Τα συστατικά των ξηρών τροφών

Status
Κλειδωμένο θέμα

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Την αφορμή για το συγκεκριμένο θέμα μου την έδωσε ο φίλος gt σε μια συζήτηση που είχαμε πριν από ένα μήνα περίπου.

Πολλοί από εμάς ταΐζουμε τα σκυλιά μας με ξηρές τροφές.
Πόσοι αλήθεια γνωρίζουμε τι περιέχουν τα τραγανά κροκετάκια που τρώει ο σκύλος μας? Πόσοι από εμάς διαβάσαμε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά της τροφής που δίνουμε στα σκυλιά μας? Πόσοι από εμάς καταλαβαίνουμε τι γράφουν οι ετικέτες? Τι ακριβώς είναι σημαίνουν οι όροι "premium", "super premium", "ultra premium, "natural"?

Έχω γράψει στο παρελθόν πως δεν χρειάζεται κάποιος να έχει σπουδάσει χημεία τροφίμων για να κατανοήσει έστω και στο περίπου τι αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζει. Αυτό που ισχύει για τα τρόφιμα που αγοράζουμε για τα σπίτια μας, ισχύει και για τις τροφές των σκύλων μας.

Διαβάζοντας τα συστατικά μιας τροφής μπορούμε και εμείς που δεν έχουμε εξειδικευμένες γνώσεις να διαπιστώσουμε κατά πόσο είναι ποιοτική ή όχι μια ξηρά τροφή.

Αναφέρω ενδεικτικά έναν από τους βασικούς κανόνες.
Το πρώτο συστατικό μια σκυλοτροφής θα πρέπει να είναι το κρέας και μάλιστα το συστατικό που αναφέρεται πρώτο στην περιγραφή του προϊόντος. Για παράδειγμα εάν αγοράσουμε μια τροφή "Lamb and Rice, το συστατικό, το οποίο θα πρέπει να αναφέρεται πρώτο στην ετικέτα, θα πρέπει να είναι το αρνί και όχι το ρύζι ή το καλαμπόκι.

Διαβάστε λοιπόν προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών των ξηρών τροφών που δίνετε στα σκυλιά σας και ας συζητήσουμε μαζί τι ακριβώς είναι το κάθε συστατικό με βάση τα στοιχεία της AAFCO (Association of American Feed Control Officials) η οποία είναι η Αμερικάνικη Ένωση Ελέγχου Ζωοτροφών και ο εγκυρότερος οργανισμός παγκοσμίως στον τομέα ειδών διατροφής κατοικίδιων ή οποιοδήποτε άλλη πηγή από την οποία θα μπορέσουμε να αντλήσουμε πληροφορίες. :wink:

psaras

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2007
841
1
63
Chania
www.chaniatown.gr
Να προσθέσω στα πολύ σωστά που αναφέρθηκαν παραπάνω ότι δεν νομίζω να βρείτε καμία τροφή που το πρώτο αναγραφόμενο συστατικό είναι και το περισσότερο στην τροφή….

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Συνήθως ισχύει ο κανόνας του ¼.
Δηλαδή τα συστατικά τα οποία αναφέρονται στην περιγραφή του προϊόντος (πχ Lamb and rice) θα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 25% της τροφής.
Τα υπόλοιπα συστατικά στην ετικέτα θα πρέπει να παρουσιάζονται με φθίνουσα σειρά σύμφωνα με το ποσοστό τους στην τροφή.

psaras

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2007
841
1
63
Chania
www.chaniatown.gr
Μην ξεχνάμε πως ότι ισχύει και με τους ανθρώπους ισχύει και για τα σκυλιά μας δηλαδή ότι είναι νόστιμο δεν είναι πάντα υγιεινό , δηλαδή εάν μας βάλουν μια μερίδα παιδάκια και μια μερίδα λαχανικά οι περισσότεροι θα την πέσουμε στα παιδάκια η κάνω λάθος ??

• Like
Reactions: nikosorf

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Όχι έχεις απόλυτο δίκιο psaras! :wink:
Το θέμα είναι λοιπόν να ξεχωρίσουμε το νόστιμο και εύκολο ( ξηρά τροφή) από το υγιεινό (τη δίαιτα με φρέσκες και ωμές τροφές).

Για παράδειγμα πόσοι γνωρίζουν πως οι περισσότερες σκυλοτροφές στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αποτελούνται δυστυχώς από δημητριακά?
Για να μην φανεί αυτό, οι κατασκευαστές φροντίζουν να αναφέρουν στην ανάλυση των συστατικών τα διάφορα στοιχεία και είδη δημητριακών μεμονωμένα.

Επίσης πολλές φορές παρερμηνεύουμε αυτά που διαβάζουμε στις ετικέτες των συστατικών της τροφής. Ο όρος «meat meal», δεν σημαίνει «γεύμα κρέατος» (όπως νομίζουν οι περισσότεροι), αλλά κρεατάλευρο, το οποίο μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, αναφέρεται σαν κύριο συστατικό στην αρχή της λίστας.

Το κρεαταλευρο είναι μια πρωτεϊνική πηγή, χωρίς να σημαίνει ότι είναι κρέας.
Οι περισσότεροι λοιπόν έχουν την εσφαλμένη εντύπωση πως η ξηρά τροφή περιέχει «γεύμα κρέατος» (meat meal) και μάλιστα ως κύριο συστατικό, χωρίς να συνειδητοποιούν πως ουσιαστικά ταΐζουν το σκυλί τους με απόβλητα σφαγείων τα οποία είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και επεξεργασμένα τμήματα ιστών από πτώματα ζώων. :shock:

psaras

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2007
841
1
63
Chania
www.chaniatown.gr
Ένα άλλο μεγάλο παραμύθι είναι αυτό που γραφούν οι έτοιμες τροφές να μην δίνουμε τίποτα άλλο παρά μόνο την δική τους τροφή γιατί αλλιώς θα χαθεί η τέλεια ισορροπία και διάφορα άλλα τέτοια …

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Τι τελικά σημαίνει όμως τέλεια ισορροπία? :-k

Εγώ έκανα μια μικρή έρευνα σχετικά με το συστατικό meat meal (κρεαταλευρο), το οποίο είναι το αρχικό (και άρα το σημαντικότερο) συστατικό των περισσότερων ξηρών τροφών και κατέληξα στο προφανές συμπέρασμα πως σε ότι αφορα τον καθορισμό του κρεαταλευρου, οστεάλευρου, αιματάλευρου, φτεράλευρου κτλ υπάρχει ασάφεια.

Συγκεκριμένα, κατά AAFCO (The Association of American Feed Control Officials) το κρεαταλευρο ορίζεται ως εξής:
"Meat Meal- the rendered product from mammal tissues, exclusive of blood, hair, hoof, horn, hide trimmings, manure, stomach and rumen contents except in such amounts as may occur unavoidably in good processing practices. "

Δηλαδή το προϊόν το οποίο λαµβάνεται µε θέρµανση, ξήρανση και άλεση ολόκληρων σφαγίων ή µερών σφαγίων θερµόαιµων χερσαίων ζώων. Το προϊόν αυτό πρέπει να είναι ουσιαστικά απαλλαγµένο από τρίχες, φτερά, κέρατα,οπλές, καθώς και από το περιεχόµενο του πεπτικού σωλήνα.
Είναι όμως? :roll:

Με βάση την τελευταία σειρά, η AAFCO δεν αποκλείει την πιθανότητα να περιλαμβάνονται στα κρεατάλευρα ζωικά τμήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Χαρακτηριστικά αναφέρω: τρίχες, κέρατα, οπλές, κόπρανα, περιεχόμενα στομάχων, αίμα και νύχια σε ποσοστό που δεν διευκρινίζεται.

Πως ξέρουμε λοιπόν τι ακριβώς περιέχεται στο κρεαταλευρο? Δεν ξερουμε, αλλά υποπτευόμαστε!

Από ‘κει και πέρα το ποσοστό της τέφρας* στο προϊόν καθορίζει τον χαρακτηρισμό του σε "κρεατάλευρο" ή "κρεατάλευρο-οστεάλευρο."
Μεταφράζω, λοιπόν, από το επίσημο Site της FAO (FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS)
http://www.fao.org/ag/aga/agap/frg/afris/Data/316.HTM

Εάν η περιεκτικότητα του κρεατάλευρου σε τέφρα είναι υψηλή, αυτό δείχνει ότι περιέχει ένα υψηλότερο ποσό κόκαλων και αναφέρεται ως "κρεαταλευρο-οστεάλευρο". Εάν η περιεκτικότητα σε τέφρα είναι χαμηλότερη αναφέρεται ως "κρεατάλευρο".

Συμπέρασμα: Ο καλός ο μύλος, όλα τα αλέθει!

*Οι ζωικές τροφές αποτελούνται από ζωική ύλη που διαχωρίζεται, κατά βάση σε Η2Ο (νερό), και ξηρές ουσίες.
Οι ξηρές ουσίες διαχωρίζονται οργανικές ουσίες, (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, οργανικά οξέα, βιταμίνες) και σε ανόργανη ουσία (ή τέφρα), η οποία αποτελείται από ανόργανα στοιχεία (μακτροστοιχεία, όπως χλώριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ή ιχνοστοιχεία και ενώσεις των στοιχείων αυτών, όπως άλατα κτλ.)

psaras

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2007
841
1
63
Chania
www.chaniatown.gr
Το καλύτερο νομίζω ότι είναι αν κάποιος έχει τον χρόνο να φτιάχνει φαγητό για τον σκύλο του, κρέας , κοτόπουλο, ρύζι , λαχανικά ελαφριά ψημένα όχι σάλτσες , αλάτι μπαχαρικά όχι αποφάγια , βέβαια είναι και το κόστος στην μέση.. παντός εάν εφαρμόσουμε τα παραπάνω είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σιγά σιγά ο σκύλος μας δεν θα ακουμπά ακόμα και την ακριβότερη σκυλοτροφή…
Το θέμα είναι ότι για όσους από εμάς δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο, να βρούμε μια τροφή όσο το δυνατόν καλύτερη για τον σκύλο μας
Ποια είναι η γνώμη σας ??

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
psaras said:
Το θέμα είναι ότι για όσους από εμάς δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο, να βρούμε μια τροφή όσο το δυνατόν καλύτερη για τον σκύλο μας
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ανοίχτηκε αυτό το topic! Για να συζητήσουμε και να κατανοήσουμε τις λίστες των συστατικών των ξηρών τροφών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε την καλύτερη (όσο μπορεί να είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν) ξηρά τροφή για τα σκυλιά μας! :wink:
Αντιγράψτε λοιπόν από τις ετικέτες ότι δεν γνωρίζετε και ελάτε να το συζητήσουμε παρέα!

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
psaras said:
Το καλύτερο νομίζω ότι είναι αν κάποιος έχει τον χρόνο να φτιάχνει φαγητό για τον σκύλο του, κρέας , κοτόπουλο, ρύζι , λαχανικά ελαφριά ψημένα όχι σάλτσες , αλάτι μπαχαρικά όχι αποφάγια , βέβαια είναι και το κόστος στην μέση.. παντός εάν εφαρμόσουμε τα παραπάνω είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σιγά σιγά ο σκύλος μας δεν θα ακουμπά ακόμα και την ακριβότερη σκυλοτροφή…
Μα δεν χρειαζεται πολυς χρονος για να ταιζουμε τα σκυλια μας υγεινα- με ακριβος αυτα τα συστατικα που θελουμε εμεις- ταιζοντας τα BARF.
Μονο μια φορα στα τοσα φτιαχνουμε μια παραριτσα με λαχανικα-φρουτα (μια φορα το μηνα περιπου- μιση ορα μου παιρνει) και την καταψηχουμε.
Αναλογα με το μεγεθος του σκυλου μας και τις δυνατοτητας αποθηκευσης παμε και κατα τακτα διαστηματα και αγοραζουμε κρεατα- τα ζυγιζουμε και τα καταψυχουμε σε μεριδες. (εμενα μια φορα στις 30-40 μερες αγοραζω και μεχρι να ειναι οι μεριδες ετοιμες για καταψυξη μου παιρνει 45 λεπτα).
Βεβαια απαιτειται να εχει κανεις αρκετα μεγαλο καταψυκτη- εγω ειδικα για αυτο αγορασα εναν.

Η καθημερηνη προετοιμασια των γευματον παιρνει τοτε τον ιδιο χρονο με το να ταιζω ξερη τροφη!
Απο κοστος μου ερχεται πιο φθηνα!
Και ξερω ακριβος τι τρωει ο σκυλος μου!!

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.520
Athens
psaras said:
Σχετικά με κόστος και χρόνο...

Ιδού ένας πρόχειρος υπολογισμός σχετικά με το κόστος στην περίπτωση διατροφής BARF για ένα σκύλο 12 κιλών:

To κόστος φαγητού του το μήνα είναι:

5,5 kg κρέας με μέσο όρο τιμής 2€/kg = 11€
1kg κόκαλλα με κρέας (πλατάρια) με τιμή 0,3€/kg = 3€
600 gr. εντόσθια (κοτόπουλου) με τιμή 1€/kg = 0,6€
2kg Λαχανικά/Φρούτα με μέσο όρο τιμής 1€/kg = 1€
5 γιαούρτια το μήνα με μέσο κόστος 1€/κεσεδάκι = 5€

Άρα συνολικό μηνιαίο κόστος για σκύλο 12 κιλών = 20,6 € Νομίζω ότι το κόστος αυτό είναι πολύ παρακάτω από αυτό μιας καλής τροφής.

Οι παραπάνω τιμές είναι τιμές Βαρβάκειου αγοράς.

Τώρα ως προς τον καταναλισκόμενο χρόνο προετοιμασίας: Ένα 3ωρο ανά 2μηνο, για τη διαδικασία "πλύσιμο/κοπή/πολτοποίηση λαχανικών/συσκευασία/κατάψυξη". Από εκεί και πέρα, ξεπαγώνεις τα σακουλάκια της ημέρας και ταϊζεις. Όμως... απαιτείται κατάψυξη. Ακόμη και το κόστος αυτής όμως αποσβαίνεται γρήγορα αν συγκρίνουμε και πάλι το κόστος για μια καλή σκυλοτροφή.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.520
Athens
FrenchieFan... :lol: :lol: :lol:
Τα ...πνεύματα Barf συναντιούνται! Να σχολάσω μόνο ότι η FrenchieFan είναι ...ταχύτερος χασάπης από μένα! :lol:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ιδού ένας πρόχειρος υπολογισμός σχετικά με το κόστος στην περίπτωση διατροφής BARF για ένα σκύλο 12 κιλών
Και ... ιδού για εμένα 8) με τιμές βαρβακείου:

Βάλε μέσο όρο τριπλάσιο βάρος σκύλου (πολύ επιεικώς) άρα και περίπου τριπλάσια υλικά ... πολλάπλασίασέ το επί δέκα, και έχουμε περίπου 650 Ευρώ :roll: , συν τα κουτάβια μιας γέννας ό,τι φάνε για τους πρώτους 2 μήνες ... Οι καταψύκτες που χρειάζονται πρέπει να είναι επίσης ... Βαρβακείου ... και ο χρόνος λίγο περισσότερος από τον ελεύθερο χρόνο μου ... :wink:

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.520
Athens
denis said:
Ιδού ένας πρόχειρος υπολογισμός σχετικά με το κόστος στην περίπτωση διατροφής BARF για ένα σκύλο 12 κιλών
Και ... ιδού για εμένα 8) με τιμές βαρβακείου:

Βάλε μέσο όρο τριπλάσιο βάρος σκύλου (πολύ επιεικώς) άρα και περίπου τριπλάσια υλικά ... πολλάπλασίασέ το επί δέκα, και έχουμε περίπου 650 Ευρώ :roll: , συν τα κουτάβια μιας γέννας ό,τι φάνε για τους πρώτους 2 μήνες ... Οι καταψύκτες που χρειάζονται πρέπει να είναι επίσης ... Βαρβακείου ... και ο χρόνος λίγο περισσότερος από τον ελεύθερο χρόνο μου ... :wink:
Σίγουρα η δική σου περίπτωση δεν ενδείκνυται για Barf από πλευράς διαχείρισης χρόνου (για το κόστος της τροφής που καταναλώνεις δεν ξέρω... φαντάζομαι ότι ενδεχομένως αγοράζεις χονδρική). Για κάποιον όμως κάτοχο 1 σκύλου, ο οποίος ψωνίζει "κοινή" τροφή σε τιμή λιανικής, ποιο θα ήταν το μηνιαίο κόστος τους για μια καλή τροφή? Πόσο π.χ. είναι το μηνιαίο κόστος μιας Orijen (υποθέτω ότι είναι από τις "καλές" σύμφωνα με τα γραφόμενα στο forum) για ένα 12κιλο σκυλί? Έτσι θα πρέπει να γίνει η σύγκριση... :wink:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Barfer όλου του κόσμου ενωθείτε! :lol:
Κορίτσια, το θέμα του κόστους μιας δίαιτας με φρέσκες και ωμές τροφές θα άξιζε να συζητηθεί εκτενέστερα. Γιατί δεν ανοίγετε καινούργιο θέμα να το συζητήσουμε? Πιστεύω πως είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα. :wink:

Σχετικά με το επίμαχο θέμα των συστατικών των ξηρών τροφών που συζητάμε εδώ, θα ήθελά να κάνω κάποιες παρατηρήσεις με βάση τα εξής:
denis said:
vrmode said:
Σίγουρα η δική σου περίπτωση δεν ενδείκνυται για Barf από πλευράς διαχείρισης χρόνου (για το κόστος της τροφής που καταναλώνεις δεν ξέρω... φαντάζομαι ότι ενδεχομένως αγοράζεις χονδρική). Για κάποιον όμως κάτοχο 1 σκύλου, ο οποίος ψωνίζει "κοινή" τροφή σε τιμή λιανικής, ποιο θα ήταν το μηνιαίο κόστος τους για μια καλή τροφή? Πόσο π.χ. είναι το μηνιαίο κόστος μιας Orijen (υποθέτω ότι είναι από τις "καλές" σύμφωνα με τα γραφόμενα στο forum) για ένα 12κιλο σκυλί? Έτσι θα πρέπει να γίνει η σύγκριση... :wink:
Ο denis ανήκει στην πλειοψηφία των καταναλωτών που λόγω κόστους, έλλειψης χρόνου και χώρου επιλέγουν την ξηρά τροφή για τα σκυλιά τους.

Ερωτώ εγώ λοιπόν, με ποια κριτήρια προτείνουμε την Orijen ή την TECHNI-CAL, ή την Acana ή την Eagle pack holistic ως καλές?

Αντί να αυξάνουμε τις πωλήσεις της Orijen και της κάθε orijen, μήπως θα ήταν καλύτερο να συζητήσουμε τι περιέχεται στην κάθε τροφή? Τουλάχιστον να πιάνει τόπο η διαφήμιση…
Τα συστατικά της Orijen Adult λοιπόν είναι τα παρακάτω:

Fresh chicken meat, chicken meal (low ash), turkey meal, steamed russet potato, fresh-caught Northern Whitefish, chicken fat, fresh whole eggs, salmon meal, salmon and anchovy oils, tapioca, chicken broth, sunflower oil, flaxseed, Atlantic kelp, steamed carrots, spinach, peas and tomatoes, sun-cured alfalfa, apple fiber, psyllium seed, rosemary extract, yeast extract (MOS), glucosamine HCl, cranberries, black currants, chondroitin sulfate.

Πιστεύετε πως ξερουν όλοι όσοι ταΐζουν τα σκυλιά τους με Orijen τι ακριβώς αναγράφεται στη λίστα των συστατικών.?
Για να γίνω σαφέστερη, έχουν μπει καν στον κόπο να διαβάσουν τα συστατικά?

Πόσοι ξέρουν ότι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ως συντηρητικό για το ψαράλευρο (που περιέχεται και στην Orijen) το Ethoxyquin το οποίο θεωρείται καρκινογόνο?

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
Νομίζω ότι το θέμα είναι φλέγων!
Κανένας δεν κοιτάει τι αναγράφουν οι τροφές. Απλώς για να τα έχουν καλά με την συνείδησή τους αγοράζουν μια ακριβή τροφή ή εμπιστεύονται τον κτηνίατρό τους και νομίζουν ότι είναι καλυμμένοι. Εγώ που ταίζα το κοκερ μου με γνωστή πολύ ακριβή τροφή (δεν ξέρω αν πρέπει να αναφέρω ποιά) γιατί ήθελα το καλύτερο για αυτήν, δυστυχώς άθελά μου της δημιούργησα δερματικές αλλεργίες που την ταλαιπώρησαν πολύ και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά ο κτηνίατρος πρότεινε ειδική υποαλλεργική ξηρά τροφή (που ποιός ξέρει τι είχε και αυτή μέσα) για να θεραπεύσουμε την αλλεργία που είχε δημιουργήσει η ξηρά τροφή!
Μας δουλεύουν ψιλό γαζί μου φαίνεται! και η αλλεργία βέβαια δεν είχε καμία βελτίωση.
Για τα συστατικά δεν μπορώ να σας πω τπτ γιατί δεν έχει ξαναμπεί ξηρή τροφή στο σπίτι μας.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Οι αλλεργίες προκαλούνται στα σκυλιά λόγω του καλαμποκιού (το οποίο είναι συν τοις άλλοις και ιδιαίτερα δύσπεπτο) και των υπόλοιπων υποπροϊόντων που περιέχονται στις ξηρές τροφές.
Ο ορισμός των υποπροϊόντων είναι ο εξής: Σώμα, που λαμβάνεται ως κατάλοιπο εξαγωγής άλλης ουσίας.
Κατάλοιπο = απόβλητο= σκουπίδι.

Για παράδειγμα η Techni-cal lamb and rice που δίνω εγώ στο σκύλο μου (σε συνδυασμό με Barf), περιέχει μεταξύ άλλων ως πρόσθετο φυτικής ίνας, το συστατικό beet pulp, ξηρό υπόλειμμα δηλαδή από πούλπα σακχαρότευτλων που έχει εξαχθεί στο στάδιο της κατασκευής της ζάχαρης. Το ξηρό υπόλειμμα ζαχαρότευτλου είναι ένα υποπροϊόν της ζαχαροποιίας, το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση αλλεργιών και μολύνσεων στο σκύλο.

beet pulp

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
Υπόψιν ότι ακόμα και το κρεατάλευρο που είναι η κύρια πηγή πρωτεινων στις ξηρές τροφές, παράγεται από υποπροιόντα κρέατος, που σημαίνει: υπολείματα σφαγείων(αίμα-νύχια-δέρμα κλπ), πουλερικά ή χοίροι ή βοοειδή που έχουν ψοφήσει από ασθένειες ή μαζικές θανατώσεις λόγω ακαταλληλότητας για ανθρώπινη κατανάλωση (γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο), ληγμένα κρέατα από το κάθε χασάπικο ή σουπερ μάρκετ (όταν δεν καταφέρουν να το πουλήσουν σε εμάς σαν φρεσκαδούρα και κριθεί ακατάλληλο για "ζβαν"), ακόμα και σκύλους που υπέστησαν ευθανασία!

Status
Κλειδωμένο θέμα