Συμπεριφορα σε μεγαλυτερους σκυλους

Ρεάκι

Well-Known Member
11 Μαϊου 2015
101
73
35
Καλησπερα θα ηθελα να συζητησω ενα θεμα που εχω με τη μικρη μου. Απο αρκετα μικρη εχει ερθει σε επαφη με αρκετα σκυλακια διαφορων ηλικιων και μεγεθους. Οταν ηταν μικροτερη ειχε πολυ θαρρος και επαιζε με ολους. Τωρα παρατηρω οτι ενω με σκυλια μικροτερου μεγεθους εχει μεγαλη ανεση μπορω να πω και θρασος καθως συνεχεια τα προκαλει για παιχνιδι, με μεγαλυτερου μεγεθους σκυλια μολις την πλησιασουν πεφτει ανασκελα και δε κουναει απο κει μονο αν περασει πολυ ωρα και παρει λιγο θαρρος. Εγω πρεπει να κανω κατι για αυτη τη συμπεριφορα ή ειναι φυσιολογικη?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Ταπεινή μου άποψη: ΕΙΝΑΙ φυσιολογική αντίδραση!
Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται το μέγεθός τους (και όχι μόνο!)... σε σχέση με το μέγεθος του άλλου σκυλιού... και σε σχέση με το "ταμπεραμέντο" του...

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.255
3.093
νομιζω οτι η μικρουλα σου περναει την ονομαζομενη δευτερη περιοδο φοβιών.
φυσιολογικό θα το ελεγα,ειδικα αν τα αλλα σκυλια πλησιαζουν "καμαρωτα"

Last edited:

Ρεάκι

Well-Known Member
11 Μαϊου 2015
101
73
35
Ααα δηλαδή κάνει το ψόφιο κοριό όπου δεν την παιρνει! Πιο πολύ ανησυχούσα μήπως αισθάνεται άγχος ή φόβο σε τέτοιες καταστάσεις..

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Αυτό που αποκαλείς "ψόφιο κοριό"... και εγώ συμφωνώ...
Τα σκυλιά το λένε "Σήματα Ηρεμίας - Calming Signals"...:)

• Like
Reactions: Yorkaddict

Ρεάκι

Well-Known Member
11 Μαϊου 2015
101
73
35
Προς το παρόν δεν μου έχει εμφανίσει δείγματα φόβου σε κάτι αλλο.. Σηματα ηρεμιας ναι τα εχω ακουστα νομιζω μεσα σε αυτα ειναι και το χασμουρητο:sleep: Τωρα για τη δευτερη περιοδο φοβιων χμμμ δε το εχω ψαξει θα το κανω αμεσα! Παντως δε θυμαμαι να εχει περασει πρωτη( προφανως και δε τη παιρνουν ολα το ιδιο ή δεν εμφανιζουν όλα φόβο να υποθέσω)

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Επειδή "βλέπω" και το Μιχάλη (Yorkaddict) εδώ μέσα...

Αυτή η "δεύτερη περίοδος φόβου"... δεν σας φαίνεται (σε κάποιες περιπτώσεις) πολύ μακρύτερη από ότι περιγράφουν οι "γραφές"?:cool:

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.255
3.093
johnk χωρις να καταλαβαινω τι εννοεις και χωρις να απευθυνεσαι σε εμενα στην κοράκλα μου εχω παρατηρησα "περιοδο φοβιών" από 8 μηνών, κορυφώθηκε στους 10 και σημαδια της εβλεπα (ή νομιζα πως εβλεπα )μεχρι τους 11....

Ρεάκι

Well-Known Member
11 Μαϊου 2015
101
73
35
Πάντως αυτο με τους σκύλους μου το εχει εμφανισει απο 7 μηνων και συνεχιζει. Πολλες φορες το κανει και σε ανθρωπους αλλα υποθετω οτι ειναι για χαδακια στη κοιλιτσα:love:

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Όλα τα σκυλιά περνούν την πρώτη περίοδο φόβου. Αυτό που διαφέρει είναι το πότε και με βάση μια νέα μελέτη, εξαρτάται από την φυλή και κατ'επέκταση τα γονίδια.
Η αίσθηση του φόβου προστατεύει την ζωή τους. Αυτή την έννοια έχει.
Ενδεικτικά στον λύκο ξεκινάει περίπου την 19η ημέρα, στα ΓΠ περίπου την 39η και στα καβαλιερακια την 55η.

Όσον αφορά την δεύτερη που λες Γιάννη, νομίζω πως δεν ειναι πάντα τόσο ευδιάκριτη. Στους 2 τελευταίους που παρατηρώ και έχω πρόσφατους, δεν την έχω αντιληφθεί.
Ίσως εξαρτάται και από τα ερεθίσματα που έχουν προσλάβει μέχρι τότε.
Ίσως έχω πέσει στην περίπτωση :LOL:

Θεωρητικά πάντως συμπίπτει χρονικά με την περίοδο της εφηβείας.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Φυσιολογική γιατί εμπεριέχεται στις στάσεις των ζώων!
Η στάση που παίρνει η σκύλα σου είναι θεμιτή, προσοχή θεμιτή όχι απαραίτητα σωστή!
Σωστή θα ήταν αν έπαιζε με σήματα ηρεμίας και αδιαφορίας και αν πια έβλεπε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τον μεγαλύτερο σκύλο θα ερχόταν η υποταγή...ή η επιβολή αναλόγως!
Εγώ θα το έλεγα ότι στο μυαλό της τρέχει το σενάριο "βολεύει καλύτερα να τα χω καλά".

Και εδώ ερχόμαστε στις περιόδους που περνάει το μυαλό, ότι δηλαδή περνάει φάσεις που ίσως να μην ξέρει να διαχειριστεί ακόμα και ψάχνεται. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό!

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Ο σκύλος ωρίμασε κι απέκτησε εμπειρίες είτε το αντιληφθήκατε είτε όχι και σε κάθε περίπτωση δεν έχει κοινωνικοποιηθεί επαρκώς.

• Like
Reactions: johnk

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.255
3.093
γριφε θα ηθελες να πεις δυο κουβεντες παραπάνω σε αυτο ο θεμα;
δεν γνωριζουμε με τι διαθεση την πλησιαζουν τα αλλα σκυλια. το 'πλησιαζουν' εμενα δεν μου ακουγεται πολύ ευγενικό εξαρχής-με τη σταση της πιθανόν ν εχει αποτρεψει καβγα. γιατι να μην εχει κοινωνκοποιηθει επαρκως;

Ρεάκι

Well-Known Member
11 Μαϊου 2015
101
73
35
grife θα ηθελα και εγω να το αναλυσεις αυτο το θεμα.. Νομίζω πωσ την κοινονικοποιω επαρκ’ως καθως απο μικρη ηλικια την φερνω σε επαφη με ηρεμα ενηλικα σκυλια αλλα και κουταβια... Δηλαδη οχι μονο απλα μυριζονται αλλα παιζουν, τρωνε μαζι, κοιμουνται κτλπ.. Αυτη τη σταση τη κραταει για 10-15 λεπτα μετα μου φαινεται οτι αισθανεται ανετα και αρχιζει να παιζει μια χαρα..

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Την έννοια της διόρθωσης τη γνωρίζετε; Αυτό που θα λέγαμε ''μάλωμα'' ή ''νουθεσία'', ή ''οριοθέτηση προσωπικών ορίων'' για την οποία συζητάμε πυκνά - συχνά ανάμεσα στους ανθρώπους είναι μια κατάσταση που επίσης υπάρχει και στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Αυτό που εσείς αντιλαμβάνεστε ως παιχνίδι ανάμεσα σε δυο σκυλάκια με τις κινήσεις και τους ήχους που βγάζουν σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη ξεπεράσει το παιχνίδι κι έχει ξεκινήσει η διόρθωση που η διόρθωση είναι ένα τσικ πριν το μουντάρισμα εφ' όσον αναφέρεστε σε ''ήρεμα ενήλικα ζώα'' με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι ότι το εννοείται.

Η κοινωνικοποίηση αφορά επαφή με το σκύλο, με τη γάτα, με τον άνθρωπο σε ελεγχόμενα και σε μη ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Δηλαδή μια μη καθορισμένη διαδρομή που δεν πηγαίνετε πάντοτε σε ένα συγκεκριμένο πάρκο που θα συναντήσετε ''γνώριμους'' χαρακτήρες όπου λίγο πολύ μαθαίνετε και μαθαίνουν ο ένας τα χούγια του άλλου. Περισσότερο μια βόλτα που θα βρεθείτε μπροστά στη γριά που θα φωνάζει να μην περνάτε από 'κει, στο φουσκωτό τυπάκι με το σκύλο - προέκταση του μπιπ του, με τη γάτα κάτω απ' το αυτοκίνητο που θα κάνει χου, με τα κορναρίσματα, τους δρόμους που θα πρέπει να διασχίσετε κ.ο.κ.

Η βόλτα είναι μάθηση γι' αυτό και ξεκινάμε με βόλτες. Η εμπειρία αποκτάται σε μη καθορισμένα, μη ελεγχόμενα, μη γνώριμα μονοπάτια.

Ρεάκι

Well-Known Member
11 Μαϊου 2015
101
73
35
Συμφωνω με ολα οσα λες γι αυτο κ βγαζω τη ρεα απειρες βολτες, σε ολες τις συνθηκες πρωι βραδυ, εχει ακουσει σχεδον ολους τους ηχους και την εχω φερει μπροστα σε απειρες καταστασεις, παρα πολλους ανθρωπους ολων των ηλικιων και στο γατο της μητερας μου. Εχουμε παει σε βουνα, λεωφορους, δαση, θαλασσα και καθε φορα κανω διαφορετικες διαδρομες.Τη συμπεριφορα αυτη επαναλαμβανω την εμφανιζει μονο σε μεγαλυτερους σκυλους και δε δειχνει φοβο σε τιποτε αλλο.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Η υποταγή στο μεγαλόσωμο δεν υποδηλώνει απαραίτητα φόβο αλλά γνώση, ήτοι εμπειρία. Είστε απολύτως σίγουρος/σίγουρη ότι δεν ξέφυγαν της προσοχής σας κάποια περιστατικά με μεγαλόσωμα σκυλιά τα οποία μπορεί και να εκλάβατε ως μέρος του παιχνιδιού;

• Like
Reactions: johnk

Ρεάκι

Well-Known Member
11 Μαϊου 2015
101
73
35
Το μονο περιστατικο που το εξελαβα ως διορθωση και μαλλον αυτο ηταν, συνεβη οταν η ρεα ηταν 4-5 περιπου μηνων και αρχισε να κανει τα παλαβα της σε ενα beagle των ιδιων κυβικων με εκεινη. Το beagle της γρυλισε μια φορα η ρεα στο κοσμο της γρυλισε δευτερη φορα πιο εντονα και η ρεα εκει συνετιστηκε δηλαδη σταματησε να χοροπηδαει. Απο αυτο το σκηνικο ομως περασε κανα διμηνο και μετα αρχισε να πεφτει ανασκελα σε μεγαλυτερους.

Ρεάκι

Well-Known Member
11 Μαϊου 2015
101
73
35
Συνεβη κατι πρωτοφανες!! Σημερα πηγα με τη ρεα σε ενα μεγαλο περιφραγμενο παρκο που ανακαλυψα . Μπαινουμε μεσα και βλεπω πως ειναι και ενας κυριος εκει με το σκυλο του.. και τι σκυλο μαλιστα ενα σναουτσερ γιγας!!! Ο σκυλος γλυκυτατος μια σκετη μουρλια για αγκαλιες πρωτη φορα ειδα απο κοντα!! Ο κυριος τον ειχε ελευθερο και εκεινος μολις βλεπει τη ρεα αρχισε να τρεχει με περισσια χαρα προς το μερος της! Ωχ παναγια μου λεω η ρεα θα παθει εγκεφαλικο θα πεσει κατω και θα τη κουβαλαω αγκαλια μεχρι το σπιτι:p Ενω ο κυριος φωναζε μη φοβασαι ειναι μωρο και αυτος 16 μηνων και εγω εκανα προσευχες στους σκυλοθεους η ρεα οχι μονο δεν επεσε τανασκελα αλλα εμεινε στο υψος της το πρωτο 1 λεπτο ειχε λιγο κατεβασμενη ουριτσα και ηταν λιγο φοβισμενη αλλα μεσα σε λιγο αρχισε να κουναει χαρωπη την ουριτσα και να παιζει με τον γιγαντα! Και το πιο τρελο... οταν φυγανε η ρεα αρχισε να κλαψουριζει!! Μηπως δεν εχει να κανει το μεγεθος αλλα το "ταπεραμεντο" του αλλου σκυλου που κανει το ρεακι να πεφτει ανασκελα? Ή μηπως απλα ετυχε ενας ερωτας με τη πρωτη ματια? :p

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Άρα τα σκυλάκια που ως τώρα θεωρούσατε ''ήρεμα ενήλικα'' ενδεχομένως και να ήταν αλλά φυλή από φυλή διαφέρει και σε κάποιες φυλές η κίνηση έχει μεγάλη τραχύτητα και νεύρο με αποτέλεσμα να φοβίζουν άλλα ζώα ή και ανθρώπους που δεν ταιριάζουν τα δυναμικά τους είτε που έχουν άλλα γνωρίσματα, βιώματα.

Πάντως αν ισχύει κάτι τέτοιο επειδή στον κόσμο των σκύλων οι κανόνες μπορεί να μοιάζουν αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το ''νταή'' στο σχολείο που μας ταλαιπωρούσε και λέγαμε τότε να κάνουμε τα κοκοράκια για να μη δείξουμε πως τρέμουμε μέσα μας, δεν είναι απαραίτητα κακό να δείχνει σε ορισμένους τύπους σκύλων πως αναγνωρίζει την υπεροχή τους, όσο κι αν αυτό σάς προβληματίζει σε προσωπικό επίπεδο.

Τα Σνάουζερ είναι ιδιαίτερα εκφραστικά και με πολύ προσεχτικές κινήσεις ειδικά απ' την ενηλικίωση τους και μετά που αντιλαμβάνονται το μέγεθος τους στο χώρο.

Παρόλ' αυτά έχετε υπ' όψιν σας ότι δεν αποκλείεται επειδή εσείς νιώθετε μεγαλύτερη ανασφάλεια απ' τον τρόπο που παραδίδεται στα μεγαλόσωμα σκυλιά, η Ρέα σας, να ''έκανε μια προσπάθεια''. Τα σκυλιά μας, δεν καταλαβαίνουν μόνο τα συναισθήματα μας, πολλές φορές καταλαβαίνουν και τις προσδοκίες μας. Γι' αυτό υπάρχουν τέτοια φόρουμ, γιατί τα σκυλιά πραγματικά καταλαβαίνουν. Καταλαβαίνουν τα πάντα.