"Συμπτωματα" Σωματοφυλακης!

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Για οποιον δεν γνωριζει, η Amirah ειναι Γερμανικο Ποιμενικο 5 μηνων και 1 εβδομαδας. Το τελευταιο 10-12ημερο εχει αρχισει και παρουσιαζει σημαδια Σωματοφυλακης! Αν με πλησιασει καποιος αποτομα ή αν δεν τον χαιρετησω, του γαυγιζει και προσπαθει να τον κρατησει σε αποσταση. Επισης εχει γαυγισει εντονα (σηκωνοντας τριχωμα στην πλατη κλπ...) σε ανθρωπο που κοιταζε περιεργα(υποθετω) την κοπελα μου ενω ειχαν βγει μαζι βολτα - και σε ανθρωπο που καθοταν σε περιεργο σημειο μεσα στο δασος σε βολτα με εμενα. Αυριο θα παμε βολτα απο τον εκπεδευτη που μας συμβουλευει, και φυσικα θα τα συζητησουμε ολα αυτα. Ωστοσο ηθελα τη γνωμη σας για το φαινομενο, και πως πιστευετε οτι πρεπει να το χειριστω.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ο εκπαιδευτης θα κρινει φυσικα και μαλλον αναπαράγοντας καποιο σεναριο. Ξερει αυτος τι να δει και τι να προσεξει.

Εγω θα μπορουσα να πω ότι είναι επιθετικοτητα λογω φοβου και ανασφαλειας, αφου συνοδευεται με τριχα κάγκελο και χωρις να υπαρχει ουσιαστικος εχθρος.
Μπορει φυσικα να ειναι πρωιμη και αδεξια φυλαξη/προσωποφυλαξη.

Σε ουδετερο χωρο στο δασος, καλο είναι να εχει το νου της αλλά να γαυγιζει χωρις λογο είναι άλλο θεμα.

Το δυσμενεστερο σεναριο, το οποιο εχω ζησει παλια εγω στο μεγαλειο του, είναι η σκυλα να νομιζει ότι εχει ή να προσπαθει να παρει το πανω χερι στην αγελη και να δειχνει επιθετικοτητα παροντων των ιδιοκτητων.

Last edited:

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
to δυσμενεστερο που αναφερει ο χαρης είναι και το επικρατεστερο....
εγώ θα πρότεινα άμεσα να σταματησει απλα τις συμβουλές και να ασχοληθειτε εσύ και ο εκπαιδευτής με την εκπαιδευση σου...
αν δεν καταλαβαινει τον λόγο της συγκεκριμενης φύλαξης και φυσικά ούτε εσύ πιθανα να χρειαστει να αλλαξεις εκπαιδευτή..... :(

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
Για οποιον δεν γνωριζει, η Amirah ειναι Γερμανικο Ποιμενικο 5 μηνων και 1 εβδομαδας. Το τελευταιο 10-12ημερο εχει αρχισει και παρουσιαζει σημαδια Σωματοφυλακης! Αν με πλησιασει καποιος αποτομα ή αν δεν τον χαιρετησω, του γαυγιζει και προσπαθει να τον κρατησει σε αποσταση. Επισης εχει γαυγισει εντονα (σηκωνοντας τριχωμα στην πλατη κλπ...) σε ανθρωπο που κοιταζε περιεργα(υποθετω) την κοπελα μου ενω ειχαν βγει μαζι βολτα - και σε ανθρωπο που καθοταν σε περιεργο σημειο μεσα στο δασος σε βολτα με εμενα. Αυριο θα παμε βολτα απο τον εκπεδευτη που μας συμβουλευει, και φυσικα θα τα συζητησουμε ολα αυτα. Ωστοσο ηθελα τη γνωμη σας για το φαινομενο, και πως πιστευετε οτι πρεπει να το χειριστω.
Ειναι τα προωρα σημαδια της 2ης φασης κοινονικοποιησης. Προσεξε πολυ τι κανεις, τι ενισχυεις και τι απορριπτεις απο την συμπεριφορα του σκυλου σου. Εδω καταστρεφονται πολλα καλα σκυλια εαν δεν συμβουλευτεις καποιον να σε βοηθησει να περασεις αυτο το δυσκολο σταδιο. Ειναι λαθος να κρινουμε απο τωρα την αναπτυξη αισθηματων σωματοφυλακης!

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Ειναι τα προωρα σημαδια της 2ης φασης κοινονικοποιησης. Προσεξε πολυ τι κανεις, τι ενισχυεις και τι απορριπτεις απο την συμπεριφορα του σκυλου σου. Εδω καταστρεφονται πολλα καλα σκυλια εαν δεν συμβουλευτεις καποιον να σε βοηθησει να περασεις αυτο το δυσκολο σταδιο. Ειναι λαθος να κρινουμε απο τωρα την αναπτυξη αισθηματων σωματοφυλακης!
Κατι τετοιο εχω καταλαβει και εγω. Θεορω - ή μαλλον απορριπτω εντελος τα περι φοβου και επιθετικοτητας, καθως ειναι πολυ καλα κοινονικοποιημενη. Βρισκεται με παρα πολυ κοσμο, μικρα παιδια και ηληκιωμενους απο 2 μηνων. Ειναι καθε μερα μαζι μου για καφε και δεν εχει ενισχυθει ΠΟΤΕ μα ποτε επιθετικη συμπεριφορα. Πιστευω οτι ανακαλυπτει τις δυναμεις της σιγα σιγα, και οταν βρισκει προσφορο εδαφος το εκδηλωνει. Οι δυο περιπτωσεις που εχει σηκωσει τριχα και εχει γαυγισει τοσο εντονα ήταν με πραγματικα περιεργους τυπους. Απλα αυτο.. Γενικοτερα βρισκεται στη 2η περιοδο φοβου, και εχω παρατηρησει και αλλα σημαδια. Π.χ να την τρομαζει κουκουλα μηχανης που φουσκωνει απο τον αερα ή παππους με μαγκουρα. Αυτα ομως τα αντιμετωπιζω ευκολα με ουδετερη σταση ως προς τον φοβο της, και στη συνεχεια εξοικειωση με αυτο που την τρομαξε. Κατι ακομα που αφορα τη φυλαξη, ειναι οτι εχει αρχισει να εχει και το νου της στην πορτα, και γαυγιζει καμια φορα οταν βρεθει καποιος απο εξω (που συνηθος ειναι καποιος που ανεβαινει στην ταρατσα της πολυκατοικιας). Ουτε εκει εχει επιβραβευθει φυσικα.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Χμμ ενδιαφερον θεματακι!

Το σηκωμα της τριχας το εχουμε και εμεις αλλα εχουμε μονο παρατηρητικοτητα και που και που κανενα γουφ απο μεσα του!Ειναι σε εγρηγορση χωρις ομως να συνεπαγεται οτι ειναι σε επιθετικη φαση,αυτια σηκωμενα κτλ!Καθεται και παρατηρει μονο σαν να μου δινει να καταλαβω οτι κατι υπαρχει εκει!Αυτο το παθαινει συνηθως τις βραδυνες ωρες που βγαινουμε την βολτα μας οταν δει κατι που ειναι περιεργο!

Ωστοσο εγω το βρισκω απολυτως φυσιολογικο εφοσον ειναι μονο μεχρι εκει και οχι κατι παραπανω απο συμπεριφορας του μικρου!
Δεν ξερω αν το κανει επειδη νιωθει ανασφαλεια ή εξαιτιας φασης κοινωνικοποιησης ή ακομα και για σωματοφυλακη αλλα εγω δεν βλεπω κατι το μεμπτο!Εγω απο μερους μου συνεχιζω αταραχος χωρις να δινω στο μικρο το παραμικρο για να τον βαλω σε σκεψη του τι ηταν αυτο για να του δημιουργηθει ο συνειρμος για επιθετικη συμπεριφορα!

Να σημειωσω οτι δεν γαυγιζει ποτε!Ειδικα μεσα στο σπιτι,ποτε ασκοπα!Ποτε δεν ειχα προβλημα με το γαυγισμα του!Ειναι πολυ ησυχος και μου δινει να καταλαβω οτι ξερει ποτε θα γαυγισει!
Και εμεις εχουμε το γαυγισμα της πορτας η της μπαλκονοπορτας και μερικες φορες ειναι οντως κατι απο πισω μερικες οχι!

Και αυτο μου φαινεται απολυτως φυσιολογικο!

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
απλα στον κιρκη - αμιρα φαινεται το σκυλί να παιρνει το πανω χερι και δεν το καταλαβαινει΄ούτε το παραδεχεται κατι , που το κανει 2 φορες αξιο λόγου και προσοχής...

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Πως εβγαλες τετοιο συμπερασμα, τοσο ευκολα, απο το internet δεν εχω καταλαβει... :confused:
Τελος παντων..

Στελιο η περιγραφη μου ηταν καπως φτωχη - οταν λεω γαυγιζει εννοω κατι σαν αυτο που περιγραφεις και εσυ. Καποιο "γουφ" και σταση επιφυλακης. Μονο δυο φορες εχει τσιτωσει αρκετα - την μια δεν ημουν μπροστα. Σε αυτη που ημουν, ο τυπος καθοταν σε σημειο που περναμε καθημερινα και δεν εχουμε ξαναδει κανενα. Δεν μιλαγε - δεν κουνιοταν, καπνιζε και κοιτουσε επιμονα και στραβωμενα. Ηταν π[ραγματικα περιεργος, και γιαυτο νομιζω τσιτωσε η μικρη. Το αλλο περιστατικο εγινε νυχτα και ο τυπος, απο οτι μου η ειπε η Αλεξανδρα, βγηκε αποτομα απο μια πορτα και πεταξε κατι. Στη συνεχεια κοιτουσε και γελαγε οποτε.... μαλλον παλι δικαιολογειται... Στην πορτα δεν γαυγιζει διαολεμενα. Αμα ανεβει καποιος μονο. Αλλα εχει το νου της απο τη στιγμη που θα ακουσει το ασανσερ να ανεβαινει, και ας μην φτασει στον 5ο. Σημερα θα παμε στον Θοδωρη για εγκυρη διαγνωση και θα λυθουν οι αποριες μας.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
370....
μην αρπαζεσαι ... την γνωμη μου είπα.. μπορεις να της δωσεις βαση, και να προβληματιστείς μπορεις και να την απορρίψεις... αλλά μην απορείς πως βγαζω τετοιο συμπερασμα...
άλλωστε όλοι την γνωμη τους μεσα από το ινταρνετ θα σου δωσουν ..... και αυτή ζητησες... δεν είναι αναγκαιο και να την δεχτεις...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@Kirki
Παναγιώτη, φανταζομαι εχεις διαβασει αυτό το θεμα:

Mεγαλωνοντας ενα κουταβι

Μιλαει για περιοδους ανεξαρτησιας, φοβου κλπ για κάθε ηλικια.

Επίσης, η εμπειρια δειχνει ότι όταν ο Πετρος- grdane βγαζει ένα συμπερασμα από αποσταση, συνηθως το συμπερασμα είναι σωστο.
Σε κανεναν, ειδικα αντρα, δεν αρεσει να του λενε ότι ο σκυλος προσπαθει να παρει το πανω χερι.

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Το θεμα το εχω διαβασει, ...πολυ πριν γινω μελλος του forum. Εχω υποψη μου τις διαφορες περιοδους.

Δεν αρπαζομαι, απλα θεορω οτι στο συγκεκριμενο ζητημα εχεις ελαχειστα στοιχεια να βγαλεις συμπερασμα. Δεν αμφιβαλω οτι εχεις γνωση και ευστοχες συμβουλες σε αλλες περιπτωσεις. Δεν εκανες ομως ουτε μιση ερωτηση οσον αφορα στη συμπεριφορα της σκυλας! Γιαυτο μου φαινεται λιγο επιπολαιη η τοποθετηση σου ως προς την Amirah, αλλα και ως προς εμενα... Οτι προσπαθει να παρει το πανω χερι το εχω επισης υποψη μου, και το βλεπω με 1000 αλλες συμπεριφορες καθε μερα! Δεν εχω τετοια φαλοκρατικα κομπλεξ. Οτι αυτη η συμπεριφορα υποδεικνυει κατι τετοιο... δεν ειμαι τοσο σιγουρος. Επισης αυτο που απεριψα εναι ο φοβος και η επιθετικοτητα, οχι η κυριαρχικοτητα - αρα δεν απεριψα τη γνωμη σου ως προς την Amirah - τη γνωμη σου ως προς εμενα απεριψα (οτι δεν το παραδεχομαι και ειναι αξιο λογου κλπ...). Ελπιζω να με καταλαβες και να μην ανοιξει νεος κυκλος παρεξηγησης γιατι ειναι πολυ κουραστικο. Ευχαριστω για τη γνωμη σου.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
΄Υποπτο.....:rolleyes:
Αααχαχαχαχαχαχαα

Εσύ το πήρες από την άλλη μεριά απ' ότι το είπα.

Σημαίνει ότι ο σκύλος μου έχει ψυχή και τσαμπουκά. Μου έχει κάνει 3 φορές μαρς ήδη. Φυσικά έμεινε στην προσπάθεια και τα πάμε πάρα πολύ καλά :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το θεμα το εχω διαβασει, ...πολυ πριν γινω μελλος του forum. Εχω υποψη μου τις διαφορες περιοδους.

Δεν αρπαζομαι, απλα θεορω οτι στο συγκεκριμενο ζητημα εχεις ελαχειστα στοιχεια να βγαλεις συμπερασμα. Δεν αμφιβαλω οτι εχεις γνωση και ευστοχες συμβουλες σε αλλες περιπτωσεις. Δεν εκανες ομως ουτε μιση ερωτηση οσον αφορα στη συμπεριφορα της σκυλας! Γιαυτο μου φαινεται λιγο επιπολαιη η τοποθετηση σου ως προς την Amirah, αλλα και ως προς εμενα... Οτι προσπαθει να παρει το πανω χερι το εχω επισης υποψη μου, και το βλεπω με 1000 αλλες συμπεριφορες καθε μερα! Δεν εχω τετοια φαλοκρατικα κομπλεξ. Οτι αυτη η συμπεριφορα υποδεικνυει κατι τετοιο... δεν ειμαι τοσο σιγουρος. Επισης αυτο που απεριψα εναι ο φοβος και η επιθετικοτητα, οχι η κυριαρχικοτητα - αρα δεν απεριψα τη γνωμη σου ως προς την Amirah - τη γνωμη σου ως προς εμενα απεριψα (οτι δεν το παραδεχομαι και ειναι αξιο λογου κλπ...). Ελπιζω να με καταλαβες και να μην ανοιξει νεος κυκλος παρεξηγησης γιατι ειναι πολυ κουραστικο. Ευχαριστω για τη γνωμη σου.
Ε, αφου τα εχεις υποψη σου ολα, τι ρωτας? Εσυ δεν ησουν που ηθελες να γινεις εκπαιδευτης?

Κούλαρε λιγο, απο τοτε που ηρθες ψοφάς για παρεξηγηση.

Θα ελεγα να μην απορριπτεις τοσο ευκολα τον φοβο και την επιθετικοτητα.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul