Σωστός βηματισμός και θέση?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Η πολλη και σωστή βολτα είναι ένα από τα θεματα που από την αρχη με απασχολησε πολύ σοβαρα.

Ο λογος απλος. Ποιμενικο σκυλι που:
Θελει εκτονωση και παραστασεις και
Εχει τετοια δυναμη που αν δεν μαθει να περπαταει η βολτα γινεται αφορητη.

Θεωρω ότι μαθαμε αρκετα καλα να περπαταμε οποτε παω στην πρωτη ερωτηση:
Ποιος είναι ο σωστος και ιδανικος βηματισμός?

Εχω δει τεραστια υπεροχα σκυλια να σερνονται λες και πανε σε κηδεια γιατι οι ιδιοκτητες τους βαριουνται που ζουν.
Εμεις δεν ειμαστε ετσι. Εγω ειμαι νευρικο ατομο και το σκυλι μολις 8 μηνων και δεν βαρεθηκε ακομα τη ζωη του.

Οποτε παμε γοργά. Την βλεπω την Ηρα που ετσι της αρεσει περισσοτερο και την κουραζει λιγοτερο. Είναι σκυλι με μεγαλο διασκελισμο και μεγεθος.
Κουραζομαι όμως εγω καποια στιγμη από αυτόν τον ρυθμο.

Δευτερη ερωτηση.
Ποια είναι η σωστη θεση του σκυλιου?
Μπορω να την εχω με ελεγχο και διορθωσεις οπου την θελω.

Αν το κεφαλι της είναι στην ιδια ευθεια με το ποδι μου πιθανον δεν βλεπει όλα οσα θα μπορουσε στη βολτα.
Επισης, δεν εχω αμεσο ελεγχο σε περιπτωση που σκυψει να αρπαξει κατι από κατω.
Τελος, παρατηρησα ότι κανω περισσοτερες διορθωσεις κυριως γιατι μενει πισω λογω καποιου ερεθισματος.

Αν το ο λαιμος της είναι στην ευθεια του ποδιου μου, δηλαδη το κεφαλι της προηγειται, την βλεπω που παρασερνεται μερικες φορες να παει μπροστα.Οποτε διορθωνω για να επανελθει στην ταξη.
Μπορει όμως και κοιταει χαρουμενη δεξια – αριστερα.
Εχω από την άλλη εγω καλυτερη θέα και δεν μου ξεφευγει καμια της προθεση να αρπαξει σαβούρα.

Το ματι είναι πιο γρηγορο από το χερι. Αν βασιστω στην αισθηση ότι το λουρι τραβιεται προς τα κατω, μεχρι να το τραβηξω εχασα.
Αν δω την κινηση του κεφαλιου προς τα κατω, κερδισα.

Τελικα ποιο είναι το σωστο?

Ευχαριστω
Άρης

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
harryf3 said:
Ποιος είναι ο σωστος και ιδανικος βηματισμός?
Ο δικός σου! ;)

harryf3 said:
Ποια είναι η σωστη θεση του σκυλιου?
Ο σκύλος πρέπει να βρίσκεται με χαλαρό λουρί στα αριστερά σου. Ούτε πίσω από εσένα, ούτε μπροστά από εσένα.
Τα υπόλοιπα (εάν είναι το κεφάλι του ή ο λαιμός του στην ιδία ευθεία με το γόνατο σου) μην σε απασχολούν. Χαλαρή βόλτα με το σκύλο σου βγαίνεις, δεν κάνεις κυναθλημα! Εξάλλου, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στη βόλτα σας, είναι η δική σου στάση και όχι του σκύλου σου. Πρέπει να είσαι ο αρχηγός και να το δείχνεις.
Φρόντισε επίσης, να είσαι χαλαρός και ήρεμος (ακόμα και ο τρόπος που κρατάς το λουρί έχει σημασία), διότι όσο χαλαρός και ήρεμος είσαι εσύ, άλλο τόσο θα είναι και το σκυλί σου. Εάν νιώθεις φόβο, άγχος ή ανασφάλεια, το μεταδίδεις στο σκύλο σου και η βόλτα παύει να είναι ευχάριστη και για σένα και για κείνον.

:)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
αυτό για κάποιον που είναι δεξιόχειρας ή για κάποιο άλλο λόγο?
Διότι εξυπηρετεί καλυτερα έναν δεξιόχειρα. Όπου και να τον έχεις, όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εξάλλου δεν υπάρχει κανείς λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να βρίσκεται ο σκύλος στα δεξιά μας. Το βασικό είναι να αποφασίσουμε ποια πλευρά μας βολεύει και να τον κρατάμε εκεί χωρίς να του αλλάζουμε συνεχώς θέσεις. Το ίδιο πρέπει να εφαρμόζεται και από τα αλλά μέλη της οικογένειας μας ή οποιον αλλο βγαζει το σκυλο βόλτα.
:)

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άρη,

βόλτα πάτε. Χαλαρώστε και οι δύο.

Δεν έχει νόημα ούτε εσύ ούτε το σκυλί να είναι στην τσίτα και στην υπακοή συνέχεια.

Φυσικά δε σου λέω να την έχεις ανεξέλεκτη. Θα περπατάει δίπλα σου (ούτε μπροστά ούτε πίσω όπως λέει και η Rottie) αλλά να την αφήνεις να μυρίζει και λίγο (π.χ.)

Προσωπικά αφήνω το δικό μου και λίγο χύμα σε κάποια σημεία της βόλτας όπου δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Απλά προσέχω για αυτοκίνητα, λυτά σκυλιά, γάτες και παιδάκια. Εκεί θέλω να είναι άψογος δίπλα μου. Στα άλλα, πιο χαλαρά...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κατερινα, σε ευχαριστω πολύ για τις πολυτιμες συμβουλες.
Μεσα σε λιγες γραμμες μου ανελυσες ολη τη φιλοσοφια της βολτας.

Παραδεχομαι ότι δεν εχουμε ακομα καταφερει να ειμαστε χαλαροί και κανω ισως περισσοτερες διορθωσεις από οσο θα επρεπε, σε σημειο που γινομαι λιγο σπασίκλας και που χαλάω τη χαρά της βολτας.

Κατι που προφανως το καταλαβες κι εσυ και ο Κωστας.

Λογω του ταμπεραμπεντου μου θελω όλα να γινονται γρηγορα και τελεια αλλα μαλλον το μονο που καταφερνω είναι να μεταδιδω αγχος στην Ηρα.
Ξεχναω ότι η εκμαθηση και η εμπαιδωση θελουν χρονο.

Παντως εγω ειμαι αριστεροχειρας και με βολευει να εχω τον σκυλο αριστερα.

Κωστα, να σαι καλα. Πολύ χρησιμα οσα μου ειπες.
Κι εγω την αφηνω καπου καπου να μυρισει ειτε με στάση ειτε περπατώντας αλλα όχι πολύ γιατι αν της δωσω αερα θα περπαταει συνεχεια με τη μυτη κατω σαν λαγωνικο.
Είναι και ο φοβος με τις φολες που δεν την αφηνω, ειδικα στα παρκα.

chiara

Well-Known Member
12 Ιουνίου 2008
274
0
Nea Smirni
Το λουρί στο δεξί χέρι και ο σκύλος αριστερά. Η μέθοδος αυτή προφυλάσσει και τον σκύλο από τυχόν ατύχημα εάν λάβουμε υπ όψιν ότι ως πεζοί κυκλοφορούμε αντίθετα από το ρεύμα των διερχομένων αυτοκινήτων.Για σκέψου το.
Θα έλεγα κατά την διάρκεια της βόλτας η εκπαίδευση να διαρκεί κανένα τέταρτο μόνο, για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα και για να μην κουραστεί ο σκύλος.

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ευχαριστω για την απαντηση chiara.

Το λουρί στο δεξί χέρι και ο σκύλος αριστερά.
Κραταω το λουρι με δυο χερια.
Την ακρη που ειναι η θηλιά στο δεξι και το μερος που παει στον σκυλο στο αριστερο.
Αυτο εννοουσα οταν ειπα οτι το κραταω με το αριστερο. Την ακρη του.

Θα έλεγα κατά την διάρκεια της βόλτας η εκπαίδευση να διαρκεί κανένα τέταρτο μόνο, για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα και για να μην κουραστεί ο σκύλος.
Εδω εχω μια απορια. Τις καθημερινες κανουμε βολτα περιπου μια ωρα και τις αργίες απο δυο εως τρεις.

Πώς θα διαρκεσει ενα τεταρτο η εκμαθηση στο σωστο περπατημα?
Να την εχω συνεχεια στην τσιτα ειναι κουραστικο και για τους δυο μας.

Να την ελεγχω μονο για ενα τεταρτο και μετα να χαλαρωνω μαλλον ειναι κι αυτο λαθος.

Με μικρες βολτες η Ηρα δεν καταλαβαινει τιποτα.
Εχει πολλη ενεργεια.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
...

Εδω εχω μια απορια. Τις καθημερινες κανουμε βολτα περιπου μια ωρα και τις αργίες απο δυο εως τρεις.
...
Άρη, συγγνώμη για το off topic, αλλά νομίζω ότι οι 3 ώρες είναι υπερβολικές.΄Έστω και για μια φορά την εβδομάδα (παντα λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι έχεις πει ότι περπατάς με γρήγορο ρυθμό).

Κουτάβι δεν είναι ακόμα;

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@ chiara

Αυτό συζητηθηκε στο προηγουμενο μου thread.
Οποτε θα πω περιληπτικα.

Την εμαθα (οσο την εμαθα) να κυκλοφορει με κανονικο δερματινο περιλαιμιο.
Αλλα η βολτα ηταν ομορφη μονο σε σχετικα ερημα μερη και όχι σε μερη με πολλες παραστασεις και πειρασμους όπως η πολη.

Πηρα λοιπον πριν λιγες μερες prong collar, δεχτηκα μαλλον λαθος οδηγιες από «γνώστη», πηρα σωστες οδηγιες από το φορουμ και ηδη εκανα μια συνάντηση με επαγγελματια για μαθημα και εξασκηση.

Ψαχνοντας πυρετωδως βρηκα προσφατα ακομα έναν πολύ εμπειρο που εχει αποσυρθει και προσπαθω να κανονισω συνάντηση.
Τα παραπανω δεν τα ανεφερα στο προηγουμενο thread γιατι περιμενω την νεα συναντηση.

Στην αρχη δυσκολευτηκα με τον συντονισμο, με αποτελεσμα να κανω αρκετες άσκοπες διορθωσεις.
Ηδη παντως εχουμε θεαματικα αποτελεσματα και πιστευω ότι τον εφαρμοζω στο λαιμο και τον χρησιμοποιω αρκετα σωστα.

O.T. το δερματινο περιλαιμιο της εχει κανει χάλια τις τριχες στο λαιμο.

@ Κώστα

Είναι 8 μηνων, 30 κιλα.
Οι τρεις ωρες στις αργίες δεν είναι συνεχομενες. Είναι σε δυο ή τρια τμηματα.
Πρωι – απογευμα ή πρωι – απογευμα – βραδυ.
Δεν ξερω, αλλα εχω την εντυπωση ότι δεν θα ελεγε όχι για άλλες τρεις.

Περπαταμε γρηγορα κυριως στην αρχη. Μετα αναγκαστικα επιβραδυνω.
Αλλα τυχαινει αν εχει δροσιά να κανουμε συνεχομενη μια ωρα με γρηγορο ρυθμο.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Είναι πολλές οι ώρες ακόμα και σπαστά.

Δεν έχει σημασία που δείχνει να μπορεί (και ίσως να θέλει) άλλο τόσο. Μια μικρή (30 λεπτά) και μια μεγάλη (1 ώρα) βόλτα για Σ/Κ και αργίες είναι μια χαρά για την ώρα. Για τις καθημερινές η μία ώρα είναι άψογη.

Λίγη προσοχή τώρα με τις ζέστες, μόνο ε; :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κωστα, το ένα θεμα φερνει το άλλο και το off topic σου ηταν πιθανοτατα μια πολύ σημαντικη παρατηρηση :)

Κατσε να ανοιξω στα γρηγορα ένα νέο θεμα στο «Διατροφή και Άσκηση».

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
Νομίζω ότι οι εκπαιδευτές του forum θα αναλάβουν δράση........

Εμείς φοράμε πνίχτη και πλέον πολύ σπάνια κάνω κάποια διόρθωση.
Όταν πάμε ''βολτα'' ξέρει ότι είναι ελεύθερος να μυρίσει, να κατουρήσει ,να σταματήσει ,να χαζέψει στο μήκος που έχει το λουρί του δηλ.1,60.
Όταν πάμε ''κοντά'' ξέρει ότι πρέπει να προσέχει μόνο εμένα.

Η ταχύτητα του βηματισμού μας είναι ανάλογη του πόση ώρα μεσολάβησε απο την προηγούμενη βόλτα. Συνήθως το πρωί ο ρυθμός μας είναι πιο ζωηρός και όσο περνάει η ώρα πέφτει.
Στη περίπου μισή με τρία τέταρτα της ώρας πρωινή βόλτα έχουμε χονδρικά 3 στάδια:

Στην αρχή ένα ρυθμικό γοργό περπάτημα για να ξεπιασθούμε και οι δύο:p σε ''βόλτα'' δηλ. ελεύθερο λουρί σε όλο το μήκος του, κατουράμε ,μυρίζουμε, κάνουμε κ@κ@, ξαναμυρίζουμε ,ξανακατουράμε .....
Μετά ''κοντά'' πάλι σε γρήγορο βηματισμό,και κάνουμε μάθημα (μένω σε βουνό οπότε δεν έχει πολλά αυτοκίνητα και όταν δεν μας την πέφτουν τα σκυλιά του γείτονα όλοι οι δρόμοι είναι δικοί μας και κάνουμε μάθημα στο δρόμο) δηλ.επαναλαμβάνουμε τις εντολές που ξέρει .
Μετά ξανά ''βόλτα'' και επιστροφή στο σπίτι. Βλέπω ότι είναι ήρεμος,ευδιάθετος και ο τρόπος αυτός της βόλτας του αρέσει .:)

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Καλημερα παιδιά :)

Tara, μου αρεσει πολυ το πρόγραμμά σου.
Ειναι βεβαια φανερο οτι ο σκυλος σου εχει πλεον εκπαιδευτει.

Το δικο μου στυλ ειναι αρκετα στρατιωτικο θα ελεγα.
Ισως και να χρειαζεται ομως γιατι ακομα μαθαινουμε αλλά πιθανοτατα δημιουργει αγχος στο σκυλι.

Ειδικα στη βολτα στην πολη, την βλεπω που εχει θεση ετοιμοτητας, τα αυτια τσιτωμενα με κλιση μπροστά, το κεφαλι ψηλα και ο θωρακας προτεταμενος.
Αν δεν κοψω τον αερα απο την αρχη, θα με παει αυτη βλοτα σε ολη την πολη.

Στην εξοχη εχει διαφορετικη συμπεριφορα και κυριως την ενδιαφερουν οι μυρωδιες.
Ο δικος μου ρολος ειναι απειρως πιο ευκολος και τελευταια τα καταφερνα με το απλο δερματινο κολαρο.

Φιλικα
Αρης

chiara

Well-Known Member
12 Ιουνίου 2008
274
0
Nea Smirni
@harryf3
Το πάν είναι να μάθεις να χειρίζεσαι το κολλάρο (αντίστοιχα πνίχτης). Οταν σου είπα η εκπαίδευση να κρατά κανένα τέταρτο από την όλη βόλτα στο είπα για να μην ''κάψεις'' το σκυλί.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Chiara, δεν ειμαι σίγουρος ότι καταλαβα τι σημαινει να μην ''κάψεις'' το σκυλί.

Tara, προσπαθησα στην σημερινη βραδυνη βολτα να αντιγραψω το πρόγραμμά σου αν και εσυ το εφαρμόζεις σε εκπαιδευμενο σκυλο.

Τα αποτελεσματα ηταν θεαματικα. Μεχρι σημερα ΝΟΜΙΖΑ ότι παμε καλα αλλά αποψε ειδα ότι υπαρχουν και καλυτερα.
Όχι, δεν ειμαστε καλοι, απλα καλυτεροι.
Το αυστηρό μου στρατιωτικο στυλ δεν είναι καλό.

Ωστοσο θα πω ότι δοκιμασα στο τελος που μου φανηκε κουρασμενη να πειραματιστω λιγο με το παλιό δερματινο κολαρο και απογοητευτηκα οικτρά.

Η υποτιθέμενη κουραση εξαφανίστηκε ως διά μαγειας και αρχισε να τραβάει σαν άλογο με αλλοπρόσαλλο τρόπο σε διάφορες κατευθυνσεις.

Καμία σχέση με τη συμπεριφορα στο βουνο όταν φορουσε το δερματινο.

Την πρωτη μερα στην πόλη με το prong νομιζα ότι λυθηκε το προβλημα επειδη πηγαινε σαν κυρία αλλα μαλλον ηταν το σοκ της πρωτης φοράς.
Προσπαθω να μην κανω ασκοπες διορθωσεις και να μην την αφηνω ποτέ να τραβαει για να μην το συνηθισει και αχρηστευθει σαν εργαλειο.

chiara

Well-Known Member
12 Ιουνίου 2008
274
0
Nea Smirni
Θα σου το πώ με ένα παράδειγμα, π.χ ας πούμε την εντολή ''έλα''. Ξέρουμε ότι την χρησιμοποιούμε για να έλθει το σκυλί κοντά μας. Πολλές φορές μιλώντας προς το σκυλί και χωρίς να το θέλουμε χρησιμοποιούμε το ''έλα''. Δηλαδή ''Ελα δεν με ακούς'', ''έλα κορίτσι μου'', ''έλα κάτσε καλά που σου λέω'' κλπ., με αποτέλεσμα η καθ εαυτού εντολή ''έλα'' να χάνει την σημασία της για το σκυλί. Τότε λέμε ότι η εντολή αυτή κάηκε και θα πρέπι να την αντικαταστήσουμε με κάποια άλλη.
Τώρα κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στην βόλτα, η οποία διαρκεί 1 ώρα και το σκυλί είναι συνέχεια στην τσίτα για να εκτελε'ι τις εντολές , είναι λογικό να κουραστεί να χάσει το ενδιαφέρον του και να ''καεί''.
Δεν ξέρω αν στο έδωσα να το καταλάβεις.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul