Συμπεριφοριστές σκύλων

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Ένας συμπεριφοριστής σκύλων μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η επιθετικότητα κάποιων σκύλων εξετάζοντας τις συνθήκες κατά τις οποίες εκδηλώνεται αυτή η επιθετικότητα και αναλύοντας το χρονικό της λεπτό προς λεπτό.
Η ανάλυση αυτή θα οδηγήσει σε συμπεράσματα ως προς τι πραγματικά την προκαλεί και την γκάμα επιλογών που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τρόπους όπως η αλλαγή της σχέσης μας με τον σκύλο, την εκπαίδευση συγκεκριμένων ασκήσεων και την αλλαγή της αντίδρασης του σκύλου σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.
Ο συμπεριφοριστής θα δείξει στον ιδιοκτήτη πως να πραγματοποίησει αυτές τις αλλαγές ώστε να μπορεί να ελέγχει μελλοντικές αιτίες που προκαλούν επιθετικότητα στον σκύλο του.
Επειδή ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και το ίδιο και ο κάθε ιδιοκτήτης η προσέγγιση του συμπεριφοριστή είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση παρόλο που βασίζεται πάντα σε κάποιες αρχές.

Είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση που βρεθούμε στην δύσκολη θέση και χρειαστούμε την βοήθεια ενός συμπεριφοριστή να βρούμε τον κατάλληλο γιατί πολλοί δηλώνουν ότι έχουν τις γνώσεις αλλά λίγοι τις έχουν πραγματικά, όπως και την εμπειρία για να κάνουν την διαφορά.

Αν κάποιος έχει εμπειρία με τέτοιους επαγγελματίες καλό θα ήταν να την μοιραστεί εδώ και αν βοηθηθούν και μέλη που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Βλέπω, Μυρτώ, βαθιά νερά...:cool:
Ξέρεις με ενδιαφέρει πολύ να κατανοήσω τι προκαλεί επιθετικότητα στους σκύλους ειδικά στα μικρά παιδιά και διαβάζοντας διάφορα στο ίντερνετ είπα να ανοίξω αυτό το θέμα.
Αυτό που δεν ξέρω είναι αν υπάρχει συμπεριφοριστής σκύλων στην Ελλάδα που να μπορεί να βοηθήσει και να αλλάξει πραγματικά έναν επιθετικό σκύλο.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1. Ξέρεις με ενδιαφέρει πολύ να κατανοήσω τι προκαλεί επιθετικότητα στους σκύλους ειδικά στα μικρά παιδιά και διαβάζοντας διάφορα στο ίντερνετ είπα να ανοίξω αυτό το θέμα...

2. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν υπάρχει συμπεριφοριστής σκύλων στην Ελλάδα που να μπορεί να βοηθήσει και να αλλάξει πραγματικά έναν επιθετικό σκύλο.
1. Κι εμένα με ενδιαφέρει πολύ το θέμα (όχι μόνο για τα μικρά παιδιά και όχι μόνο για την επιθετικότητα - μιάς και αυτή είναι "πολυπαραγοντική")... και είναι αχανές...

2. Αυτό κι αν είναι η ερώτηση του εκατομυρίου... μιάς και βάζεις πολλά ερωτήματα σε ένα:
- Αν υπάρχει στην Ελλάδα...
- Αν μπορεί να βοηθήσει εμάς (ή το σκύλο)...
- Αν μπορεί να αλλάξει τον "επιθετικό" σκύλο...

Υ.Γ. Πάντως, μου δίνεις τροφή για σκέψη... που σηκώνει κανα δυό μπύρες (και κανα δυό τρία τέσσερα τσιγάρα), όπως θα το σκέφτομαι, μετά τη βόλτα...:)

Υ.Γ.2. Θεωρώ ότι το θέμα αυτό θα τραβήξει αρκετές γνώμες και "γνώμες"... και ήδη το βάζω να το παρακολουθώ (και όχι μόνο)...:cool:

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Η ίδια η έννοια "συμπεριφοριστής", αναφέρεται σε κάποιον που ασχολείται με την διόρθωση προβλημάτων συμπεριφοράς, ή έχει άμεση σχέση με (ή καταγωγή από) τους συμπεριφοριστές ψυχολόγους?

