Τι είναι η κατοχή σκύλου για τον αστό;

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Να λοιπόν ένα ερώτημα...

Τι είναι, τι σημαίνει το "έχω σκύλο" για τον άνθρωπο που δεν τον χρησιμοποιεί σε κάποια εργασία (π.χ. ποιμενικό) και ΟΧΙ σε χόμπυ (π.χ. κυνήγι);

Είναι χόμπυ και ευχάριστη ενασχόληση;

Είναι απαραίτητη ανάγκη, όπως η τροφή και το νερό;

Είναι αστική διαστροφή;

Είναι άλλοθι καλοσύνης και ζωοφιλίας ή φυσιολατρείας;

...:)

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Για εμένα είναι παρέα κ προσωπικά προσπαθώ τα χόμπι μου να τα φέρνω σε τέτοια μέτρα κ σταθμά για να μπορεί να με ακολουθεί κ ο σκύλος μου. Εκτός από συντροφιά εντός σπιτιού, ο σκύλος με ακολουθεί κ σε άλλες καθημερινές μου δραστηριότητες. Επίσης, κάνουμε πράγματα που διασκεδάζουν κ διευρύνουν τη σκέψη του (agility, hide & seek κ.τ.λ.), στα οποία διασκεδάζω εξίσου κ εγώ (καλά, εγώ μπορεί λίγο παραπάνω :p). Οποιαδήποτε δραστηριότητα περικλείει τη λέξη ΄΄σκύλο΄΄ με κάνει να συμμετέχω με πολλή χαρά κ ειλικρινά με ξεκουράζει κ με ευχαριστεί.

Σίγουρα για εμένα δεν είναι χόμπι γιατί είναι ζωντανό ον κ όχι δραστηριότητα, οπότε για εμένα σκύλος=συντροφιά κ όλα τα παραπάνω. :)

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Kαλά είναι συντροφιά, είναι γυμναστική, είναι χαρά, είναι θλίψη...αλλά που κατατάσεται;

Και το ενυδρείο εμπλέκει ζωντανά όντα, η κατοχή ωδικών πτηνών, ερπετών, κλπ....Αυτά τι είναι;

Ας ακούσουμε απόψεις...:)

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Είναι χόμπυ
Δεν μας χρειάζονται ούτε κερδίζουμε κάτι απ' αυτά. Ασχολούμαστε μαζί τους, τα φροντίζουμε, ξοδεύουμε χρήματα γι' αυτά οικειοθελώς. Άρα είναι χόμπυ :)
και ευχάριστη ενασχόληση;
Φυσικά, αλλά όχι πάντα. Ως ζωντανοί οργανισμοί αρρωσταίνουν ή συμπεριφέρονται άσχημα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η ενασχόληση μαζί τους δεν είναι ευχάριστη. Άλλες φορές μας πρήζουν τα συκώτια κι άλλες φορές δεν έχουμε καμία όρεξη να ασχοληθούμε μαζί τους, αλλά πρέπει. Μας χαρίζουν όμως πολλές ευχάριστες στιγμές και ναι, γενικά, είναι μια πολύ ευχάριστη ενασχόληση.
Είναι απαραίτητη ανάγκη, όπως η τροφή και το νερό;
Φυσικά και όχι. Δεν ξέρω καν αν είναι ψυχική ανάγκη. Έντονη επιθυμία θα μπορούσα να την πω, αλλά ψυχική ανάγκη μάλλον όχι.
Είναι αστική διαστροφή;
Το πας μακριά. Ακόμα κι αν είναι, θα παραδεχτούμε ποτέ ότι είμαστε διεστραμμένοι? :D
Είναι άλλοθι καλοσύνης και ζωοφιλίας ή φυσιολατρείας;
Για άλλοθι, είναι κάπως δαπανηρό. Υπάρχουν φθηνότερα και ευκολότερα (π.χ. αντί να σκοτώσεις την αραχνίτσα τη βγάζεις απ' το σπίτι. Είναι κάτι ευχάριστο, ιδιαίτερα αν γίνεται μπροστά σε άλλους).

Για μένα λοιπόν είναι επιθυμία, πάθος, κόλλημα. Εφ' όσον μια ζωή έλβεπα σκύλο και εκστασιαζόμουν (πράγμα που δεν μπορώ να πω ότι μου προκαλούν τα μωρά π.χ.), η απόκτηση σκύλου ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ωραίο θέμα! :)

Όπως ήδη έγραψα σε άλλο θέμα, είναι ένα χόμπυ (μια ευχάριστη δηλαδή ερασιτεχνικη ενασχόληση) το οποίο μπορεί να μεταλλαχθεί σχετικά εύκολα σε διαστροφή, εμμονή, πηγή εσόδων ακόμα και δεκανίκι για τα συναισθηματικά κενά μας.

Το χομπυ της κατοχής και συντήρησης σκύλου είναι δημοφιλές στους αστούς διότι:

- Υπάρχουν σκύλοι για όλα τα γούστα.
Ακόμα και τα πιο απαιτητικα γούστα μπορούν να καλυφθούν από μια εκ των 350 περίπου φυλών σκύλων που υπάρχουν στον κόσμο.

- Ο σκύλος είναι ευκολοπροσαρμοστος.
Και στη γκαρσονιέρα μένει και στη μονοκατοικία και στον κήπο και στο μπαλκόνι και στην πυλωτή. Και με τα αποφάγια μας συντηρείται και με την super premium τροφή. Και χωρίς κτηνιατρικό έλεγχο ζει και στην απομόνωση συνηθίζει και στην κακοποίηση είναι ανθεκτικός.

- Ο σκύλος μπορεί να γινει πηγή εσόδων.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζευγαρώνουν τα σκυλάκια τους, πωλουν τα κουτάβια και συμπληρώνουν το εισόδημα τους με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

- Ο σκύλος είναι «εύπλαστος».
Με λίγα λόγια τον κάνουμε ότι θέλουμε. Τον κόβουμε, τον ράβουμε, τον ντύνουμε, τον στολίζουμε έτσι ώστε να συμβαδίζει με την αισθητική και τις αναγκες μας.

- Ο σκύλος μπορεί ευκολα να μετατραπεί σε υποκατάστατο παιδιού, συντρόφου, φίλων, οικογένειας (ποιος εξάλλου μπορεί να μας αποδεχτεί όπως είμαστε χωρίς ποτέ να μας κρίνει?)

- Ο σκύλος μπορεί να μας αναδείξει κοινωνικά και να μας προσφέρει αναγνώριση. (Ενασχόληση με σωματεία, ομίλους, εκθέσεις κτλ)

Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να είναι η κατοχή και η συντήρηση σκύλου ένα από τα πιο δημοφιλή (αν όχι το πιο δημοφιλές) χόμπυ των αστών.

:)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Για τους περισσότερους είναι ένας φτηνός συναγερμός σε συνδιασμό με σκουπιδιφάγο...
Για κάποιους άλλους είναι ένα εντυπωσιακό δώρο για την γκόμενα- γκόμενο ή ένα ωραίο παιχνίδι για τα παιδιά του!
Για μερικούς άλλους είναι προέκταση του ανδρισμού τους.
Γι αυτό και βλέπουμε σκυλιά αδέσποτα και κακοποιημένα...

Όλοι οι υπόλοιποι, είναι για μένα ένα μικρό ποσοστό...όπως στις εκλογές που απλά γράφεται ως ΑΛΛΟ:1,7%....

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
- Ο σκύλος μπορεί ευκολα να μετατραπεί σε υποκατάστατο παιδιού, συντρόφου, φίλων, οικογένειας (ποιος εξάλλου μπορεί να μας αποδεχτεί όπως είμαστε χωρίς ποτέ να μας κρίνει?)
πολύ σωστά το έγραψες :)

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
Για τους περισσότερους είναι ένας φτηνός συναγερμός σε συνδιασμό με σκουπιδιφάγο...
Για κάποιους άλλους είναι ένα εντυπωσιακό δώρο για την γκόμενα- γκόμενο ή ένα ωραίο παιχνίδι για τα παιδιά του!
Για μερικούς άλλους είναι προέκταση του ανδρισμού τους.
Γι αυτό και βλέπουμε σκυλιά αδέσποτα και κακοποιημένα...

Όλοι οι υπόλοιποι, είναι για μένα ένα μικρό ποσοστό...όπως στις εκλογές που απλά γράφεται ως ΑΛΛΟ:1,7%....
απλα ΣΩΣΤΟΤΑΤΟ

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ένα βασικο χαρακτηριστικο των χομπι είναι ότι ασχολεισαι μαζι τους όταν ετσι αισθανεσαι, όταν εισαι καλα, όταν εχεις χρονο, μονο τα ΣΚ και τις αργιες, όταν εχει καλο καιρο, μπορεις να τα σταματησεις και να ξεκινησεις παλι μετα ένα μηνα ή ένα χρονο.

Παραδειγμα μερικα από τα δικα μου χομπι, ψαρεμα, σκοποβολή, αερομοντελισμός. Βαζω τα συνεργα στην αποθηκη και όταν μπορω και θελω ασχολουμαι.

Εάν καποια χαρακτηριστικα του σκυλου μοιαζουν με των χομπι, είναι καθαρα συμπτωση.

macblack

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2009
157
0
από την πόλη του Ζορό
θα επιμείνω κι εγώ ότι ο χαρακτηρισμός χόμπυ είναι σκληρός (ειδικά όταν κάποιοι από εσάς αναφέρεστε στα ζώα σας ως συντρόφους ζωής, θα μπορούσες αντίστοιχα να έχεις χόμπυ τον γάμο γιατί γουστάρεις νυφικά / κοστούμια, δεξιώσεις ή θα μπορούσες να έχεις ως χόμπυ τα παιδιά γιατί σου αρέσουν τα "ζουζούνια" και οι "mazoo and the zoo").
Για μένα η κατοχή ενός σκύλου είναι καθαρά αστική διαστροφή που εμφανίζεται ως άλλοθι (γενικότερης) καλοσύνης και ζωοφιλίας ή φυσιολατρείας. :fan:

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Η κατοχή και η ενασχόληση με τον σκύλο τι ομοιότητες και τι διαφορές έχει με την κατοχή γάτας, χρυσόψαρων, καναρινιών ή παπαγάλων, σαύρας, φιδιού, αράχνης, περιστεριών, χελώνας, πίθηκου Capuccino, κροκόδειλου...κλπ;

Ξέρω προσωπικά κατόχους όλων των παραπάνω ζώων (και πολλών ακόμα...)...

Πολλά από αυτά ζούν πολύ περισσότερο από τον σκύλο και πολλά είναι πολύ πιο απαιτητικά (απαιτητικό χόμπυ;...Δε ξέρω...).

Επίσης κάποια από αυτά έχουν μεγαλύτερο (αν μπορεί να μετρηθεί/αξιολογηθεί) βαθμό επικοινωνίας.

Πως το ονομάζουμε αυτό;

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ρε συ Θαναση, ξερεις πολλους εδώ μεσα που εχουν φιδι ή κροκοδειλο ώστε να μπορεσουν να απαντησουν?

Ωστοσο, επειδη εχουμε αρκετες αραχνες στο σπιτι, μπορω να πω αν θελεις τις διαφορές με τον σκυλο!

Last edited:

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Πείτε τι πιστεύετε και όχι τι γνωρίζετε, εφόσον δε γνωρίζετε.

Πως ονομάζετε την ενασχόληση με όλα τα παραπάνω ζωντανά;

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Τι είναι, τι σημαίνει το "έχω σκύλο" για τον άνθρωπο που δεν τον χρησιμοποιεί σε κάποια εργασία (π.χ. ποιμενικό) και ΟΧΙ σε χόμπυ (π.χ. κυνήγι);
Oντως πολύ ωραίο θέμα..:):)

Eγώ θα μιλήσω προσωπικά γιατι δεν μπορω φυσικά με γνώμονα εμενα να το κάνω και κανόνα.

Oταν μεγαλώνεις με σκυλιά είναι τόσο δεδομένο στην ζωή σου που απλά δεν θυμάσαι την ζωή σου χωρίς αυτά.

Δεν ξέρω π.χ πως είναι η λεγομενη "σκυληλα" γιατί δεν θυμάμαι πως είναι χωρίς να την μυρίζω..ή να μην παίζει ένας σκύλος στο σπιτι, να μην ακούω γαύγισμα να.. να.., όλα τα "δεδομένα" αυτά, μικρές καθημερινές συνήθειες που έχεις όταν ζεις με ένα σκυλί, είναι τόσο δεδομένα που μετά από 20 χρονια από τα 30 που ζεις είναι πλέον ανάγκη κάπως να συνεχίζεις να τα κανεις ή να τα ζείς..

Άρα δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς να έχω σκύλο..

Χομπυ για εμενα δεν είναι, αργότερα αν ποτε ασχοληθώ με εκθέσεις εκεί ναι ίσως..
Οποτε αυτό που ίσως με εκφράζει περισσότερο είναι αυτο :

ναι απαραίτητη ανάγκη, όπως η τροφή και το νερό;
και ας φαίνεται υπερβολή..

Είναι μια απαραίτητη "συνήθεια" στην ζωή μου..
Με φαντάζομαι γιαγία με το σκυλάκι μου..

Συμφωνώ όμως απόλυτα με τον φοίβο..πιστεύω πως πολύ μεγάλο ποσοστό είναι κάπως έτσι..

Last edited:

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Η κατοχή και η ενασχόληση με τον σκύλο τι ομοιότητες και τι διαφορές έχει με την κατοχή γάτας, χρυσόψαρων, καναρινιών ή παπαγάλων, σαύρας, φιδιού, αράχνης, περιστεριών, χελώνας, πίθηκου Capuccino, κροκόδειλου...κλπ;
Aυτό είναι μια άλλη ξεχωριστή ερώτηση..

Eχω νεροχελώνα μεγάλη..
Την έχω από 4 ετών..ήταν δυο έμεινε η μια..
Είχα και χαμστερακι κάποτε και καναρίνι το βρηκα στο μπαλκονι μου..

Απεβίωσαν τα δυο παρα πάνω..

Οποτε θα μιλήσω για τις νεροχελώνες..

Αυτό πιστεύω είναι περισσότερο χόμπι..
η απλά η αίσθηση να έχεις ένα ζωάκι που δεν θα θέλει τόσα όσο ένας σκύλος ή μια γάτα.., όπως να μαδάει να θέλει προσοχή κλπ..
Δεν έχει ομοιότητες.., θέλει πολύ λιγότερη προσοχή και είναι πολύ πιο ανέξοδο..
Επίσης δεν πιστεύω πως μπορείς να αποκτήσεις πολύ μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο με τα παρα πάνω, οποτε περισσότερο το αποδίδω και στην μόδα όπως είναι τα ιγκουάνα ή τα φίδια και λιγότερο στο πραγματικό ενδιαφέρον για κάποια εξωτικά ζώα..

Επίσης με κάποια από αυτά, το να τα έχουμε στην κατοχή μας συμβάλουμε στην φυλάκιση τους ζώντας σε μια γυάλα ή μια κλούβα, κάτι το εντελώς εγωιστικό από την μεριά μας..

Δε βρίσκω κανένα μέτρο σύγκρισης με τα σκυλια παρα μονο στο ότι από την στιγμή που παίρνεις την απόφαση να πάρεις ένα ζώο..είσαι και υπεύθυνος για την ευημερία του οποιο ζώο και αν είναι αυτό ..

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Τι είναι η κατοχή του σκύλου για τον αστό ε?
Ωραίο θέμα!:)
Πιστεύω για την πλειοψηφία είναι παρέα.
Δεν θα πω πως είναι απαραίτητα υποκατάστατο φίλων(μπορεί και να είναι σε κάποιες περιπτώσεις) αλλά είναι συμπληρωματικό..

Άρα ο σκύλος καλύπτει κυρίως κοινωνικές ανάγκες μας.. Ως κοινωνικά όντα θέλουμε συντροφιά και αυτό μας καλύπτει!

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Μερικά "στοιχεία" για σκέψη:

1. Οι "νεροχελώνες" θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και η σωστή κατοχή και διατήρηση τους απαιτεί γνώση, χρόνο και χρήμα.

Όπως λοιπόν και με το σκύλο, μπορούμε να τον έχουμε με το φαϊ που περισσεύει από την κουζίνα, κτηνίατρο μία στο τόσο και αυτό ήταν όλο.

Τα έξοδα θα είναι ίδια ή και λιγότερα από αυτά της "νεροχελώνας" σου!

2. Τα φίδια, ακόμα και στη φύση περιορίζονται για το περισσότερο χρόνο της ζωής τους σε μερικά τετραγωνικά και μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις "ασκούνται" περισσότερο.

Ο σκύλος, στη φύση διανύει χιλιόμετρα και στη ζωή στην πόλη περιορίζεται σε κάποια τετραγωνικά και μία ή 2 φορές την ημέρα (αν είναι τυχερός) σε μια βόλτα με το λουρί.

Η δε γάτα, ζώο που κυνηγά και "περιφέρεται" στη φύση, "καταδικάζεται" σε ισόβιο εγκλεισμό στο διαμέρισμα.

3. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων ΔΕΝ έχει σκύλο.

Όλοι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και έχουν ανάγκη την συντροφιά, ανάγκη που το μεγαλύτερο ποσοστό καλύπτει χωρίς σκύλο.

:)

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Πιστεύω λοιπόν πως η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν σκύλο και φροντίζουν να ζει ΣΩΣΤΑ τον έχουν για "έξτρα" παρέα/συντροφιά.
Καλύτερα?:)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog