Στην πρώτη σελίδα γράφει επακριβώς:
Προσοχή: ο σκύλος δαγκώνει...
Τρεις στους δέκα σκύλους έχουν επιτεθεί σε άνθρωπο,
ακόμη και στον ιδιοκτήτη τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Στην σελίδα 14 γράφει τα εξής:
Σκυλί εκπαιδευμένο δεν δαγκώνει
Οι ειδικοί αποδίδουν τις επιθέσεις των τετραπόδων στην αμέλεια των ιδιοκτητών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού
«Εκπαιδεύω τον σκύλο μου για να μπορώ πρώτα απ΄ όλα να συνεννοούμαι μαζί του. Παράλληλα όμως θέλω να είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί σε άνθρωπο, πόσω μάλλον σε μικρό παιδί. Ωστόσο ο προηγούμενος εκπαιδευτής που εμπιστεύτηκα έκανε ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα ο σκύλος μου να γίνεται επιθετικός».
O Νέμο δεν είναι χαριτωμένο ψάρι, όπως στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων αλλά ένα καθαρόαιμο ντόπερμαν. Το τελευταίο διάστημα ο επτά μηνών μεγαλόσωμος σκύλος ζει στο σπίτι του κ. Νίκου Κορκώνη. «Ο Νέμο δεν είναι το πρώτο σκυλί που μπαίνει στο σπίτι μου, ωστόσο αυτή τη φορά ήθελα ένα σκυλί πιο μεγάλο, γιατί ήθελα να παίζω χωρίς να φοβάμαι ότι θα πάθει κάτι ή θα τραυματιστεί», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιδιωτικός υπάλληλος. Όπως αναφέρει, ξεκίνησε αμέσως την εκπαίδευση του σκύλου. ««Γι΄ αυτό και απευθύνθηκα σε ειδικούς. Ωστόσο, ο τρόπος που ακολούθησε ο εκπαιδευτής, ο οποίος κακοποιούσε τον σκύλο ασκώντας βία, είχε σαν αποτέλεσμα ο Νέμο να γίνει πιο άγριος και πιο επιθετικός, εκδηλώνοντας αυτή την επιθετικότητα κυρίως προς τους άνδρες».
Σε παιδιά και ηλικιωμένους
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές, τα περιστατικά επιθέσεων σκύλων αυξάνονται και μάλιστα παιδιά και ηλικιωμένοι βιώνουν περισσότερο αυτή την επιθετικότητα. «Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Πρόκειται απλά για εκτιμήσεις και για περιστατικά που ακούμε ότι συμβαίνουν στη γειτονιά ή την περιοχή μας», αναφέρει ο εκπαιδευτής κ Αντώνης Στέφας.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 150 ιδιοκτητών, η οποία διεξήχθη σε διάστημα ενός χρόνου από τρία κέντρα εκπαίδευσης σκύλων, περίπου 3 στους 10 σκύλους έχουν επιτεθεί ακόμη και στους ιδιοκτήτες τους. «Είναι στοιχεία που θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Πάντως η άποψη ότι τα παιδιά και οι σκύλοι είναι εξαρχής οι καλύτεροι φίλοι είναι ένας μύθος. Μπορούν βέβαια να γίνουν, εάν εκπαιδευτούν και οι δύο, ωστόσο δεν πρέπει να μένουν ποτέ μόνα τους με τον σκύλο, ιδίως τα παιδιά κάτω των 14 ετών», λέει ο κ. Στέφας.
«Ο σκύλος τις περισσότερες φορές επιτίθεται γιατί φοβάται. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις σκύλων, οι οποίοι λόγω ιατρικού προβλήματος αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά αλλά αυτό δύσκολα μπορεί να το προβλέψει κανείς», σημειώνει ο κ. Θοδωρής Τριάντης, ιδιοκτήτης κέντρου εκπαίδευσης σκύλων στην περιοχή του Αλίμου.
Το πρώτο πράγμα, πάντως, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, που θα πρέπει να εξεταστεί σε μία επιθετική συμπεριφορά είναι η εκπαίδευση που έχει δεχθεί ο σκύλος αλλά και ο λόγος για τον οποίο τον αγοράζουν οι ιδιοκτήτες. «Για μερικούς ιδιοκτήτες ο σκύλος είναι σαν το τζιπ, ένα μέσο επίδειξης. Έτσι αγοράζουν σκύλους μεγαλόσωμους, χωρίς να έχουν τη διάθεση ίσως και το χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους, με αποτέλεσμα το ζώο να αναπτύξει προβληματική συμπεριφορά». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες (51,43%) που ρωτήθηκαν αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο στον σκύλο. «Χωρίς καθόλου ή με λάθος εκπαίδευση τα σκυλιά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Γι΄ αυτό και συνιστούμε να παρακολουθούν μαζί με τα ζώα και οι ιδιοκτήτες το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης- μαθήματα υπακοής και συνύπαρξης», αναφέρει ο κ Τριάντης.
Ένα κρούσμα το μήνα στην Αθήνα
4.500 κρούσματα το 2006 στη Βρετανία
«Αν δεν προκληθούν, δεν επιτίθενται»
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080109&nid=7124400&sn=&spid=876