Τί ράτσα σκύλο να πάρω?

kostis2003gr

New Member
22 Δεκεμβρίου 2013
2
0
Γειά σας,θέλω σκύλο,τί ράτσα να πάρω;θέλω σκύλο φύλακα και όμορφο.Κατά προτίμηση να είναι γλυκος και πολύ πιστός . Έχω μεγάλο κήπο με γκαζόν περιφραγμένο . Ευχαριστώ σε όσους μου απαντήσουν.

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
το τι σκύλο θα πάρεις θα το αποφασίσεις εσύ όταν θα είσαι σε θέση να αξιολογήσεις τις ιδιαιτερότητες της κάθε φυλής...η μη...:)

άρα μάλλον θα πρέπει να κάνεις μια έρευνα και να θέσεις κάπως....πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με τα οποία θα κάνεις την αναζήτησή σου...

καλή μελέτη

ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.435
Λαχανάκια Βρυξελλών
ημιαιμο κοκονι απο φιλοζωικη..
απλα δεν θα ειναι φυλακας αλλα συναγερμος..
δες εδω στο φορουμ πληροφοριες,φωτο κ.α,και στο ιντερνετ,
ισως σου αρεσει..

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
κωστα καλως ηρθες. Η αποκτηση σκυλου ειναι μεγαλο θεμα και θελει ψαξιμο. Πριν πω οτιδηποτε αλλο να σου πω οτι δεν παιρνουμε σκυλους απο πετ-σοπ γιατι προερχονται απο puppy mills(google it και θα καταλαβεις) επισεις απο γεννα ιδωτων παλι δεν παιρνεις γιατι δεν εχεις εικονα των γονεων (οποτε οι κληρονομικες παθησεις ειναι δεδομενες)! Σκυλο παιρνουμε απο Φιλοζωικες και καταφυγια ζωων και απο εκτροφεις. (εκτροφεις θα βρεις στην σελιδα του ΚΟΕ- Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδας)

Τωρα στο θεμα μας....αν θες φυλακα πρεπει να ειναι καποια δυναμικη φυλη (οπως ροτβαιλερ,πιτ-μπουλ,ντοπερμαν,κανε κορσο,ντογκο αρτζεντινο,πρεσα καναριο,και ολα τα ποιμενικα οπως κεντρικης ασιας,καυκασου,ελληνικα ποιμενικα κτλπ και σιγουρα ξεχναω και αρκετες αλλες φυλες) αλλα περαν της φυλης...εχει σημασια το μεγεθος του σκυλου οχι στο θεμα φυλαξης..στο θεμα τροφης οτι δηλ. θα εχει ενα 'αλφα' κοστος η σητιση ενος μεγαλοσωμου σκυλου. Επισης ο καλλωπισμος ειναι αλλο θεμα καθοτι αλλο χρονο για βουρτσισμα θα δαπανησεις για ενα κοντοτριχο αλλο για ενα μακρυτριχο. και τελος η εκπαιδευσιμοτητα ενος σκυλου...καθοτι αλλα σκυλια εχουν μικροτερη και αλλα μεγαλυτερη περιοδο εκμαθησης μιας βασικης εκπαιδευσης.

Ξεκινα ψαξε και διαβασε και ενημερωσου για τις φυλες που ανεφερα παραπανω...και εδω ειμαστε να τα ξαναπουμε. (Φυσικα να παρακολουθεις το θεμα καθοτι οι πιο παλιοι και καλυτερα γνωστες των φυλων θα μπορεσουν να σου προσφερουν περαιτερω πληροφοριες και να λυσουν τυχον αποριες σου.)

Last edited:

gefil

Well-Known Member
18 Οκτωβρίου 2013
129
68
48
Nea Smirni
www.facebook.com
Τωρα στο θεμα μας....αν θες φυλακα πρεπει να ειναι καποια δυναμικη φυλη (οπως ροτβαιλερ,πιτ-μπουλ,ντοπερμαν,κανε κορσο,ντογκο αρτζεντινο,πρεσα καναριο,και ολα τα ποιμενικα οπως κεντρικης ασιας,καυκασου,ελληνικα ποιμενικα κτλπ και σιγουρα ξεχναω και αρκετες αλλες φυλες)
Pitbull για φύλαξη?

Μπορεί να κάνω λάθος αλλά προσωπική άποψη (από αυτά που διαβάζω και την μικρή εμπειρία με την δικιά μου) είναι ότι κάνει καλύτερα για θυρωρός παρά για φύλακας. Εκτος αν θέλεις να φυλάει τον χώρο από άλλα σκυλιά (με λίγη σχετική εκπαίδευση) ή γάτες (το έχει από μόνο του)... ;-)

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
Γιωργο...να πω σε αυτο το σημειο οτι τα συμπεριελαβα λογο "δυναμικης φυλης" αν και εχω δει και πιτμπουλακι να βγαζει φυλαξη (φυσικα στο youtube) και τελος να πω οτι οποιος θελει φυλαξη...βαζει συναγερμο η πληρωνει σεκιουριτι. Απλα ο κωστας ζητησε να παρει σκυλο που να χει και μια καποια "σχεση" με φυλαξη...εξ ου και προτινα τα παραπανω. Ειναι αυτονοητο για μενα οτι οποιοδηποτε σκυλακι ρατσατο η mixed απο την στιγμη που δενεται με την οικογενεια/αγελη του θα την προστατεψει κιολας αν ο μη γενητω χρειαστει!

gefil

Well-Known Member
18 Οκτωβρίου 2013
129
68
48
Nea Smirni
www.facebook.com
Γιωργο...να πω σε αυτο το σημειο οτι τα συμπεριελαβα λογο "δυναμικης φυλης" αν και εχω δει και πιτμπουλακι να βγαζει φυλαξη (φυσικα στο youtube) και τελος να πω οτι οποιος θελει φυλαξη...βαζει συναγερμο η πληρωνει σεκιουριτι. Απλα ο κωστας ζητησε να παρει σκυλο που να χει και μια καποια "σχεση" με φυλαξη...εξ ου και προτινα τα παραπανω. Ειναι αυτονοητο για μενα οτι οποιοδηποτε σκυλακι ρατσατο η mixed απο την στιγμη που δενεται με την οικογενεια/αγελη του θα την προστατεψει κιολας αν ο μη γενητω χρειαστει!
Γιάννη, προσωπικά το είχα καταλάβει ότι κάπως έτσι το είπες απλά το σχολίασα για να μη νομίζει κάποιος διαβάζοντας λίγο καιρό μετά ότι θα πάρει pitbull για να του βγάλει φύλαξη χώρου. ;-)

Τώρα όσον αφορά τις περιγραφές του θεματοθέτη, τις βρισκω λίγο "κάπως"...
"Γλυκά" και "τρυφερά" για εμένα θα πρέπει είναι όλα τα σκυλιά με την οικογένεια τους, άρα δεν σε οδηγεί σε κάποια ράτσα.
Για να μην πω ότι ένας σκύλος φύλακας, μεγαλωμένος σωστά και δίκαια με ισορροπημένο χαρακτήρα, θα μπορούσε να είναι "γλυκός" και "τρυφερός" με όλους, τις ώρες που δεν εργάζεται... (έχω την χαρά να το έχω δει αυτό με Dogo Canarios).

Το "όμορφο" είναι όρος υποκειμενικός. Παράλληλα είναι όρος που κρύβει μεγάλους κινδυνους στην επιλογή ράτσας. Δεν διαλέγουμε ποτέ σκύλο με πρώτο κριτήριο την ομορφιά.

ilektra_ilie

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2012
1.834
61
Hollywood
pawpix.wix.com
κωστα καλως ηρθες. Η αποκτηση σκυλου ειναι μεγαλο θεμα και θελει ψαξιμο. Πριν πω οτιδηποτε αλλο να σου πω οτι δεν παιρνουμε σκυλους απο πετ-σοπ γιατι προερχονται απο puppy mills(google it και θα καταλαβεις) επισεις απο γεννα ιδωτων παλι δεν παιρνεις γιατι δεν εχεις εικονα των γονεων (οποτε οι κληρονομικες παθησεις ειναι δεδομενες)! Σκυλο παιρνουμε απο Φιλοζωικες και καταφυγια ζωων και απο εκτροφεις. (εκτροφεις θα βρεις στην σελιδα του ΚΟΕ- Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδας)

Τωρα στο θεμα μας....αν θες φυλακα πρεπει να ειναι καποια δυναμικη φυλη (οπως ροτβαιλερ,πιτ-μπουλ,ντοπερμαν,κανε κορσο,ντογκο αρτζεντινο,πρεσα καναριο,και ολα τα ποιμενικα οπως κεντρικης ασιας,καυκασου,ελληνικα ποιμενικα κτλπ και σιγουρα ξεχναω και αρκετες αλλες φυλες) αλλα περαν της φυλης...εχει σημασια το μεγεθος του σκυλου οχι στο θεμα φυλαξης..στο θεμα τροφης οτι δηλ. θα εχει ενα 'αλφα' κοστος η σητιση ενος μεγαλοσωμου σκυλου. Επισης ο καλλωπισμος ειναι αλλο θεμα καθοτι αλλο χρονο για βουρτσισμα θα δαπανησεις για ενα κοντοτριχο αλλο για ενα μακρυτριχο. και τελος η εκπαιδευσιμοτητα ενος σκυλου...καθοτι αλλα σκυλια εχουν μικροτερη και αλλα μεγαλυτερη περιοδο εκμαθησης μιας βασικης εκπαιδευσης.

