Πάμε για σεντόνι νο2
Οι ποσότητες αφορούν τον Ivan ( ChowChow 17 μηνών, 28 κιλά), και τα υλικά έχουν διαμορφωθεί με βάση την ράτσα και τις ιδιαιτερότητες του.
Για παράδειγμα:
Το κοτόπουλο (σε κάθε μορφή) του κάνει διάρροιες. Δεν το χρησιμοποιώ καθόλου με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος διατροφής. Μειώνεται όμως το κόστος των ιατρικών εξόδων και των φαρμάκων
Το χοιρινό του κάθεται καλύτερα από το μοσχάρι, το χρησιμοποιώ σε μεγαλύτερη αναλογία.
Δεν τρώει καθόλου ψάρια. Του κάνουν δερματικά.
Τα πολύ λιπαρά τον "θερίζουν". Αγοράζω κρέατα με λίγο λίπος.
Δεν μπορεί να χωνέψει τον ολόκληρο αρακά. Όποτε τον χρησιμοποιώ τον λιώνω στον λαχανοκόπτη.
Επίσης του κάθονται καλύτερα τα 3 γεύματα από τα 2. Έτσι του μαγειρεύω και κόβω σε μερίδες πρωϊνό και βραδυνό και διαμορφώνω το μεσημεριανό ανάλογα με το τι τρώμε κι εμείς (και αν μπορεί να "τσιμπήσει" από αυτό), ώστε να τρώει ελεγχόμενα και να μην ζητιανεύει για πράγματα που δεν μπορεί ή δεν πρέπει να φάει.
Μηνιαίες προμήθειες:
Για την παρασκευή των μερίδων πρωϊνού και βραδινού.
1. 2 κιλά χοιρινός κιμάς. (12€)
2. 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς. (8€)
3. 1 κιλό ρύζι μπασμάτι. (4€)
4. 3 κιλά λαχανικά (καρότα, κολοκυθια, πιπεριές πράσινες & κόκκινες, μπρόκολο, κουνουπίδι, φασολάκια, αρακάς) (3€)
5. 2 κιλά κόκκινες γλυκοπατάτες (4€)
6. 3 μήλα (1€)
7. 12 αυγά (2€)
8. 3 τεράστια μοσχαρίσια κόκαλα που τα βράζω (με μυρωδικά, 1/2 κουταλάκι κουρκουμά, ελάχιστο πιπέρι & λεμόνι) αφαιρώ το λίπος και χρησιμοποιώ τον ζωμό (0€)
Για το μεσημεριανό.
9. 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο. (6€)
10. 2 κιλά χοιρινός λαιμός. (12€)
11. 4 κεσεδάκια κατσικίσιο γιαούρτι (4€)
12. 1/2 του κιλού μυζήθρα (ανάλατη μαλακιά) (4€)
Συμπληρώματα
13. 150γρ λάδι καρύδας (3€). 5γρ την ημέρα σαν κέρασμα.
14. 150γρ αλόη (3€). 5cc την ημέρα σαν κέρασμα.
15. Φρούτα για κέρασμα (μήλο, αχλάδι, καρπούζι). Την ώρα που τα τρώμε κι εμείς.
Κόστος 66€.
Συνολικά η διατροφή του μου κοστίζει (μαζί με τα κεφτεδάκια και τα συμπληρώματα) γύρω στα 70€, όσο ένα σακί μιας καλής (όχι κορυφαίας) ξηράς με αρνί ή χοιρινό.
Αν μπορούσα να του δώσω κοτόπουλο το κόστος θα έπεφτε κατακόρυφα (αλλά θα ανέβαινε το κόστος του γιατρού).
Αναλογία:
κρέας 6 κιλά (+1,5 από τα κεφτεδάκια)
λαχανικά 5 κιλά (+ 1 από τα κεφτεδάκια)
ρύζι 1 κιλό
γαλακτοκομικά (μαζί με τα αυγά) 2 κιλά (μαζί με τα αυγά από τα κεφτεδάκια).
Σύνολο 16-17 κιλά μαγειρεμένο φαγητό μαζί με τα κεράσματα.
Ημερήσια δόση 550γρ περίπου, 1,95% του σωματικού του βάρους.
Χωρίζω τα κρέατα στα 3 και μαγειρεύω κάθε 10 μέρες. Φροντίζω να μείνουν στην κατάψυξη (-20C) τουλάχιστον για 20-25 μέρες κυκλικά, εκτός από το συκώτι που το αγοράζω και το ψήνω αμέσως. Τα υπόλοιπα τα προμηθεύομαι την παραμονή για να είναι φρέσκα.
Το μεσημεριανό
έχει σίγουρα συκώτι ή χοιρινό.
Απλά βράζω ολόκληρο το κομμάτι του χοιρινού (σαν ψητό κατσαρόλας) και αφήνω ελάχιστο έως καθόλου ζουμάκι.
Χρόνος προετοιμασίας: 0
Χρόνος ψησίματος 45-55 λεπτά.
Χρόνος συσκευασίας & πλυσίματος κατσαρόλας 5 λεπτά.
Το συκώτι το ψήνω ολόκληρο στο τηγάνι.
Χρόνος προετοιμασίας: 0
Χρόνος ψησίματος 5-7 λεπτά.
Χρόνος συσκευασίας & πλυσίματος τηγανιού 5 λεπτά.
Τα χωρίζω στη μέση, βάζω το μισό στο ψυγείο και το υπόλοιπο στην κατάψυξη. Την ώρα του φαγητού κόβω την ημερήσια μερίδα (1/5) σε κυβάκια και προσθέτω από το δικό μας φαγητό, μια κσ σαλάτα (αν είναι βραστή), μια κσ φαγητό (αν επιτρέπεται και του αρέσει). Αλλιώς του δίνω 1κσ μυζήθρα ή 1/2 κεσέ γιαούρτι. Φροντίζω να τρώει έστω και ελάχιστα όσπρια. Δεν δίνω τηγανιτά, σάλτσες και ζυμαρικά.
Η συνταγή για το μαγειρευτό.
Οι ποσότητες είναι για 10 μέρες (20 μερίδες)
1. 650γρ χοιρινός κιμάς
2. 350γρ μοσχαρίσιος κιμάς
3. 300γρ ρύζι μπασμάτι
4. 1 κιλό λαχανικά (καρότα, κολοκύθια, πιπεριές πράσινες & κόκκινες ξεσποριασμένες, μπρόκολο, κουνουπίδι, φασολάκια, αρακάς).
5. 1 μεγάλη κόκκινη γλυκοπατάτα (600-700 γρ)
6. 1 μήλο ξεσποριασμένο όχι ξεφλουδισμένο.
7. 4 αυγά
8. 600ml ζωμός από κόκαλα χωρίς το λίπος.
Σε ορθογώνιο ταψί 45x30 ψεκασμένο με ελάχιστο ελαιόλαδο κόβω όλα τα λαχανικά+μήλο+γλυκοπατάτα στον λαχανοκόπτη. Προσθέτω το ρύζι. Ανακατεύω. Προσθέτω τα αυγά. Ανακατεύω. Προσθέτω τους κιμάδες τρίβοντας με το χέρι να πάνε παντού. Ανακατεύω. Προσθέτω τον ζωμό. Ανακατεύω. Ισιώνω και φροντίζω το μείγμα να είναι ομοιόμορφο.
Φουρνίζω για 1 ώρα στους 180C.
Βγάζω από τον φούρνο κόβω με το ροδάκι της πίτσας στα 20 (στα 4 τα 30εκ και στα 5 τα 45εκ) και αφήνω να μαρουβίσει και να κρυώσει σκεπασμένο με μια πετσέτα για 20 λεπτά. Βγάζω τα κομμάτια με την σπάτουλα και τα βάζω σε ατομικά σακουλάκια τροφίμων (τα πολύ μικρά). Κρατάω 4 στο ψυγείο και τα υπόλοιπα στην κατάψυξη. Κάθε πρωί βγάζω 2 και τα βάζω στην συντήρηση.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (με έναν αξιοπρεπή λαχανοκόπτη)
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα.
Χρόνος σακουλιάσματος, πλυσίματος ταψιού 10 λεπτά.