οι απαιτήσεις από το κράτος...

Όλα είναι καλά και όμορφα, αλλά η δική μας καθημερινότητα είναι η πιο μεγάλη "επανάσταση"...λέω.

Last edited:

Δημήτρης Α.

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2006
210
2
Pireaus
www.freewebs.com
Η ερώτηση είναι δύσκολη διότι θεωρώ πως έχει άμεση σχέση με την φυλή της οποίας είσαι ιδιοκτήτης.

Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που διέπουν όλες τις φυλές φυσικά αλλά το ταμπεραμέντο, ο σωματότυπος, η φήμη, κλπ. της εκάστοτε φυλής έχει ρυθμιστικό ρόλο στο ποιος είναι ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης για αυτήν.

Σαν γενικές αρχές θα έλεγα

1) Πριν αποκτήσω σκύλο είμαι σίγουρος ότι το πρόγραμμά μου και ο χώρος μου επιτρέπουν την ύπαρξη ενός ζώου και υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα χρειαστεί να το δώσω στο μέλλον.

2) Δεν επιλέγω φυλή από φωτογραφίες αλλά με συνείδηση του τρόπου ζωής μου και εναρμόνιση με τον ανάλογο χαρακτήρα και σωματότυπο σκύλου. Φροντίζω επίσης να μελετήσω διεξοδικά τις φυλές(ιστορία, ταμπεραμέντο, απαιτήσεις, κλπ.) που με ενδιαφέρουν και αν μπορώ να έρθω σε επαφή με δείγματα της φυλής ούτως ώστε να δω αν υπάρχει πραγματική χημεία.

3) Δεν αγοράζω από pet shops ενισχύοντας την ανήθικη εκτροφή.

4) Δεν αγοράζω από γέννες ιδιωτών καθώς το να επιλέξω ένα άστεγο ημίαιμο ή καθαρόαιμο έχει την ίδια βαρύτητα με πολλά περισσότερα θετικά στοιχεία στην πράξη αυτή καθαυτή.

5) Δεν ζευγαρώνω το κατοικίδιό μου, αντίθετα το στειρώνω για να αποφύγω ανεπιθύμητα ζευγαρώματα και προβλήματα υγείας.

6) Φροντίζω το κατοικίδιό μου να μην ενοχλεί τον περίγυρο (γάβγισμα, ακαθαρσίες, κλπ.)

7) Εκπαιδεύω το κατοικίδιό μου στη βασική υπακοή ούτως ώστε να είναι ελεγχόμενο και να μπορώ να επικοινωνήσω καλύτερα μαζί του, κάτι το οποίο θα κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη μαζί του και εκείνο πιο ασφαλές.

8 ) Φροντίζω να μάθω την γλώσσα του σκύλου μου και να γνωρίζω τις αντιδράσεις του σε διάφορες συνθήκες.

9) Δεν το αφήνω μόνο του με μικρά παιδιά ή βρέφη, καθώς δεν παύει να είναι ένα ζώο.

10) Δεν το αντιμετωπίζω σαν μικρό άνθρωπο καθώς αυτό είναι ενάντια στη φύση του και το κάνει δυστυχισμένο.

11) Δεν του επιβάλλω να ζει έγκλειστο σε μικρούς χώρους(π.χ. μπαλκόνια) καθώς είναι ενάντια στη φύση του και το κάνει δυστυχισμένο.

12) Φροντίζω να του παρέχεται ισορροπημένη διατροφή, προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες, ιατρική παρακολούθηση, άσκηση σωματική και πνευματική.

13) Δεν το αφήνω ποτέ εκτός του χώρου του χωρίς τον απόλυτο έλεγχο και την επίβλεψή από εμένα.

14) Μαζεύω τις ακαθαρσίες του.

Ελπίζω να μην ξεχνώ κάτι...

Από 'κει και πέρα σε συλλογικό επίπεδο υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορούν να γίνουν, όπως επισκέψεις σε σχολεία επιμορφωτικού χαρακτήρα ή πιέσεις προς τα κόμματα εξουσίας για τομές και ανανεώσεις στη θέση των ζώων στην καθημερινότητά μας.
Το πρόβλημα με αυτό από την εμπειρία μου είναι ότι τα πανελλήνια συντονιστικά όργανα των φιλοζωικών οργανώσεων στερούνται πρωτοβουλιών και διάθεσης και περιορίζονται στο να τσακώνονται μεταξύ τους μέσα από το διαδίκτυο για το ποιος την έχει μεγαλύτερη...τη ζωοφιλία φυσικά!

Last edited by a moderator:

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Εκτος απο τον ορισμό του υπεύθυνου ιδιοκτήτη που είναι κατι συγκεκριμενο
(αφορα σε αυτους που έχουν σκύλο)
θα πρεπει να δώσουμε έναν ορισμο και για την κυνοφιλια, κατα τη γνωμη μου.
Γιατι για μενα, παραδειγματος χαρη, η κυνοφιλια μπορει να σημαινει κατι τελέιως διαφορετικο απ'ότι για καποιον άλλο.

Πιο συγκεκριμένα, η γειτονισα μου θεωρεί τον εαυτο της κυνοφιλο
επειδη έχει φροντιζει ένα ημιδεσποζομενο σκυλο.
Όταν λεω φροντιζει εννοω ότι του δίνει φαγητο και νερο, αντε και κανενα χάδι.
Δεν συζηταμε καν για ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη, αποπαρασίτωση ή στείρωση.

Προσωπικα, κυνόφιλο θεωρω αυτον που, έστω κι αν δεν έχει σκυλο, γνωρίζει την τρέχουσα κατασταση
και τα προβλήματα που προκύπτουν απο τα αλλεπαληλα ζευγαρώματα και τα pyppy mills,
προσπαθει να περιθάλψει ή να στειρώσει τα αδεσποτα που μπορει, χωρίς απαραίτητα να τους προσφερει φαγητο
(μεγαλο θεμα) και επιδιώκει να ενημερωνει με όποιο τρόπο μπορεί τους μη έχωντες γνωση σκυλοιδιοκτητες και μη, για όλο το προβλημα.

Οσο για τον υπεύθυνο ιδιοκτητη, συμφωνω με το djdoctor.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Συμφωνώ με όλα όσα είπατε (σακούλα επιτέλους μαζί μας, είναι το πιο απλό, δεν λερωνόμαστε και δεν λερώνουμε).
tattooman και djdoctor τα λέτε πολύ σωστά..
Ένα που θα ήθελα να πω είναι πως είναι και θέμα παιδείας. Θα έπρεπε απο το δημοτικό τα παιδιά να αποκτούν φιλοζωική συνείδηση.
πχ Στο εξωτερικό, στο δημοτικό πηγαίνουν τα παιδιά σε μέρη με ζώα (καταφύγια πχ) ή τους φέρνουν στην τάξη ζώα, και όποιο παιδάκι θέλει μπορεί (αν και μικρό) να βοηθάει εθελοντικά στο να καθαρίζουν τα ζωάκια κλπ στον ελεύθερο χρόνο.
Αν και δεν νομίζω να συμβεί κάτι τέτοιο σύντομα, πιστεύω για να αποκτήσουμε γενικά φιλοζωική συνείδηση πρέπει να γίνουν πολλά και από την αρχή. Αλλά αν (όπως είπατε και εσείς) εμείς οι ιδιοκτήτες σκύλων παρουσιάζουμε ένα ωραίο θέαμα στον δρόμο, χωρίς σκυλιά να μας τραβάνε, να κάνουν τα κακά τους παντού κ να αδιαφορούμε κλπ να αρχίσει σιγά σιγά ο κόσμος να συνειδητοποιεί πως με το ενδιαφέρον μας και την φροντίδα μας μπορούμε να κάνουμε έναν σκύλο ΙΔΑΝΙΚΌ σύντροφο που δεν δημιουργεί πρόβλημα σε κανένα και είναι κάτι αξιοζήλευτο..
Γιατί πολλών η άποψη περιορίζεται στο :κοίτα πως τον πάει ο σκύλος βόλτα, ή ο σκύλος του γείτονα μου χέζει την πόρτα , γαυγίζει και δεν μπορώ να κοιμηθώ, επιτέθηκε στον άντρα μου κλπ. Ότι δηλαδή μπορεί να κάνει κάποιον να απεχθάνεται τους σκύλους..

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Τόσο την κυνοφιλία όσο και την έννοια του καλού ιδιοκτητη ..πολλοί την έχουν διαφορετικά..

Είναι σαν να λέμε καλός γονέας..ποιός είναι καλός γονέας?..
Πολλοί θα αντιδράσουν..πολλοί θα διαφωνήσουν..αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχει πάντα η αντικειμενική οπτική..διαφορετικά έχουμε και τις ανάλογες συνέπειες..

Αν πάντως κρίνουμε από τον δρόμο..ελάχιστοι μαζεύουν τις ακαθαρισίες στον δρόμο..και ελάχιστοι θέλουν να είναι ενημερωμένοι..

Πρόσφατα ήμουν σε ένα κτηνιατρείο..πάω εκεί μόνο για πεντικιούρ..γιατί είναι κοντά στο σπίτι μου ..αλλά για τίποτα άλλο δεν θα εμπιστευόμουν τον σκύλο μου εκεί.
Απέναντι μου ήταν κάποιοι ιδιοκτητες με ένα σκυλάκι που το πήγαιναν για να το ναρκώσει ο ιατρός για να το κουρέψει.
Όσο και να προσπάθησα να τους μεταπείσω διακριτικά στην είσοδο αναμονής.. οι ιδιοκτητες ήταν αμετάπειστοι..

Οπότε..τι σημαίνει πραγματικό ενδιαφέρον ?? έρχεται πριν από την ερώτηση.. ποιός είναι καλός ιδιοκτητης..

..γιατί δεν μπορώ να δεχτώ πως ενδιαφερόμαστε πραγματικά και δεν ψάχνουμε να ενημερωθούμε..και ειδικότερα στην εποχή που ζούμε οι πληροφορίες αν θελήσεις..είναι άπλετες..και έρχονται πριν απο το δεν έχω χρόνο..ή βιάζομαι..

Αν εκείνο το σκυλί πάθει κάτι στην νάρκωση..οι ιδιοκτήτες το πιθανότερο θα κατηγορούσαν τον ιατρό..ενώ το λάθος στην ουσία ήταν αποκλειστικά δικό τους ..με την απαράδεκτη επιλογή που έκαναν..

Last edited:

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Νομίζω ότι ο tattooman με έχει καλύψει 100%. Αυτά που λέει είναι αυτά που Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να ακολουθεί με ευλάβεια.
Τα υπόλοιπα "φιλοζωικά", όπως μαζεύω αδέσποτα, γίνομαι εθελοντής κλπ,κλπ είναι στο χέρι του καθενός μας να τα κάνουμε η όχι
Από τη στιγμή που σαν ιδιοκτήτης πρώτος δεν σέβομαι τον διπλανό μου , που για Χ λόγους δεν θέλει σκύλο, τότε δεν μπορώ να έχω την απαίτηση να με σεβαστεί εμένα και τον σκύλο μου ο διπλανός.

Δεν είναι και λάθος του γιατρού που δεν τους ενημερώνει από πριν για τους πιθανούς κινδύνους?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Kαλά μην χαλάσουμε αυτό το θέμα για το συγκεκριμένο παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε καθαρά για να καταλάβουμε πως πρέπει πρώτοι εμείς να μεριμνούμε για τις σωστές επιλογές μας..

Ήταν λάθος εξαρχής να του προτείνει να κάνει νάρκωση για να κουρέψει ένα μικρό σκυλάκι..(μαλτεζ).

Από εκεί και πέρα πρώτα ο ιδιοκτήτης έπρεπε να σκεφτεί για τους κινδυνους που εγκυμονεί κάθε ναρκώση κάτι που ισχύει και για τους ανθρώπους.
Ο κτηνίατρος είναι λάθος όπως και να έχει..αλλά δεν ευθύνεται για την τελική επιλογή τους.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Απ'όσο καταλαβαίνω οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων δεν είναι καλοί ιδιοκτήτες. Και δεν κάνουν ούτε 1 απ'όλα όσα πολύ σωστά γράψατε!
Μακάρι κάποια στιγμή να οριοθετηθεί το ποιοι μπορούν να έχουν σκύλο και να επιβλέπονται..

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ανοίξαμε μεγάλο θέμα αλλα πολυ ενδιαφέρον επειδί ακούγονται διάφορες απόψεις και γνώμες.
Εγώ πιστεύω πως ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης είναι αυτός που πραγματοποιεί της ανάγκες του σκύλου χωρίς να δείχνει ασέβεια προς τους συνάνθρωπους του.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Ανοίξαμε μεγάλο θέμα αλλα πολυ ενδιαφέρον επειδί ακούγονται διάφορες απόψεις και γνώμες.
Εγώ πιστεύω πως ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης είναι αυτός που πραγματοποιεί της ανάγκες του σκύλου χωρίς να δείχνει ασέβεια προς τους συνάνθρωπους του.
Αυτό τα λέει όλα σε μια πρόταση..
Και με έχουν καλύψει οι γνώμες όλων , και όσα ειπώθηκαν είναι πολύ σωστά!
Ενδιαφέρον θα είχε να απαντήσουμε και σε αυτό που είπε η aggeliki222 "θα πρεπει να δώσουμε έναν ορισμο και για την κυνοφιλια"
και εντάξει ο ακριβής ορισμός σημαίνει φίλος του σκύλου, όμως για τον καθένα μας ίσως είναι κάτι διαφορετικό...

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Εγώ θα ήθελα αν ξέρει κάποιος να μου πει, αν γνωρίζει, τι ισχύει νομικά σε μια περίπτωση κακοποιήσης ζώου. Ψάχνω κατά καιρούς στο νετ αλλά δεν έχω βρει κάτι σημαντικό. Αν εγώ δω κάποιον π.χ. να δέρνει ένα σκύλο μπορώ να κάνω κάτι (με νομικά μέσα) ;;;