Ξεκινα ψαξε και διαβασε και ενημερωσου για τις φυλες που ανεφερα παραπανω...και εδω ειμαστε να τα ξαναπουμε. (Φυσικα να παρακολουθεις το θεμα καθοτι οι πιο παλιοι και καλυτερα γνωστες των φυλων θα μπορεσουν να σου προσφερουν περαιτερω πληροφοριες και να λυσουν τυχον αποριες σου.)

Γιαννη μου καλα τα λες αλλα εχω μια ενσταση.
Οχι πιτμπουλ για φυλαξη, εκτος του οτι δεν υπαρχουν εκτροφεια για πιτμπουλ στην Ελλαδα και αν επερνε θα ηταν κατι που μοιαζει με πιτμπουλ αλλα εχει μεσα του μπουλι και οτι αλλο θες, εκτος απο αυτα,αυτη η φυλη δεν κανει για φυλαξη, ουτε για να ζει μονιμα στον κηπο, μπορει με πολυ κοπο και χρημα να μαθει σωματοφυλακη αλλα υπαρχει τεραστια πιθανοτητα να το δει απλα σαν παιχνιδι και χωρις την στολη να κανει χαρουλες στον ξενο.
Υπαρχουν πολλες ρατσες που κανουν για φυλαξη kostis που ειναι και ομορφες και πιστες αλλα δεν ειναι τα μονα κριτηρια για να παρεις σκυλο.
Επισης να σου πω οτι με το να "πεταξεις" ενα σκυλι στον κηπο μην περιμενεις οτι θα σου κανει φυλαξη, αν δεν εχει εκπαιδευτει το σκυλι μπορει σε οποιοδηποτε ασχημο ερεθισμα να φοβηθει.
Ακομα να θυμασαι οτι το σκυλι στον κηπο ποτε δεν θα σε φυλαξει πραγματικα.
Αν θελει καποιος να σε κλεψει θα δει τον σκυλο στον κηπο και θα ειναι προετοιμασμενος.
Λιγο μπιφτεκακι με φαρμακο και παει ο φυλακας.
Αν πραγματικα θελεις σκυλο πρεπει να σκεφτεις σοβαρα.
Τι θα γινει το σκυλι οταν πας διακοπες? Δεν θα μπορει να μενει μονο του στον κηπο, οσο μεγαλος και αν ειναι.
Επισης απο την στιγμη που θελεις ρατσα θα πρεπει να κανεις μια αναζητηση σωστων εκτροφειων στην Ελλαδα της ρατσα που σε ενδιαφερει και να πληρωσεις ενα σημαντικο ποσο. Εισαι διατεθημενος να δωσεις αυτα τα λεφτα?

Απο την στιγμη που δεν ξερεις τι ρατσα θελεις θα σου ελεγα να υιοθετησεις ενα σκυλι απο φιλοζωικη (μπορεις να βρεις απο κουταβι μεχρι ενηλικο , απο μονοχρωμο μεχρι το πιο παρδαλο, με πολυ τριχα και με λιγη τριχα), γενικα μπορεις να βρεις σκυλι για "ολα τα γουστα" που λεμε.
Πρωτα απο ολα ομως ψαξε, ενημερωσου για το τι θελεις, σκεψου τα εξοδα ειτε απκτησης του, του φαγητου, παιχνδια, μπολακια κλπ κλπ συν οτι πρεπει να εχεις καποια λεφτα στην ακρη για καποιο επειγον περιστατικο.
Ολα αυτα που θα παρεις απο τον σκυλο ομως, την αγαπη, την αφοσιωση, την πιστη, ειναι παραπανω απο καθε τι υλικο (απο τα λεφτα π.χ).
Απλα να θυμασαι το ρητο που λεει "οποιος βιαζεται σκονταφτει" σε αυτη την περιπτωση ισχυει πολυ γι' αυτο μην βιαστεις να παρεις απο τον ενθουσιασμο σου ενα σκυλι που μπορει τελικα να μην ειναι για σενα, ειτε γιατι ειναι πολυ μεγαλο, ειτε γιατι εχει πολυ ενεργεια, ειτε γιατι δεν εχει οση ενεργεια θα ηθελες να εχει κλπ.
Καστε στο φορουμ θα μαθεις πολλα.
Οπως γιατι δεν ζευγαρωνουμε τα σκυλια, γιατι αν θελουμε σκυλο ο εκτροφεας και η φιλοζωικη ειναι μονοδρομος και δεν περνουμε ποτε απο πετ σοπ και ιδιωτες που ζευγαρωνουν ασκοπα τα σκυλια τους και δημιουργουν νεα αδεσποτα.

Last edited: