"Συνένοχοι στο έγκλημα?"

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Αφορμή κάποια post στο θεμα με το μαστινο...
Καποιες φυλες θεωρουνται "κατεστραμένες" ή σχεδον "κατεστραμένες" λογω υπερτυπισμου. Θα μου πειτε αυτο ειναι υποκειμενικο και ισως να εχετε δικιο, αλλα τα προβληματα υγειας που μαστιζουν καποιες φυλες ειναι αντικειμενικα μεγαλα. Ακομα και αν το σκυλι προερχεται απο σωστο εκτροφειο και ο εκτροφεας κανει οτι μπορει για να μην εχουν κληρονομικα προβληματα υγειας.
Τι κανουμε λοιπον? Σταματαμε να παιρνουμε σκυλια απο τετοιες φυλες και ενημερωνουμε ολους οσους θελουν να αποκτησουν τετοιο σκυλο για τα προβληματα?
Αυτοι που εχουν καθαροαιμο σκυλι τετοιας φυλης δικαιουνται να μιλανε? Ή επειδη απεκτησαν σκυλο "προβληματικης" φυλης θα πρεπει να σιωπουν? Αν σιωπησουν θεωρουνται συνενοχοι στο εγκλημα?
Και αν τελικα καποιος επιλεξει να παρει σκυλο τετοιας φυλης παρολο που γνωριζει τα προβληματα θεωρειται συνενοχος στο εγκλημα?
Ποιος ευθυνεται λοιπον για τον υπερτυπισμο? Οι εκτροφεις, οι κριτες μορφολογιας ή εμεις που "πιεζουμε" με το νομο της ζητησης?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Τι κανουμε λοιπον? Σταματαμε να παιρνουμε σκυλια απο τετοιες φυλες και ενημερωνουμε ολους οσους θελουν να αποκτησουν τετοιο σκυλο για τα προβληματα?
Ναι.

Αυτοι που εχουν καθαροαιμο σκυλι τετοιας φυλης δικαιουνται να μιλανε?
Ναι.

Αν σιωπησουν θεωρουνται συνενοχοι στο εγκλημα?
Ναι.

Και αν τελικα καποιος επιλεξει να παρει σκυλο τετοιας φυλης παρολο που γνωριζει τα προβληματα θεωρειται συνενοχος στο εγκλημα?
Ναι.

Ποιος ευθυνεται λοιπον για τον υπερτυπισμο? Οι εκτροφεις, οι κριτες μορφολογιας ή εμεις που "πιεζουμε" με το νομο της ζητησης?
Ολοι.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Και εγω θα ελεγα ολοι μαζι ειναι συνενοχοι.

Οι κριτες εχουν ενα πολυ μεγαλο κομματι ευθυνης, επειδη βραβευουν πολυ συχνα το υπερτυπικο.
Το εχω δει πολυ συχνα, εχοντας 2 σκυλες πολυ καλες- αλλα αρκετα διαφορετικες μεταξι τους.
Η μια ειναι παρα πολυ εντυποσιακη- αλλα υπερτυπικη αρκετα. Η αλλη ειναι παρα πολυ αρμονικη και ζηγησμενη. Δεν ειναι καθολου υπερτυπικη ( εκτος απο τον καλο που κουβαλαει στο μυαλο) - σε ολα της "νορμαλ"-για να μην χρησημοιησω την λεξη μετρια. Η δευτερη δεν εχει ΚΑΝΕΝΑ προβλημα υγειας!
Και οι δυο ανταποκρινονται πολυ καλα στο προτυπο φυλης- και οι δυο ειναι πρωταθλητριες.
Κριτες που ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ καλα την φυλη βραβευαν παντα στην υπερτυπικη με πρωτιες- κριτες που ξερουν την φυλη καλα την δευτερη. Δεν νομιζω να ειναι τυχαιο.

Εγω οταν πρωτοπηρα γαλλικο, που ανηκει στης προβληματικες φυλες κατ΄'εμε, δεν ηταν στην ιδια κατασταση με σημερα. Εχοντας παρει και σκυλια απο εκτροφειο που ηξερα πολυ καλα το Background τον σκυλων, ειμαι σχετικα τυχερη με τα δικα μου.
Αλλα αυτα που βλπεω και ακουω γυρο μου ( απο γνωστους και φιλους - και σε διαφορα φορουμ) με εκαναν να αναθεωρισω πολλα για την αγαπημενη φυλη- και ναι, θεωρω και τον εαυτο μου συνενοχω, εαν εκλεινα να ματια και δεν θα ενημερωνα για τα απειρα προβληματα.

Πιστευω ομος, οτι το μεγαλυτερο βαρος πεφτει στους εκτροφεις. Επειδη η παραγογη κουταβιων ειναι κερδοφορα ( ενω η σοβαρη ακι ευσυνειδητη εκτροφη οχι) παραγονται πολυ συχνα κουταβια απο φυλες "μοδας", χωρις της απαιτουμενες προυποθεσεις, απο ατομα που δεν τους ενδιαφερει η υγεια της φυλης, αλλα μονο το κερδρος. Και επειδη σημερα μπορουμε να διαβασουμε και παντου στο ιντερνετ, τι πρεπει να προσεχουμε σε εκτροφεα- εμαθαν πολοι και παιζουν και οραιο θεατρο και λενε οτι θελει να ακουσει ο ενδιαφερομενος ( δεν μιλαω για κανεναν συνκεκριμενο- και αυτο το φαινομενο θα ελεγα οτι ειναι διεθνες).
Και εκτος απο αυτους τους ασυνειδητους εκτροφεις, υπαρχουν και οι σωστοι και ευσυνειδητοι αλλοι, που οστοσο οδηγουνται απο ματαιοδοξιες- και θελουν να παραγουν εντυποσιακα δειγματα για να κερδιζουν στης εκθεσεις για να ακουγεται το ονομα τους και για να εχουν την δοξα, κλεινοντας ομος τα ματια στα οποια προβληματα που συνεπαγονται με αυτο.

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Όλοι συμβάλλουμε σε αυτό. Όμως, κάποιοι έχουν μεγαλύτερη ευθύνη και πρέπει να τους αποδίδεται.

Σε αυτή τη ζωή, για να υπάρχει στοιχειώδης αλλά και ουσιαστική ρύθμιση των πράξεων μας, έχουμε εφεύρει τους νόμους. Νόμοι ήταν οι Δέκα εντολές του Μωυσή, νόμος είναι και το πρότυπο φυλής.

Το πρότυπο, έχουν εξουσιοδοτηθεί να το ελέγχουν οι κριτές των αγώνων. Αυτοί οφείλουν να επιβραβεύουν το σωστό σκυλί και να απορρίπτουν τα υπόλοιπα. Ας υπάρχουν οι κακοί εκτροφείς, ας υπάρχει ο ηλίθιος υποψήφιος ιδιοκτήτης που ζητά τέρας αντί σκύλου. Οι κριτές θα έπρεπε να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας.

Για μένα λοιπόν τοποθετούνται στην κορυφή της πυραμίδας των ευθυνών.

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
αρα κατα πρωτο και κυριο λογο φταινε οι ευσυνειδητοι εκτροφεις παυ κανουν παιχνιδια με τα αταιριαστα ζευγαρωματα,,,, οποτε αφου καποιες ρατσες εχουν οντως προβληματα θα επρεπε να αναρτηθει θεμα,,, ποιες ρατσες δεν πρεπει να αγοραζουμε και γιατι,,, γιατι αν σου κατσει σκυλι με προβλημα τωρα με την κριση δεν το πας στο γιατρο με χειρουργειο το πας κατευθειαν στον αγιο πετρο,,,

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Αυτοι που εχουν καθαροαιμο σκυλι τετοιας φυλης δικαιουνται να μιλανε? Ή επειδη απεκτησαν σκυλο "προβληματικης" φυλης θα πρεπει να σιωπουν? Αν σιωπησουν θεωρουνται συνενοχοι στο εγκλημα?
Προσωπικά θεωρώ σωστότερο να σταματήσει η αγορά τέτοιων σκύλων (οι καταναλωτές επί τοις ουσίας καθορίζουν την αγορά γενικότερα. Σταματά η ζήτηση οπότε σταματά και η προσφορά).
Νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων φυλών είναι αυτοί που έχουν περισσότερο δικαίωμα από όλους να μιλάνε. Ένας κάτοχος τέτοιας φυλής δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε real time.
Προσωπικά αν κάποιος που γνωρίζει τα προβλήματα της φυλής πάει και αγοράσει τέτοιο σκυλί εκτός από συνένοχο (μου είναι λίγο βαρύς ο χαρακτηρισμός στο έγκλημα, θα προτιμούσα να πω στο πρόβλημα) θα το θεωρούσα και λίγο <χαζό>, γιατί να θέλει να εμπλακεί κάποιος με μια φυλή με την οποία θα είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει απίστευτα προβλήματα μετά ?
Πιστεύω ότι φταίει περισσότερο η ζήτηση που έχουν κάποιες φυλές και αυτό παρασύρει τους πάντες γενικότερα. Δεν ξέρω που πρέπει να υπάρχει ο φραγμός. Ίσως επειδή ο αγοραστής δεν έχει πλήρη γνώση να έχει και τις λιγότερες ευθύνες. Το βάρος μάλλον πέφτει στους εκτροφείς και όπως λέει και ο Τάκης πολύ περισσότερο στους κριτές.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.517
Athens
Όλοι έχουν ευθύνες - αλλά το χορό τον σέρνουν οι κριτές που διαμορφώνουν τα πρότυπα.
Ως ιδιοκτήτης τέτοιου σκύλου, πλέον όταν με ρωτούν η απάντησή μου είναι "έχεις πολλά λεφτά για κτηνίατρο και μεγάλα ψυχικά αποθέματα;"
Θα μου πεις "εσύ δεν το ξερες"? Όχι σε τέτοιο βαθμό, ή τουλάχιστο νόμιζα ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη με μια καλή επιλογή από ένα καλό εκτροφείο.
Στο πρώτο γαλλικό απέδωσα το πρόβλημα στην πηγή - τον εκτροφέα δηλαδή.
Στο δεύτερο, πήγα σε σαφώς καλύτερη πηγή - πάλι την πάτησα.
Στο τρίτο έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα να κάνω και προς το παρόν κάνω το σταυρό μου.

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Τον σερνουν ομως τον χορο οι κριτες που διαμορφωνουν προτυπα?
Μαλλον εχει μπλεχτει τοσο πολυ το πραγμα που δυσκολο να ξεχωρισεις ποιος φταιει περισσοτερο.
Γιατι οκ οι κριτες διαμορφωνουν προτυπα, αλλα κρινουν βαση αυτων που συμμετεχουν στις εκθεσεις, με βαση το προτυπο αλλα αρκετα υποκειμενικα απο οτι εχω καταλαβει.
Απο την αλλη οι εκτροφεις ειτε γιατι εχουν στο μυαλο τους να κανουν πιο "τουμπανο" τον σκυλο ειτε γιατι προσπαθουν να συμβαδισουν με τον "ανταγωνισμο" και την ζητηση.
Και μετα ερχομαστε εμεις σαν αγοραστες που θελουμε πιο ογκωδη, πιο ζαρες, πιο teacup, πιο...., πιο.... ή που απλα θελουμε συγκεκριμενη φυλη και "συμβιβαζομαστε" και "προσευχομαστε" να μην εχει πολλα προβληματα.
Φαυλος κυκλος δλδ και δεν ξερω αν μπορει να σπασει με καποιον τροπο.
Αναρωτιεμαι αν οι "προβληματικες" φυλες εχουν ελπιδα σωτηριας. Αραγε υπαρχει reboot στην εκτροφη ή η γεννετικη δεξαμενη ειναι τοσο πολυ "καμμενη" που δεν υπαρχει φως στο τουνελ ακομα και αν το προσπαθησουν ολοι μαζι (εκτροφεις, αγοραστες, κριτες)

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Υπεύθυνος για το πρότυπο είναι ο όμιλος φυλής της χώρας προέλευσης και όχι οι κριτές.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.517
Athens
Υπεύθυνος για το πρότυπο είναι ο όμιλος φυλής της χώρας προέλευσης και όχι οι κριτές.
Oι κριτές όμως προωθούν υπερτυπικά δείγματα - οπότε δεν βοηθούν στην "εκπαίδευση" για πιο υγιή μοντέλα, κάθε άλλο

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Εκει εχεις ενα δικιο- αλλα το προτυπο φυλης αφηνει και αρκετα περιθορια στους κριτες- και εκεινοι επιβραβευουν, οπος λεει και η Βασω- τους πιο εντυποσιακους και πολλες φορες τοτε υπερτυπικους σκυλους.

Σε πολλες φυλες δεν νομιζω οτι υπαρχει γυρισμος. Ειναι πλεων πολυ "καμμενη" η γονιδιακη δεξαμενη.
Και παλι μπορο να μιλησω για την φυλη μου- οπου τα τελευταια 10-8 χρονια χειροτερεψαν τα προβληματα υγειας σε πολυ μεγαλο ποσοστο.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Αν κάποιος εκτρέφει πραγματικά για το καλό της φυλής (λέμε τώρα) δεν επηρεάζεται από τις προτιμήσεις κριτών. Άρα το βασικότερο ζήτημα είναι πόσοι πραγματικοί εκτροφείς υπάρχουν και αντίστοιχα πόσα είναι τα ζευγαρώματα που όντως βελτιώνουν μια φυλή. Κακά τα ψέματα η πλειονότητα καλύπτει τη ζήτηση.

Υ.Γ. πριν αρχίσουν οι γκρίνιες είμαι σαφώς υπέρ της εκτροφής, αλλά πλέον τα κριτήριά μου έχουν γίνει πολύ, μα πολύ, πιό αυστηρά.

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Αν κάποιος εκτρέφει πραγματικά για το καλό της φυλής (λέμε τώρα) δεν επηρεάζεται από τις προτιμήσεις κριτών. Άρα το βασικότερο ζήτημα είναι πόσοι πραγματικοί εκτροφείς υπάρχουν και αντίστοιχα πόσα είναι τα ζευγαρώματα που όντως βελτιώνουν μια φυλή. Κακά τα ψέματα η πλειονότητα καλύπτει τη ζήτηση.

Υ.Γ. πριν αρχίσουν οι γκρίνιες είμαι σαφώς υπέρ της εκτροφής, αλλά πλέον τα κριτήριά μου έχουν γίνει πολύ, μα πολύ, πιό αυστηρά.
Λιγο δυσκολο να μην επηρρεαστει απο τις κρισεις των κριτων. Αν δεν τον απασχολουσαν οι κρισεις και η καταταξη φανταζομαι οτι δεν θα ειχε και λογο να κατεβαινει σε εκθεσεις.
Ποιος ο λογος να ζευγαρωσει σκυλο που βγαινει 10ος? Για την πρωτια δεν πανε ολοι?

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Αν το κριτήριο για την επιλογή σκύλου που θα χρησιμοποιήσει ένας εκτροφέας είναι αποκλειστικά οι θέσεις στο βάθρο, τότε μάλλον δεν είναι εκτροφέας, σόρυ.

chrispapas

Well-Known Member
20 Ιουνίου 2011
1.359
25
Μία είναι η λύση εξετάσεις εργασίας για όλους τους σκύλους. Αν είναι συντροφίας τι κάνεις θα μου πεις (τον σταυρό σου)

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Ο κυρίως υπεύθυνος είναι ο όμιλος που θέτει το πρότυπο .
Δεύτεροι έρχονται οι κριτές που βραβεύουν αυτά τα σκυλιά (Οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απαρτίζουν τον εκάστοτε όμιλο )

Τρίτος και σημαντικότερος έρχεται ο εκτροφέας μιας τέτοιας φυλής.
Δεδομένου ότι νοιάζεται πρώτα και πάνω απ΄ όλα για το καλό μιας φυλής , αν εκτρέφει σκυλιά αυτού του είδους εμένα μου δίνει να καταλάβω άλλα πράγματα .
Τον ενδιαφέρει η διεκδίκηση της πρωτιάς , η δημόσια επαγγελματική του εικόνα και η αύξηση στις πωλήσεις.
Η ευαισθησία του και το ενδιαφέρον ως προς την φυλή είναι ανύπαρκτα.

Last edited:

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
ptf συγνωμη οι γνωσεις μου σχετικα με τις εκθεσεις και τους εκτροφεις ειναι πολυ βασικες και μπορει να μην περασα το νοημα ακριβως που ηθελα ή να τα εχω στο μυαλο μου λαθος
Σιγουρα μια θεση στο βαθρο δεν ειναι το μοναδικο κριτηριο για να ζευγαρωσει ενα σκυλι αλλα θεωρητικα οσο υψηλοτερη θεση τοσο πιο κοντα ειναι στο προτυπο, αρα πιο "τελειος" σκυλος μορφολογικα. Επομενως το βαθρο παιζει και αυτο τον ρολο του και εχει την σημαντικοτητα του. Τουλαχιστον ετσι το καταλαβαινω εγω.