ΤΙΜΩΡΙΑ, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Με την εξέλιξη των εκπαιδευτικών μεθόδων και την πολύ διαφημισμένη «θετική εκπαίδευση» θα ήθελα να συζητήσουμε λίγο το θέμα τιμωρία το πως, που και αν πρέπει να την εφαρμόζουμε. Παραθέτω λοιπόν μερικές σκέψεις και γνώσεις και ελπίζω να έχουμε μια καλή συζήτηση.

Η λέξη τιμωρία είναι μια σκληρή περιγραφή για να πει αυτό που πρέπει να γίνει για να δείξουμε σε ένα σκυλί τι κάνει λάθος. Συνήθως ένας έντονος τόνος στην φωνή μας ή μια στάση του σώματός μας, ένα έντονο κοίταγμα στα μάτια είναι αρκετά για να διορθώσουν ένα κουτάβι. Και κατά την προσωπική μου άποψη η τιμωρία σε κουτάβια κάτω των 6 μηνών πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο. Καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε με θετικό και ενθαρρυντικό τρόπο να δείξουμε στο κουτάβι μας τις αποδεκτές συμπεριφορές. Πρέπει να δημιουργήσουμε καταστάσεις όπου το κουτάβι θα εκτελεί αυτά που θέλουμε χωρίς να χρειαστεί να του επιβάλλουμε καμία ποινή. Η πρόληψη λοιπόν είναι η καλύτερη λύση. Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρουμε τίποτα από τα παραπάνω υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι για να διορθώσουμε ένα σκυλί:

1. Θετική ενίσχυση (positive reinforcement) : ανταμείβουμε την επιθυμητή συμπεριφορά με σκοπό να την αυξήσουμε
2. Αρνητική ενίσχυση (negative reinforcement): όταν παίρνουμε κάτι δυσάρεστο μακριά και η συμπεριφορά αυξάνεται π.χ. ζητάμε από το σκυλί να κάτσει, σηκώνοντας το από περιλαίμιο, το σκυλί κάθεται, χαλαρώνουμε την πίεση από το περιλαίμιο.
3. Θετική τιμωρία (positive punishment): όταν κάνουμε κάτι δυσάρεστο και η ανεπιθύμητη συμπεριφορά μειώνεται ή αποβάλλεται π.χ. διόρθωση με περιλαίμιο εκπαίδευσης (πνίχτης)
4. Αρνητική τιμωρία (negative punishment): όταν παίρνουμε κάτι που το σκυλί θέλει ή απολαμβάνει και η ανεπιθύμητη συμπεριφορά μειώνεται ή αποβάλλεται.

Το πρόβλημα με την τιμωρία είναι ότι είναι μόνο η μισή από την εξίσωση. Η τιμωρία που σταματά το σκυλί από να κάνει οτιδήποτε έκανε εκείνη την στιγμή δεν διδάσκει στο σκυλί τι θέλουμε από αυτό. Στην πραγματικότητα εάν τιμωρήσουμε το σκυλί χωρίς να του δείξουμε την επιθυμητή συμπεριφορά, το σκυλί ναι μεν θα προσαρμοστεί στην τιμωρία αλλά στη συνέχεια θα επανέλθει στην παλαιά συμπεριφορά. Ο σκοπός της τιμωρίας είναι ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Για να είναι αποτελεσματική η τιμωρία θα πρέπει να εφαρμοστή άμεσα μετά την ανεπιθύμητη συμπεριφορά και αμέσως μετά θα πρέπει να δείξουμε στο σκυλί την επιθυμητή συμπεριφορά που αν εκτελέσει θα ανταμειφθεί.

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Μάλλον κανείς δεν τιμωρεί τα σκυλιά του εδώ.... :) ή ίσως να νομίζουν ότι όταν λέω τιμωρία εννοώ διόρθωση με τον "πνίχτη".. αλλά δεν είχα αυτό στο μυαλό μου.

Ήθελα να βρούμε τρόπους ώστε αυτή η τιμωρία να είναι η τελευταία λύση και τι εννοώ με αυτό.

Ας υποθέσουμε ότι το ζητούμενο είναι να κάθεται το σκυλί μας και να περιμένει να ανοίξουμε την πόρτα και να βγεί μαζί μας και όχι πρώτο τρέχοντας. Τι κάνουμε..

Βάζουμε το σκυλί να κάτσει και ανοίγουμε την πόρτα σιγά αν σηκωθεί η πόρτα κλείνει, μόλις καθίσει η πόρτα ανοίγει πάλι λίγο, αν σηκωθεί η πόρτα κλείνει μετά από μερικές επαναλήψεις το σκυλάκι μας καταλαβαίνει ότι για να βγει έξω πρέπει να κάτσει μέχρι να του δώσουμε εμείς την εντολή να βγει. Εδώ τιμωρία είναι η αφαίρεση αυτού που το σκυλί θέλει πολύ...

Αυτό είχα στο μυαλό μου όταν άνοιξα το θέμα ελπίζοντας να μοιραστούμε όλοι τέτοια "κολπάκια" που θα κάνουν πιο έξυπνα και υπάκουα τα σκυλιά μας...

aijaki

New Member
8 Μαρτίου 2007
2
0
lone wolf said:
Μάλλον κανείς δεν τιμωρεί τα σκυλιά του εδώ.... :) ή ίσως να νομίζουν ότι όταν λέω τιμωρία εννοώ διόρθωση με τον "πνίχτη".. αλλά δεν είχα αυτό στο μυαλό μου.

Ήθελα να βρούμε τρόπους ώστε αυτή η τιμωρία να είναι η τελευταία λύση και τι εννοώ με αυτό.

Ας υποθέσουμε ότι το ζητούμενο είναι να κάθεται το σκυλί μας και να περιμένει να ανοίξουμε την πόρτα και να βγεί μαζί μας και όχι πρώτο τρέχοντας. Τι κάνουμε..

Βάζουμε το σκυλί να κάτσει και ανοίγουμε την πόρτα σιγά αν σηκωθεί η πόρτα κλείνει, μόλις καθίσει η πόρτα ανοίγει πάλι λίγο, αν σηκωθεί η πόρτα κλείνει μετά από μερικές επαναλήψεις το σκυλάκι μας καταλαβαίνει ότι για να βγει έξω πρέπει να κάτσει μέχρι να του δώσουμε εμείς την εντολή να βγει. Εδώ τιμωρία είναι η αφαίρεση αυτού που το σκυλί θέλει πολύ...

Αυτό είχα στο μυαλό μου όταν άνοιξα το θέμα ελπίζοντας να μοιραστούμε όλοι τέτοια "κολπάκια" που θα κάνουν πιο έξυπνα και υπάκουα τα σκυλιά μας...
Θα ηταν αρκετα ενδιαφερον. Ας ξεκινησουν οι πιο εμπειροι γιατι εγω ειμαι κατοχος ενος 2 μηνων ροντβαιλερ και δεν μπορω να πω ακομα κατι. :)

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Ι δικια μου πριγιπισσα ειναι τωρα σχεδον 8 χρονων- ξερει ακριβος πια τι επιτρεπεται- και τι απαγορευεται εδω μεσα!!
Φτανει ενα αυστηρο μου βλεμμα πια- για να την βαλω και παλι στην θεση της, οταν το παρακανει.

Τιμοριες του τυπου οτι σταματουσα να παιζω μαζι της, οταν το παρακανε- η να την αγνοησω (μετα απο φωνητηκη επεμβαση) οταν εκανε πραγματα που δεν ηθελα, ειχαμε παλια συχηνοτερα, αλλα σημερα πολυ σπανια χρειαζονται, επειδη εχει καταλαβει πιος εχει τον πρωτο λογο εδω περα!!

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
lone wolf said:
Ήθελα να βρούμε τρόπους ώστε αυτή η τιμωρία να είναι η τελευταία λύση.......
Ωραίο θέμα άνοιξες αγαπητή μου lone wolf!
όσον με αφορά, θα έλεγα ότι στο βασικό σου ερώτημα (τιμωρία ΝΑΙ Ή ΟΧΙ?) δεν μπορούμε να απαντήσουμε απλοϊκά και μονολεκτικά με ένα «ναι» ή με ένα «όχι»…
Και αυτό διότι η σχέση με τα σκυλιά μας ΔΕΝ είναι απλοϊκή! Είναι σύνθετη και πολυδιάστατη!
Μια πλήρης εκπαίδευση περιλαμβάνει και θετική ενίσχυση και αρνητική ενίσχυση και θετική τιμωρία και αρνητική τιμωρία.
Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ανταπόκριση του σκύλου στην υπακοή.
Εγώ προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει, κατά βάση, την θετική ενίσχυση στο στάδιο της μάθησης, την θετική τιμωρία, κατά την διάρκεια της εμπέδωσης και συστηματικά την αρνητική τιμωρία, η οποία έχει και τα μονιμότερα αποτελέσματα (τουλάχιστον στο δικό μου σκυλί).
Παράδειγμα:
Δράση: Το σκυλί μου τραβάει στην βόλτα.
Αντίδραση: Παραμένω ακίνητη.
Αποτέλεσμα: Το σκυλί καταλαβαίνει πως αν δεν ξεκινήσω να περπατώ δεν πρόκειται να πάει πουθενά.

Δράση: Το σκυλί εξακολουθεί να τραβάει με το που αρχίσω να περπατώ.
Αντίδραση: Κάνω στροφή και κατευθύνομαι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θέλει να πάει το σκυλί τραβώντας με.
Αποτέλεσμα: το σκυλί μου αντιλαμβάνεται πως αν δεν ακολουθήσει ήρεμα δίπλα μου δεν πρόκειται να πάει εκεί που θέλει.

Δράση: Το σκυλί μου όταν με βλέπει πηδάει επάνω μου.
Αντίδραση: Του γυρνώ την πλάτη μου και μένω απαθής.
Αποτέλεσμα: Το σκυλί αντιλαμβάνεται πως αν συνεχίσει να πηδάει επάνω μου δεν θα ασχοληθώ μαζί του.

Ας προτείνουμε λοιπόν και άλλα tips που θα κάνουν την ζωή με τα φιλαράκια μας πιο εύκολη και πιο χαρούμενη.

ΥΓ aijaki, καλώς ήρθες! Να σου ζήσει το κουτάβι!

Βρε παιδιά πολλοί ιδιοκτήτες rott μαζευτήκαμε! Δεν προτείνουμε στον Admin να δημιουργήσουμε το πρώτο user group στο forum? :wink:

aijaki

New Member
8 Μαρτίου 2007
2
0
ROTTIE said:
ΥΓ aijaki, καλώς ήρθες! Να σου ζήσει το κουτάβι!

Βρε παιδιά πολλοί ιδιοκτήτες rott μαζευτήκαμε! Δεν προτείνουμε στον Admin να δημιουργήσουμε το πρώτο user group στο forum? :wink:
Thanks ! Πολυ καλη η ιδεα. :!:

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
lone wolf said:
Η πρόληψη λοιπόν είναι η καλύτερη λύση. Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρουμε τίποτα από τα παραπάνω υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι για να διορθώσουμε ένα σκυλί:

1. Θετική ενίσχυση (positive reinforcement) : ανταμείβουμε την επιθυμητή συμπεριφορά με σκοπό να την αυξήσουμε
2. Αρνητική ενίσχυση (negative reinforcement): όταν παίρνουμε κάτι δυσάρεστο μακριά και η συμπεριφορά αυξάνεται π.χ. ζητάμε από το σκυλί να κάτσει, σηκώνοντας το από περιλαίμιο, το σκυλί κάθεται, χαλαρώνουμε την πίεση από το περιλαίμιο.
3. Θετική τιμωρία (positive punishment): όταν κάνουμε κάτι δυσάρεστο και η ανεπιθύμητη συμπεριφορά μειώνεται ή αποβάλλεται π.χ. διόρθωση με περιλαίμιο εκπαίδευσης (πνίχτης)
4. Αρνητική τιμωρία (negative punishment): όταν παίρνουμε κάτι που το σκυλί θέλει ή απολαμβάνει και η ανεπιθύμητη συμπεριφορά μειώνεται ή αποβάλλεται.
Δεν εχω καταλαβει κατι...γραφεις αυτο Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρουμε τίποτα από τα παραπάνω υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι για να διορθώσουμε ένα σκυλί:
1.. Θετική ενίσχυση (positive reinforcement) : ανταμείβουμε την επιθυμητή συμπεριφορά με σκοπό να την αυξήσουμε
Η θετικη ενισχυση δεν ειναι διορθωση ουτε τιμωρια!Τουλαχιστον εγω ετσι εκπαιδευσα το σκυλι μου και δεν το θεωρω διορθωση αυτο.
Την θετικη ενισχυση την χρησιμοποιουμε για να εκπαιδευσουμε και οχι για να τιμωρησουμε.
Κατα την γνωμη μου η θετικη ενισχυση και η αρνητικη τιμωρια ειναι η καλυτερη εκπαιδευση.
Την θετικη τιμωρια δεν την χρησιμοποιω ποτε στο σκυλι μου.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Αντε πάλιιιιι... 8) 8) 8)

Να ξεκαθαρίσουμε ότι πιστεύω στον μη διαχωρισμό των τρόπων εκπαίδευσης, τον οποίο θεωρώ προιόν εξειδίκευσης στην καλύτερη και εμπορικό τρικ στην χειρότερη.

Δεν είμαι κατά της θετικής ενίσχυσης, ούτε και κατά της τιμωρίας, ανάλογα την περίπτωση. Για να δώσω ένα παράδειγμα νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε το σκύλο να περπατάει δίπλα μας και να μας κοιτάζει και στα μάτια χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε βίας ή τιμωρίας.

Περιμένω όμως και επιχείρημα για το πώς μπορούμε να κάνουμε το σκύλο μας να μην κυλιέται στα κόπρανα χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε βίας, οποιοσδήποτε μου πει ΠΩΣ θα διδάξουμε στον σκύλο ότι η συνήθεια αυτή είναι ΜΗ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ και πώς θα του δείξουμε την επιθυμητή θα τον παραδεχτώ... :D

Και δίνω και άλλα παραδείγματα:

Βάζουμε το σκυλί να κάτσει και ανοίγουμε την πόρτα σιγά αν σηκωθεί η πόρτα κλείνει, μόλις καθίσει η πόρτα ανοίγει πάλι λίγο, αν σηκωθεί η πόρτα κλείνει
-Το σκυλί μόλις πλησιάζουμε την πόρτα δεν κάθεται με τίποτα, πέφτει πάνω της και την ξύνει γαυγίζοντας και κλαίγοντας, και αν πάμε να το πιάσουμε το αποφεύγει και μας αναγκάζει να σπουδάσουμε τερματοφύλακες...
Δράση: Το σκυλί μου όταν με βλέπει πηδάει επάνω μου.
Αντίδραση: Του γυρνώ την πλάτη μου και μένω απαθής.
Αποτέλεσμα: Το σκυλί αντιλαμβάνεται πως αν συνεχίσει να πηδάει επάνω μου δεν θα ασχοληθώ μαζί του.
Το σκυλί συνεχίζει να πηδάει πάνω μου, δεν αντιλαμβάνεται το προφανές και αφού μου σκίσει τα ρούχα και κατουρηθεί 2-3 φορές φεύγει μακριά και αν ξαναασχοληθώ μαζί του με ξανακάνει σάκο του μποξ...

Το πρόβλημα με την τιμωρία είναι ότι είναι μόνο η μισή από την εξίσωση. Η τιμωρία που σταματά το σκυλί από να κάνει οτιδήποτε έκανε εκείνη την στιγμή δεν διδάσκει στο σκυλί τι θέλουμε από αυτό.
Και ξαναρωτώ:
1ον) Γιατί και η θετική ενίσχυση να μην είναι αντίστοιχα η μισή εξίσωση?
2ον) Οταν αυτό που θέλουμε από το σκυλί είναι απλά να ΜΗΝ κάνει κάτι?πχ, να ΜΗΝ φάει κόπρανα. Ποιά είναι η επιθυμητή συμπεριφορά σ'αυτήν την περίπτωση? Πως θα του την διδάξουμε?

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
denis said:

?
Mαλλον διαβασες πολυ βιαστηκα το ποστ που εγραψα :roll:
Θεωρω λαθος αυτο που εγραψε η lone wolf,αφου το thead ειναι για την τιμωρια και η θετικη ενισχυση ΔΕΝ ειναι διορθωση.
Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρουμε τίποτα από τα παραπάνω υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι για να διορθώσουμε ένα σκυλί:

και αυτο εγραψα στο ποστ,και στο τελος απαντησα και στην ερωτηση αν τιμωρουμε.
Αυτο που εγραψες εσυ

Αντε πάλιιιιι...

θα το γραψει καποιος ΑΦΟΥ απαντησω σε σενα :lol: :lol:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
denis said:
savra said:
Αντε πάλιιιιι...

:shock: :shock: #-o ](*,)
:maria: :maria: :maria:
Άντε πάλιιιι… θα πω και ‘γω...και θα πέσω στα «σκληρά»..! :lol: :lol: :lol:
(Τι να μου κάνει πλέον η ρημάδα η «:Maria:»…. έχω πάθει ανοσία!) :xD:

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
ROTTIE said:
denis said:
savra said:
Αντε πάλιιιιι...

:shock: :shock: #-o ](*,)
:maria: :maria: :maria:
Άντε πάλιιιι… θα πω και ‘γω...και θα πέσω στα «σκληρά»..! :lol: :lol: :lol:
(Τι να μου κάνει πλέον η ρημάδα η «:Maria:»…. έχω πάθει ανοσία!) :xD:
:D :D :D δεν εχει και ενα kiss emoticons να σου στειλω :D

nikoscar

Guest Star
Staff member
9 Ιουνίου 2006
2.178
1.000.000.018
ATHENS
στειλτεις μια "μαρια" ....

οχι παμε παλι...εγω αντεχω....

...απλα εαν αρχισουμε τα παραδειγματα ...το εχουμε χασει....

το σκυλι μου βραδυ περπαταει στο δρομο με λουρι ...δεν εχουμε eye contact το εχω βγαλει για την αναγκη του... στο δρομο στριβει το παπακι απο το σουβλατζιδικο του αλεκου...-παντα σκαλωνει με παπακια που εχουν κομενες εξατμισεις- και ενω ειμαι ετοιμος να μαζεψω τις *** ορμαει στον παπακια ....τι κΑνω?

δεν κανω "ΜΗ" και το λουρι αναποδα προς τα μενα?
ειμαι βιαιος?
θα ηταν positive να βγαζω τον σκυλι μου οχι 9-11 που παραγγελνει ο κοσμος σουβλακια αλλα μεσανυχτα ωστε να μην υπαρχει το ερεθισμα ?

ειμαι ο μεσος ιδιοκτητης εχω ενα κανις μαλλον ενα κανισοειδες καλιτερα...δεν το εχω εκπαιδευση......(ετσι και αλλιως δεν βρηκα πνιχτακι στα μετρα του ...μουαχαχαχα)

Δεν εχω καταλαβει κατι...γραφεις αυτο Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρουμε τίποτα από τα παραπάνω υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι για να διορθώσουμε ένα σκυλί:
1.. Θετική ενίσχυση (positive reinforcement) : ανταμείβουμε την επιθυμητή συμπεριφορά με σκοπό να την αυξήσουμε
.....χωρις το μηχανακι το σκυλι ειναι ok ...ποια συμπεριφορα να ανταμειψω ?

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Αγαπητή Savra έχεις δίκιο η θετική ενίσχυση δεν είναι τιμωρία. Το ανέφερα σαν ένα τρόπο με τον οποίο μπορούμε να έχουμε την επιθυμητή συμπεριφορά.

Αγαπητέ Denis όταν είπα είναι η μισή εξίσωση εννοούσα
1. ότι αμέσως μόλις επιβάλλουμε την ποινή πρέπει να δείξουμε στο σκυλί το σωστό, την συμπεριφορά δηλαδή που θέλουμε να εκτελέσει και
2. αν επιλέξεις να βασίσεις την εκπαίδευσή σου αποκλειστικά στην τιμωρία όταν αυτή θα πάψει να υφίσταται θα βρεθείς στο μηδέν!
Πιστεύω ότι η τιμωρία πρέπει να περιορίζετε στο ελάχιστο αλλά όταν αποφασίσουμε να την επιβάλουμε να είναι τέτοια ώστε το σκυλί να μην επαναλάβει την συμπεριφορά.
Τέλος συμφωνώ μαζί σου σε ότι αφορά τον διαχωρισμό και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών μεθόδων και απλά λέω ότι αυτό που χρειάζεται είναι η εξέλιξη των μυαλών των εκπαιδευτών σκύλων και των ιδιοκτητών σκύλων.

Θα πω αυτό που λέω πάντα αυτός που θα καθορίσει την μέθοδο που θα ακολουθήσει κάποιος για να τον εκπαιδεύσει είναι ο σκύλος!!! Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά θεωρίες…

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Οχι, παρεξήγησες...
το ''άντε πάλι'' δεν πήγαινε σε σένα, αλλά στην συζήτηση... :D

.....χωρις το μηχανακι το σκυλι ειναι ok ...ποια συμπεριφορα να ανταμειψω ?
Τό πιασες, εδώ είναι το ζουμί....

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
lone wolf said:
Αγαπητή Savra έχεις δίκιο η θετική ενίσχυση δεν είναι τιμωρία. Το ανέφερα σαν ένα τρόπο με τον οποίο μπορούμε να έχουμε την επιθυμητή συμπεριφορά.

Ηθελα να το διευκρινησουμε γιαυτο εγραψα το ποστ :wink:

Επειδη δεν ηταν σωστο και αυτο το ποστ για την τιμωρια να καταληξη σε συζητηση των μεθοδων εκπαιδευσης,ανοιξα ενα καινουργιο thread να συζητησουμε εκει τι πιστευει ο καθε ενας.
Και εκει Denis με παραδειγμα απαντω και σε αυτη την ερωτηση σου

Το σκυλί μόλις πλησιάζουμε την πόρτα δεν κάθεται με τίποτα, πέφτει πάνω της και την ξύνει γαυγίζοντας και κλαίγοντας, και αν πάμε να το πιάσουμε το αποφεύγει και μας αναγκάζει να σπουδάσουμε τερματοφύλακες...
--------------
Το σκυλί συνεχίζει να πηδάει πάνω μου, δεν αντιλαμβάνεται το προφανές και αφού μου σκίσει τα ρούχα και κατουρηθεί 2-3 φορές φεύγει μακριά και αν ξαναασχοληθώ μαζί του με ξανακάνει σάκο του μποξ...
http://dogforum.gr/forum/viewtopic.php?p=5737#5737

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2

Αυτο πιστευω και εγω. Πρεπει να καταλαβει το σκυλι οτι αυτο που θελει πολυ θα το εχει οταν κρινουμε εμεις σωστο γιατι εμεις ξερουμε ποτε πρεπει να το εχει. Μπορει να θελει και παντα θελει ενα σκυλι, να παιξει να φαει να κανει να δειξει..... Φανταστειτε να μας ειχαν και κατσε - σηκω τι θα γινόταν! ...μερικους ομως τους εχουν γιατι λαμβανουν και χειρηζονται λαθος τα μηνυματα που περνουν απτα σκυλια τους. π.χ: Εχεις κοσμο και περιοριζεις το σκυλακι στο χωρο του. Αυτο μετα απο 10-15 λεπτα (ακουει και βαβουρα) ή καμια φορα αμέσως αρχιζει να κλαιει, να ξυνει, να γαβγιζει... γυρνας να το μαλωσεις ή να το ηρεμησεις.... Σκυλος - ανθρωπος 1-0. Δεν εχει σημασια αν το μαλωσεις, αρκει και μονο που ασχοληθηκες μαζι του. Το σκυλι εχει σημειωσει νικη, και θα επαναλαβει αυτη τη συμπεριφορα ... Αυτο μπορει να συμβει σε παρα πολες ακομα καταστασεις...

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
π.χ: Εχεις κοσμο και περιοριζεις το σκυλακι στο χωρο του. Αυτο μετα απο 10-15 λεπτα (ακουει και βαβουρα) ή καμια φορα αμέσως αρχιζει να κλαιει, να ξυνει, να γαβγιζει... γυρνας να το μαλωσεις ή να το ηρεμησεις.... Σκυλος - ανθρωπος 1-0. Δεν εχει σημασια αν το μαλωσεις, αρκει και μονο που ασχοληθηκες μαζι του. Το σκυλι εχει σημειωσει νικη, και θα επαναλαβει αυτη τη συμπεριφορα ... Αυτο μπορει να συμβει σε παρα πολες ακομα καταστασεις...
και εγώ πιστεύω ότι ειναι σωστό αυτό που λες αλλά καμιά φορά ξεχνιέται ειδικά σε πιο μικρές περιπτώσεις. Τα πράγματα είναι όμως πάντα έτσι;

Για παραδειγμα όταν ξαπλώνω στο δωμάτιο μου το βράδυ, κλείνω τα φώτα και τον βάζω να κοιμηθεί στο χωλ στη γωνιά του μπροστά στην πόρτα του δωματίου μου χωρίς να τον αφήνω να μπει μέσα, καμιά φορά δεν την πέφτει αμέσως αλλά ψιλοκλαίει και μάλιστα όχι συνέχεια αλλά πολύ αραιά (πάνω που πάει να με πάρει ο ύπνος :-| ), εκεί λοιπόν επειδή δεν θέλω να περιμένω πότε θα σταματήσει μόνος του, του ρίχνω κάνα δυο σουτ και σταματάει. Αυτό τώρα τι είναι; νίκη του σκύλου; μήπως όταν ακούει το σουτ ησυχάζει γιατί καταλαβαίνει ότι είμαι δίπλα; :confused:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Τίποτα από τα δύο...μετά από μερικές επαναλήψεις όμως είναι ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος ιδιοκτήτης από τον σκύλο του!

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
Τίποτα από τα δύο...μετά από μερικές επαναλήψεις όμως είναι ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος ιδιοκτήτης από τον σκύλο του!
κατάλαβα... :-s:-s:-s

μάλλον δεν έχω ακόμα το σωστό τρόπο σκέψης και οδηγούμαι μόνος μου σε αυτό που βολεύει το σκύλο :paja1:

Θα το έχω υπόψη μου από εδώ και πέρα :cool:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul