ΤΥΠΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΥΚΑΣΟΥ

hailander

Well-Known Member
2 Μαϊου 2008
425
15
οκ! Πάω πάσο...απλά είχα την εντύπωση πως σωστός σκύλος σημαίνει μορφολογία + ταμπεραμέντο.Αν και ποτέ δεν θα καταλάβω το γιατί ένα εξαίρετο δείγμα Rot που δεν φυλάει το σπίτι του είναι "εξέρετο", και ένα άλλο που με τον χαρακτήρα του δικαιολογεί όλα αυτά που έκαναν την συγκεκριμένη ράτσα θρύλο ,δεν είναι εξαίρετο επειδή ξέρω γώ το χρώμα του ματιού του είναι ένα τόνο πιο σκούρο..

hailander

Well-Known Member
2 Μαϊου 2008
425
15
Τέλος πάντων...εγώ πιστεύω πως αν ο σκύλος δεν είναι σε θέση να εκτελέσει την αποστολή για την οποία έχει δημιουργηθεί...τότε κλαυτά Χαράλαμπε...Αντε τώρα γιατί την έχω πατήσει και γω,και τα θυμάμαι και συγχύζομαι....

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
επειδη οι γνωσεις σου ειναι ελειπεις θα σου πω πως εχω δει πρωταθλητες μπορτερ κολει σε ατζιλιτι κ μαζεμα κοπαδιου ποιντερ σε ευρεση θυραματος κ φερμας κ ροτβαιλερ -ντοπερμαν σε πρωταθλημα εργασιας.ολα αυτα τα σκυλια ειναι απο εκτροφεις παγκοσμιας κλασης που εκτρεφουν σκυλους γιαυτο το σκοπο κ οχι για μορφολογια.
αν και ανθρωπος με ελειπής γνώσεις θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω.

ένα σκυλί για να κάνει την δουλειά την οποία φτιάχτηκε πρέπει να μπορεί ΄κατασκευαστικά΄(μορφολογία) και να ΄το έχει΄ μέσα του (χαρακτήρας).

εσύ που θα πας στα πρωταθληματα DMC επέλεξες το μαλινουά.

ένα μαλινουά 70 πόντους σε ύψος και 60 κιλά σε βάρος με χοντρά κόκαλλα και 5 δόντια να του λείπουν θα έκανε την ίδια δουλειά με ένα σκυλί 60 πόντους , 38 κιλά και όλα τα δόντια ?????

αυτή είναι και η δουλειά της εκθεσεις μορφολογίας .

να πιστοποιήση την ικανότητα ενός σκύλου για να κάνει μια δουλειά.

η απόδειξη ότι μπορεί να την κάνει έρχετε από τις εξετάσεις εργασίας.

άλωστε οπως θα ξέρεις εσύ με τις πολλές γνώσεις που αρνείσε να μοιραστείς μαζί μας ( ακόμη περιμένω να μου πεις ένα εκθεσιακό εκτροφείο μαλινουα) στην Γερμανία ένας κροκόδειλος γερμανικός ή μαλινουά πριν παρει το ποιστοποιητικό ικανότητας αναπαραγωγής πρέπει να πάει σε μια εκθεση μορφολογίας για να πάρει χαρακτηρισμό ως προς την μορφολογία του.

Last edited:

jimis

Active Member
8 Αυγούστου 2008
37
0
αν θα δουλεψεις ενα εργασιακο σκυλο καλης εκτοφης πιστεψεμε θα δεις οτι ειναι κλασεις ανωτερο απο το καλυτερο μορφολογικο! καποτε εγαζομουν σ ενα εκτροφειο με πολυ υψηλης πιοτιτας μορφολογικα γερμανικα κ κατεβαζα σκυλια σε εκθεσεις. οταν ετυχε να γνωρισω ενα εκτροφεα με εργασιακα ειδα καπια σκυλια του οταν τα μορφολογικα με το ζορι πιδουσαν ενα ψηλο εμποδιο τα εγασιακα πιδουσαν ανετα το διπλασιο. οσο για τα δαγκωματα σπαγανε κοκαλα!. αυτο το βλεπω μεχρι σημερα που εχω δει πολα περισσοτερα. οποτε τοτε αρχισα να αναρωτιεμε πιος ο λογος των μορφολογικων σκυλων. ο δευτερος καλητερος μορφολογικος γερμανικος στον κοσμο οταν περασε μορφολογια κ εκανε τεστ χαρακτηρα για να του δωθει ο τιτλος ουτε που ηθελε να πιασει το μανικι.αν το ψαχεις στο ιντερνετ θα δεις οτι λεω αληθεια. δεν θα ηθελα να δωσω αλες πληροφοριες για εκτροφια γιατι εχτες εκανα λαθος κ παραβιασα ενα κονονα του φορμουμ που απαγορευει την διαφιμιση εκτροφειων

hailander

Well-Known Member
2 Μαϊου 2008
425
15
Ρε παιδιά δεν πηγαίνετε καλύτερα στην ενότητα " Γενικά θέματα" στο topic "ΠΡΌΒΛΗΜΑ" να βάλετε και σεις κ'ανα χεράκι,γιατί έχω σαλτάρει...το θέμα εδώ το εξαντλήσαμε.Ο καθένας έχει το πιστεύω του και δεν μετακινήτε πόντο από αυτό.Τελικά η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση..,

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Μάλλον δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως.

Δεν είμαι έμπειρος με εκθέσεις εργασίας και μορφολογίας αλλά έχω καταλάβει ότι στην έκθεση μορφολογίας ο σκύλος συγκρίνεται με το πρότυπο ώστε να πιστοποιηθεί ότι είναι σύμφωνος με το πρότυπο άρα αρκετά καθαρόαιμο (γιατί εννοείτε ότι δεν ξέρουμε πριν 2000 χρόνια αν η 80Χπρογιαγιά του σκύλου με τι κουρόσκυλα τριγύρναγε) για αναπαραγωγή. Διότι αφου το πρότυπο λέει ότι τα ροτβάιλερ πχ έχουν υπομανδία άρα τα ροτβάιλερ που δεν έχουν υπομανδία (δεν ξέρω το πρότυπο των ροτ-π.χ κάνω) δεν είναι τόσο πολύ ροτβάιλερ αλλά και καποια άλλη ράτσα σε μεγάλο ποσοστό. άρα σε επικείμενη αναπαραγωγή θα πισωγυρίσει όλη η ράτσα κάποιες γεννεές πίσω.
Το ίδιο σκυλί μπορεί να κάνει μαθηματικά-τριγωνομετρία και να τραγουδάει όπερα ενω ταυτόχρονα σηκώνει 15 κιλά και πηδάει 3 μέτρα όρθιο εμποδιο.
Εξαιρετικό δείγμα σκύλου αλλά όχι εξαιρετικο δείγμα ροτβάιλερ σύμφωνα με το πρότυπο πάντα.

οι ικανότητες εργασίας όμως μάλλον βασίζονται περισσότερο στην ανατροφή και εκπαιδευση παρά στον χαρακτήρα-διορθώστε με αν κάνω λαθος.

Το δε πρότυπο έχει ώς σκοπό να διατηρήσει αυτήν την αρχική εκτροφή που έγινε η οποία για κάθε χαρακτηριστικό που έχει υπάρχει συνήθως λόγος.Δηλαδή η αναλογία μπροστινών ποδιών -πίσω ποδιών και κορμού ,αλλά και ακόμα πιο μέσα η αναλογία μηρού και καλαμιού βοηθάνε το σκύλο να πηδήξει να τρέξει να έχει μικρότερες φθορές στις αρθρώσεις του κλπ κλπ κλπ. Δεν είναι ότι έτσι τους κάπνισε και έτσι έγραψαν(αν και δεν αποκλείεται να ισχύει για κάποια πρότυπα ακόμα και αυτό)

Τελικά ένας σκύλος με γεννετικά προβλήματα ή με εμφανή στοιχεία άλλης ράτσας στην μορφολογία του αλλά καταπληκτική συμπεριφορά και εργασία γενικότερα είναι δίλημα πολύ έμπειρων και καταρτισμένων εκτροφέων αν θα τον βάλουν σε εκτροφή -δηλάδή σε αναπαραγωγή.

Μάκη τι λές- είναι ακόμα περιορισμένες η γνώσεις μου σίγουρα- αλλά μαθαίνω γρήγορα ε?

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Το δε πρότυπο έχει ώς σκοπό να διατηρήσει αυτήν την αρχική εκτροφή που έγινε η οποία για κάθε χαρακτηριστικό που έχει υπάρχει συνήθως λόγος.Δηλαδή η αναλογία μπροστινών ποδιών -πίσω ποδιών και κορμού ,αλλά και ακόμα πιο μέσα η αναλογία μηρού και καλαμιού βοηθάνε το σκύλο να πηδήξει να τρέξει να έχει μικρότερες φθορές στις αρθρώσεις του κλπ κλπ κλπ. Δεν είναι ότι έτσι τους κάπνισε και έτσι έγραψαν(αν και δεν αποκλείεται να ισχύει για κάποια πρότυπα ακόμα και αυτό)

Τελικά ένας σκύλος με γεννετικά προβλήματα ή με εμφανή στοιχεία άλλης ράτσας στην μορφολογία του αλλά καταπληκτική συμπεριφορά και εργασία γενικότερα είναι δίλημα πολύ έμπειρων και καταρτισμένων εκτροφέων αν θα τον βάλουν σε εκτροφή -δηλάδή σε αναπαραγωγή.
η πρωτη παραγραφος, ειναι σωστη..
η δευτερη, πως σου προεκυψε σαν συμπερασμα?:rolleyes:
ΠΩΣ μπορει να εχει καταπληκτικη εργασια και συμπεριφορα -για την φυλη του- , ενω εχει γεννετικα προβληματα και εμφανη στοιχεια αλλης ρατσας(?) ..??

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
συμφωνώ ότι έκανα λάθος που το διατύπωσα σαν συμπέρασμα αφού δεν έχω εμπειρίες εκτροφών.

Είδα όμως πολλές αναφορές σε σκύλους με πολύ καλή εργασία αλλά ελατώματα αποκλεισμου στην μορφολογία τους.

οπότε (πήγα να γράψω άρα,και θα είχα πάλι άδικο) υποθέτω ότι αν μπεί στην αναπαραγωγή θα είναι απόφαση πολύ έμπειρου εκτροφέα.

Παραμένω να απορώ πάντως σε τι ποσοστό επηρεάζεται η εργασιακή συμπεριφορά του σκύλου από το γονίδιο και σε τι ποσοστο από την ανατροφή-εκπαίδευση

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
( γιατι, γιατι, γιατι, μα γιατι δεν μπορουμε να συννενοηθουμε?:paja1:)
κοκονι, αλλο σε ρωτησα..
ΠΩΣ θα εχει καταπληκτικη εργασια (οπως εγραψες) ενας σκυλος καυκασου πχ, με εμφανη μορφολογικα στοιχεια αλλης ρατσας (οπως εγραψες) πχ γερμανικου ποιμενικου η γκολντεν? ( η αλλης ρατσας, βαλε εσυ οποια θελεις)
:D
ας ειμαστε ακριβεις ρε γαμωτη και να βασιζονται καπου αυτα που λεμε, δεν ειναι τοσο δυσκολο...οτι να ναι -σουπα.:maria:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
πράγματι δεν μπορούμε-και σόρυ κιόλας

εγώ τώρα πιστεύω πως σου έχω απαντήσει αλλά δεν το έχεις καταλάβει

απ την άλλη πάλι ίσως να μην ξέρω κάτι βασικό το οποίο θα μας ξεκλείδωνε και το communication breakdown

Σε αυτό το ΠΩΣ που θέτεις δεν έχω απάντηση.
άλλοι εδώ είπαν ότι συμβαίνει να είναι εργασιακά πολύ καλό ένα σκυλί αλλά μορφολογικά άκυρο.

και πράγματι δηλαδή, εμένα δεν μου κάνει εντύπωση. γιατί όχι δηλαδή να μην είναι ένα (ακόμα και ) ντόπερμανοβάιλερ πολύ καλό εργασιακά και άκυρο μορφολογικά ή όχι σε τόσο χάλια παράδειγμα ένα με σοβαρά μορφολογικά ελατώματα( που έγραψα πως αποτελεί στοιχείο απο άλλη ράτσα) ή με κληρονομικά προβλήματα (δυσπλασίες κλπ) _και άρα πάλι άκυρο σε έκθεση μορφολογίας_ να είναι τέλειο απο χαρακτήρα και εργασιακά προσόντα.

σόρυ αν μπερδεύω αλλά έτσι είμαστε εμείς οι πρωτοετείς.

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Απ' το να μπορεί ένα σκυλί που δεν είναι μορφολογικά εξαίρετο να δουλέψει σωστά (π.χ. χρωματικό σφάλμα), μέχρι τον απόλυτο διαχωρισμό σκύλων της ίδιας φυλής σε αμιγώς εργασιακά και σε αμιγώς εκθεσιακά υπάρχει μια τεράστια απόσταση!
Και πιστέυω πως το τελευταίο είναι το θέμα συζήτησης!

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Σε αυτό το ΠΩΣ που θέτεις δεν έχω απάντηση.
άλλοι εδώ είπαν ότι συμβαίνει να είναι εργασιακά πολύ καλό ένα σκυλί αλλά μορφολογικά άκυρο.

.
ποιος το ειπε? κανε μου παραθεση.
σε αυτο το "πως", ρητορικη ηταν η ερωτηση, διοτι δεν ισχυουν αυτα που λες.
το προτυπο, περιγραφει ενα σκυλι, οχι δυο, ΕΝΑ.

(προμηθεα, ακομη και το χρωματικο σφαλμα, εστω κι αν φαινεται μη ουσιωδες στην ικανοτητα εργασιας, εγω θεωρω οτι καπου βασιζεται... στα ματια μας φαινεται σαν λαθος χρωμα;).
μπορεις να μου πεις μια φυλη εργασιας που εχεις δει να δουλευει σωστα και να εχει χρωματικο σφαλμα? -δεν εννοω την εξαιρεση στον κανονα βεβαια-)

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Ωωωωωωωω

δεν ισχύει

Δηλαδή λες πώς μόνο μορφολογικώς εντάξει σκύλοι αποδίδουν σε εργασίες. εκτός βέβαια από τις φυσιολογικές εξαιρέσεις.οκ .

Δεν διαφώνησα. προσπαθώ να προωθήσω την συζήτηση εκφράζοντας τις απορίες μου και δημιουργόντας λογικές ακολουθίες με αυτά που διαβάζω.

πολλαπλές παραθέσεις δεν μπορώ να κάνω αλλά ευκαιρία να μάθω

Πάντως μην μου πείς ότι δεν έχεις δεί σε πολλά σημεία του φόρουμ τέτοιου είδους τοποθτήσεις και μαλιστα πολύ ακραίες του στύλ τα εκθεσιακά σκυλιά δεν κάνουν για εργασίες. Η ότι δεν το έχεις ξαναακούσει γενικά. Αν φάνηκα να συμφωνώ ότι συμβαίνει είναι επειδή μου φάνηκε φυσιολογικό καθώς η εξωτερική εμφάνιση κληρονομείται πολύ πιο εύκολα και η εργασία κυρίως είναι αποτέλεσμα εκπαιδευσης.

απόλυτος διαχωρισμός δεν υπάρχει σε τίποτα φυσικό σίγουρα.

και ξανα συγνώμη αν αντί να βοηθάω την συζήτηση τελικά την μ@μ@ω:(

Πάντως η ανατροφή και η εκπαιδευση δεν παιζουν μεγαλύτερο ρόλο από τις έμφυτες τάσεις του σκύλου?

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Τελικά ένας σκύλος με γεννετικά προβλήματα ή με εμφανή στοιχεία άλλης ράτσας στην μορφολογία του αλλά καταπληκτική συμπεριφορά και εργασία γενικότερα
κοκονι, ξαναδιαβασε σε παρακαλω τι εγραψες.
αποκλειεται να εχεις διαβασει στο φορουμ αυτο που γραφεις, το οποιο ειναι αστειο:p
εδω εχουμε αρχισει να μιλαμε γενικα βεβαια, το θεμα ομως ηταν ο ποιμενικος καυκασου , ο οποιος δεν δημιουργηθηκε για να διωχνει τους "κακους" που θελουν να μπουν στο σπιτι μου ( αυτο θα μπορουσε να το κανει 5-6 λεπτα και με καποια μορφολογικα ελλατωματα-οχι αποκλεισμου-) διοτι ποση ωρα και σε τι συνθηκες θα χρειαστει να δουλεψει σε ενα οικοπεδακι 200, 400 μετρων, ενος στρεμματος της ελλαδας,που θελουν να πηδηξουν μεσα -και αν γινει αυτο ποτε- δυο κλεφτες?-
αλλες ειναι οι συνθηκες της εργασιας και οι αντοχες της, για την οποια δημιουργηθηκε η φυλη κι αυτα τα "προσοντα" περιγραφει το προτυπο.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
κακώς μιλάω αφού βασικά τα καυκάσου που λέτε δεν θα τα γνώριζα αν τα συναντούσα στο δρόμο(και κρίμα γιατί ένα τεστ dna που έκανα μου έιπε ότι έχω ίδιο dna με το 80% των ανθρώπων στον καυκασο..
Επίσης δεν έχω παει σε εξετάσεις εργασίας.

και δεν έχω άποψη για το θέμα. ότι ακούω εδώ τα σκέφτομαι και ρωτάω κι εγώ προσπαθώντας να συνεχίσει η συζήτηση σε ενδιαφέροντα και ευγενή (και χιουμοριστικά) επίπεδα.

:)