Καλησπέρα...
δεν ξέρω κατά πόσο σου λύθηκε η απορία του σωστού βηματισμου... μπορώ όμως νομίζω να πω και τη δικιά μου εκδοχή και άποψη.
Αρχικά, ένας από τους λόγους που τα σκυλιά πάνε αριστερά, είναι ότι αρχικά όταν χρησιμοποιούνταν για κυνηγετικούς σκοπούς, το λουρί περνίοταν κάτω από το αριστερό χέρι, καραμπίνα ανα χείρας, σκανδάλι πατάς με το δεξί, το θες λοιπόν ελεύθερο και ανεξάρτητο. (αυτό σε ένα βιβλίο το είχα διαβάσει, όταν και γω είχα την απορία, "μα γιατί αριστερά?")
Ο σωστός βηματισμός κατά τη δική μου ταπεινή άποψη χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Τον βηματισμό "αγέλης" και τον χαλαρό βηματισμό (χαλαρό δικό σου).
Ο βηματισμός αγέλης, είναι μέρος της εκπαίδευσης, πειθαρχίας και πενυματικής άσκησης του σκύλου. Επίσης είναι διαδικασίας που θέτει εσένα ως αρχηγό στην αγέλη των δυό σας. Επιτυγχάνεται πιο εύκολα με γρήγορο βηματισμό, σε βαθμό που το σκυλί να μπει σε αυτό το "ανάλαφρο" περπάτημα, με τα αυτάκια πίσω και προσηλωμένο μπροστά, στη διαδρομή του, στο να σε ακολουθεί. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν μαθαίνεις σε σκυλάκια αρχικά να περπατάνε και να σε ακολουθούν. Επιθυμητό είναι εσύ να προηγείσαι και το κεφαλάκι του σκύλου να είναι στο πλάι του ποδιού σου. Εσύ μπροστά που ηγείσαι δλδ και ακολουθεί το "παιδί" που ιεραρχικά είναι πιο κάτω.
Στην αρχή δεν αφήνεις το σκυλάκια να μυρίζει από δω και από εκεί και θα δεις ότι μετά το πρώτο 3λεπτο (στο περίπου), θα πάψει να αποσπάται και θα συγκεντρωθεί στο να ακολουθήσει.
Ο χαλαρός βηματισμός είναι πιο εύκολος να επιτευχθει άπαξ και το σκυλόνι ξέρει ήδη να περπατάει δίπλα σου, δίχως να τραβάει. (αλλιώς δεν είναι χαλαρός, είναι διαδικασία αντοχής για τα μπράτσα σου!) Είναι πιο εύκολο μετά από κάποια αρκετά λεπτά περπατήματος με γρήγορο βήμα και είναι η χαλάρωση τόσο η δική σου όσο και η δική του, όπου μπορεί να μυρίσει από δω και από εκεί.
Προσοχή, αν φοράς πνίχτη, να ξέρεις να τον χρησιμοποιείς (πώς πότε και γιατί) και να έχεις το σκυλί πάντα από τη σωστή πλευρά, αλλιώς "κλειδώνει". Καλό είναι ο πνίχτης να χρησιμοποιείται μόνο από εκπαιδευτές, καθότι είναι εκπαιδευτικό εργαλείο.