Συνταγές για διατροφή σκύλου με μαγειρευτό φαγητό


AlbaS

Well-Known Member
2 Δεκεμβρίου 2012
348
5
ας πουμε εσεις που δινετε απο ολα και κοτοπουλο και χοιρινο και μοσχαρι και εντοσθια ποσο σας κοστιζει το μηνα στο περιπου.
Κοίτα, θα κάνω ένα update το επόμενο ΣΚ , που λογικά θα ξανακατέβω.. Λόγω περιορισμένου χρόνου, έχω καιρό να κατέβω και πληρώνω τον κούκο αηδόνι, στα κρεωπολεία της γειτονιάς μου.. :mad:

Eγώ δύσκολο να σου απαντήσω για κόστος γιατί δίνω και ξηρά τροφή και κάτι κονσέρβες σούπερ που έχω βρει. Mπέρδεμα!
Θέλεις να μας πεις για τις κονσέρβες..;;;


Επίσης, δίνει κανείς μηλόξιδο..;;
Διάβασα κάπου πως συμβάλλει θετικά στην διατροφή, γιατί δημιουργεί όξυνο περιβάλλον στο στομάχι του σκύλου , κάτι που αποτρέπει μακροπρόθεσμα την συστροφή στομάχου και τις γαστρίτιδες, αλλά και βοηθάει στην πρόληψη προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη.
 




pegasos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
96
0
ποσο κοστιζουν αυτες η κονσερβες?εγω του δινω μια παριζα της brit care 2,10 τα 800 gr λογικα ομως δεν θα εχουν σχεση στην ποιοτητα.
 




pegasos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
96
0
την δοκιμασαμε την κονσερβα τρελαθηκε απλα.πολυ καλη.
 


LinaSamoyed

New Member
26 Μαϊου 2013
1
0
Και εγώ θα την κάνω την συνταγή αυτή, τώρα τελευταία έχω προσθέσει στην διατροφή της σκυλίτσας μου και μαγειρευτό φαγητό γιατί βλέπω οτι της αρέσει πάρα πολύ!!.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
Μεζεδάκια κεφτέ:
500γρ μοσχαρίσιο κιμά χωρίς πολυ λίπος.
200γρ νιφάδες βρώμης
1 κολοκυθάκι, 1 καρότο, 1/2 γλυκοπατάτα κόκκινη, μια τούφα κουνουπίδι, μια τούφα μπρόκολο βρασμένα και περασμένα στο μούλτι.
1 αυγό
από μια πρέζα μαϊδανό, ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, βασιλικό, φρέσκα ψιλοκομμένα.
1/2 κουταλάκι κουρκουμά.
Λίγο χλιαρό νεράκι.
Αλεύρι ολικής για το πλάσιμο.

Ανακατεύουμε σε μεγαλούτσικο μπωλ βρώμη,πουρέ λαχανικών, πρασινάδες και κουρκουμά. Προσθέτουμε χλιαρό νερό και το αφήνουμε να φουσκώσει και να ανακατευτούν οι μυρωδιές. Όχι πολύ νερό γιατί θα μας δυσκολέψει στο πλάσιμο. Όταν φουσκώσει η βρώμη και σφίξει προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον κιμά και αρχίζουμε το ζύμωμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Όταν η βρώμη αρχίσει να κολλάει στα χέρια, τα ψεκάζουμε με ελάχιστο λάδι (ελαιόλαδο ή καρύδας) και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα.
Απλώνουμε σε ταψάκι ομοιόμορφα να έχει πάχος από 1/2 έως 1εκ. ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα κεφτεδάκια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο από 2-3 ώρες μέχρι όλη τη νύχτα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και με το ροδάκι της πίτσας χωρίζουμε σε τετράγωνα στο μέγεθος που θέλουμε (ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου). Για τον Ιβάν τα κάνω 2x2x1, για το ταλιμπανάκι 1x1x0,5.
Βάζουμε σε ένα τάπερ με μεγάλη σχετικά επιφάνεια αλεύρι ολικής να καλύψει τον πάτο μέχρι 1 εκ ύψος.
Πλάθουμε μπαλάκια και τα ρίχνουμε στο τάπερ. Κουνάμε το τάπερ κυκλικά να καλυφθούν από παντού. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα μπαλάκια. Για το πλάσιμο, αν η ζύμη κολλάει στα χέρια ψεκάζουμε με λίγο λαδάκι.

Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και ψεκάσει με λίγο λαδάκι. Ψήνουμε στους 180C στον αέρα για 20-30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.

Η συνολική ποσότητα είναι περίπου 1 κιλό και μου βγάζει 2 λαμαρίνες. 30 κεφτεδάκια για τον Ιβάν και 30 για την κουτάβα, και πάνε 10 μέρες. Τα χωρίζω σε 2 τάπερ και βάζω το ένα στην κατάψυξη και το άλλο στο ψυγείο. Την 4η μέρα ανεβάζω το τάπερ της κατάψυξης στην συντήρηση και όταν το χρειαστώ είναι έτοιμο.

Το κόστος είναι περίπου 5 ευρώ (χωρίς το ρεύμα του φούρνου). Στο κόστος υπολογίζω κιμά, βρώμη, γλυκοπατάτα, αυγό. Τα λαχανικά υπάρχουν πάντα βρασμένα για μας, όπως και το αλεύρι ολικής για το ψωμί μας και τα μυρωδικά είναι ευγενική χορηγία της βεράντας.

Η επόμενη συνταγή θα είναι το κανονικό φαγητό τους :)

edit: και για όσους συνυπολογίζουν και τον χρόνο
Φάση 1: ετοιμασία μείγματος, πλύσιμο σκευών κλπ. 10 λεπτά.
Φάση 2: πλάσιμο, αλεύρωμα, άπλωμα στις λαμαρίνες 15 λεπτά.
Φάση 3: πακετάρισμα, πλύσιμο ταψιά κλπ. 10 λεπτά.
Σύνολο 35 λεπτά το δεκαήμερο, 1 ώρα και 45 λεπτά τον μήνα.
@elpinor άμα δε σε πειράζει το βάζω εδώ για να μπορούμε να ξαναβρούμε τη συνταγή. Κι αν παίξει συνταγή με το κανονικό τους φαγητό βάλτην εδώ πλιζ!
 




elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Πάμε για σεντόνι νο2

Οι ποσότητες αφορούν τον Ivan ( ChowChow 17 μηνών, 28 κιλά), και τα υλικά έχουν διαμορφωθεί με βάση την ράτσα και τις ιδιαιτερότητες του.
Για παράδειγμα:
Το κοτόπουλο (σε κάθε μορφή) του κάνει διάρροιες. Δεν το χρησιμοποιώ καθόλου με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος διατροφής. Μειώνεται όμως το κόστος των ιατρικών εξόδων και των φαρμάκων ;)
Το χοιρινό του κάθεται καλύτερα από το μοσχάρι, το χρησιμοποιώ σε μεγαλύτερη αναλογία.
Δεν τρώει καθόλου ψάρια. Του κάνουν δερματικά.
Τα πολύ λιπαρά τον "θερίζουν". Αγοράζω κρέατα με λίγο λίπος.
Δεν μπορεί να χωνέψει τον ολόκληρο αρακά. Όποτε τον χρησιμοποιώ τον λιώνω στον λαχανοκόπτη.
Επίσης του κάθονται καλύτερα τα 3 γεύματα από τα 2. Έτσι του μαγειρεύω και κόβω σε μερίδες πρωϊνό και βραδυνό και διαμορφώνω το μεσημεριανό ανάλογα με το τι τρώμε κι εμείς (και αν μπορεί να "τσιμπήσει" από αυτό), ώστε να τρώει ελεγχόμενα και να μην ζητιανεύει για πράγματα που δεν μπορεί ή δεν πρέπει να φάει.

Μηνιαίες προμήθειες:
Για την παρασκευή των μερίδων πρωϊνού και βραδινού.

1. 2 κιλά χοιρινός κιμάς. (12€)
2. 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς. (8€)
3. 1 κιλό ρύζι μπασμάτι. (4€)
4. 3 κιλά λαχανικά (καρότα, κολοκυθια, πιπεριές πράσινες & κόκκινες, μπρόκολο, κουνουπίδι, φασολάκια, αρακάς) (3€)
5. 2 κιλά κόκκινες γλυκοπατάτες (4€)
6. 3 μήλα (1€)
7. 12 αυγά (2€)
8. 3 τεράστια μοσχαρίσια κόκαλα που τα βράζω (με μυρωδικά, 1/2 κουταλάκι κουρκουμά, ελάχιστο πιπέρι & λεμόνι) αφαιρώ το λίπος και χρησιμοποιώ τον ζωμό (0€)

Για το μεσημεριανό.
9. 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο. (6€)
10. 2 κιλά χοιρινός λαιμός. (12€)
11. 4 κεσεδάκια κατσικίσιο γιαούρτι (4€)
12. 1/2 του κιλού μυζήθρα (ανάλατη μαλακιά) (4€)

Συμπληρώματα
13. 150γρ λάδι καρύδας (3€). 5γρ την ημέρα σαν κέρασμα.
14. 150γρ αλόη (3€). 5cc την ημέρα σαν κέρασμα.
15. Φρούτα για κέρασμα (μήλο, αχλάδι, καρπούζι). Την ώρα που τα τρώμε κι εμείς.

Κόστος 66€.

Συνολικά η διατροφή του μου κοστίζει (μαζί με τα κεφτεδάκια και τα συμπληρώματα) γύρω στα 70€, όσο ένα σακί μιας καλής (όχι κορυφαίας) ξηράς με αρνί ή χοιρινό.
Αν μπορούσα να του δώσω κοτόπουλο το κόστος θα έπεφτε κατακόρυφα (αλλά θα ανέβαινε το κόστος του γιατρού).

Αναλογία:
κρέας 6 κιλά (+1,5 από τα κεφτεδάκια)
λαχανικά 5 κιλά (+ 1 από τα κεφτεδάκια)
ρύζι 1 κιλό
γαλακτοκομικά (μαζί με τα αυγά) 2 κιλά (μαζί με τα αυγά από τα κεφτεδάκια).

Σύνολο 16-17 κιλά μαγειρεμένο φαγητό μαζί με τα κεράσματα.
Ημερήσια δόση 550γρ περίπου, 1,95% του σωματικού του βάρους.

Χωρίζω τα κρέατα στα 3 και μαγειρεύω κάθε 10 μέρες. Φροντίζω να μείνουν στην κατάψυξη (-20C) τουλάχιστον για 20-25 μέρες κυκλικά, εκτός από το συκώτι που το αγοράζω και το ψήνω αμέσως. Τα υπόλοιπα τα προμηθεύομαι την παραμονή για να είναι φρέσκα.

Το μεσημεριανό
έχει σίγουρα συκώτι ή χοιρινό.
Απλά βράζω ολόκληρο το κομμάτι του χοιρινού (σαν ψητό κατσαρόλας) και αφήνω ελάχιστο έως καθόλου ζουμάκι.
Χρόνος προετοιμασίας: 0
Χρόνος ψησίματος 45-55 λεπτά.
Χρόνος συσκευασίας & πλυσίματος κατσαρόλας 5 λεπτά.

Το συκώτι το ψήνω ολόκληρο στο τηγάνι.
Χρόνος προετοιμασίας: 0
Χρόνος ψησίματος 5-7 λεπτά.
Χρόνος συσκευασίας & πλυσίματος τηγανιού 5 λεπτά.

Τα χωρίζω στη μέση, βάζω το μισό στο ψυγείο και το υπόλοιπο στην κατάψυξη. Την ώρα του φαγητού κόβω την ημερήσια μερίδα (1/5) σε κυβάκια και προσθέτω από το δικό μας φαγητό, μια κσ σαλάτα (αν είναι βραστή), μια κσ φαγητό (αν επιτρέπεται και του αρέσει). Αλλιώς του δίνω 1κσ μυζήθρα ή 1/2 κεσέ γιαούρτι. Φροντίζω να τρώει έστω και ελάχιστα όσπρια. Δεν δίνω τηγανιτά, σάλτσες και ζυμαρικά.

Η συνταγή για το μαγειρευτό.
Οι ποσότητες είναι για 10 μέρες (20 μερίδες)

1. 650γρ χοιρινός κιμάς
2. 350γρ μοσχαρίσιος κιμάς
3. 300γρ ρύζι μπασμάτι
4. 1 κιλό λαχανικά (καρότα, κολοκύθια, πιπεριές πράσινες & κόκκινες ξεσποριασμένες, μπρόκολο, κουνουπίδι, φασολάκια, αρακάς).
5. 1 μεγάλη κόκκινη γλυκοπατάτα (600-700 γρ)
6. 1 μήλο ξεσποριασμένο όχι ξεφλουδισμένο.
7. 4 αυγά
8. 600ml ζωμός από κόκαλα χωρίς το λίπος.

Σε ορθογώνιο ταψί 45x30 ψεκασμένο με ελάχιστο ελαιόλαδο κόβω όλα τα λαχανικά+μήλο+γλυκοπατάτα στον λαχανοκόπτη. Προσθέτω το ρύζι. Ανακατεύω. Προσθέτω τα αυγά. Ανακατεύω. Προσθέτω τους κιμάδες τρίβοντας με το χέρι να πάνε παντού. Ανακατεύω. Προσθέτω τον ζωμό. Ανακατεύω. Ισιώνω και φροντίζω το μείγμα να είναι ομοιόμορφο.
Φουρνίζω για 1 ώρα στους 180C.
Βγάζω από τον φούρνο κόβω με το ροδάκι της πίτσας στα 20 (στα 4 τα 30εκ και στα 5 τα 45εκ) και αφήνω να μαρουβίσει και να κρυώσει σκεπασμένο με μια πετσέτα για 20 λεπτά. Βγάζω τα κομμάτια με την σπάτουλα και τα βάζω σε ατομικά σακουλάκια τροφίμων (τα πολύ μικρά). Κρατάω 4 στο ψυγείο και τα υπόλοιπα στην κατάψυξη. Κάθε πρωί βγάζω 2 και τα βάζω στην συντήρηση.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (με έναν αξιοπρεπή λαχανοκόπτη)
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα.
Χρόνος σακουλιάσματος, πλυσίματος ταψιού 10 λεπτά.
 






vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Οι ποσοτητες ειναι μαγειρεμενες ? δηλαδη ζυγιζεις τα υλικα αφου τα εχεις μαγειρεψει το κρεας και το ρυζι ?
 




vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Σπανίως αναφερόμαστε στο βάρος που έχουν μαγειρεμένα τα υλικά
συνηθως όμως υπαρχει μεγαλη φυρα ειδικα στο κρεας και αλλαζουν πολυ τα ποσοστα,εγω οταν μεγειρευα σε σκυλι που φιλοξενούσα παντα μαγειρεμενες ου ειχαν πει τις ποσότητες εκτος το συκωτι
 


takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Ο τρόπος που περιγράφονται οι παραπάνω συνταγές δείχνουν ότι ζυγίζονται τα υλικά ωμά

Αλλά ας μη προτρέχω... η ερώτηση είχε άλλον αποδέκτη :)
 
  • Like
Reactions: vek


elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Γιατί μπασμάτι;
γιατί είναι το πιο εύπεπτο και το πιο υποαλλεργικό.

Οι ποσοτητες ειναι μαγειρεμενες ? δηλαδη ζυγιζεις τα υλικα αφου τα εχεις μαγειρεψει το κρεας και το ρυζι ?
όχι τα ζυγίζω όλα ωμά. Αυτό που ζυγίζω μετά το μαγείρεμα είναι οι μερίδες. Πιο σωστά επειδή τα κομμάτια στο ταψί είναι ίδια ζυγίζω 1 για να υπολογίζω πόσα γραμμάρια παίρνει από τα 2 γεύματα και να ρυθμίσω ανάλογα το μεσημεριανό.
 
  • Like
Reactions: zerom0 and vek




elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Στα Chow το θέμα αλλεργίες είναι μια πονεμένη ιστορία. Μια ελάχιστη φαγούρα (από τροφή ή οτιδήποτε άλλο) μπορεί να εξελιχθεί σε χάος. Δεν ξύνεται απλά, τρώγεται κυριολεκτικά. Ξεριζώνει το τρίχωμα και αρχίζει να μασάει το σημείο. Το πυκνό τρίχωμα εμποδίζει τον σωστό αερισμό και ο σταφυλόκοκκος κάνει πάρτι. Η εύκολη λύση του κτηνίατρου είναι (τι άλλο) κορτιζόνη για την φαγούρα & αντιβίωση για τον σταφυλόκοκκο. Η κορτιζόνη του απορυθμίζει τον (έτσι κι αλλιώς) ευαίσθητο θυρεοειδή, που μας χαρίζει άλλον έναν κύκλο ορμονικής διαταραχής, ο οποίος με την σειρά του προκαλεί φαγούρα και δερματίτιδες. Οπότε το σκυλί τρώγεται και κάνει πληγές, που μολύνονται και αρχίζουμε από την αρχή.
Αυτός είναι και ο λόγος που ταΐζω μαγειρευτό. Έχω τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών, τα οποία προσθέτω ένα-ένα στην διατροφή τους από την πρώτη μέρα και σε απόσταση 20 ημερών το ένα από το άλλο. Όταν συμπληρώσω το σύνολο των διατροφικών στοιχείων, τα κρατάω σταθερά. Το περίεργο είναι ότι άλλα διαφέρουν από σκυλί σε σκυλί και άλλα είναι ίδια. Όλα μου τα chow είχαν δυσανεξία στο κοτόπουλο. Τους έκανε διάρροιες. Αλλά ο Lio λάτρευε το ψάρι, ενώ τον Ivan τον πειράζει. Ο Mao φούντωνε με το χοιρινό, ενώ στον Ivan κάθεται τέλεια.
Οπότε αφού δεν έχω πρόβλημα με το μπασμάτι βάζω μπασμάτι.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
Κι εγώ σε μπασμάτι κατέληξα, είχε αισθητή βελτίωση με τα εντερικά του προβλήματα. Άργησα να καταλάβω ότι ΚΑΙ το ρύζι τον πείραζε (εκτός από το αναποφλοίωτο που το καταλάβαμε κατευθείαν).

@elpinor ενδιαφέρον αυτό με το χοιρινό, κτηνίατρος μου "απαγόρεψε" το χοιρινό (για οποιοδήποτε σκυλί, όχι μόνο για τον ευαίσθητο δικό μου), ακόμα και στο μαγειρευτό (στη μπαρφ ξέρω ότι δε δίνουν). Εσύ από ότι κατάλαβα όμως δίνεις χρόνια στα σκυλιά σου;
 


elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Έχει ειπωθεί ξανά εδώ, ότι απαγορεύεται για το θέμα πιθανής μόλυνσης από κάποιο μικρόβιο που έχουν τα χοιρινά και είναι θανατηφόρο στα σκυλιά.
Αυτός είναι ο λόγος που κρατάω όλα τα κρέατα τουλάχιστον 20 μέρες στον καταψύκτη στους -20. Συνήθως με την ανακύκλωση πάει μήνα. Και το κάνω σε όλα τα κρέατα γιατί δεν πιστεύω ότι σε όλη την διαδρομή τους μέχρι το πιάτο μου έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες υγιεινής και διαχωρισμού των κρεάτων. Έτσι καταψύχω καλά για πολύ και ψήνω καλά επίσης.
Το χοιρινό έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Το λίπος του είναι ορατό και αφαιρείται. Είναι πιο εύπεπτο. Έχει βέβαια και μπόλικα αντιβιοτικά, αλλά ποιο κρέας δεν έχει;
Αν κάθεται καλά στο σκυλί, το προτιμώ. Έδινα χοιρινό σε όλα μου τα σκυλιά εκτός από τον Mao που δεν του καθόταν καλά. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα.
Το θέμα κτηνίατρος και συμβουλές διατροφής ("πάρε μια καλή ξηρά να ξενοιάσεις")μου ανεβάζει την πίεση και είμαι σε επικίνδυνη ηλικία. Άστο.