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Στην Αμερική η επιθετικότητα των σκύλων ή να το πω καλύτερα η ανοχή των ανθρώπων στην επιθετικότητα των σκύλων αγγίζει τα όρια της ανυπαρξίας. Διάβασα σε ένα φόρουμ μια κοπέλα που ο σκύλος της σε ένα πάρκο δάγκωσε στο αφτί έναν άλλον σκύλο και αναρωτιόταν αν θα πρέπει να του κάνει ευθανασία γιατί τι νόημα έχει η ζωή του και πως θα είναι οι βόλτες τους αν δεν μπορεί να πηγαίνει σε πάρκα σκύλων....
Και πάνω που νόμιζα ότι είναι απλά πυροβολημένη, διάβαζα τις απαντήσεις των υπολοίπων και δοκίμασα μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη..Δεν θεωρούσαν σε καμία περίπτωση τους προβληματισμούς της παράλογους. Άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως εγώ όσον αφορά τα ζώα έχω υπερβολικές ανοχές (παίζει κι αυτό).
(είμαι λίγο οφφ τόπικ στο θέμα που άνοιξα εγώ αλλά ίσως και το τι εννοεί ο καθένας επιθετικότητα διαφέρει ανάλογα με τις αντιλήψεις/εμπειρίες του.)

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Οχι Κυβελη δεν εισαι υπερευαισθητη αυτοι θεωρουν τα σκυλια λουτρινα.

bouboul

Well-Known Member
18 Οκτωβρίου 2012
420
2

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
φερτε μου εναν να φτιαξει την αουρα και πληρωνω οσο οσο!!
χαχαχαχαχαχα συμπεριφοριστης!!!!:p
σχολή ολόκληρη έτσι!?!

άλλος κόσμος Κυβέλη...σύντομα και στην γειτονιά σας

χαχαχαχαααααα!!! γέλασα και με τα δύο ποστς :D

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Το να λέει κάποιος ότι δεν είναι εκπαιδευτής αλλά συμπεριφοριστής, μου ακούγεται σα να λέει κάποιος ότι δεν είναι κρεοπώλης, αλλά υπεύθυνος πωλήσεων σε μπουτίκ κρεάτων.

Ποια η διαφορά? Η ουσιαστική διαφορά όμως.

Ο εκπαιδευτής δεν κατέχει τα περί συμπεριφοράς του σκύλου?

Ένας εκπαιδευτής που δείχνει τον τρόπο για να παραμένει ένας σκύλος συγκεντρωμένος στον περίπατό του, στο κάτσε, μαζί, μείνε, χωρίς να αντιδρά σε ερεθίσματα, ενώ πριν πριν ήθελε να επιτεθεί σε σκύλους ή ανθρώπους τι είναι τελικά?

Κάποιος που προετοιμάζει σκύλους για IPO ενώ παράλληλα έχει μεγάλη εμπειρία με επιθετικούς σκύλους τι είναι?

Κάποιος που προετοιμάζει σκύλους για agility ενώ παράλληλα έχει μεγάλη εμπειρία με επιθετικούς σκύλους?

Κάποιος που έχει μεγάλη εμπειρία με επιθετικούς σκύλους αλλά ελάχιστη με σκύλους που έχουν άγχος αποχωρισμού?

Κάποιος που έχει μεγάλη εμπειρία με φοβικούς σκύλους αλλά όχι με επιθετικούς?

Αν κάποιος ασχολείται μόνο με απόλυτα ισορροπημένα και κοινωνικοποιημένα σκυλιά στα οποία μαθαίνει 10 βασικές εντολές, μάλλον δεν μπορεί να ονομαστεί συμπεριφοριστής. Εκπαιδευτής μπορεί να ονομαστεί?

Και τελικά προς τι ο διαχωρισμός?

Θέμα μαρκίζας? Κατάρτισης? Marketing? Ουσίας?

Ένας σκύλος και ένας επαγγελματίας του χώρου μπορούν να συναντηθούν για δεκάδες διαφορετικούς λόγους. Από βασική υπακοή, μέχρι φύλαξη, κυναθλήματα κάθε είδους, έρευνα-διάσωση, κυνήγι, προβλήματα συμβίωσης και άλλα πολλά. Απαιτούμε από όλους να έχουν την ίδια εμπειρία και αποτελεσματικότητα σε όλα τα παραπάνω? Έχουμε ένα διαφορετικό όνομα για κάθε μια από τις παραπάνω και τις πολλές ακόμα κατηγορίες?

Κάθε ένα από τα παραπάνω, μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του σκύλου που έχει κανείς απέναντί του?

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
ωραιο θεμα οπως λεει και ο φιλος τζονκ

υπαρχει πραγματι διαφορα?
τεινω να συμφωνησω με ξοτικουλι..
οταν οι ιδιοτες παιρνουν ενα σκυλο...
κι αρχιζουν να του μαθαινουν μονοι τους τις εντολες... σε συνδιασμο και με την εξαρση της θετικης εκπαιδευσης...
μετα αρχιζουν να παρατηρουν και να εχουν θεματα ανεπιθυμητης συμπεριφορας...
τους λες μιλα σε εκπαιδευτη και λενε..
μα το σκυλι ξερει ολες τις εντολες..
τι θα κανει ενας εκπαιδευτης?
ετσι ξεφυτρωσαν οι συμπεριφοριστες σκυλων...

ερωτηση δικη μου..
ποιοι διδασκουν στις σχολες συμπεριφοριστων?
εκεινοι που εκπαιδευτηκαν και σε τι αντικειμενο?
μην ηταν παλιοι εκπαιδευτες?
μην ηταν ανθρωποι του προνγκ, και του τσοκ κολλαρ που αρχισαν να καταλαβαινουν οτι υπαρχει κι αλλος τροπος εκπαιδευσης και το εκαναν επαγγελμα?

μην γεμισαμε με κοσμο ππου επειμενει να εκπαιδευει το σκυλι του μονος και θελει απλα να πληρωσει ενα διορθωματακι στην συμπεριφορσ του σκυλου κι οχι πληρη εκπαιδευση?

μην ο σωστος εκπαιδευτης δεν ξεκιναει απο την σχεση του σκυλου με τον ιδιοκτητη?
μην ο σωστος εκπαιδευτης δεν μαθαινει στο διδυμο σκυλος αφεντικο να εχουν μια αρμονικη σχεση?

αλλα μια και γεμισαμε εκπαιδευτες... καιρος ειναι να αποκτησουμε και κατι αλλο...

kynagon_pdt

Member
25 Ιανουαρίου 2013
5
0
Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Καλημέρα σας!! Πολύ ενδιαφέρον το θεμα που "πιασατε" με πολλαπλα αιτια και κυριως ελειψη γνωσης απο μερια ιδιοκτητων, κάποιων εκπαιδευτων αλλα δυστιχώς και καποιων κτηνιατρων που δινουν λαθος συμβουλές και επιδυνωνουν το προβλημα..... σηκωνει πολυ συζητησει το θεμα και βεβαια για να επιλυσης καποιο τετοιο προβλημα πρεπει να εχεις βαθια γνωσει της ψυχολογιας και συμπεριφορας σκύλων αλλα και να μπορεις να προσεγγισης σωστα τον ιδιοοκτητη να αποδεχθει το προβλημα να καταλαβει τα αιτια και να αφιερωσει χρονο και υπομονη αλλα και σωστη γνωση.
Εχω γραψει καποια αρθρα πιανοντας γενικα το θεμα...αν θελετε μπορειτε να τα ριξετε μια ματια....
Σας ευχαριστω για την αποδοχη στο Φορουμ σας και σας ευχομαι καλη συνεχεια με αναζητηση και γνωση..... :)
Σας παραθετω τα λινκ με τα αρθρα, ελπιζω να σας βοηθησουν.....

Δημοσθένης Μουμιάδης

Η σημαντικότητα της κοινωνικοποίησης καθ'όλη την διάρκεια της ανάπτηξης.
- Η επιθετικότητα των σκύλων... μια φυσιολογική συμπεριφορά. - Η βία ως κύρια αιτία επιθετικότητας των σκύλων.

Last edited:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Φίλε kynagon καλώς ήρθες στο φόρουμ, αλλά...προτρέχεις :rolleyes:

Δεν είμαστε και τόσο καλοί άνθρωποι, εμείς εδώ μέσα. Για να σε αποδεχθούμε, χρειαζόμαστε τουλάχιστον, να ανοίξεις πρώτα δικό σου θέμα, και να μας "παρουσιαστείς".

Για πάμε στα "Νέα Μέλη" γρήγορα :D

kyriakos91

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2011
1.237
0
Νίκαια
Οι συμπεριφοριστες σκυλων νομιζω ειναι μια μοδα οπως οι θετικοι εκπαιδευτες..Μαλιστα πριν λιγο ειδα στο ιντερνετ και διαφημιση για ψυχολογο σκυλων(νεα μοδα?)..Νομιζω οτι ολα αυτα ειναι τραβηγμενα..Ενας εμπειρος εκπαιδευτης μπορει να βοηθησει εμας και τον σκυλο μας ωστε να λυσουμε τα προβληματα που εχουν δημιουργηθει.

kynagon επειδη αντιλαμβανομαι οτι εισαστε θετικος εκπαιδευτης-συμπεριφοριστης πως γινεται εναν επιθετικο σκυλο να τον επαναφερεται?Διαβασα το αρθρο σας για την επιθετικοτητα και μου δημιουργηθηκε η απορεια.Ρωταω διοτι θεωρω πως ενας σκυλος δεν γινεται να εκπαιδευτει διχως διορθωση.Πρεπει να του δειξεις τι θες και τι οχι.Η διορθωση μπορει να ειναι απο ενα εντονο ΜΗ απο τραβηγμα στον πνιχτη αναλογα φυσικα με τι σκυλο εχουμε να κανουμε.

Επισης θεωρειτε πως ενα σκυλος που θελουμε να κανει ιπο με στοχο το ιπο3 μπορει να εκπαιδευτει απο εναν θετικο εκπαιδευτη-συμπεριφοριστη σκυλων διχως διορθωση σε ενα λογικο χρονικο διαστημα και να αρχισει να δινει εξετασεις?

Συγνωμη αν ρωταω πολλα αλλα εχω πολλες αποριες για τους θετικους εκπαιδευτες-συμπεριφοριστες σκυλων.

Last edited:

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
O συμπεριφορισμός δεν είναι μία γενική έννοια περί συμπεριφοράς σκύλου. Είναι "σχολή" της ψυχολογίας του 20ου αιώνα της οποίας ο πιο γνωστός εκπρόσωπος είναι ο B.F. Skinner. Έχει συγκεκριμένες αρχές και φιλοσοφία τις οποίες ακολουθεί όποιος ονομάζεται συμπεριφοριστής και οι οποίες έχουν πρακτική εφαρμογή σε όλους του ζωντανούς οργανισμούς. Σε πρακτικό επίπεδο εκπαίδευσης οι αρχές του Σκίνερ περί συμπεριφοράς (operant conditioning - συντελεστική μάθηση) σε συνδυασμό με το classical condtioning του Pavlov (κλασσική διαδικασία απόκτησης ανακλαστικών) έχουν αποδεδειγμένα εφαρμογή. Για παράδειγμα κάποιος που χρησιμοποιεί πνίχτη και κάποιος που χρησιμοποιεί θετική ενίσχυση, απλά έχουν επιλέξει άλλους μηχανισμούς διαμόρφωσης συμπεριφοράς. Ο λόγος που οι συμπεριφοριστές δεν χρησιμοποιούν πλέον αρνητική ενίσχυση και θετική τιμωρία είναι διότι με την επιστημονική μελέτη των τελευταίων 50 χρόνων πάνω στην συμπεριφορά και με την πρακτική εφαρμογή, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν είναι απαραίτητες για τη μάθηση αλλά έχουν και πολλές ανεπιθύμητες παρενέγειες. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που θα χρειαστούν για τη διαμόρφωση της επιθυμητής συμπεριφοράς οι οποίες στατιστικά είναι αμελητέες, οπότε και ανούσιο να χτίσουμε ολόκληρη εκπαιδευτική μέθοδο πάνω τους.

kyriakos91

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2011
1.237
0
Νίκαια
Georgios_Lupo δηλαδη ενας κυριαρχικος σκυλος ο οποιος βγαζει επιθετικοτητα προς αλλα σκυλια οταν τα βλεπει μπορει να διορθωθει με θετικη εκπαιδευση?Πως γινεται αν δεν διορθωσεις με καποιον τροπο να δειξεις στον σκυλο τι επιτρεπεται και τι οχι?

Θελω να θεσω ενα αλλο ερωτημα.Ο δικος μου ο σκυλος οταν προκληθει απο αλλον σκυλο μπορει να αδιαφορησει μπορει ομως και να θελει να απαντησει.Οταν θελει να απαντησει και να τσαμπουκαλευτει οταν βρισκεται στην εντολη βολτα(απαγορευεται να τραβαει και να τσαμπουκαλευτει με σκυλια)του φωναζω ΦΟΥΙ και δινω τραβηγμα στον πνιχτη που τον εχω ψηλα.Και ο σκυλος επανερχεται και συνεχιζουμε την πορεια μας.Ειμαι λαθος και αν ναι τι θα μπορουσα να κανω?Να σημειωσω οτι ο σκυλος ειναι πληρως κοινωνικοποιημενος με σκυλια,ανθρωπους και θορυβους.Η κοινωνικοποιηση αρχισε απο 2.5 μηνων και τωρα ειναι σχεδον 10 μηνων.

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul