Της Πόλης τα αδέσποτα

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Μέσα Σεπτεμβρίου ταξίδεψα στην Βασιλίδα των πόλεων, την νυν καλουμένη Istanbul. Όντας με δικό μου μέσο, γύρισα σε μέρη πανέμορφα και τουριστικά , αλλά και σε σοκάκια απόμερα, που ο αέρας της γυφτοβαλκανίλας έδινε μια άλλη εσάνς στο ταξίδι....
Όπου κι αν πήγα όμως, αυτό που μου έκανε θετική εντύπωση, είναι η καλή σχέση που έχουν οι Τούρκοι με τα κάθε λογής αδέσποτα. Δεν μιλάω για θεσμική σχέση και συμπεριφορά, δεν γνωρίζω τους νόμους τους, ούτε ξέρω αν είδα μια πρόσοψη.
Είδα όμως πολλά τροφαντά σκυλιά, να συχνάζουν σε όλους τους χώρους, μέχρι και στον εξωτερικό κήπο του Τοπ Καπί!
Η πλειονότητά τους ήταν σημαδεμένη στο αυτί από κάποια κρατική ή ιδιωτική οργάνωση, ενώ νερό και κροκέτες υπήρχαν στα πιο απίθανα σημεία. Σε δύο συμπλοκές που είδα μεταξύ τους, βγήκαν Τούρκοι απ τα καφενεία να τα χωρίσουν :confused:. Όσο αφορά στην απαγόρευση φυλών στην Τουρκία,είδα ένα δεσποζόμενο κουτάβι Dogo και ένα Πιτ... Οπότε δεν έχω καταλάβει τι ισχύει και τι εφαρμόζεται.
Η αποθέωση φυσικά ήταν με τις γάτες (αρκετές με κομμένο αυτάκι) που ήταν τετράπαχες και στα "λαικά" εστιατόρια τρώγανε από δύο τραπέζια Τούρκων η καθεμία! Στο γκουρμεδοεστιατόριο δε, που βρίσκεται μπροστά από την Μονή του Παντοκράτορος, μια γάτα λιάζοταν χαλαρά πάνω στον καναπε και όταν την έδιωξαν για να κάτσουν κάτι ξανθοειδείς τουρίστες, ήρθε στο ξεκούδουνο και θεώρησε φυσικό να ξαπλώσει πάνω στην τσάντα μου *agapoylas* .
Συνολικά έμεινα με μια αρκετά θετική εικόνα, και μπορώ να πω ότι μάλλον τους ζήλεψα....

Μερικά σκυλοαδέσποτα:

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Και η γκουρμεδιάρα :D

5.jpg

6.jpg

Last edited:
  • Like
Reactions: l.Kyveli

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Ομολογώ ότι μένω άναυδη όντας προκατειλλημένη απέναντι τους..
Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω τι γίνεται πίσω απ την βιτρίνα, και ότι μιλάω για την Κων/πολη!
Αλλά η αίσθηση που πήρα είναι ότι υπήρχε "πηγαία" συμπεριφορά αρκετά καλή.
-όσο αφορά στην σχέση εν γένει με τα ζώα, έχουν σταντ έξω από κάποια τζαμιά (σίγουρα στο Φετιχε) που πουλάνε σπόρια για τα περιστέρια, και στις λαικές ψαροταβέρνες δίπλα απ την γέφυρα του Γαλατά, ταΐζουν τους γλάρους δίπλα στα τραπέζια με το χέρι σαν γάτες :confused: . -

ααααααααααααααααα
Και το Dogo ήταν άκοπο! :yes:

Last edited:

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.758
7.288
Έχει ξανααναφερθεί και εδώ στο φόρουμ νομίζω για τα ζώα της Πόλης. Φαντάζομαι, και έχω την αμυδρά πως το χω ακούσει, ότι Ανατολικότερα και σε όχι τόσο μεγάλες πόλεις δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα. Λογικό βέβαια.

Με τις γάτες ειδικά έχουν λατρεία οι Κων/πολίτες μου λένε κοντινές μου πηγές που θα θελαν λίγο να μένουν εκεί για αυτό το λόγο κ μόνο (αν και κατά τ'αλλα όχι :p).

Ωραίες εικόνες, ωραίο το "ρεπορτάζ".

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Πληροφορίες μου για την περιοχή του Σίβας πάντως, από ανθρώπους που έχουν πάει εκεί, αναφέρουν ότι τα τσοπανόσκυλα όταν είναι εκτός υπηρεσίας (γιατί τα τραμπάρουν στα βουνά) ζουν πολλές φορές μέσα στο σπίτι....
Κάτι σαν τους δικούς μας τσοπάνους μπουχαχα...
Οπότε μέχρι να έχουμε συγκεκριμένες αρνητικές πληροφορίες από τα ανατολικότερα, ας μην δείχνουμε προκατάλειψη προς τους γείτονες....

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Εμένα αυτο που μου έκανε εντύπωση είναι οι γάτες της Πόλης. Υπέροχες γάτες, φουντωτές στην πλοιονότητα τους. Έτυχε όσες φορές βρέθηκα να είναι χειμώνας. Τι κάνουν λοπόν, κάθονται πολλές μαζί στιβαγμένες και είναι σαν να βλέπεις μια μεγάλη φουντωτή μπάλα. Αν είσαι και γατοπληκτος θα πάθεις πλάκα. Τέτοιες γάτες δεν τις βλέπεις πουθενά εδώ σε μας έτσι αδέσποτες στο δρόμο.

glykeria

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2011
145
24
Το Κοράνι αναφέρει πως οι άγγελοι δε μπαίνουν σε σπίτι με σκύλους και σε σπίτια με αναπαραστάσεις έμψυχων όντων γενικά (ανεικονικότητα). Ωστόσο η εκάστοτε νομική σχολή αναλύει και εξετάζει τα εδάφια του Κορανίου με διαφορετικό τρόπο. Στην Τουρκία η νομική σχολή που ακολουθείται κατά βάση είναι αρκετά ελαστική εξού και η κατανάλωση για παράδειγμα οινοπνευματωδών που σε άλλες μουσουλμανικές χώρες απαγορεύεται. Φαντάζομαι λοιπόν πως ίσως ανά μέρος και ίσως και ανά άτομο αλλάζει η συμπεριφορά προς τα ζώα τουλ βάσει των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.758
7.288
Οπότε μέχρι να έχουμε συγκεκριμένες αρνητικές πληροφορίες από τα ανατολικότερα, ας μην δείχνουμε προκατάλειψη προς τους γείτονες....
Νομίζω παρεξήγησες ελαφρώς τι εννοούσα αλλά δεν έχει και σημασία. Το ρεπορτάζ παραμένει ωραίο :)

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.758
7.288
Γιατί μου φάνηκε ότι παρερμήνευσες το σχόλιο περί διαφοράς ανατολικότερα ως στοχευμένο προς συγκεκριμένο πληθυσμό ενώ αφορούσε την κοινωνική διαφορά λόγω της διαφορετικής δομής της συγκέντρωσης και τρόπου διαβίωσης του πληθυσμού που άπτεται αντίστοιχων κοινωνικών ομάδων ανεξαρτήτως μεριάς στην πυξίδα και εθνικής ταυτότητας.

Αν κάνω λάθος με συγχωρείς!

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Όχι, δεν το παρεξήγησα, απλώς πιστεύω ότι και η διαφορετική δομή της συγκέντρωσης και τρόπου διαβίωσης του πληθυσμού που άπτεται αντίστοιχων κοινωνικών ομάδων ανεξαρτήτως μεριάς στην πυξίδα και εθνικής ταυτότητας, δεν φαίνεται να παράγει τόσο διαφορετική σχέση με τα ζώα, όπως τουλάχιστον έχω πληροφορηθεί, χωρίς φυσικά αυτό να είναι απόλυτο, και χωρίς να θεωρώ ίδιες τις συμπεριφορές σε περιοχές που έχουν απόσταση όχι μόνο τοπική, αλλά όπως και να το κάνουμε και τροπική.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.758
7.288
Χαχαχα και ήταν ανάγκη να αναπαράγεις ολόκληρη τη φράση-σιδηρόδρομο βρε παιδάκι μου? Θα αποχωρήσει όλος ο κόσμος από το θρεντ! Ωραία λοιπόν, ακόμα πιο πλήρες το ρεπορτάζ. Από εικονίτσες βέβαια ήταν λιγουλάκι φειδωλό αλλά νταξ, την επόμενη φορά να γίνει πιο πλήρες και το φωτο-ρεπορτάζ!

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ε ναι, αυτό το παρατήρησα κι εγώ. Όταν μάλιστα παλιά έμενα στην Πέργαμο, κάτι Τούρκοι γείτονες που βρήκανε δυο γατάκια ονόμασαν το ένα Elizabeth από την Elizabeth χανούμ (=κυρία Ελισάβετ), δηλαδή εμένα!! :) Έχω και φωτογραφία με τη μια. Και στην ανασκαφή στη Σαγαλασσό είχαμε ένα σκυλάκι που υιοθετήσαμε ως ανασκαφή που οι Τούρκοι μας ζήτησαν να το βγάλουμε Μεγαλέξανδρο!!

Edit: Θα βρείτε φυσικά περισσότερα για τα σκυλιά και τα γατιά στην Κωνσταντινούπολη στα βιβλία της Ιορδανίδου.

Last edited:

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.758
7.288
Α τι θυμήθηκα που μου κανε καλή εντύπωση (όχι άμμεσα σχετικό, αλλά έμμεσα σχετικά με τη φιλοζωία ορισμένων - τουλάχιστον, δε μπορώ να ξέρω στατιστικά - εκ των γειτόνων). Τις προάλλες στη βόλτα μας γυρνούσαμε με την αδέσποτη φίλη μας και μας είδε ένας Τούρκος τουρίστας, σταμάτησε και ξέκοψε από το "κοπάδι" του (το τούριστ γκρουπ) για να χαζέψει την Κανελλίτσα που έπινε νερό και αφού πρώτα περίμενε να πιεί άρχισε να της μιλάει, να της λέει τσοκ γκιουζέλ και τέτοια (εντάξει μόνο αυτό έπιασα μαζί με κάτι άλλα τσοκ) και της έτινε το παγωτό που έτρωγε και την καλούσε να το μοιραστεί μαζί της. Ο καλούλης, μάταια προσπαθούσα όταν με κοιτούσε να του εξηγήσω ότι μόλις πριν λίγο μασαμπούκιασε μια σεβαστή μερίδα φαϊ και δεν πεινάει, γι'αυτό τον γράφει.

Last edited: